БСП прави списък с лобистките закони на ГЕРБ

БСП подготвя списък на прокараните от ГЕРБ лобистки законови поправки и ще го обяви следващата седмица. Това каза на пресконференция днес лидерът на партията Сергей Станишев.


Според левицата се засилва тенденцията към прокарване на лобистки закони, които обслужват близки до управляващите фирми. Типичен пример за това били поправките в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които според Станишев по същество принуждавали собствениците да продават на безценица земята си на големите арендатори и това щяло до доведе до монопол на собствеността.Социалстите пак искат анкетна комисия да провери резерва на здравната каса
След като в началото на юни ГЕРБ и подкрепящите я парламентарни партии отхвърлиха искането на БСП и ДПС за анкетна комисия, която да провери резерва на Националната  здравноосигурителна каса, от левицата обявиха днес, че пак ще настояват за такова звено. "Не е ясно вече колко липсват от резерва. Трябва да се види кой пие и кой плаща в здравеопазването", заяви Михаил Миков. Той цитира  Анна-Мария Борисова от участието й в парламентарния контрол, според която "депозитът по сметката на НЗОК е 350 млн. лв." и "няма нормативен документ, който да определя създаването на резерв по банкови сметки и в определен размер в БНБ или в която и да е друга търговска банка". "Не знам за министъра дали законът за бюджета на НЗОК е нормативен документ, но в него е записан излишък на здравната каса за тази година от близо 830 млн. лв.", възмути се Миков.Парламентът прие миналата седмица на първо четене законови промени, предложени от депутатите от ГЕРБ Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, с които се въвежда правото на пръв купувач в полза на арендаторите  и наемателите на земеделски земи по дългосрочни договори - над 4 години. Според Танева това е първата стъпка към комасация на земята у нас и така фермерите ще имат сигурност за дълготрайното ползване на масивите, които обработват, и ще могат да планират  бизнеса и инвестициите с в перспектива, обяви Танева.


Това е насилствено окрупняване и се нарушава конституционното право на неприкосновеността на частната собственост и обслужва големите арендатори, близки до управляващите, смята Станишев.


Той посочи и поправките в закона за движението по пътищата, които се очаква парламентът да разгледа през тази седмица. С тях се създава конфликт на интереси и условия за корупция и нагаждане на резултати от търгове за линии за превоз на пътници в полза на фирми, близки до управляващите. Той обясни, че с промените се предлага търговете, които досега са се провеждали от общините, да се централизират в министерството на транспорта. Печеливши ще бъдат големи играчи, близки до управляващите, и ще се елиминират малки и средни превозвачи, каза лидерът на БСП.


Социалистите отказаха да посочат кои фирми подозират, че ще облагодетелстват от тези законови поправки. В отговор на въпроси кои фирми от двата сектора - арендатори и превозвачи, според тях биха се облагодетелствали от въпросните поправки, бившият вътрешен министър и член на партийното ръководство Михаил Миков каза: "Ако назовем някоя фирма, тя ще се пререгистрира и ще се намери друга да свърши тази работа". Според него отговорът може да бъде намерен в списъка с ползвателите на Държавен фонд "Земеделие" за преките плащания на декар. С увеличаване на преките плащания за декар концентрацията в сектора се развива и това ще се усеща все повече от малките и средните арендатори. Създаването на тип "конгломерат" в сектора противоречи и на европейските разбирания за конкуренция, каза Миков.Социалстите пак искат анкетна комисия да провери резерва на здравната каса
След като в началото на юни ГЕРБ и подкрепящите я парламентарни партии отхвърлиха искането на БСП и ДПС за анкетна комисия, която да провери резерва на Националната  здравноосигурителна каса, от левицата обявиха днес, че пак ще настояват за такова звено. "Не е ясно вече колко липсват от резерва. Трябва да се види кой пие и кой плаща в здравеопазването", заяви Михаил Миков. Той цитира  Анна-Мария Борисова от участието й в парламентарния контрол, според която "депозитът по сметката на НЗОК е 350 млн. лв." и "няма нормативен документ, който да определя създаването на резерв по банкови сметки и в определен размер в БНБ или в която и да е друга търговска банка". "Не знам за министъра дали законът за бюджета на НЗОК е нормативен документ, но в него е записан излишък на здравната каса за тази година от близо 830 млн. лв.", възмути се Миков.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  То има ли закон на тези крадци от ГЕРБ, който да не е лобистки?

  Управлението на ББ /Бандата на Бойко/ е най-крадливото и некомпетентно правителство управлявало България през последните 76г.

  Цветелина ще стане двойна милиардерка за 4 години управление не ГЕРБ.

 2. 2 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Малката Пица":

  Не знам кой ще стане милиардер, но със сигурност половината млади и мислещи хора са решили да се изнесат в най-скоро време от тук след отмяната на забраната за пушенето, което попада в графата "лобистки закони".

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 3. 3 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Весело

  Виц на деня: БСП против лобистките закони.
  Па вие комунета и без закони извлекохте милиарди!
  Сладури.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Това че подаряват на опозицията аргументи е малката беля. Голямата е, че наистина тормозят хората със своите глупости. Приличат на зрелия период на НДСВ, когато се разби на групички, всяка от които да работи за това, за което я е вкарало нечие лоби (фармацевтично, борсово, застрахователно, авиационно и пр.). Отново нещо не е наред в тази държава, щом вече камионите за боклук и бетоновозите са закичени с табела "Превоз за собствена сметка". По думите на шофьорите, без такава табела глобявали за липса на тир-карнет, лиценз за превоз, професионална застраховка на товара (демек боклука и киреча) и неплатен членски внос в Камарата на превозвачите!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 5. 5 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wizard":

  Сладури ли?!
  Лайнари!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 6. 6 Профил на Kpuc
  Kpuc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ГЕРБ (не съм им фен) поне си правят труда да приемат закони. При Станишко Батко, Братко и компания си крадяха без въобще да се съобразяват със закон, ред, прокуратура, съд и т.н. и това се знаеше от всички - управляващи и управлявани.

  Never argue with idiots - they bring you down to their level and then beat you with experience.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Каквото и да пишат - НИКОГА ВЕЧЕ БСП-ДПС НА ВЛАСТ! АМИН !!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#6] от "Kpuc":
  "Батко, Братко" е песен сравнение с "Бойко, Цветелина".
  Батко - шеф на агенция НАПИ
  Братко - участва във фирма , която печели поръчка за път от НАПИ

  Бойко - министър председател, две нива над НАПИ
  Цветелина - милиардерка, председател на СИБанк, която прави почти всички парични преводи за държавни такси, и печели поръчка за 50 млн за дистрибуция на винетки 2010.

 9. 9 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А Бойко и Зетко /метрото и заема от СИБАнк/?

 10. 10 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 221 Гневно


  В ЗАКОНА ДА ПИШЕ ЗА ПАРТЕНКИТЕ !!

  НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ИМ ДУШИМ СМРЪДНЯТА

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА И КАРМЪЗЯНАТА

  ПЕДАЛЩИНА И НАГЛОСТ

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 11. 11 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А закона за отмяна на забрана на пушенето?
  Внесен от Емил Димитров /Симеон 2/ ...

 12. 12 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#6] от "Kpuc":

  ПОДКРЕПЯМ !!!!!

  ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА
  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА И КАРМЪЗЯНАТА

  ПЕДАЛЩИНА И НАГЛОС !!!!


  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 13. 13 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А поправката "Мери Джейн" в Държавен Вестник на Светлин Танчев, депутат от ГЕРБ?

 14. 14 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А мъжа на стринка Цонка, назначен в Булгартабак, след изборите миналата година?

 15. 15 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А далаверата с право на строеж в Царево на шефа на ГЕРБ там?

 16. 16 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 534 Весело

  Кой се е запънал да гледа лобиските поправки в законите? Алю, поправката "Ванко 1" говори ли ви нещо? Поправка на закон специално за ЕДИН(!) човек.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Поправката Ванко 1 беше от най-смислените неща, правени в законодателството последните години. Тя целеше да поправи едно недоразумение, прието преди години без доглеждане. Ще припомня, че по този член за склоняване към проституция наказанието беше колкото е горната граница на умишленото убиство. Т.е. всеки може да отиде в полицията и да каже, че си го склонявал да проституира и да отидеш в затвора за 20 г. Целият цирк настана, защото се предложи от БСП и трябваше да се намерят някакви специални връзки и заговор на международното положение, така в НК остана един безумен член.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 442 Весело

  Спортистите в правителството да не се тревожат-ес-бана в Берлин излиза над земята и на други места, не само пред дома на Петра в Шьонхаузер-майката на Сенди и Енди.

 19. 19 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Абе какво са се активизирали толкова червените слабоумници? Май врено ви плащат на пост? Боклуци крадливи, как нямате капка срам, как може да сте толкова нагли, как може да сте толкова дебелокожи и как може да нямате поне грам акъл да оцените колко сте жалки? Докога ще мислите, че всички са прости колкото самите вас и че след като позволихте да ограбят родителите ви, вас че и децата ви трябва да позволим да ограбите и нашите?! Айде малко по-скромно, че започвате да дразните особено вече?
  Кретени!

  Умен и красив жълтопаветник.
 20. 20 Профил на konanvarvarina
  konanvarvarina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каквито законите на едните такива и на другите. След цирка със закона против/за/ тютюнопушенето ми стана ясно,че и ГЕРБ са същите тумруци, като БСП. Но напъните на червените боклуци просто ме отвращават.

 21. 21 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 374 Весело

  Не че нещо ама... това е опозиция... уядени, крали, с Мерцедеси всичките... ГЕРБ може и да имат алтернатива, но това не са партиите в тоя парламент... Смешна критика от страна на супер корумпираните БКП (БСП).

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  "БСП прави списък с лобистките закони на ГЕРБ до седмица."

  Големи ливади са тия. До сега къде бляха? Този списък се прави за секунди и е с една единствена точка.

  1.ГЕРБ прокарва лобистки закони, ние ги прилагахме.

 23. 23 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#9] от "Малката Пица":

  Ти май си забравил, че по това време цялата власт беше откровено червена!? Що ли сега ревете, а тогава си траехте? Личи си, че партийното ръководство добре си е уплътнявало времето в полза на неясни интереси и не си е заслужавало да правите проверки на по-дребните от вас.

 24. 24 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ДОЛУ БКП!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 25. 25 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 114 Неутрално

  УНКАЛЕН АНАЛИЗ НА ВЕСТНИК ТРУД

  В болниците изтичат милиони. Не се краде само от ток и парно, защото там НЕ може

  В болниците изтичат милиони. Как?

  В една болница не се краде само от тока и парното... Защото само там не може.

  Не така обаче стои въпросът за другите разходи. Като капиталовите. Там изгодата е най-голяма, под сурдинка споделят болнични директори. Търговете също са сладка работа - комисионата е сигурна.

  Но това са публични тайни. В комбинацията с фиктивните пациенти и пощипвания оттук-оттам от клиничните пътеки болници натрупаха 355,8 млн. лв. дългове.

  Поне това се вижда от справката на Министерството на здравеопазването към 31 март т. г. Преди десетина години тази сума се вместваше под чертата от 200 млн. лв. Но от 2008-а борчовете се трупат лавинообразно. Също като недоволството от здравеопазването ни.

  Същото това здравеопазване, за което управляващите (през всичките тези демократични години го държаха на дъното на социалната стълба) сега пак определят 4 % от брутния вътрешен продукт. За сведение - в ЕС средният процент е 8.

  Вместо здравна реформа, властта у нас се задоволява с кръгли маси, на които най-вече се обмисля как да се вдигне здравната вноска на редовните платци. Но никой не може да гарантира, че ако след 5 г. отидат на лекар, за тях ще има направление за специалист. Да, крайно е като пример, но не е невъзможно.

  В здравеопазването, където и да бръкнеш, бъка от проблеми. Но решението винаги започва от запушването на финансовите пробойни. Не от изсипването на пари в бездънна каца. И в този смисъл няма нужда докторите да откриват топлата вода на реформите.

  Та, къде изтичат милионите в болниците?

  Първо. Болниците трупат задължения заради лош мениджмънт. Не е толкова страшно да бъде признат този факт. Никой не оспорва лекарския професионализъм на шефа на болницата “Х”, но мениджмънтът е нещо друго.

  Да, един лекар може да бъде добър управленец. Но не всеки е такъв. Защото иначе как да си обясним, че едни болници се оправят и нямат просрочени задължения, а други - трупат ли трупат.

  Още нещо: ако за една дейност здравната каса на две болници плаща примерно по 100 лв., защо на изхода на едната финансовият баланс е положителен, а в другата е отрицателен? Значи разчетите на втората не са направени добре. А може би се осланя и на дългогодишната практика в края на годината държавата пак да й покрие дълговете?

  Второ. Здравната каса редовно не плаща дължимите суми на лечебниците. Има обаче резерв, но той крепи фискалния такъв на държавата и на практика го няма.

  Трето. Масово се прахосват материална база и човешки ресурс. Може би заради това здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова даде пример с карето около Александровска болница, където има още 8 лечебни заведения. Всяко с персонал и модерна апаратура.

  А дали тя се използва на пълна мощност и при нисък процент на разходите? Като гледаме счетоводните баланси - не. Кому е нужна и безкрайно раздутата администрация? Тя не само трупа разходи, но не осигурява и бърза услуга.

  Четвърто. Статистиката показва, че в европейските университетски болници един лекар се пада средно на 10-15 легла. У нас докторите отговарят за около 5.

  Тази статистика обаче е най-недолюбвана от лекарското съсловие. Който я сподели на глас - винаги си навлича гнева на останалите.

  Само че и най-простата сметка показва, че оптимизирането на медицинския състав означава автоматично по-високо заплащане. Това, за което докторите от години недоволстват.

  Тук не става въпрос за механични съкращения, а за преструктуриране. А тези, които ще се разделят с досегашните си кабинети, ще отидат в новите хосписи, клиники, болници за долекуване, спешни центрове и т.н.

  Пето. У нас има 414 лечебни заведения (преброи ги новата здравна министърка). И някои от тях, като тези в Брезник и Любимец, чакат по 14 дни да приемат някой пациент. Кому е нужно подобно разточителство?

  Едва ли съществуването на тези здравни заведения може да се оправдае с носталгията, че ги е имало досега?

  Здравеопазването се нуждае от спешна промяна. Веднага. Защото колкото повече време минава от мандата на управляващите, толкова повече реформата няма да се случи. Справка - отминалите управления.

  Първо е нужен план за оцеляване в кризата, който да бъде раздаден на болниците. Защото в момента борчът е 355,8 млн. лв. , но какво ще прави екипът на проф. Анна-Мария Борисова, като удари 400 млн. лв?

  Най-важното обаче е, вместо само да се говори за преструктуриране, то да вземе да се случи. Да кажем колко болници искаме, какви да бъдат, при кой специалист да отиваме, когато имаме нужда, и да ни се гарантира, че там няма да ни посрещат с “Операцията ви струва едиколко си” ....

  Да, това е трудна работа, неблагодарна и бързо топи рейтинги. Сега обаче е моментът управляващите да покажат, че наистина им стиска да си изпълнят предизборните обещания и да преборят статуквото.

  Тази реформа иска политическа отговорност и политическо решение. Защото днес пациентите си купуват сами бинта, утре - лекарствата, а в други ден - гласуват...

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=529046

 26. 26 Профил на chupakabras
  chupakabras
  Рейтинг: Неутрално

  Май и на тези ще им изкарат кирливите ризи. Например, известно е, че министърът на здравеопазването лобира за една известна френска фармацефтична фирма. Да не забравяме и неуспешния първи опит на "елегантната" шефка на ПГ на ГЕРБ за гласуване закон в полза на нотариусите.

 27. 27 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "WALL-E":Много си прост,ама мого

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK