Държавата още не знае какво да прави със синода около Инокентий, осъдил България в Страсбург

Въпросът за обезщетяване на т.нар. алтернативен синод около митрополит Инокентий все още е в задънена улица и надали скоро ще намери разрешение, а държавата няма да изплати исканите суми от архиереите, осъдили България в европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това се разбра от думите на министъра без портфейл Божидар Димитров по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос от лидера на ДСБ Иван Костов за стъпките, които България е предприела във връзка с осъдителната присъда, наложена от съда по правата заради отказана регистрация на хората на Инокентий.


Божидар Димитров припомни, че отказът да бъде регистриран синодът около Инокентий е от времето на правителството на НДСВ и това е било в разрез с конституцията. В същото време според министъра, материалните претенции на жалбоподателите в съда в Страсбург са прекомерни.


"Справедливото обезщетение би следвало да отчита неблагоприятните последици в резултат единствено на констатираното нарушение и да не надхвърля обичайното възмездяване при сходни случаи", отбеляза Димитров. По думите му обезщетенията общо за пропуснатите ползи за това, че хората на Инокентий са били изгонени от църквите, възлиза на няколко стотин хиляди лева, вместо исканите 743 милиона обезщетения. Те да речем искат компенсации и за Роженския манастир, построен от Иван Асен Втори, посочи министърът.
Димитров обаче припомни, че при първоначалните преговори между министерството на правосъдието и синода на Инокентий, жалбоподателите отхвърлиха предлаганото обезщетение и затова се стигна до обжалване – също загубено от държавата. При преговорите претенциите им останаха непроменени и същевременно недоказани, те са нереалистични и прекомерни и не почиват на реални доказателства и липсва причинно-следствена връзка с констатираното от съда нарушение, заяви той.


От думите на Божидар Димитров обаче не се разбра какво ще бъде предприето при положение, че исканията на т.нар. алтернативен синод не се порменят, а държавата не е склонна да покрие тези суми.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK