Овчаров: Ако го нямаше сегашният договор, цената на газа от 2011 г. трябваше да се увеличи с 30%

Овчаров: Ако го нямаше сегашният договор, цената на газа от 2011 г. трябваше да се увеличи с 30%

© Георги КожухаровСамо около 4 процента от увеличението с близо 25 на сто на цената на газа е свързано с клаузата по договора за транзита с "Газпром", сключен от предишното правителство. Това каза днес на пресконференция бившият министър на енергетиката и депутат от БСП Румен Овчаров. По думите му останалите проценти от увеличението са "следствие от подвизите" на министър Трайчо Трайков по задържане на цената на природния газ, неприлагането на механизма на формулата от предишното увеличение и от елементите по нея.


"До 2012 г. България ще получава газ на цени по-ниски от всички пазарни цени. Ако го нямаше сегашният договор, цената на природния газ от 1 януари 2011 г. трябваше да се увеличи с 30%. Ако не бяхме подписали договора, влизахме в тотална конфронтация с Русия, разправии и спиране на природния газ и рано или късно договорът щеше да бъде предоговорен", заяви още Овчаров.


Левицата даде пресконференция във връзка с увеличаването на цената на газа, която управляващите заявиха, че се дължи на подписания от Овчаров и правителството на Сергей Станишев анекс към договора за доставка на газ с "Газпром". "Причината за всички увеличения е подписаният анекс от министъра на енергетиката в кабинета "Станишев" Румен Овчаров. Ако не беше той, до 2011 г. България можеше да получава една трета от доставките на цена една четвърт от сегашната", каза преди дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Овчаров припомни, че след 2005 г. Русия промени съществуващите във всички държави бартерни клаузи в договорите - в Украйна, Беларус, Молдова. Тези страни не се съгласиха, но всички бяха принудени да го направят, какво би се случило ако България не беше възприела прагматичния подход през 2006 г., попита той. И заяви, че ако анексът не е бил сключен, то "нямаше да има "Южен поток", нямаше да има "Бургас-Александруполис", след 2009 г. щеше да има рязко намаляване на транзита през България".


Когато от десницата говорят на тази тема, бих им препоръчал да бъдат малко по-пестеливи и скромни заради това, което те са подписали през 1998 г., заяви пък лидерът на БСП Сергей Станишев. Овчаров пък отбеляза, че България в договора си от 1998 г. е предвидила на всеки 3 години да се предоговарят цените по тези договори. "През 1998 г. договорите са сключени в грубо нарушение на Европейската енергийна харта, която не предвижда подобни преференциални цени за определени кръгове потребители или определени държави, т.е. България от 2007 г. можеше да бъде разследвана за неправомерна държавна помощ", допълни Овчаров.


От левицата посочиха, че посредниците при доставката на газ са избрани от Иван Костов и Евгени Бакърджиев, които са определили и комисионната - по около 10 долара за 1000 куб. м. Въпросът за премахването на посредниците е поставян не веднъж, отбеляза Станишев.


"Газпром" и изобщо Русия, не е лек преговарящ субект, много добре си знаят интереса и разполагат с много сериозни инструменти, защото стана ясно, че няма откъде да дойдат доставки на газ до 2013 г. освен от Русия, каза Сергей Станишев. По думите му обаче при нормално положение, при аргументирана позиция, могат да се договарят нормални условия. Притеснението ни е, че в тази влошена атмосфера, когато не се води диалог, когато руската страна е поставена пред свършен факт, не е възможно предоговаряне, добави той. Според Станишев "с противоречивите позиции по отношение на енергийните проекти" правителството рискува да загубим всички международни проекти и те да ни заобиколят.


"На няколко човека трябва да им бъде отнет звука и повече да не се слушат от българските обществени среда и главно от министър-председателя. Тези хора наистина ще направят така, че България в много кратки срокове ще реализира поредния си голям шлем. България успя да се скара с Русия. Успяхме да се скараме с Германия - няма как Германия да е доволна от това, което се случва с ЕО.Н, няма как Германия да е доволна, че договорите за доставка на "Сименс" за АЕЦ "Белене" ще бъдат анулирани. Успяхме да се скараме с Франция, тъй като и тя няма как да бъде доволна от това, че доставките за АЕЦ "Белене" няма да се реализира, а те са като цяло около 30%. Няма как и Австрия да е доволна от това, което се случва с ЕВН, нито пък Чехия. Ако продължава да слуша тези хора, в много близко бъдеще, ние ще реализираме такъв голям шлем от гледна точка на изгонване на чуждестранни инвеститори и на затваряне на България, какъвто сигурно дълги години ще трябва да разбиваме", коментира Овчаров.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Гневно

  НАГЪЛ ЧЕРВЕН ПЕДАЛ ! Зорлем иска някой да му счупи наглата празна тиква!!!! Мекере нещастно!

 2. 2 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Чрез Овчаров и БСП говорят Газпром и Русия.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 3. 3 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Червеноперките открито признават, че са се "продали" на руснаците...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 4. 4 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 756 Неутрално

  ...пардон - са НИ продали...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 5. 5 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  Абе тоя боклук как не се срамува да лъже така мазно?!? Щели били да ни разследват, щото купуваме газ от Русия на преференциални цени, Божееее.....

 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1054 Весело

  "И заяви, че ако анексът не е бил сключен, то "нямаше да има "Южен поток", нямаше да има "Бургас-Александруполис"" - ами то и с анекса пак ги няма и по-добре. Егати мръсната, долна червена свиня лъжлива.

 7. 7 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Че кой е очаквал да кажете нещо различно,другари?!И това,че намесвате Костов не е никаква изненада.Дано със спечеленото да си купувате вафли от лавката на Централния

 8. 8 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 217 Неутрално

  3 пъти по високи от ес, преференциално
  Ровчгаз - ще иде в затвора, все някога, заслужава си да чакаме

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  ""Газпром" и изобщо Русия, не е лек преговарящ субект, много добре си знаят интереса и разполагат с много сериозни инструменти, защото стана ясно, че няма откъде да дойдат доставки на газ до 2013 г. освен от Русия, каза Сергей Станишев."
  .......................
  На това може да се зададе един много прост въпрос: ЗАЩО?
  Защо целенасочено е следвана политика за оставане само с един енергиен снабдител. Толкова ли е трудно да се направи един терминал за газтоварване на кораби-газовози, и той да бъде свързан с газопреносната мрежа. (Тук да отбележа че опасността от замърсяване с газ на околната среда е нулева!)
  Просто това е целенасочена политика на правителствата, които в прекия смисъл са се хващали за палците пред Русия и "Газпром".

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На всички ни е ясно,че баницата е била разпределена още при Костов- Бакърджиев, Станишев- Р. Овч.. Сега тези "моми-девици", както винаги си бършат мръсните чатали с предишните такива. Евалла тъпи галоши! Видяхме ви и вас, какво можете за по малко от година. Що мръсотия натворихте. Просто някой трябва да стане и да каже на надяващият се българин, че "взорът от нийде помощ не види". Тази первезна игра на демокрация само сменя актьорите и нищо друго. Тежко си за нас гражданите!

 11. 11 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Шегаджия смешен! И той се обажда дето не му е работата! Поне имай срама и се скатавай и мълчи бе! Ако не бяхме - от 1 януари 2011 ще се покачи с 30%, а сега като сме - от 1 юли с 25%. И каква е разликата на практика? Никаква, само дето нормалното население го издухва.

 12. 12 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В здравната система задължително трябва да има данък за кретени,като повечето форумци.

  Защото заради идиоти избиратели всички плащаме.

  кому е изгодно?
 13. 13 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 217 Неутрално


  ЯВНО ЦЕЛТА Е БИЛА ДА СЕ

  ВДИГНЕ ПО-РАНО - А НЕ ОТ 2011 г.

  ЗАТОВА ИДЕ РЕЧ !!!!!!

  ТОЯ ЧЕРВЕН ОРЛЯК Е ЗА ПАНДЕЛАТА

  ДА ГО Е !!!

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 14. 14 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 504 Неутрално
 15. 15 Профил на zritell
  zritell
  Рейтинг: Неутрално

  Колко получи Овчаров от сделката като комисионна?
  Как да вярвам на О., че е прав като мълча толкова време?

 16. 16 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Има ли поне един от форума на дневник, да им поне начални познания по външна търговия? Нито един.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 17. 17 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Има една клауза -вземи или плати.практика е в цял свят.има я и в договорите на Германия ,франция и т.тн.

  Кой е виновен че някои малоумници подведаха Бакарджиев,че видите ли България ще се газифицира до 2011 и ще потребявяме повече газ?
  Помните ли идиоти истерията с газификацитя на градовете през 1999-2000?
  Надали.То се иска главата да служи за мислене не само за вегитативни функции-сране,ядене и равновесие.

  Щото тъпака Бакарджиев го посрешнаха с фанфари на летището-помните ли?

  И верно цената в неговия договор е по-ниска,ама колко е цената на неустойките по договора?

  Що никой и дума не обелва за това?Що бе маймуни?Що?

  А крякайте.То наистина не си струва да се служи на тая държава с такова племе за население(не нация-племе).

  кому е изгодно?
 18. 18 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И на кого нужен Южен поток, Бургас-Александропулис и Белене?
  Например, сега 2 блока в АЕЦ Козлодуй се товарят пълноценно и произвеждат толкова енергия, колкото всичките 6 блока по-рано.
  Всичко е манипулация, за да гушнат някои хора много пари!

 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Неутрално

  [#16] -КУМЧО ВЪЛЧО
  Ну, Погоди!
  Ако всички бяхме спецове по външна търговия - дали щеше да има с нещо да търгуваме?
  Имам адрес на друго място на планетата, където се сблъскваме с друг подобен на "Газпром" субект, но проблемите са много по-меки.

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  "Ако не бяхме подписали договора, влизахме в тотална конфронтация с Русия, разправии и спиране на природния газ и рано или късно договорът щеше да бъде предоговорен", заяви още Овчаров."
  И защо?

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 21. 21 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Газпром не търгува, поне с България. Газпром: 1. провежда имперската политика на Путин. 2. обогатява неимоверно малка прослойка руски олигарси на наш гръб.
  В ЕС вече не им минават номерата. А ние в ЕС ли сме?

 22. 22 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Юащо пишете минуси бе леваци ? Знаетели, както по горе попита някой, кой от форумците разбира от външна търговия? Тя , както винаги и на всякъде не е само пари ,а и политика. А знаели някой от вас минусчиите, че преди Бакърджиев- говедото да продаде и той ,като Р.Овч. българските интереси ние имахме преференциални цени, ЗАщОТО БЯХМЕ СТРОИЛИ И БЯХМЕ СЪСОБСТВЕНИЦИ НА МНОГО ГАЗОПРОВОДНИ ТРЪБИ В БИВШИЯ СССР. Затова казвам тежко си нам Гражданите,покрай вас кресльовците дето само си играете на сини, червени, жълти , зелени и така до края на света! Тъпи празноглавци -повечето в този форум за съжаление

 23. 23 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  Гражданин, ти си кресльо. Необходимостта от сключване на нов договор за газ през 1998 г. беше именно във връзка с изтичането на старото споразумение (Ямбугско ли беше забаравил съм), по което получавахме евтин газ заради участието ни в строежа на тръбопроводите. Те и гермаците имаха договор "Газ срещи тръби" през 80-те но и той изтече. Договорите си има срокове. Овчаров промени ненужно договора от 1998-ма и то месец преди България да влезе в ЕС
  Наистина с руснаците се преговаря трудно, но точно затова от 2007 г. до сега трябваше да се направят връзки с Турция, Гърция и Румъния. Да се разшири Чирен и да се възложи на Мелроуз да изгради второ хранилище в Галата. Нищо не мръдна за 3 г. а сега ни обясняват, че ако не слушкаме руснаците ще ни спрат газа.

 24. 24 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гражданин":
  До коментар [#23] от "1_naum":

  Българо-руските газови отношения - историческа справка

  България започва да изгражда своята газопреносна система през 70-те години на 20-и век. През 1974 г. е построен 400-километров газопровод "Северно сияние" за доставка на природен газ от бившия СССР към България.

  На 19 март 1986 г. е подписана Спогодба между България и СССР за Ямбургското газово находище. Документът осигурява на България получаването на 3,340 млрд. куб. м газ на цена около 85 долара на 1000 куб. м. По силата на тази спогодба през 1989 г. България получава 0.5 млрд. куб. м, през 1990 -1 млрд. куб. м, през 1991 -2.9 млрд. куб. м, през 1992 -3.75 млрд. куб. м, от 1993 до 1998 -по 3.75 млрд. куб. м/год.

  Предвидено е продължаване на доставките в същия размер през следващите 10 години при съгласуване на държавните планове и доставка на български стоки за пазарите на Русия. Българската страна извършва със свои средства строително-монтажни работи по изграждането на обекти на газовата промишленост за около 600 млн. преводни рубли /тогава равни или по-скъпи от американския долар/.
  Страната ни доставя тръби с голям диаметър и предоставя на Москва конвертируема валута, еквивалентна на 172,4 млн. преводни рубли. Осигурява машини, оборудване, материали и други български стоки на обща сума около 462 млн. преводни рубли.

  Важен за страната ни е протоколът към Ямбургската спогодба от 4.10.1991 г. Според него от 1992 до 1998 г. получаваме по 3.34 млрд. кубика газ годишно. Същото важи и за следващите 10 години - до 2008. Според експерти това количество газ е гарантирана държавна квота, която обаче се заплаща.

  След изтичането на действие на спогодбата през 1996 г., България започва да купува природен газ от Русия по международни цени.

  На 27 април 1998 г. в София заместник министър-председателят на България Евгений Бакърджиев и председателят на РАО "Газпром" Рем Вяхирев подписват Меморандум за по-нататъшно развитие на българско-руските отношения в областта на природния газ. Генералните директори на "Газекспорт" /Русия/ и на "Булгаргаз" подписват 12-годишен договор за транзит на руски природен газ през България за трети страни.

  Договорът, чийто срок изтича през 2010 г., позволява на България по силата на различни бартерни схеми да получава 2,2 млрд. куб. м руски природен газ годишно на цена 83 долара за 1000 куб. м. България гарантира изграждането на разширени мощности за пренос на руски природен газ за Турция, Гърция, Сърбия и Македония с увеличаване на общата мощност на транзитната система през страната ни до 30 млрд. куб. м след 2004 г.

  На 2 март 2003 година по време на официалното посещение на руския президент Владимир Путин в България между “Газпром” и “Булгаргаз” е подписан Меморандум за бъдещо развитие на руско-българските отношения в областта на доставките и транзита на руски природен газ. Договорено е България да увеличи транзита на руски газ за Македония, Гърция и Турция от 12 млрд. куб. м годишно на 18 млрд. куб. м.. Условието на руската страна е България да предостави равни възможности на „Газпром” в приватизацията на Булгаргаз. Питун съобщава също, че Русия е готова да участва в разширяването на газопреносната мрежа в България и газификацията на българските градове за което "Газпром" е осигурил кредит от 50 млн. долара, а руското правителство от 150 млн. долара.

  На 20 декември 2004 г. в Москва "Булгаргаз" и "Газекспорт" подписват два договора. Първият е свързан с газоснабдяването на Югозападна България. С него се създава възможност за използване на транзитния газопровод за Гърция за снабдяване на промишлените потребители и населението на Югозападна България с природен газ. Договорът влиза в сила от деня на подписването му /20 декември 2004 г./ и е със срок до 31 декември 2010 година. Той предвижда създаване на газоизмервателни станции край градовете Самоков, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли /Банско/, Сандански и Петрич, от които да се подава природен газ за съответните региони. Вторият договор предвижда увеличение на количествата природен газ, които се транзитират за Гърция в периода 2005-2010 г. /включително/ средно с около 50 процента. По този начин се създава възможност за цялостно използване на капацитета на този транзитен газопровод и увеличаване на приходите за държавния бюджет и Булгаргаз ЕАД,

  На 18 декември 2006 г. в София "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт", дъщерно дружество на РАО "Газпром", подписват Меморандум за по-нататъшното развитие на руско-българското сътрудничество в газовия сектор. Според експерти, меморандумът гарантира на България плавен преход към пазарните цени на природния газ в ЕС и помага да се избегне опасността от шоково увеличение на цената на синьото гориво след 2012 г., което би довело до криза в индустриите, зависими от природен газ. Предвидено е цената на газа да се увеличава постъпателно в периода от 2007 до 2012 година и да стигне стойност с 40% по-висока от тази през 2006. Най-големите увеличения са от 2008 до 2010 г., а в края на периода поскъпванията са по-малки.

  Договорено е също “Газпром” да заплаща в брой вместо с по-евтин газ транзита през България до съседни страни за още 20 години по специална тарифа, която ще се увеличава всяка година, в зависимост от инфлацията в ЕС. С договора се гарантира увеличение на приходите от преноса от 1.2 млрд. лв. до 4.7 млрд. лв. с опция да достигне до 7.8 мрд.

  http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/3036

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2001 Гневно

  Според него сега, до 2012 г., България ще продължава да плаща природен газ по цени, по-ниски от всички пазарни цени.

  То дори не може да се коментира тази наглост, след като ВСИЧКИ знаят, че на световните борси цената е около $160.00 в България цената е 542 лева което е: $ 340.00, Румен Овчаров ДА СЕ ГРЪМНЕ.

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 26. 26 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  мерси Дон Пенсио де Комуняго Обаче, като гледам почти нищо от тези договорености не е постигнато. Особено нещата, които съставляват българския интерес.

 27. 27 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#26] от "1_naum":

  Уви...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 28. 28 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 217 Неутрално


  ОБЛЪЧЕНИТЕ УМНЬОВЦИ

  НА РУСКОТО ЕНЕРГИЙНО ЛОБИ

  СА ЗА ЗАТВОРА !!!!!

  ПРАВ Е МАРТИН ДИМИТРОВ
  ЗА НОВ БЛОК В КОЗЛОДУЙ ...
  АМА ТАКА НЯМА КАК ДА ГУШНАТ ПОВЕЧЕ ... !!!

  СЛЕД ЧЕРВЕН МАНДАТ ВИНАГИ Е ТЕЖКО

  АМА СЛЕД ПЪЛЕН МАНДАТ Е МНОООоооГО ТЕЖКО !!!

  ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА !!!!!!!
  ДОЛУ БЕСЕПАРЩИНАТА !!!!
  ДОЛУ ДОГАНОВЩИНАТА !!!!!


  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2001 Весело

  Гн ОФчароФФ, я сакам да попитам:
  Ако разпорим дюшеците на блокУ, че саберем $100 000.00 от комшиите. Можем ли да Идем до Немечко да купим малко газ? Я че Ви го продам на 400.00 лв. Ем вие добре ем Я че заработим малко кинти. А и че можете да кажете на народУ, че сте му помОгнали.
  Хайде бе бащице дай и аз малко да заработим

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  на световните борси цената е около $160.00 в България цената е 542 лева което е: $ 340.00, Румен Овчаров ДА СЕ ГРЪМНЕ.
  ---------------------------------------

  Групчо,
  Цените на световните борси с български акциз, надценки и ДДС ли ги определят. Цигарите да не си ги купуваш по цените на световните борси.
  Газта в България е от най-евтината в Европа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  Мърльо, ти никога не си бил в Европа. Прибрах се от Острова преди месец, след най-студената зима на острова от 30 години и след 3 месеца на ползване на топла вода и парно които работят само на газ сметката за 216 Куб Метра изразходвана газ беше £62.73, което по цени за БГ излиза около 150.00 лева: ЗА 3 МЕСЕЦА, тук с тези пари не мога кухня да затопля на месец.
  Така че не ми обяснявай мутро червена Др. Иванов

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 32. 32 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  още веднеж тенк ю на Дон Пенсио де Комуняго. Добре е човек да помни и да знае. От прочетеното ме впечатли най-силно до каква степен има разминаване с дайствителното развитие на България като членка на ЕС. Днес има Булгартрансгаз като собственик и стопанин на тръбите и Булгаргаз като търговец. Защото така е в ЕС. Това искат от нас и то става, но бааавно и малко наужким. Да заповядат руснаците и да приватизират Булгаргаз. За какво им е? Имат си Овергаз, Газекспорт. Да продават на на крайни потребиели. Ама в конкуренция с други търговци. А няма да има други търговци докато не се изградят връзките със съседите.

 33. 33 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 531 Неутрално

  хора погледнете на нещата от друг ъгъл
  истината е някъде по средата от това което говори борис и това което говори станишев, ако оставим настрана викането на 4ервени и сини
  явно са договорили някакъв неизгоден договор с газпром , но не е 4ак толкова както твърдят от герб, истината е някъде по средата
  но за едно е прав р.овч. че ако не бяхме предоговорили сега щяхме да сме в положението на украйна и беларус със спрян газ докато не подпишем, и ес няма да се намеси да ни защитава , нали видяхме какво се случи миналия януари 2009г когато спря газа -ЕС беше толкова безпомощен, а на германия и пукаше дотолкова доколкото те самите си имат газ за тях, не им дреме за българия
  как искате след като украйна беше принудена да плаща по цени от 300-350 $ газ да си мислиме 4е ние ще плащаме по малко?
  еми като искате евтин газ да творим и ние една руска база околп варна и ще имаме с 30-40% веднага намеаление на газа
  естествено 4е не желаем руски бази в бг, затова ще плащаме и ще мълчим , докато намерим откъде другаде можем да доставяме газ
  ес няма да ни даде никаква подкрепа,
  след газовата криза от 2009 , ес призна 4е българия беше най засегната от спирането на доставките и ес гласува 5 млрд евро за разнообразяване на доставките, а на българия за връзки жизненоважни с румъния и гърция ни отпусна само 80 млн евро, с което има няма само 10км тръба могат да се построят, ето това говори колко са загрижени в ес за българия,
  така 4е ако газпром реши да спре газа за бг, ще го спре и никой няма да е в състояние да ни помогне,
  ще излизат про4ие декларации на сащ и европа но никой няма да се намеси, защото няма да искат да дразнят русия, не могат да направят нищо или просто няма да ги интересува

 34. 34 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Индустрията трябва да се подготви за поскъпване на природния газ с 15-19% още през 2007 г.

  Това ще се случи, ако лидерите на управляващата коалиция подкрепят предложения от икономическия министър Румен Овчаров меморандум между "Булгаргаз" и "Газпром­експорт" (дъщерна фирма на "Газпром". Освен това този документ ще обвърже българската икономика с руския газов монополист за следващите две десетилетия и половина.
  Овчаров запозна съвета на коалицията с проекта на меморандум, който да определи как ще се развиват търговските отношения с "Газпром". Политическият картбланш му е нужен, за да продължи преговорите за нова газова сделка. В края на 2005 г. генералният директор на "Газекспорт" Александър Медведев поиска промяна на транзитния договор от началото на 2006 г. С нея трябваше да се премахне плащането на транзитната такса с количества газ на фиксирана цена, много по-ниска от пазарната. Това щеше да доведе до поскъпване за потребителите с 40%.
  Вече една година текат трудни преговори с руснаците. В резултат Овчаров формулира два варианта за уреждане на въпроса. Първият е да не се правят промени в договора, който е в сила до края на 2010 г. Това ще запази сегашната схема за плащане на транзитната такса, която позволява цената на газа за българските потребители да се поддържа ниска. При втория вариант транзитният договор се променя, като се съгласува график за стъпаловидно поскъпване на газа от транзита. Паралелно се подписват нови контракти с "Газпромекспорт" и с "Овергаз инк" съответно за транзит и за доставки до 2030 г. Според източник, присъствал на обсъждането, Овчаров е показал категорично, че иска подкрепа за втория.

  Къде са уловките

  "Булгаргаз" сега получава газа от транзита по 83 долара за 1000 куб. метра. Пазарната цена на доставките в момента е 257 долара. България консумира годишно 3 млрд. куб. м. Близо половината е от транзита. Така средната цена за "Булгаргаз" сега е около 170 долара.
  В меморандума има график за "плавно" повишаване на цената на газа от транзита до 2012 г. Уловката е, че първото поскъпване е още догодина, и то със скок - цената на газа от транзита трябва да е 45% от пазарната. А през 2010 г. се планира да стигне 95%. За пазарна цена е приета 280 долара за 1000 куб.м. Така количествата по транзита още догодина ще поскъпнат с 51.8%, а средната цена, която плаща "Булгаргаз" по двата договора, ще се вдигне с 19.41% (виж таблицата). Тъй като цената за крайните потребители се регулира от държавата, възможно е скокът да е по-малък, отколкото за "Булгаргаз", но едва ли ще е под 15%. Ако не се променя договорът, цената на транзита през следващите четири години ще си остане 83 долара и ще бъде най-много 29.7% от пазарната.

  Кой да е доставчикът

  При преговорите с "Газпром" през лятото българската страна е предложила да се регистрира съвместна фирма на "Булгаргаз" и "Газпром". Предвиждало се е тя да продава газа в страната вместо сегашния доставчик "Овергаз инк" (собственост на "Газпром" и "Овергаз холдинг". Руснаците обаче заявили, че в това предложение няма икономически смисъл. В крайна сметка в меморандума като страна по бъдещия договор за доставки остава "Овергаз".
  В документа е предвидено "Газпром" да увеличи транзита. Успех е, че руската страна се ангажира да плаща 90% от заявения транзит, дори ако не го реализира. Няма обаче яснота за какви точно количества става дума, нито колко твърд ще е ангажиментът на "Газпром", коментира участник в срещата. Това е морковът. "Газпром" обаче е вкарал в употреба и тоягата. Заплашил е, че ако правителството не изпълни условията му, ще намали транзита през България. Второ, като е напомнил, че може да си поиска от "Булгаргаз" да му плати 75% от заявените в договора за доставка, но невзети количества. Според някои източници сумата е около 6 млрд. долара и няма гаранции, че при арбитраж "Булгаргаз" ще спечели.
  Докато Сергей Станишев, Симеон Сакскобург­готски и Ахмед Доган умуват дали да одобрят меморандума, или да се запази сегашният договор, Румен Овчаров ще продължи преговорите с "Газпром" за сключване на дългосрочни договори за доставка и транзит до 2030 г. Той беше упълномощен за това от тримата лидери на управляващата коалиция.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2006/12/08/298912_tozi_skup_skup_gaz/

 35. 35 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#34] от "ret":

  Оттук нататък кой каквото иска да си пише по въпроса,това е самата истина,а Овчаря шайката да си носят последствията.

 36. 36 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Защо, Господи, прибра Юри Галев, защо????????? Поправи грешката си и слез за гоце и овчаровата душа. МОЛЯ ТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!

  Тоя каквито ги е натворил, втори като него няма и няма и да има, сигура! Помня, че беше кръстил някакъв тунел на името на дъщеря си, вувузела уродлив...

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=215627

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Ето другарю Иванов, просветете се

  http://www.eonenergy.com/At-Home/Products/Products-Electricity-And-Gas/Prices+And+Discounts.htm

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 38. 38 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "lone_wolf":

  и аз това питам много си прав
  защо ве4е 20г никой не се е решил да прекара някоя тръба за да има диверсификация,
  но това е въпрос и на пари , малка българия не и стигат парите за нищо
  но все пак ноне тези връзки с румъния и с гърция е можело да се построят, но все пак е трябвало и сътрудни4ество от страна на гърция и румъния, а както знаем тук на балканите всичко става много трудно, всеки гледа на съседа си с недоверие
  и дори и от българия да са искали да ги направят тези връзки то от гърция или румъния сигурно е щяло да ни откажат
  а и все пак половината време от тези 20г ни управляваха десни правителства и те нищо не са направили за деверсификация на доставките

  другата истина е че в българия няма наука, все повече се забатачва страната, умните напускат, само връзкарите и лумпените които на хранилка да крадат , та тези ли хора да мислят как да управляват държавата
  ето и най тъпия представител , ве4е и мутра ни управлява, и води кораба все по тъч линията докато много скоро ще катастрофира защото е без грам управленски опит ама то управлението на държавата не е като на пожарната

 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  Според твоята тупа комунистическа логика излиза че ДДС, акциз и надценка са 102%.....да го духаш скапаняк

  If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
 40. 40 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не е толкова страшно газът за индустрията да е по-скъп ако цената е пазарна, т.е. е близка с тази, на която купуват газ конкурентите ни (например на торовите заводи) Сега обаче става страшно защото торовите ни заводи ще трябва да работят с по-скъп газ от този на конкурентите и може да фалират. Ако се замислим, обаче те доста дълго време са били на обратната позиция - привилигирована цена на газа.
  Голямата драма, обаче идва от цената на газа за топлофикациите, т.е. топлото за народа. Централното парно е един от най-ужасните естествени монополи, създадени през социализма, от който най-трудно ще се измъкнем. Всичко все пак е въпрос на помосимост на цената. Очаквам тази зима масово отказване от центално отопление.

 41. 41 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Докато има тиквеници като др.Иванов,ще има тарикати като др.Р.Овч.,и 7,2 милиона превити гърбини за стригане.А и по думите на "големия политик"Р.Овч.-"Овчаро припомни, че след 2005 г. Русия промени съществуващите във всички държави бартерни клаузи в договорите - в Украйна, Беларус, Молдова. Тези страни не се съгласиха, но всички бяха принудени да го направят,"-та великите "Братушки-братчета Славяни"здраво ни работят,ама има много дупед...ци у нас дето им го позволяват,че дори и им е кеф,та и се изкарват модел за подражание.Ей,докога ще гледаме тъпо и ще изпитваме носталгия по отминали времена,с надеждата,не да измислим нещо добро за нас,а да получим нещо аванта от господаря.Ужасно ме е срам,че този човечец Р.Овчаров и разните други от партията му толкова години ни правят на маймуни,и все излизат маслото над водата,защото ние не проумяваме,че те са национални предатели.

 42. 42 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  Ха ха ха Франция и Германия ни били сърдити за АЕЦ Белене , хи хи хи нали те казаха да се затворят блокове на АЕЦ Козлодуй .? Разбирам и защо качват цената сега , за да има ново покачване през зимата .! България има отрицателно търговско салдо с Русия .... България била изгубила руските пазари Уау кой какво точно губи ??? Ама най се кефя на "моркова" дето ни го врът в лицето руснаците 'Македония та Македония ' ха ха ха 'Македонска наденица' , да не видите един не ГМО БГ Кукуруз

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1309 Весело

  Ха,ха,ха,доколкото си спомням,румовцата имаше ТРИ щерки!?!Ох густо,ох кеф,ще има да чува дори и в гроба:Абе,да го еба дъртио,оти не крадна още малко,смотана п....!

 44. 44 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално

  Оправданията на Овчаров:

  Казва, че за сегашното увеличение от близо 25% бил виновен Трайков, защото увеличение трябвало да има по-рано и Трайков бил задържал цените...

  Казва, че ако не били подписали анекса, щяло да има 30% увеличение от 1.1.2011... (увеличение на коя цена?)

  Казва, че руснаците ни натиснали и сме нямали избор да не подпишем каквото искат...

  Казва, че с руснаците било трудно да се преговаря и те много добре си знаели и следвали интереса...

  Казва, че, тъй като преди това в договорът били заложени преференциални цени, ако не били подписали анекса, от ЕК щели да ни гонят задето плащаме по-малко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK