Постоянен партньор имат 74.1% от ромите в България над 10-годишна възраст

Постоянен партньор имат 74.1% от ромите в България над 10-годишна възраст

© Надежда Чипева74.1% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с когото живеят заедно, съобщи БГНЕС. Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите, реализирано от екип на център "Амалипе".


Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак. Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца, показва проучването. Най–често обаче те започват такъв живот на 16–17 години. Така за 20% от тях съжителството започва на 16 години, за 50% - на 18 г.В проучването е питано и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца. Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора и без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.При проучването, направено сред близо 3000 роми в България, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор. Това е и най–ранната възраст, на която изследователите са попаднали. Алексей Пампоров обясни, че най–късната възраст обаче е била на 57 години.


Средната възраст, на която ромите в страната сключват брак, е 21 години и 8 месеца, т.е 3 години и 4 месеца след началото на съжителството. Ромите, които не са съгласни с ранното партньорство преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи изследването. Процентът на ромите, които допускат да имат такова съжителство в малолетна възраст на 14 г., е едва 13%. Изследователите обаче уточняват, че дори и тази група от изследваната общност не смята, че тази възраст е подходяща за това.


Според екипа от изследователи в т.нар. ромски махали най–значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства и на брачния живот е образованието. По-високо образованите роми започват такова съжителство и сключват брак на по-късна възраст. Така например на 16 г. близо 50% от ромите с начално и по-ниско образование имат партньор, докато при ромите с висше образование тази възраст достига 25 години.


Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството. Алексей Пампоров обясни, че най–срещаният модел на съжителство в ромските домакинства е "родители и техните деца", а не каквото е общественото мнение цели поколения в един дом.В проучването е питано и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца. Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора и без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK