Кой не е подал имотна декларация

Председателят на Сметната палата Валери Димитров. Oдитната институция публикува днес имотните декларации на висшите държавни служители.

© Надежда Чипева

Председателят на Сметната палата Валери Димитров. Oдитната институция публикува днес имотните декларации на висшите държавни служители.Неподали имотни декларации в срок


Общо 16 висши държавни служители не са изпълнили законовото задължение да подадат в срок своята имотна декларация. Сметната палата напомни, че 6546 са хората, които трябва да бъдат проверени по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Срокът за подаване на годишните декларации беше 30 април т.г., те се подават и при встъпване и напускане на длъжност. Неподалите навреме декларации се наказват с глоба от 1000 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 2500 до 5000 лв.


По данни на Сметната палата 10 души изобщо не са представили изискваните данни. Това са:
Съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. Той беше задържан по делото за подкуп, по което е обвинен и бившият министър на отбраната Николай Цонев.


Зам. генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Леонид Лавчев, който беше задържан след вътрешна проверка в Земеделското министерство за изнудване на млекопроизводители.


Председателят на управителния съвет на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, който бе избран за постоянно на поста в началото на тази година, а под негово ръководство беше даден стартът на строежа на лот 2 от автомагистрала "Тракия" .


Освен Петър Сантиров още двама съдии не са подали своите декларации. Това са съдията от окръжния съд в Бургас Сотир Тодоров и Емилиан Лаков от Районния съд в София. Лаков и Сантиров бяха преместени в София от Висшия Съдебен съвет (ВСС) през 2007 без конкурс с мотива, че семействата им живеят в столицата.


Прокурорите Пламен Димитров от София и Валентин Михов от Разлог също не са подали декларации. Михов беше уволнен от ВСС през юли 2009 година за уронване престижа на съдебната власт.


Зам.-кметът на община Пирдоп Симеон Симеонов, както и Христо Костадинов от партия "Движение за социален хуманизъм" също не са подали документи пред одитната институция.


Със закъснение декларации са подали шестима:


Бившият управител на Националния осигурителен институт  Сотир Ушев, който за предходната година е декларирал депозити от общо 100 000 лв. в български банки.


Бригаден генерал Огнян Пачев, който бе освободен от длъжността зам.-директор на Националната разузнавателна служба през декември миналата година. Той е декларирал 40 000 лева в банки.


Бившият заместник главен секретар на МВР Минко Брайков, който беше отстранен от длъжност малко след идването на ГЕРБ на власт. В декларацията си той е посочил, че е купил лек автомобил Volvo S80 за 22 хил. лв. Според данните той и съпругата жена му имат близо 130 000 лв. в банки.


Главният секретар на Народното събрание Георги Граменов, който за предходната година е декларирал само банков кредит от 8000 лв.


Кандидатът на Демократическата партия на последните кметски избори във Варна Красен Железов. В декларацията му са посочени задължения от 90 000 евро, а през 2009 е придобил 1/2 от апартамент във Варна за 22 000 лв.


Георги Цветков, член на контролния съвет на партия "Новото време", е посочил дялово участие в три дружества - 90% от "Тракийски недвижими имоти" ООД - София и съответно 10% и 18% от "Агрикълчърал пропъртис" София и "Интеркапитал сълиситърс" - София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK