Пациенти и лекари протестират днес пред Министерския съвет

Лекарите ще подкрепят пациентите в протеста им и ще организират свой през есента

© Георги Кожухаров

Лекарите ще подкрепят пациентите в протеста им и ще организират свой през есентаПациенти и лекари ще протестират днес пред Министерския съвет срещу намалените пари за здраве и въвеждането на лимити за болниците. Организатори са федерация "Български пациентски форум", но проявата ще е подкрепена и от Българския лекарски съюз (БЛС). Протестът ще се проведе под наслов "Здравните вноски за здраве" и ще започне в 10 часа.


"Делегираните бюджети спират инвестиционния процес и отнемат всяка възможност за обновяване и модернизиране на болниците. Те пряко водят до продължаващо нарастване на дълговете на лечебните заведения. С тях фактически се прехвърля държавен дълг към болниците, а опасността от фалити на последните става все по-реална", пише в декларация, подписана от шефа на БЛС д-р Цветан Райчинов и Теодора Захариева от Български пациентски форум.


Пациентите ще протестират срещу ограничения достъп до медицински услуги, който идва от намалените средства за диагностика и по-малкото направления за препращане към специалист. Лекарите пък са недоволни от това, че касата не се е издължила изцяло на лечебните заведения за март и април и персоналът не може да си получи заплатите в пълен размер.
В декларацията се възразява и срещу изготвянето на Национална здравна карта, която "се използвала като инструмент за административно ограничаване на дейността на болниците и
закриване на голяма част от тях". Според медиците не са ясни критериите, по които се подготвя документът.


Лекарите и пациентите смятат, че здравната каса има достатъчно средства като резерв, но те не се използват за здравето на хората.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cc
  cc
  Рейтинг: Любопитно

  Време е да разберат , че е в интерес на държавата да инвестира в здравето на хората.

 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Протестът е напълно оправдан. Остава дебилът от Ловеч да бъде изпратен на село.
  "През миналата година касата е изразходвала 1 752 776 000 лв., въпреки че заложените разходи са 2 071 182 000 лв., т.е. изразходваните средства са 84.6 на сто от предвидените.

  Данните показват, че плащанията към медици и болници също не са по бюджет. Така например джипитата са получили 123 млн. лв., въпреки че за тях са били определени 157 млн. лв., специалистите също са ощетени с близо 20 млн. лв.
  В същото време вместо записания в бюджета излишък от 401 млн. лв. в резерва на касата в БНБ са вкарани 455.4 млн. лв."
  Със вноските си крепим бюджетните показатели на идиота. 54 милиона "излишък" към резервите на малоумника.

  Ecrasez l’infâme
 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  С вноските..

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 426 Гневно

  Интересите на пациентите и на лекарите не могат да бъдат никога еднозначни ! Най-малко интересите на мародерстващата каста на джипитата !!

  А ЗДРАВНАТА КАСА е пирамидална организация , КОЯТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА от лицето на България като един напълно ненужен И МНОГО СКЪПО СТРУВАЩ посредник !

 5. 5 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да премахнат правителствена болница- такова "животно" единствено в България го има от цяла Европа. Синчето на г-н Дянков (да му е живо и здраво) именно в тази болница беше вкарано докато самият той небеше осигурен. Аз се осигурявам на макс.доход но тярбва да чакам две седмици за направление за изследвания. И докога здравната система ще бъде нереформирана? Затова подкрепям протеста.

 6. 6 Профил на nevazmojna_sum
  nevazmojna_sum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви са тия делегирани бюджети?
  Нали има предвидени пари от здравни вноски, гласуван бюджет за годината, защо е тая глупост сега?

 7. 7 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "drachan":
  и аз се осигурявам на максималния доход и след това като се наложи да ходя на лекар и отново си плащам като поп, в момента някаква овца по телевизията се опитва да ме обеждава в съветска власт - от здравната каса - не стига че от нашите пари им се плащат заплатите , но се опитва да ме обеждава колко било хубаво сега и имаме най-добрто обслужване , егати нахалниците , отивам да стачкувам с докторите , да им е...... м.....та на тия милиционери

 8. 8 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Гневно

  Подкрепям протестите и призовавам да се организират общонационални такива! Лекарите и пациентите сме в цялата страна! Не може близо половин милиард да изчезнат от здравна каса в небитието, а ние, на които опъват парите, дори и безработни, да нямаме право на медицинско обслужване! Къде ни са парите от здравноосигурителните вноски? С платени осигуровки услуги никакви! Това не е ли престъпление и потъпкване на правата ни?! Същото е и със социалните осигуровки - цял живот се осигуряваш и накрая искат да умираш, преди да дочакаш пенсия и те да си щракат с пръсти! Моля недоволните да подкрепят петицията:
  bgpetition.com/dostoen-jivot-i-spokojni-starini/index.html

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#7] от "liolio":И аз се осигурявам на доста висок доход,но не обсъждат въвеждането на електронна здравна карта, в която да влизат част от внесените от човек осигуровки. Така в електронната карта на всеки осигуряващ се ще влизат пари,които той ще използва за лечение и ще отпаднат редица системи за контрол.Няма нужда от закрепостяване/джипи/,напрвления ,определяне на необходимостта от здравни заведения отгоре и т.н.Да но целта на "рИформите" не е здравето на хората,а козметични промени,които да запазят възможностите на т.н. "елит " да оперира с нашите пари.Исе чудим защо имало корупция.

 10. 10 Профил на Marie_4
  Marie_4
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като се замисля никой никога не е обсъждал как се финансира Правителствена болница. Има ли делегиран бюджет като някое училище и изплатени ли и са всички изработени пари за март и април ? Има ли лимити и забавяне на заплатите ? Ще повярвам, че се прлави нещо за здравеопазването единствено когато видя политик да се лекува в обикновена болница.

 11. 11 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аман от неинтелигентни управляващи. Тази сутрин шефката на здравната каса употребяваше думата "менажер" вместо "мениджер" или "мениджър". Ами може би нарочно е употребила думата означаваща "дресьор на животни"

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Най-накрая пациентските организации разбраха къде са проблемите . Досега се оставяха да бъдат баламосвани от управляващите с изпитани комунистически разработки и насъсквани срещу медицинския персонал. Всички управляващи трябва да отидат на същите опашки и същите лимити в медицинските центрове по местоживеене, а заплатите в парламента трябва да се определят от външна институция. Иначе интересите на избирателя и данъкоплатеца никога няма да бъдат защитавани , а българското Народно Събрание ще остане притегателно място за събиране на боклука ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#2] от "Graf":

  Оправдано ще бъде,ако пациентите се вдигнат и строшат главите ма лекари и търговци на лекарства! И половината от тези 2 000 000 000 лева,не отиват за здраве,а лекарите се превърнаха в символ на рушвета! Егати наглата прослойка!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  О ще по нагло е да искат рушвет
  за лечение, и пациентите да узаконят
  изнудването като подкрепят "стачката".
  Жалкото е че тази "стачка" обслужва
  само медиците а здравеопазването е
  голям батак.
  Реалната ситуация е - лекари и роднини
  на протест.

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Викаш, да им разбием главите на лекарите, а?
  Да попитам все пак. С права лопата, с тояга, с търнокоп ли да свършим тази работа или ще ни дадат по-модерен инструментариум?
  Абе, това "антикомунистите" имате наистина странни идеи за решаването на проблемите в социума.
  Уффф.. Налага се отново да образовам цървуланската "десница" във форума.
  Два милиарда лева, разпределени на 7 милиона потенциални пациенти са некъде по 285 лева на човек на година. За каквото се сетиш като здравни услуги. Профилактика, прегледи, заплати, лекарства, парно, ток и вода, скалпели и скенери, рентгенови апарати и линейки..
  Тъй де, да ги избием лекарите, а после ще ни лекуват с билки и настойки. Нъл тъй?
  Да те успокоя. След десет години, де що е качествено като лекар в БГ-то ще е в Западна Европа или САЩ. Може и в Канада, Нова Зеландия или Австралия. Тук ще имаш резерв в касата, ама няма да имаш лекари.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Подкрепям напълно протеста защото правителството трябва да разбере ,че е много по важно здравето на хората ,отколкото рахатлъка на милиционерите,фуражките и чиновниците.
  Не може да намаляваш парите за здраве с 20% и да обвиняваш народа си ,че боледува и иска направления ,а като се стигне до орязване на парите на дембелите от МВР да се опъваш като магаре на мост,само заради това ,че макар сега премиер или вицепремиер преди това си бил милиционер.Използвам тази дума защото българският полицай/независимо от чина му/ винаги е бил,е и както се очертава ще бъде много далеч от понятието полицай.
  Друг е въпроса ,че проетстиращите лекари не са ангели небесни и няма лесно да се отърват от етикета -безскруполни печалбари.
  А пациентските организации ми приличат 1към1 със синдикатите-от време на време вдигат пушилка за да види публиката ,че съществуват.
  Освен това имам подозрения ,че защитата на пациентите им последна грижа ,а всъщност разиграват големи далавери с производители и вносители на лекарства,като искат или не искат едно или друго лекарство.
  Защото в тяхната дейност се говори единствено за това или онова лекарство ,а здравеопазването не е само медикаменти/ в същото време пък там едалаверата/

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментари от lz2 и meeen

  Като говорим за насъскването на пациенти вие сте добри примери за елементарно лесно манипулируеми първосигнални индивиди. Благодарим за илюстрациите...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 18. 18 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално


  До коментар [#16] от "navy":
  по повод етикета "безскруполни печалбари"
  Не искам да бъда разбран неправилно - аз уважавам труда на лекарите и медицинските сестри и бих искал техният труд да бъде оценяван истински.
  И знам ,че ако политиката в здравеопазването остане същата в близките години лекарите и особено медицинските сестри ще остават все по-малко в България.
  Самите лекари за длъжни да изчистят това петно ,между другото лепнато им с голяма помощ на медиите.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Слушай,бе овчар,

  По-добре да се лекувам с билки,отколкото такива педераси да ме уморят,както умориха баща ми-от тъпотия и незнание! Прав им път-да ходят на майка си в .... ако щат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Аз пъм мисля, че г-н Бойко Борисов и г-жа Ана-Мария Борисова са изключтелно компетентни и управляват много добре.

 21. 21 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  това си е чист протест за заплати,държавните скачат само и единственно ако им посегнеш на кинтите,другото е пушилка.

 22. 22 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  Никой ниникого не "насъсква".
  Извадете си главата от пясъка.
  Никой няма полза от конфурмизъм.
  Вечерта като гледате репортажите
  пребройте протестираштите и коментирайте
  РЕАЛНАТА ситуация.

 23. 23 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз подкрепям протеста на пациентите и донякъде на лекарите. Обикновено няма чисто бяло и чисто черно. Истината трябва да се търси посредата. А коя е истината? Истината е че българския народ е много болен. Истината, която звучи от медиите на хуманитарните организации е, че много по-ефективно ипо-евтино е да се предотврати заболяването, а не да се лекува вече заболелия. Да, ама примерът със свинския грип е показателен. Богатото лоби на фармацевтичните компании прекарва такива правила и препоръки, че профилактиката отива на заден план. Материали по този въпрос колкото искате в американските сайтове. Примерно: от десетилетие се знае, че повишения холестерол не е причина, а следствие от друго заболяване. Това заболяване е възпаление в организма и в частност в коронарните артерии. Но фармацевтичните компании твърдят че холестерола е виновен и съветват и не само ги съветват ами раздават и подаръци на лекарите за да предписват лекарствата статини за намаляване на холестерола. разследващ журналист в САЩ открива, че 8 от 9 "експерти", които изработват предписанията за докторите са на ведомост в фармацевтичните компании. Коментариите са излишни. И моето джипи ми предписва на рецепта с логото на известна наша компания и изписва нейни лекарства, за което сигурно получава подаръци.

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#22] от "meeen":

  Първо не е конфУрмизъм , а конфОрмизъм. КонфУрмизъм е сигурно нещо свързано с фурми може би процес на правене на конфитюр от фурми.

  Второ. Знаеш ли значението на думат конформизъм ? Това е поведението на хора, които се съгласяват лесно с наложени отвън макар и грешни съждения. А протестиращи просто не могат по дефиниция да са конформисти...
  Може би си искал да кажеш конфронтация, ама упадъка и в българското образование и вторичната неграмотност не прощават...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  'упадъкът' разбира се .задълбочих се в обяснения на думите

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 26. 26 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всеки трябва да има лична осигурителна книжка и чрез нея да получава болнична и доболнична помощ, съобразено с натрупаните в нея лични точки. Не е редно хора, които цял живот работят и се осигуряват да плащат за ленеие, прегледи и др., в същото време циганите да се лекуват безплатно (разбирай пак за сметка на осигуряващите), като им плащаме водата, тока, отглеждането на децата им в детски заведения и др.

 27. 27 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 112 Неутрално

  В болниците изтичат милиони. Как?

  В една болница не се краде само от тока и парното... Защото само там не може.

  Не така обаче стои въпросът за другите разходи. Като капиталовите. Там изгодата е най-голяма, под сурдинка споделят болнични директори. Търговете също са сладка работа - комисионата е сигурна.

  Но това са публични тайни. В комбинацията с фиктивните пациенти и пощипвания оттук-оттам от клиничните пътеки болници натрупаха 355,8 млн. лв. дългове.

  Поне това се вижда от справката на Министерството на здравеопазването към 31 март т. г. Преди десетина години тази сума се вместваше под чертата от 200 млн. лв. Но от 2008-а борчовете се трупат лавинообразно. Също като недоволството от здравеопазването ни.

  Същото това здравеопазване, за което управляващите (през всичките тези демократични години го държаха на дъното на социалната стълба) сега пак определят 4 % от брутния вътрешен продукт. За сведение - в ЕС средният процент е 8.

  Вместо здравна реформа, властта у нас се задоволява с кръгли маси, на които най-вече се обмисля как да се вдигне здравната вноска на редовните платци. Но никой не може да гарантира, че ако след 5 г. отидат на лекар, за тях ще има направление за специалист. Да, крайно е като пример, но не е невъзможно.

  В здравеопазването, където и да бръкнеш, бъка от проблеми. Но решението винаги започва от запушването на финансовите пробойни. Не от изсипването на пари в бездънна каца. И в този смисъл няма нужда докторите да откриват топлата вода на реформите.

  Та, къде изтичат милионите в болниците?

  Първо. Болниците трупат задължения заради лош мениджмънт. Не е толкова страшно да бъде признат този факт. Никой не оспорва лекарския професионализъм на шефа на болницата “Х”, но мениджмънтът е нещо друго.

  Да, един лекар може да бъде добър управленец. Но не всеки е такъв. Защото иначе как да си обясним, че едни болници се оправят и нямат просрочени задължения, а други - трупат ли трупат.

  Още нещо: ако за една дейност здравната каса на две болници плаща примерно по 100 лв., защо на изхода на едната финансовият баланс е положителен, а в другата е отрицателен? Значи разчетите на втората не са направени добре. А може би се осланя и на дългогодишната практика в края на годината държавата пак да й покрие дълговете?

  Второ. Здравната каса редовно не плаща дължимите суми на лечебниците. Има обаче резерв, но той крепи фискалния такъв на държавата и на практика го няма.

  Трето. Масово се прахосват материална база и човешки ресурс. Може би заради това здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова даде пример с карето около Александровска болница, където има още 8 лечебни заведения. Всяко с персонал и модерна апаратура.

  А дали тя се използва на пълна мощност и при нисък процент на разходите? Като гледаме счетоводните баланси - не. Кому е нужна и безкрайно раздутата администрация? Тя не само трупа разходи, но не осигурява и бърза услуга.

  Четвърто. Статистиката показва, че в европейските университетски болници един лекар се пада средно на 10-15 легла. У нас докторите отговарят за около 5.

  Тази статистика обаче е най-недолюбвана от лекарското съсловие. Който я сподели на глас - винаги си навлича гнева на останалите.

  Само че и най-простата сметка показва, че оптимизирането на медицинския състав означава автоматично по-високо заплащане. Това, за което докторите от години недоволстват.

  Тук не става въпрос за механични съкращения, а за преструктуриране. А тези, които ще се разделят с досегашните си кабинети, ще отидат в новите хосписи, клиники, болници за долекуване, спешни центрове и т.н.

  Пето. У нас има 414 лечебни заведения (преброи ги новата здравна министърка). И някои от тях, като тези в Брезник и Любимец, чакат по 14 дни да приемат някой пациент. Кому е нужно подобно разточителство?

  Едва ли съществуването на тези здравни заведения може да се оправдае с носталгията, че ги е имало досега?

  Здравеопазването се нуждае от спешна промяна. Веднага. Защото колкото повече време минава от мандата на управляващите, толкова повече реформата няма да се случи. Справка - отминалите управления.

  Първо е нужен план за оцеляване в кризата, който да бъде раздаден на болниците. Защото в момента борчът е 355,8 млн. лв. , но какво ще прави екипът на проф. Анна-Мария Борисова, като удари 400 млн. лв?

  Най-важното обаче е, вместо само да се говори за преструктуриране, то да вземе да се случи. Да кажем колко болници искаме, какви да бъдат, при кой специалист да отиваме, когато имаме нужда, и да ни се гарантира, че там няма да ни посрещат с “Операцията ви струва едиколко си” ....

  Да, това е трудна работа, неблагодарна и бързо топи рейтинги. Сега обаче е моментът управляващите да покажат, че наистина им стиска да си изпълнят предизборните обещания и да преборят статуквото.

  Тази реформа иска политическа отговорност и политическо решение. Защото днес пациентите си купуват сами бинта, утре - лекарствата, а в други ден - гласуват...

 28. 28 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#13] от "lz2":

  Лесно е така нали ? Някой ти казва - мрази.... и ти ... мразиш ,без дори да мислиш ? Глупав човек ! Лекарите в България работят за хората в България , ВЪПРЕКИ държавата България !
  И ако всеки ден един лекар напуска страната , причината не е в него , а в тези , които написаха правилата ... - спецовете по рушвети , ама ти тях не ги мразиш ...щото са високо !

  Свободата Санчо, ....
 29. 29 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "cobanmaala":напълно съм съгласен с тебе , да ни се натрупват парите в една сметка , докато мога да печеля бих заделяли и повече , но аз да мога да избирам къде да отида да се лекувам , а не някаква чиновничка да ми казва как ще харчи моите пари , а за социолно слабите държавата да помисли , например би могло от нашите пари някакъв малък процент да се заделя в отделен фонд за социално слаби и хора в невъзможност да се осигуряват , но какво става , милицията иска да ни върне отново в развития социализъм

 30. 30 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "svoboden":компетентностт и мозъка им се излива от ушите , тече и се лее

 31. 31 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Много въпроси и все тежки, ми поставяте, форумци. Защо на мен? Шегичка, разбира се. Някой от тези, от които зависи бъдещето на здравеопазването да ви чува, да ви забелязва, да чете постовете ви?! Да знаете такъв случай по какъвто и да е повод? Аз не знам. Не помня. Така че, отговаряйте си сами и на следващи избори, мислете! То разбира се и да мислите, отново ще се нанижете на следващия бог и неговата Анна-Мария, но нейсе. Какъвто народа, такива и боговете му.

 32. 32 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":пич , тъй като си много умен , нямаш нужда от много обеснение , както си я подкарал , скоро време ще те споходи кожения лечител и ще ти разпори пърдялника , скрий се в кочината и си грухти на спокойствие

 33. 33 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Приемам първата забележка и въпросната
  дума касае коментаторите .
  Основното е - пациентите няма
  да подрепят измислени съсловни
  протести.

 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Чудя се НЕосигурените пациенти (знаете кого имам впредвид)
  Ще участват ли в протеста?

 35. 35 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "meeen":

  Измислени???
  Не ! Просто и пациентите и лекарите /въпреки наглата пропагандата и опит за противопоставяне / видяха проблема ! Който не е нито в едните , нито в другите ...а в чиновниците и "ораторите " отлява и отдясно , които и хабер си нямат какво значи думата медицина , но много добре знаят как да обвинят ту лекарите ... за "претенции" , ту пациентите ..за проблемите им ???

  Свободата Санчо, ....
 36. 36 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#35] от "Радостина":

  Както казва великия комбинатор-
  спасението на давещите се е в ръцете
  на самите давещи се. Само пациентите
  и хората които финансират здравеопазването
  са в състояние да променят системата но
  те не искат а и не могат за сега.

 37. 37 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#26] от "ekip":съгласен съм с теб,но защо книжка а не в лична здравна сметка със електронната карта,където веднага ще влиза определена част от здравноосигурителната вноска.Тогава като отидеш при лекар и прекара картата през ПОС-устройството си плащаш.Значи циганите/тези дето не си плащат независимо дали са българи турци,роми ,французи/ си плащат 100 % сметката,а тези които са осигурявани,плащат някакъв % от картата и част - в брой.Тогава си търсиш и от работодателя осигуровките ,няма значение дали ходиш при кварталния лекар/джипито/,или в поликлиника или болница Имаш пари - ползваш ги за лекар ,изследвания. Само че като парите са в пациента,а не някъде в касата ,не може да се краде.

 38. 38 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#29] от "liolio":Това го пише от сума ти време.Това което сега го наричат осигурителна вноска,не е нищо повече от една такса /данък.Реформата не е в това да се намали или увеличи,а в това да стане от сегашните 100 единици такса/данък на две - 60-70 единици в лична здравна осигурителна сметка и 30-40 единици солидарност/за пенсионери,инвалиди и деца/.И това не е само за здравната,а и за пенсионната система.Всичко друго е мижи да те лажем.Десни,леви,сиви лилави,резедави политици ни сипят глупости вече 20 гидини и не искат да си ни дадат парите.В лична здравноосигурителна или пенсионна сметка са парите на човека,той е този,който решава,а не чиновникът.Тогава и да се споминеш,щото и това е нещо естествено,парите в личната сметка остават за наследниците ти. А сега държавата/или полотиците -педераси/ ни казва : Да си живял,да си ги ползвал.Да си се разболял- да си ги ползвал.Докато не приемат личната здрваноосигурителна и пенсионна сметка ,ще ни лъжат и като Б.Б. щи ни викат:Аз дадх 100 млн за болници ,пък те опукали 120. С нашата пита помен правят и искат още.И докато не си вземем това,което си е наше,намя да станем нормална държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK