Около 1 млн. лв. може да бъдат заделени за археологически разкопки

Архитектурни разкопки край Ларгото, София

© Надежда Чипева

Архитектурни разкопки край Ларгото, СофияОколо 1млн. лв. може да бъдат заделени за археологически разкопки. Това е предложението, което министерството на културата е направило на финансовото ведомство. Приоритетни са проучванията на старите столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, съобщи зам.-министъра на културата Тодор Чобанов пред агенция "Фокус".


Чобанов уточнява, че средствата за разкопки идват от различни източници – "по линия на Българската академия на науката (БАН), Министерството на образованието, чрез общините, във връзка със спасителни проучвания на инфраструктурни обекти като ЖП линии и магистрали".


"Законът за културното наследство предвижда разрешенията в повечето случаи да се издават от Министъра на културата. За съжаление в закона има редица слабости, които правят издаването на разрешенията труден и продължителен процес. Въпреки това към момента сме издали вече разрешенията за повечето от планираните за тзи година. обекти. Обмисляме и законодателни изменения, които да оптимизират и облекчат процедурата", заяви още зам.-министъра.
Според него работата навсякъде е интензивна, като "някои колеги просто се появяват в медиите повече от другите, т.е. въпрос на разгласа е колко се знае за един или друг обект". Чобанов определя като особено важен обектът в сърцето на София, свързан с изграждането на новата метростанция и запазването на археологията над нея. "Проектът за станцията се изменя вече 4 пъти, за да се нагоди максимално към откритите древни структури. Целта е да се съхрани колкото е възможно повече и да се оформи един модерен подземен музей", смята още Чобанов.


Около 210 души са декларирали частни колекции в законово установения срок - 10 април 2010 г. Предложения са постъпили основно по отношение на търговията с произведения на изкуството, заяви още Чобанов. "Практиката е работните ни групи да изслушват и получават становища от всички заинтересовани страни. Министър Рашидов ни е възложил да оптимизираме режима, така че едновременно да гарантираме обществения интерес, но и да не спъваме пазара с неизпълними ограничения, казва още зам.-министъра. Миналата седмица Вежди Рашидов нарече законът "пълна глупост" и се обяви за неговото либерализиране.

Според Чобанов кризата ще се отрази "позитивно" на процеса на социализация на културните обекти. "Защото спря нерегламентираното строителство в особено рискови зони като Стария Созопол, Несебър, Силистра и други. Същевременно кризата ни пречи да изпълняваме ефективно държавната политика в сферата на наследството – за социализацията трябват средства. За щастие европейските програми ще компенсират донякъде липсата на средства", смята още Чобанов.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Миналата неделя бях в Никополис ад Иструм до с. Никюп, Великотърновско. Разкопки там се правят отдавна и по-ценните находки се намират в музея във В. Търново. Състоянието на този римско-византийски град обаче е отчайващо. Вместо да се поддържа и показва на българи и чужденци по подходящ начин, той е напълно занемарен. Такъв беше и преди 5 години, когато бях там.
  А да не говоря за състоянието на пътя към Никополис ад Иструм, отклонение от пътя В. Търново - Русе. Там от дупки не може да се намери къде е пътят, а две леки коли с голяма трудност се разминават, да не говорим за автобуси. В интерес на истината шосето през с. Никюп е в по-добро състояние, но този маршрут не е обозначен и повечето посетители не го използват.

  Post tenebras spero lucem
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK