Властта имотна от заплати


Сметната палата огласи днес имотните декларации на всички във властта. Над 6500 са висшите държавници, които трябва да обявят имотното си състояние, а данните им подлежат на проверка. 16 от тях, сред които съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, шефът на управителния съвет на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, прокурорите Пламен Димитров от София и Валентин Михов от Разлог, не изпълниха законовите изисквания.
До края на октомври палатата трябва да провери по документи и регистри достоверността на декларираните факти, като ги свери с регистрите на данъчните, службите по вписванията, поземлените комисии и др. Законът предвижда глоба от 1000 до 1500 лв. за тези, които не са подали декларациите си в срок до 30 април, за повторно нарушение санкцията е от 2500 до 5000 лв. При разминаване на данните с получената от Сметната палата информация от съответните държавни и общински органи в размер над 10 хил. лв. шефът на одитната институция трябва да уведоми НАП и ДАНС, пише в закона. Традиционно и тази година някои от висшите държавници са декларирали цялото притежавано от тях имущество, а не само това, което са придобили през последната година.


Министрите масово спестяват от заплата, получават и сериозни приходи "по трудови правоотношения извън заеманата длъжност". Това показват имуществените им декларации, огласени от Сметната палата.
Заплата и странични приходи са най-често употребяваните обяснения за произход на средства в данните, подадени от изпълнителната власт пред одитната институция. В същото време министър-председателят, който има една от най-високите заплати сред висшите държавници, получава официално малко над 3 хил. лв., министрите получават малко над 2700 лв. месечно, а заместниците им - от 1000 до 1600 лв.


В декларациите им пред Сметната палата премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов обявяват, че са погасили ипотечните кредити от по 440 хил. лв., които теглиха миналата година, за да финансират изборната кампания на ГЕРБ.
Премиерът


Борисов е спестил 14 484 лв. от заплата,


които държи на влог в българска банка. Цветанов пък е успял да икономиса 5140 лв. от възнагражденията си, които също са на депозит. Вътрешният министър е декларирал и 35 хил. лв. доходи по трудови правоотношения извън заеманата длъжност и още 14 хил. лв. от стопанска дейност. Заместникът на Цветанов Веселин Вучков си е купил апартамент в София за 20 хил. лв., средствата са от заплата и заеми.


Другият вицепремиер - финансовият министър Симеон Дянков, е декларирал значително имуществено състояние заедно със своята съпруга Каролин Фройнд. Той притежава къща с двор във Вашингтон, купена през 2001 г. за около 2.15 млн. лв. Огласил е и ипотечен кредит от 532 хил. долара. Като налични парични средства той декларира 7600 лв., 4060 евро и 1320 долара с източник - получена заплата. В банка пък са депозирани 12 хил. лв. и 132 хил. долара.


Съпругата му притежава акции за общо 172 хил. лв. в "Дженерал електрик", "Хартфорд файненшъл", "Клийн енерджи", "Рейфеон" и "Чарлс Шуаб фонд". Дянков е декларирал и 305 хил. лв. възнаграждение от Световната банка.


Заместникът му Владислав Горанов е посочил налични 27 хил. лв. от заплата. От странични трудови правоотношения пък е взел 25 хил. лв. Другият заместник-министър Ана Михайлова пък не е декларирала разполагаеми средства, нито банкови депозити или задължения, Според декларацията й тя не притежава недвижимо имущество или доходи от друга дейност освен от основната си работа.


В министерството на регионалното развитие придобиват имоти


Нови терени са придобили министър Росен Плевнелиев и заместниците му Георги Прегьов и Екатерина Захариева. Единствено зам.-министър Лиляна Павлова продължава да живее в наследствен апартамент в столичния квартал "Лозенец" и не си е купила ново жилище през миналата година.


Новите придобивки на министър Плевнелиев са купено право на строеж в София за 258 хил. лв. и пристройка за 46 хил. лв., както и парцел в село Баня за 5000 лв. Други четири парцела в разложкото село министърът е получил като дарение. Извън това Плевнелиев и съпругата му имат две къщи в затворения комплекс "Резиденшъл парк София", купени през 2008 г., както и къщи на гръцкия полуостров Халкидики за около 1.3 млн. лв, в Черноморец за 254 хил. лв. и в Баня за 35 хил. лв.


Заместникът на Плевнелиев Георги Прегьов и съпругата му са купили със спестени пари апартамент за 35 хил. лв. и парцел от 150 кв.м в Благоевград през 2009 г. Екатерина Захариева и съпругът й пък са купили апартамент за 205 хил. лв. в София, средствата са дошли от дивиденти.


Министърът на земеделието Мирослав Найденов е успял да спести през миналата година. Според декларацията му той има налични 10 хил. лв. и банкови депозити за 8 хил. евро и 20 хил. лв. Като произход на всички средства е посочена заплата. Заместникът му Цветан Василев разполага с 10 хил. лв. кеш и други 6 хил. евро в банки, също от заплата.


Другият зам.-министър - Георги Костов, е получил 10 хил. лв. от други трудови правоотношения. Вече бившият зам.-министър на земеделието Преслав Борисов пък е декларирал, че е закупил обор, склад и навес в с. Кален през 2008 г. Наследничката му на поста Светлана Боянова не е декларирала доходи и новопридобито имущество след стъпването си в длъжност. Тя изплаща кредит от 42 хил. лв.


Новоизбраният здравен министър Анна-Мария Борисова притежава апартамент в София, купен през 2000 г. за 34 хил. лв. Две години по-късно тя се е сдобила и с магазин за 12 хил. лв. Заедно със съпруга й имат и ниви в Бяла Слатина и в с. Гъбене, Габровско. Семейството й държи в банки 23 хил. евро и 12 хил. лв. Съпругът д-р Стефан Кривошиев притежава една трета от Център за клинични изследвания, оценена за 1700 лв.


Зам. здравният министър има 8 апартамента


Зам.-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов притежава или е съсобственик на пет апартамента в София, един в Стара Загора и още два на Слънчев бряг. Бившият директор на столичната болница "Св. Наум" има и парцел в Своге, а съпругата му Анастасия - магазин в Поморие. Семейството е спестило 21 хил. евро, 13 хил. долара и близо 60 хил. лв. Миланов има и акции за 5 хил. лв. във фонд "ДОМ Здраве", а съпругата му - фирма "Бътерфлай пропъртис" ЕООД.


Професорът си е купил и "Порше" на лизинг за 31 хил. лв. Новият директор на здравната каса Нели Нешева пък има половин апартамент в София, купен през 1994 г., една трета от жилище в Барселона, за което през 2006 г. е платила 90 хил. лв., малък парцел в Каварна, купен през 2004 г. срещу 3 хил. лв., и също къща с двор, ниви и гори в с. Угърчин.


Военният министър Аню Ангелов е спестил 1900 лева от пенсия и 5800 лева от заплати. Министърът на културата Вежди Рашидов е декларирал 100 хил. лв. влогове, а наличните му парични средства са 6800 лв., спечелени само от лихви по депозити. Рашидов е дал близо 200 хил. лв. заем на фирмата "Рашидов" ЕАД.


Министърът на транспорта Александър Цветков е спестил от заплата 4500 лв. и е депозирал 22 300 лева в банки. Той е декларирал над 37 000 лв. от правоотношения извън държавната длъжност, както и почти 10 000 лв. от наеми.


Правосъдният министър Маргарита Попова държи в банкови депозити около 113 хил. лв. и е декларирала 105 хил. лв. доходи от странична дейност. Единственото, което е декларирал министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, са 2376 лв. от наеми, както и доходи от непреработена животинска и растителна продукция.


Министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, на образованието Сергей Игнатов, на спорта Свилен Нейков и на външните работи Николай Младенов са подали само уведомление, че нямат промяна в имотната декларация.


Зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов е посочил, че притежава два апартамента в Лондон - единият е купен през 1996 г. за над 180 хил. лв. (от заеми и заплати), а другият през 2000 г. срещу 508 хил. лв. Ангелов има и парцел от над 1 дка в Панчарево, купен през 2007 г.


Декларирал е заеми за над 911 хил. лв. и акции във "Фонд за недвижими имоти България" ДСИЦ, в "Енергоремонт холдинг", Първа инвестиционна банка, "Зърнени храни", "Агрополихим", "Балканфарма-Дупница" и "Оловно-цинков комплекс".


Другият заместник на Трайков - Иво Маринов, е посочил само около 6 хил. лв. от заплати и наеми, а бившият зам.-министър Мая Христова, която доскоро отговаряше за енергетиката, е посочила годишни доходи от над 120 хил. лв.


Румяна Желева и съпругът й - с вила край морето за 4182 лв.


Бившият външен министър Румяна Желева, която беше принудена да си подаде оставка след провала на кандидатурата й за български еврокомисар, е декларирала 272 хил. лв. в сметки в чужбина и още 5 хил. в български банки. Посочила е и вила с двор в местността Инцараки край Свети Влас, купена през 2004 г. Собственик се води съпруга й Красимир Желев, а нейната половина от имота струва 2091 лева. Дворното място е половин декар, а разгънатата площ - 81 кв.м.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Извод - щом могат да спестяват от заплати, значи заплатите са им големи !

 2. 2 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 488 Весело

  Ако не са разведени, ще ги разведем-някои сколасахме да свършим тая работа.

 3. 3 Профил на rafi760
  rafi760
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "werginija":

  прав си такива заплати в тази криза?и не се срамуват...

 4. 4 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  колко от тия данни са верни, а?

  low riders team
 5. 5 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Властта имотна от кражби и далавери - това е правилното заглавие....хората във властта не работят за заплати...те не са луди...лудите сме ние дето търпим това положение толкова време вече!

 6. 6 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 541 Весело

  При криза нашите мили депутати и управляващи забогатяват. А представяте ли си, ако не беше криза? Е-е-е-х, депутат да си на тези години - цял ден ръсиш глупости, лъжеш народа и спокойно си цоцаш от неговите данъци!

 7. 7 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Заместникът на Цветанов Веселин Вучков си е купил апартамент в София за 20 хил. лв." - ОТКЪДЕ ТОЛКОВА ЕВТИНО БЕ???

  цитат от друга днешна статия в Дневник - "Шефът на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова е обявила, че заедно със съпруга си притежава общо 66 имота - апартаменти в София и в Несебър, земи и гори, всичките придобити преди 2008 г." - мъка, мъкаааааа...

  А новите не крадяли, викат...

 8. 8 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Странно, никому не хрумна, че повечето от тези хора, може би, са изкарали с труда си и уменията си това, което декларират! Веднага с този примитивен рефлекс: "Крадат!"...познавам двама-трима от тях и знам, че са си го изработили. Колкото до заплатите- та те са смешни- 1 500 евро месечно за отговорностите на премиер! Къде живеете?! Завистта е лош съветник, хващайте се на работа!

 9. 9 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Вътрешният министър е декларирал и 35 хил. лв. доходи по трудови правоотношения извън заеманата длъжност и още 14 хил. лв. от стопанска дейност. А конфликти на интереси? Разбира се, че има. Аз също го бих наел за консултант например, знаейки, че МВР ще стои далеч от фирмата ми. Най-малкото не е морално.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#8] от "petarpountchev":
  В коя държава живееш ? Това е десет пъти повече от средната.
  На кого даваш акъл да работи ? На тия , дето са изградили това, което 20 години не могат да разпродадат и оплячкосат ? И които вземат пенсии с които не може да се живее, та се налага и да РАБОТЯТ ? Едва ли работиш, по-скоро си от тарикатите , дето поучават другите.

 11. 11 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално


  "......трудови правоотношения извън заеманата длъжност...."
  "......от стопанска дейност."
  "......странични трудови правоотношения..."
  "......от правоотношения извън държавната длъжност, ..."
  "......доходи от странична дейност."

  Дааа! Няма срам, няма притеснения, няма човъркане на съвест, даже няма и "конфликт на интереси"!
  А при Плевнелиев и предците му, всичко е и ще бъде, прозрачно и чисто като момина сълза! То и парите които "благославя" са множко, ама такава му е работата!

  "Рашидов е дал близо 200 хил. лв. заем на фирмата "Рашидов" ЕАД."
  Този пък, направо да те разплаче от умиление! Сигурно толкова бързо ги е взел, че едва не се е срещнал как ги дава!

 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:01 на 29/06/2010 от неговия автор.

 13. 13 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До ахасвер: целта на този форум не е да се нападаме лично, целта е да разсъждаваме, да спорим, като свободно изразяваме мненията си. Аз съм свободен човек и не преча на другите да бъдат свободни. Но и не разрешавам да се ограничава моята свобода. Ще отговоря конкретно - работя сериозно и днес, както съм работил през последните 30 години - по много, сериозно, отговорно, качествено и финансово успешно. И у нас, и в чужбина...Не приемам нападането на хората просто така, по презумпция...Това е популистко, сиромахомилско, и прави от хората лентяи, защото убива вярата им в труда. Това вече се случи у нас - днес ние сме мързеливи, хленчещи и озлобени пихтии. Така нацията няма да преуспее, в това можете да бъдете сигурни!

 14. 14 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 488 Весело

  До 8-ми-и къде се търсят работници и при какви условия? 11-и, няма и присъди, а и тези, които има, не се изпълняват. И пак до Пунчев-проблем ли е да разберем какво и къде конкретно работите? Ако Ви интересува, аз бих могла веднага да Ви преразкажа трудовата си биография, подкрепена с данъчни декларации и съдебни решения. Вие можете ли?

 15. 15 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 434 Неутрално
 16. 16 Профил на tub
  tub
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пунчев не може...те от ДС не им разреважат да публикуват факти за работата си...щото са класифицирани....и в БГ и в Чуждозвемско....Но иначе е за зачитане на свободата на мненията и личността...държи да не се нападаме...много държи на това....ВЕЧЕ!!!

 17. 17 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 488 Весело

  Е, като имаш в наследство от дядо си поне една фабрика, за какво ти е да работиш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK