Имотите, парите и дълговете на хората от властта

Имотите, парите и дълговете на хората от властта

© Надежда ЧипеваСметната палата публикува декларациите от заемащите висши държавни длъжности за имуществото, придобито през 2009 г.


Публикувани са декларациите на президента, депутатите, всички министри и техните заместници, представителите на съдебната власт, Националния осигурителен институт, БНБ, Агенция "Митници", СЕМ и др.


Списъците са подадени до Сметната палата през тази година съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.
Одитната институция публикува и списък на тези, които не са подали данни за имуществото си в законовия срок - 30 април. Сред тях е съдията от Софийския градски съд Петър В. Сантиров, който беше задържан по делото за подкуп, по което е обвинен и бившия министър на отбраната Николай Цонев.


Заемащите висши държавни длъжности са длъжни всяка година до 30 април да подават декларират имуществото, придобито през предходната година.


Пълният списък може да видите на интернет страницата на Сметната палата www.bulnao.government.bg.

Борисов и Цветанов са заличили ипотеки за по 440 000 лв.


Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов са декларирали, че имат заличена ипотека за по 440 хил. лв. в полза на ГЕРБ. Още през пролетта на 2009 г. те обявиха, че са ипотекирали домовете си, за да финансират предизборната си кампания, тъй като партията им е извън парламента и няма право на държавна субсидия.


Декларацията на премиера показва, че той е спестил 14 484 лв. от заплата, които държи на влог в българска банка. Цветанов е успял да икономиса 5140 лв. от възнагражденията си, които също са на депозит у нас. Вътрешният министър е декларирал и 35 хил.лв доходи по трудови правоотношения извън заеманата длъжност и още 14 хил. лв. от стопанска дейност. 


Заместникът на Цветанов - Веселин Вучков, си е купил апартамент в София с площ 32 кв. м., като е платил за него 20 хил. лв миналата година. Средствата са от заплата и заеми. Вучков е изтеглил два заема - ипотечен кредит от 25 хил. лв. и потребителски от 15 хил. лв. Има и 14 хил.лв. в банков влог - от хонорари и обезщетение за прекратено служебно правоотношение.


Финансовият министър е най-богат във ведомството си


За разлика от годините на тройната коалиция, когато заместник-министрите на финансите декларираха много по-високи доходи и имущество от своя началник, сега финансовият министър Симеон Дянков е декрларирал най-значителното  имуществено състояние, заедно със своята съпруга Каролин Фройнд.


В графата за недвижимо имущество той посочва, че заедно със съпругата си притежават къща с двор във Вашингтон с площ 500 кв. м и разгъната застроена площ 720 кв. м., придобита през 2001 г. при цена равняваща се на 2.15 млн. лв. В същото време финансовият министър е ползвал ипотечен кредит, отпуснат от банка на стойност 532 хил. щатски долара.
Като налични парични средства той декларира 7600 лв., 4060 евро и 1320 долара, с източник получена заплата. В банка пък той разполага с депозирани 12603 лв., и 132.16 хил. щатски долара. отделно на свое име съпругата му има депозирани 116.48 хил долара.


Семейството на финансовия министър има и инвестиции в ценни книжа. Съпругата на министър Дянков притежава акции за общо 172.23 хил. лв. по цена на придобиване в компаниите "Дженерал електрик", "Хартфорд файненшъл", "Клийн Енерджи", "Рейфеон" и "Чарлс Шуаб фонд".


Дянков е декларирал още 305.05 хил лв., възнаграждение от Световната банка, докато съпругата му е получила 189.34 хил лв. от СБ, 31680 лв. доходи от наем и левовата равностойност на 580 лв. лихвен доход от депозити в САЩ.


Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов пък е декларирал 26628 лв. налични парични средства, а още 10 хил. лв. налични е декларирала и съпругата му Румяна Горанова. Като техен източник и двамата посочват своята заплата.


В банката зам.-министър Горанов е депозирал още 700 евро и 500 долара с източник заплата, като разполага и с още 31.93 хил. лв. депозит, но източник за тези средства е получен заем. На името на Владислав Горанов е записано и задължение по ипотечен заем за 44.048 хил. лв.


Като доходи по трудови правоотношения извън тези по заеманата си длъжност Владислав Горанов е посочил 24828 лв., а съпругата му декларира допълнителни доходи от трудова дейност в размер на 18737 лв. и още 3252 лв. от друга стопанска дейност.


Другият заместник-министър Ана Михайлова пък не е декларирала разполагаеми средства, нито банкови депозити или задължения. Според декларацията й тя не притежава недвижимо имущество, или доходи от друга дейност освен тези от основната си работа.


Директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов е спестил от заплата 31 хил. лв, които държи на депозит в банка. През 2009 г. той е получил и наследство- 1/6 идеална част от апартамент в Харманли, както и 1/24 идеална част от къща с двор пак в Харманли.


В Министерството на регионалното развитие купуват имоти

Нови имоти са придобили министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и заместниците му Георги Прегьов и Екатерина Захариева. Единствено зам.министър Лиляна Павлова продължава да живее в наследствен апартамент от 163 кв.м в столичния квартал "Лозенец" и не си е купила ново жилище през миналата година.


Новите придобивки на министър Плевнелиев са купено право на строеж в София за 258 хил. лв. и пристройка за 46 хил. лв., както и парцел в село Баня за 5000 лв. Други четири парцела в разложкото село министърът е получил като дарение. Освен тези имоти министър Плевнелиев и съпругата му имат две къщи в затворения комплекс "Резиденшъл парк София", купени по 700 хил. лв. през 2008 г., както и къщи на гръцкия полуостров Халкидики за около 1.3 млн. лв, в Черноморец за 254 хил. лв. и в Баня за 35 хил. лв.


Плавнелиев има налични над 900 хил. лв. получени от връщане на допълнителна парична вноса. За 2008 г. е декларирал, че държи на влогове у нас и в чужбина около 150 хил. лв. Министърът на регионалното развитие не дължи пари на никого и не е взимал заеми. Извън заеманата длъжност през миналата година Плевнелиев е получил още 134 хил. лв. Министърът на регионалното развитие кара "Ауди Q7" купено през 2007 г. за близо 40 хил. лв.


Заместникът на Плевнелиев Георги Прегьов и съпругата му са купили със спестени пари апартамент от 80 кв.м за 35 хил. лв. и парцел от 150 кв.м в Благоевград през 2009 г. Другият зам.министър на регионалното развитие Екатерина Захариева и съпругът й са купили апартамент от 94 кв.м за 205 359 лв. в София. Средствата са дошли от дивидент.


Третият заместник на Плевнелиев Лиляна Павлова има налични 40 хил. евро и 20 хил. лв. получени от дарение през 2009 г.


Земеделският министър спестил над 45 хил. лв от заплата


Министърът на земеделието Мирослав Найденов е успял да спести през миналата година. Според декларацията му той има налични 10 хил. лв, както и банкови депозити за 8 хил. евро и 20 хил. лв. Като произход на всички средства е посочена заплата. Съпругата на Найденов пък е купила с кредит през миналата година надстройка за ветеринарна клиника във Враца. Заместникът на Найденов Цветан Василев е купил през миналата година заедно със съпругата си автомобил "Опел Зафира" за 2 хил. лв. Семейството е продало и "Опел Вектра" за 600 лв. Василев разполага с 10 хил. лв от заплата и е депозирал в банка други 6 хил. евро, също придобил от заплата. Другият зам. министър на земеделието Георги Костов пък е наследил през миналата година депозит за 9 хил. евро и е получил 10 хил. лв от други трудови правоотношения. Вече бившият зам. министър на земеделието Преслав Борисов пък е декларирал, че е закупил обор, склад и навес в с.Кален през 2008 г. като средствата за сделката са дошли от заплата. Наследничката му на поста Светлана Боянова не е декларирала доходи и новопридобито имущество след стъпването си в длъжност. Тя изплаща кредит от 42 хил. лв.


Светлана Ломева, която започна като заместник министър на образованието, докато настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова беше министър, и беше сменена от наследника на поста Сергей Игнатов, е декларирала шест автомобила, които е купила в периода 2001 - 2008 г. Сред тях е и москвич 408, купен за 400 лв. през 2002 г.
Друг зам.-министър на образованието - Милка Коджабашиева - има влогове за 37 хил. лв , като декларираният им произход е от заплата. Преди да стане заместник - Коджабашиева беше шеф на дирекция във ведомството.


Министърът на културата Вежди Рашидов е декларирал 100 хил. лв влогове, а наличните му парични средства са 6 800 лв., спечелени само от лихви по депозити. Рашидов е дал близо 200 хил. лв. заем на фирмата "Рашидов ЕАД". -Зам.-министърът му Тодор Чобанов си е купил апартамент 95 кв.м за 100 хил. лв, като парите са от заеми.  Той има и влог от 4 хил. лв, чиито произход е заплатата му


Първанов и вицепрезидентът спестили от заплата


Президентът Георги Първанов декларира налични следства в размер на 10 хил. лв., спестени от заплати. Вицепрезидентът Ангел Марин се оказа по-спестовен от държавния глава - той декларира 16 хил. лв., спестени от трудови възнаграждения. Главният секретар на президентската администрация Красимир Стоянов си е купил гараж от 32 кв. м. в София за 28 хил. лв. Той е декларира малко над 6хил лв. доходи от наем.


Председателят на парламента Цецка Цачева декларира налични спестявания от заплата в размер на 12 хил. лв. От доходи извън тези от заеманата длъжност е получила през миналата година 1666 лв.,  а от хонорари - близо 10 500 лв. От наеми е получила 2000 лв.


Доган декларира над 1 млн. лв. от хонорари


Лидерът на ДПС Ахмед Доган е декларирал доходи от стопанска дейност в размер на 1 100 154 лв.
През март стана известно, че Доган е бил консултант по четири мегапроекта - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа". Той е взел 1.5 млн. лева за консултантските си услуги, съобщи в. "Труд". По-късно от ДПС заявиха, че Доган не е бил консултант по хидроенергийния възел "Цанков камък", а е консултирал други енергийни проекти.


От тримата съпредседатели на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова декларира най-много спестявания за миналата година - над 160 хил. лв. За 28 хил. лв. от тях Фидосова е посочила, че са от върнат заем, другите ги е получила като дивидент за минали години и наем. Съпругът й Томислав Живкович има 14 400 лв. от заплата. От декларацията става ясно, че Фидосова разполага с две кредитни карти - за 30 хил. лв. и за 7 хил. евро. Годишните й доходи от хонорари са 15 510 лв. и от наеми - малко над 22 хил. лв.


Другият съпредседател на групата на ГЕРБ Красимир Велчев е декларирал нова собственост на семейството му - пристройка от 137 кв. м. разгърната застроена площ до къщата си в Банкя за 40 хил. лв. от заем. В декларацията си Велчев посочва собственост в две дружества - една трета в "Технотерм Инженеринг" ООД и 100 процента в "Кравел" ООД. От първата фирма той е взел заем от 110 хил. лв.


Третият съпредседател на групата на ГЕРБ Тодор Димитров е декларирал близо 23 500 лв. от заплата и адвокатски хонорари. В банков влог държи над 6500 лв. През миналата година Димитров е теглил заем за над 40 хил. лв.


Янев се замогнал от наследство


Лидерът на РЗС Яне Янев е придобил през миналата година наследствени имоти в Сандански и в близкото село Малки Цалим. Той декларира налични 20 хил. евро от заплата, както и 15 хил. евро от наследство. Посочил е, че има банков влог в размер на 35 хил. лв., чийто произход отново е заплата.


Председателят на БСП Сергей Станишев и бивш премиер се оказа, че е имал дялове в "ПРОКОМ". От декларацията на Станишев става ясно, че дружеството е прекратено с решение на Софийски градски съд от 29 декември 2008 г., влязло в сила 5 март 2009 г. Лидерът на БСП декларира хонорари от 12 хил. лв.


Лидерът на СДС Мартин Димитров е декларирал само собственост на съпругата му Стела. Тя е купила през миналата година апартамент в София от 35 кв. м. за 45 хил. лв. от заплата и спестявания. Председателят на ДСБ Иван Костов е подал уведомление, че няма промяна в имотното му състояние спрямо предходната 2008 г.


За имотното си състояние през 2009 г. лидерът на "Атака" Волен Сидеров декларира само купен на лизинг автомобил за близо 10 хил. лв. от съпругата му Капка Сидерова.


Лъчезар Иванов се заселил в Банкя


Зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов (ГЕРБ) си купил през миналата година къща с двор и гараж в Банкя за близо 200 хил. лв. Иванов е теглил заем за150 хил. лв., останалите средства били от заплата. От декларацията става известно, че депутатът е дарил кабинета си, апартамент и гараж в София, както и вила с вилно място в ихтиманското село Веринско. Зам.-председателят на парламента и шеф на здравната комисия държи в банков влог 50 хил. лв. и 7 хил. евро.


В имотната си декларация Иванов посочва, че през миналата година е пътувал до САЩ за сметка на Държавния департамент. Стойността на разхода е 2500 евро. В края на миналата година избухна скандал с пътуване на Лъчезар Иванов и бившия здравен министър Божидар Нанев до САЩ. Командировката се оказа платена от две неправителствени организации, чийто шеф Румен Хичев е и директор на тъканната банка "Остеотек".


В декларацията за имотното си състояние за миналата година зам.-председателят на парламента Георги Пирински (БСП) е посочил спестени средства от съпругата му Клавдия Кашева - от наеми от наследтвени имоти тя държала на влог близо 30 хил. лв. Христо Бисеров - зам.-председател на Народното събрание от квотата на ДПС, е декларирал банкови депозити на семейството му за близо 50 хил. лв.


Зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова ("Синята коалиция") декларира, че държи на влог 26 хил. лв., получени от заплата и дарение. Петият зам.-председател на Народното събрание Пвел Шопов ("Атака") е подал уведомление пред Сметната палата, че няма промяна в имотното му състояние спрямо предходната година.


Евродепутатите със солидни банкови влогове от заплати и командировки


Евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин и съпругата му Милена Ангелова са купили през 2009 г. апартамент в Белгия. Жилището, с размер 98 кв. м., е купено за 663 хил. лв., които семейството декларира, че има от заплати и спестявания. На влог Вигенин държи 2300 евро, а съпругата му - 24 хил. евро.


Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов си е купил през миналата година апартамент (163 кв.м.) и гараж в столичния квартал "Изток" за почти 464 хил. лева. Според декларацията жилището е купено с ипотечен заем за 220 хил. евро. Стоянов е посочил, че има влог в размер на 5370 лв.


Представителят в Европарламента от ГЕРБ Емил Стоянов и брат на президента Петър Стоянов (1997-2002 г.) е деклалирал собственост на наследени дялове от жилищни и поземлени имоти в Пловдив и село Бокйво, както и наследени гори и земи в общините Лъки и Баните. Той е декларирал налични средства от дивиденти в размер на 32 хил. лв. и влог в чужбина за 4800 евро.


От декларациите се вижда, че повечето евродепутати държат солидни суми в страната и в чужбина, спестени от заплати и командировки. Представителят в ЕП от НДСВ Станимир Илчев декларира, че държи 25 евро на влог в Брюксел. Имал спестявания в банки в България в размер на 35 хил. лв. и 9 700 долара. Метин Казак (ДПС) има 42 хил. евро на влог в чужбина.


Анна-Мария Борисова е само с апартамент и магазин


Здравният министър Анна-Мария Борисова притежава апартамент в София, купен през 2000 г. за 34 хил. лв. Две години по-късно тя се е сдобила и с магазин за 12 хил. лв. Проф. Борисова и съпругът й имат автомобил "Пежо", купен за 7700 лв. и ниви в Бяла Слатина и в с. Гъбене, Габрово. Семейството й държи в банки 23 хил. евро и 12 хил. лв. Съпругът д-р Стефан Кривошиев притежава една трета от Център за клинични изследвания, оценен за 1700 лв.  


Заместникът й проф. Иван Миланов има 8 апартамента


Зам. министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов притежава или е съсобственик на пет апартамента в София, един в Стара Загора и още два на Слънчев бряг. Бившият директор на столичната болница "Св. Наум" има и парцел в Своге, а съпругата му Анастасия - магазин в Поморие. Семейството е спестило 21 хил. евро, 13 хил. долара и близо 60 хил. лв. Миланов има и акции за 5 хил. лв. във фонд "ДОМ Здраве", а съпругата му - фирма "Бътерфлай пропъртис" ЕООД. Професорът си е купил и "Порше" на лизинг за 31 хил. лв.


Новата директорка на здравната каса с къщи в Угърчин и Барселона


Новият директор на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ д-р Нели Нешева притежава половин апартамент в София /88 кв. м/, купен през 1994 г. за 30 хил. лв. и още една трета от жилище в Барселона /Испания/, за което през 2006 . здравната шефка е платила 90 хил. лв.


Нешева притежава и малък парцел в Каварна /288 кв. м/, получен през 2004 г. само срещу 3 хил. лв., а също и къща с двор, ниви и гори в с. Угърчин. Миналата година тя си е купила "Фолксваген" за 13 хил. лв. На влогове директорът на НЗОК държи 35 хил. евро и близо 10 хил. лв.


Управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева пък е получила малко над 6 хил. лв от друга стопанска дейност. Тя няма задължения и новопродобити имоти.


Зам.- министърът на икономиката Евгени Ангелов е декларирал два апартамента в Лондон. Единият е 80 кв. м и е купен през 1996 г. за над 180 хил. лв. от заеми и заплати, а другият - 57 кв. м, е купен през 2000 г. за 508 хил. лв. Ангелов има и парцел от над 1 дка в Панчарево, купен през 2007 г. за 40 хил. лв. Зам.-министърът има налични 178 хил. лв., а на влог близо 216 хил. лв. Декларирал е заеми за над 911 хил. лв. и акции във Фонда за недвижими имоти "България ДСИЦ", в "Енергоремонт холдинг", Първа инвестиционна банка, "Зърнени храни", "Агрополихим", "Балканфарма-Дупница" и "Оловно-цинков комплекс".


Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е подал уведомление, че няма промяна в декларацията му. Зам.-министърът, отговарящ за туризма, Иво Маринов е декларирал само около 6 хил. лв. от заплати и наеми, а бившият зам.-министър Мая Христова, която до скоро отговаряше за енергетиката, е посочила годишни доходи от над 120 хил. лв.


Румяна Желева и съпругът й платили 4182 лв. за вила край Свети Влас


Външният министър Николай Младенов не е придобил ново имущество през 2009 г. Предшественикът му на поста Румяна Желева, която беше принудена да си подаде оставка след провала на кандидатурата й за български еврокомисар, е подала декларация при напускане на министерството. Тя има 272 хил.лв. в сметки в чужбина и още 5 хил. в български банки. Декларирала е и вила с двор в местността Инцараки край Свети Влас, купена през 2004 г. Собственик се води съпруга й Красимир Желев, а нейната половина от имота струва 2091 лева. Дворното място е половин декар, а разгърнатата площ - 81 кв.м.


Бившият външен министър е описала още налични 5 хил.лв "от продажба на дялове в ЕООД на 9.04.2009 г.". На тази дата Желева е освободена от ръководството на "Глобал консулт" на извънредно общо събрание на съдружниците, прехвърлила е и собствеността си в дружеството на Ивет Колева (40%) и на Светослав Донев (60%). , показва справка в Търговския регистър. Според отчета на дружеството обаче то не е развивало активна дейност. Въпросът за участието на бившият външен министър в търговски дружества беше поставен от евродепутати по време на изслушването й в ресорната комисия на Европейския парламент (ЕП). Тогава тя беше попитана дали е прекратила участието във фирми и дали е обявила всички данни в декларацията си като кандидат-комисар. В декларациите си като евродепутат от 2007, 2008 и 2009 г. пред Европарламента  Желева не беше посочвала участието си в ръководството на "Етко-Шнайдерс" ООД, а беше декларирала само участието си в "Глобал консулт" ЕООД, и то само през 2007 г.


Военният министър Аню Ангелов е спестил 1900 лева от пенсия и 5800 лева от заплати. Зам.-министър Августина Цветкова е посочила в декларацията си апартамент в София, купен през 2008 г. за 36 хил.лв и кола на лизинг за 21 хил.лв. Другият зам.-военен министър - Валентин Радев, е декларирал доста повече имоти и доходи. Радев има два апартамента и ателие в София, купени през 1991, 1993 и 2003 г., както и ниви и ливади в Елин Пелин и Челопеч. През миналата година се е сдобил и с "Мерцедес" E 270 за 10 хил.лв. от заплата. Във влогове има 40 хил.лв - обезщетение при уволнение от военна служба, както и още 6 хил.лв от пенсията си.


Депутатите от десницата - със скромни придобивки през 2009 г.


Повечето от депутатите от "Синята коалиция" са подали уведомления за непроменено имуществено положение, вместо имуществени декларации. Асен Агов, Йордан Бакалов, Лъчезар Тошев са изпратили до Сметната палата уведомления, което означава, че през 2009 г. личните им активи не са се увеличили, нито пък са намалели. Димо Гяуров е посочил само 1312 лв. доход от други дейности, Михаил Михайлов е спечелил 91 хил. лв. от продажба на автомобил и спестявания, Иван Иванов си е купил "Рено Меган", спестил е и 6 хил. лв., а за произход на средствата е посочил заплатите на сина и дъщеря си. Весели Методиев е прехвърлил два автомобила.


Калина Крумова от "Атака" си е купила нов автомобил "Пежо" за 22 хил. лв. с кредит, отделно има банков кредит от 35 хил. лв. Адвокатът Явор Нотев, също от парламентарната група на "Атака", е посочил 10 хил. лв. налични от заплати и хонорари, отделно влог от 15 хил. лв. от адвокатска практика и 31 180 лв. доходи от други дейности, плюс 100 процента дял в търговско дружество.


Десислав Чуколов е похарчил пари от заплатата си за "Фолксваген" за 48 330 лв. Пак като спестени от заплати е посочил влоговете си от 21 000 лв. и 45 280 евро. Има да си връща и даден личен заем от 20 хил. лв., но пък изплаща ипотека от 40 890 лв.


Омбудсманът Гиньо Ганев е обявил 30 хил. лв в банка, спестени от наеми и заплата. За над 14 хил. лв е продал половината от вила със 725 дка дворно място в Бистрица.  Заместникът му - Яшар Шабан Хаджимустафа, си е купил търговски обект в Кърджали срещу ипотечен кредит от 200 хил. лв.


Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев е подал само уведомление, че миналата година няма промяна в имущественото му състояние. Същото е направил Пламен Студенков, шеф на служба "Военна информация" (военното разузнаване). Директорът на Национална разузнавателна служба Кирчо Киров е купил, заедно със съпругата си, две къщи в с. Оборище, Панагюрище.


Иван Драшков, който беше възстановен като зам.-председател на ДАНС, е подал декларация при встъпване в длъжност. Декларирал е налични 62 хил.лв. и потребителски кредит от ДСК за 40 хил.лв. Заедно със съпругата си има апартамент в София, купен през 2001 г., като съпругата  му има и апартамент в Благоевград. През 2002 г. си е купил стар "Мерцедес" (1986 г.) за 5500 лв. Васил Киров, шеф на финансовото разузнаване към ДАНС, е посочил 23 хил. лв. във влогове, събрани от спестявания.


Магистърска програма "Контратероризъм" в САЩ изплаща Мазда


Със средства от "стипендия, изплащана от правителството на САЩ за магистърска програма по контратероризъм", зам.-директорът на служба "Военна полиция" Борислав Сертов си е купил Мазда Трибют 3000 V 6, гласи декларацията му. Стипендията, изплащана от американското правителство, е общо 38 хиляди долара, които Сертов е внесъл - 4 хил. евро в СиБанк и 10 хил. долара в две американски банки.


В БНБ залагат на спестявания за пенсионно осигуряване


Шефовете на БНБ и съпрузите им залагат на спестявания за пенсионно осигуряване, личи от декларациите им. Съпругата на управителя Иван Искров – Гинка, има 10.2 хил. лв. като  пенсионни права. Искров е декларирал и 225.6 хил. лв. банкови депозити. Допълнителни пенсионни осигуровки имат подуправителят на Централната банка Димитър Костов и съпругата му Елка Костова – неговата е за 24 563 лв., а нейната – за 13 630 лв. Костов има и застраховка на стойност 26 571 лв., освен това е взел 31.6 хил. лв. допълнителни доходи извън заплатата си през м.г.


Банков кредит от 35.5 хил. лв. е взел другият подуправителят на БНБ Калин Христов. Той притежава и депозити за общо 82.7 хил. лв. и е взел 6 хил. лв. доходи извън заплата. Подуправителят Румен  Симеонов е получил близо 40 хил. лв. от такива възнаграждения, той има и 155 хил. лв. в банкови депозити. Симеонов разполага и с 8 хил. евро налични пари, а през миналата година е наследил два имота в с. Стамболово до Павликени – къща с двор и нива.


Един от най-богатите в БНБ е членът на управителния съвет Олег Недялков – той притежава 483.5 хил. лв. банкови депозити, а миналата година е получил и 29 хил. лв. дивиденти от "Вито Стар" ООД. В резултат на реституция Недялков е станал собственик и на 45% от капитала на "Вио-Енергия" - делът му е оценен на 2250 лв. Той е предоставил и над 400 хил. лв. като фирмени заеми.


Другият член на банковото управление Пенка Кратунова има 286 хил. лв. в банкови депозити, 10 хил. евро в налични средства и е получила 36.5 хил. лв. доходи извън заплата. Съпругът й, който е бивш  съветник на президента Георги Първанов, е взел 83 661 лв. приходи извън заплата за година и 27 хил. лв. от продажба на имущество. Двамата притежават "Тойота Аурис", оценена на 27 хил. лв.


Къща с двор и парцел в Гърция са си купили миналата година друг член на управителния съвет – Стати Статев и съпругата му Денка. Къщата с разгърната площ 365 кв. им е струвала 39 хил. лв., а за парцел от 504 кв. м те са платили 41 хил. лв. Двамата са продали и парцел от 228 кв. м също в Гърция за 60.6 хил. лв. Статев има ипотечен кредит от Банка ДСК от 90 хил. лв., както и 100 хил. евро заем от фирма "Бордони". Доходите му извън заплата за миналата година са близо 120 хил. лв.


Областни управители


От имотните декларации на областните управители се вижда, че 25 от 28-те управители не са придобили движимо или недвижимо  имущество през 2009 година. В класацията по доходи извън държавната служба е областният управител на Ямбол Таня Димитрова със 108 000 лв. от друга стопанска дейност, следвана от Желязко Желязков (Добрич) със 71 250 лв. от необработена животинска и растителна продукция.


С лек автомобил се е сдобил областният управител на Ловеч Николай Нанков, който е взел 23 000 лв. заем от родителите си, за да си купи Ситроен С4. Ивайло Петров ( Монтана) е купил 3 коли на обща стойност почти 30 000 лв (Форд Мондео 1.8 ТДИ, Пежо 206 и Нисан Х Трейл) за миналата година, а Митко Стайков (Търговище) е купил товарен автомобил фолксваген за 10 000 лв.


Най-голям влог в банка има Марин Кавръков(Сливен) с 50 000 лв. Владимир Янков (Силистра) с близо 29 000 лв. и Пенчо Пенчев (Велико Търново) с 14 000 лв. Пенчев е и единственият, който е придобил недвижимо имущество. Той е купил гараж за 5690 лв.


Най-големи задължения към банкови институции имат Румен Данев (Хасково) с 49 000 лв, Желязко Желязков (Добрич) с 40 000 лв. и Валентин Василев (Разград) с 27 000 лв.


Комисията за финансов надзор


В Комисията за финансов надзор, която контролира застраховането, частното пенсионно осигуряване и фондовия пазар, председателят й Петър Чобанов е обявил банков влог от 15 хил. лв. и още 10 хил. евро като налични средства, и двата спестени от заплата. Чобанов има 16.4 хил. лв. доходи от друга стопанска дейност. Той не е инвестирал, няма нито автомобил, нито недвижими имоти, показва декларацията му.


Инвестиции в ценни книжа има само един член на комисията – заместник-председателят по застраховането Емил Атанасов, който допреди да заеме този пост преди година беше изпълнителен директор на инвестиционния посредник "АБВ Инвестиции". Той притежава акции на обща стойност 4300 лв. към края на миналата година в "Еврохолд България" (което е собственик на застрахователя "Евроинс"), "Зърнени храни България", "Спарки Елтос" и фонда за имоти "Феърплей пропъртис". Атансов има и 5186 лв. банков депозит.


Сред по-заможните в КФН е заместник-председателят по осигурителна дейност проф. Нено Ненов – той и съпругата му Славка Ненова имат депозити на обща стойност 210 хил. лв. Освен това бившият ректор на Стопанската академия в Свищов притежава автомобил "Фолксваген Джета", оценен на 37 хил. лв. и е получил над 48 хил. лв. доходи извън заплатата си.


Ралица Агайн, която ръководи инвестиционния надзор, е продала през миналата година апартамент от 145 кв. м в София за 1.11 млн. лв. Агайн обаче е била съсобственик само на половината имот. Съпругът й Елвин Гури има депозит от 1.05 млн. евро, а двамата имат общо над 65 хил. лв. пари в брой. Агайн лично има и кредит овърдрафт на стойнст близо 6 хил. лв.


Заем от 25 хил. лв. имат членът на КФН Кирил Желев и съпругата му. Двамата имат и депозити за общо 236.4 хил. лв. Друг член на комисията – бившият депутат от НДСВ Марияна Костадинова и нейният съпруг Огнян Костадинов са прехвърляли дялове в няколко дружества във Велико Търново. С най-голяма стойност сред тях е "Битова електроника", чиито акции са
оценени на 245 хил. лв.


Недим Генджев, синът на главния мюфтия и член на Комисията за финансов надзор, е декларирал 43.8 хил. лв. в депозити и 158.4 хил. лв. ипотечен кредит, има и 6 хил. лв. заем от фирма "Чистача" ЕООД. Генджев, който е син на възстановения от Върховния касационен съд главен мюфтия Недим Генджев, е съсобственик на две къщи с двор в София – едната е купена през 2007 г. За 176 хил. лв., а другата – през 1999 г. за 29 хил. лв. Той притежава изцяло и къща с двор в русенското село Глоджево.


Нови имоти за магистратите с "бедни" роднини


Имоти за 270 хил. лв. в Приморско е придобил замесеният в скандала с право на строеж за бедни магистратски роднини Панайот Генков от Върховния административен съд (ВАС). Той е купил 2 офиса, апартамент и гараж заедно с жена си, като е декларирал, че парите са от заем и наеми. Освен това Генков е обявил, че със съпругата му имат да вземат 230 хил. лв. от Иван Ангелов и са теглили 115 хил. лв. кредит. В декларацията си е записал продажби на два офиса и апартамент със същата квадратура като на тези, които е купил. От тях е получил 230 хил. лв.


Край морето е купувал и бащата на крайно нуждаещата се съдийка от Благоевград Деница Урумова Николай Урумов от ВАС. Заедно със съпругата си Здравка през 2009 г. са купили апартамент от 64 кв. м. в местността Алепу в Созопол за 80 хил. лв., като са обявили, че парите са от заплати и спестявания.


Друг от замесените в скандала "Приморско" Андрей Икономов от ВАС в предишни години декларира, че е собственик на имоти за 383 хил. лв., а има заем за едва 46 хил. лв. Миналата година година си е купил ателие в София от 194 кв. м. за 195 хил. лв., като е обявил, че за целта е продал апартамент в столицата и дворно място край Каварна.


Главният прокурор Борис Велчев и съпругата му са декларирали, че спестяванията им и наличните средства са намалели от 51 хил. лв на 35 500 лв. Заместникът му Валери Първанов изплаща ипотечен заем от 180 хил. лв. към "Райфайзен банк" и тази година е получил кредитна карата с лимит от 20 хил. лв. от същата банка Кредит от 140 хил. лв. към  "Юробанк И Еф Джи" пък има другият заместник на Велчев Галина Тонева. Спестяванията на шефа на Върхвния касационен съд Лазар Груев са 40 хил. лв. от заплати при освобождаването му от Конституционния съд.


Кметът на София Йорданка Фандъкова е придобила миналата година единствено лек автомобил "Рено" за 6 хил. лв. Тя е декларирала цялото си недвижимо имущество, въпреки че не го е придобила през 2009 г. Фандъкова има общо 8 имота (апартаменти, дворни места и право на строеж) в София, Самоков и селата Бистрица и Сопот. Те са придобити между 1993 г. и 2008 г. Апартамент в София от 90 кв. м. Фандъкова е получила срещу договор за гледане през 1993 г., а през 2008 г. е получила право на строеж в София върху 1 кв.м. пак срещу договор за гледане. По същия начин тя е придобила и 560 кв.м. дворно място в с. Бистрица през 1995 г.


Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков е обявил само една нова придобивка за миналата година - мотоциклет за 11 900 лв. Купил го е с пари от заплатата си. Отделно е спестил още 5 хил. лв. от заплатата. В депозит в банка Герджиков има 1840 евро, а жена му Лидия Герджикова - 35 220 лв. Декларирали са, че тези пари са от заплата. От продажба на акции двамата са получили 42 400 лв.


Зам.-кметът по строителството Ирина Савина пък има само задължения по жилищен кредит -125 хил. лв. Тя е декларирала, че през 2007 г. си е купила апартамент 76 кв. м. в София за 175 хил. лв. с ипотечен кредит. Подобно е положението при зам.-кмета по транспорта Любомир Христов.


От най-новите двама заместници на Фандъкова, които поеха постовете си преди месец - Христо Ангеличини с ресор образование и Иван Сотиров с ресор сигурност, само единият е подал декларация (те не са длъжни). Ангеличин е обявил, че притежава 12 имота, сред които апартаменти, склад, дворни места, гараж и имоти в регулация в София, с. Емона и с. Марково. Има и овощна градина в с. Марково и лека кола "Мазда". Имотите и колата обаче са придобити между 1995 и 2006 г.  Ангеличин има и шест банкови влога на обща стойност над 100 хил. лв., инвестирал е и в ценни книжа.


В декларацията на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов има само прехвърляне на имот в София и малко пари в банкови депозити.


Кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Кирил Йорданов не са придобили нищо през изминалата година. В декларациите на двамата фигурират почти само участието на жените им в дружества. Жената на Николов - Гергана Николова, държи 50% от "Европа-5" ООД (чрез дарение) и 100% от "Йори" ЕООД (закупени със собствени средства). Съпругата на Кирил Йорданов - Елена Валеева Йорданова, притежава изцяло "Прайм тайм ТВ". Отделно от това за миналата година Йорданов е придобил само 10 600 лв. от наем.


Кметът на Пловдив Славчо Атанасов пък е изпратил само уведомление на Сметната палата, което означава, че няма промяна в имотното му и финансовото състояние.


Сливенския кмет Йордан Лечков, срещу когото тече разследване и е отстранен от съда от кметския пост, също е декларирал само придобивки на съпругата му. През 2009 г. жена му Светлана Лечкова е купила два парцела в Сливен по 930 кв. м., като за всеки от тях е платила по 12 хил. лв. Като произход на средствата е посочена заплата. И отново жена му е изплащала банков кредит от близо 200 хил. лв. Лечков пък има ипотека в полза на съпругата му за същата сума.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1239 Разстроено

  Изпълнителният директор на НАП - горканчо
  Само 31k лв. на влог...
  Жилището - наследствено, без МПС, без една-едничка акцийка някъде... Мъка-а-а, мъка...
  Толкова успял да събере за себеси... колко ли ще успее - за държавата?

  MAD in BG
 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Сиромашия ! Да му се приплаче на човек ! Прегледах няколко депутатски декларации - нямат жилища- имоти - дори коли. А дано успеят до края на мандата да се пооправят

 3. 3 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1239 Разстроено

  Ох, сега като погледнах... той Красимир Стефанов направо си е добре...
  Ами управителката на НОИ?!... Гола и боса, горката...
  Едни 6429 лв. от някаква "друга стопанска дейност"... и това е
  ...а ние осигуряване очакваме от този институт

  MAD in BG
 4. 4 Профил на pch
  pch
  Рейтинг: 226 Весело

  Управляващите добре са си научили урока: Има приход има проблем, няма приход няма проблем
  Всички крият приходи като за световно ама айде върви ги търси.

 5. 5 Профил на Бъгблатер от Траал
  Бъгблатер от Траал
  Рейтинг: 8 Неутрално

  така е. някой спестяват от закуска, други спестяват за закуска.

  Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?
 6. 6 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  Гиньо само от правото на строеж в Несебър беше получил четири ваканционни апартамента, което означава, че долният текст не е верен. А останалите, те верни ли са - явно не са!

  "Омбудсманът Гиньо Ганев е обявил 30 хил. лв в банка, спестени от наеми и заплата. За над 14 хил. лв е продал половината от вила със 725 дка дворно място в Бистрица"

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 7. 7 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Какво стана с най-голямата охранителна фирма в България ИПОН?
  Кой и е собственик в момента? Какви печалби има?
  Какви са и клиентите след като Борисов влезе във власта през 2001г, и стана мин. председател 2009г?

 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов си е купил през миналата година апартамент (163 кв.м.) и гараж в столичния квартал "Изток" за почти 464 хил. лева. Според декларацията жилището е купено с ипотечен заем за 220 хил. евро. Стоянов е посочил, че има влог в размер на 5370 лв.

  Браво на младежа!

 9. 9 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Въх, въх, въх. Сиромашия! Дайте една дарителска кампания да им устроим.

 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1454 Весело

  Ай... Доган е пич... Хайде сега и останалата част енергийните лобисти да си плеснат черно на бяло като доход от кумова срама поне 1/25 от заработките. Все ще го преживеем някак.

  Жената е покана за щастие
 11. 11 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 367 Весело

  "В банката зам.-министър Горанов е депозирал още 700 евро и 500 долара с източник заплата, като разполага и с още 31.93 хил. лв. депозит, но източник за тези средства е получен заем. На името на Владислав Горанов е записано и задължение по ипотечен заем за 44.048 хил. лв."

  Ехх, мафиотите Горанови... Как не се намери някой да им потърси сметка...?!

 12. 12 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 406 Неутрално

  хахахаха...опънали един чаршаффф,и има ли луд да чете "истината" за парите и за положението на разни мутри от политпартийните клика!! Много важно..да зяпам чаршафа отгоре додолу..да гледам колко е чист и бял тоя чаршаф...или колко е оцапан?? Не е оцапан...представя се за чист-белосан!! аххахаах
  ЖАЛКА БЪЛГАРИЯ!!
  Има ли луд да ви вЕрва на данните смехотворни...частичка от истината ,представена за ЦЯЛАТА ДЕМОКРАТИЧНА ИСТИНА ЗА ПРЕХОДА УСПЕШНО ПРИКЛЮЧИЛ ЗА ТИЯ,ОТ СПИСЪКА!!

 13. 13 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А транспортните фирми на Боко?

 14. 14 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Как става тази работа със 'спестени от заплата' - ако някой знае - нека да ми каже - за да я приложа тази система -

  Нали техните заплати се въртят около 2-3 хиляди - нетно -
  Как от тях спестяваш 15, или 20 или 40 хиляди ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK