Протестиращи лекари: Болниците няма да получат пари над делегираните си бюджети

Преди да бъдат приети от премиера Бойко Борисов лекари и болни протестираха 
паралелно пред Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

© Георги Кожухаров

Преди да бъдат приети от премиера Бойко Борисов лекари и болни протестираха паралелно пред Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.Делегираните бюджети ще останат, а болниците няма да получат пари за извършените дейности над определените лимити. Това каза д-р Николай Болтаджиев, член на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, след срещата на протестиращите лекари и пациенти с премиера Бойко Борисов. В разговора е участвал и зам.-финансовият министър Владислав Горанов, който е шеф на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.


Според него един от основните проблеми е, че правителството ще продължи политиката на свръхрегулация в здравеопазването, която започна от предишния кабинет със създаването на национална здравна карта, каза Болтаджиев.


Той отбеляза, че няма отговор на въпроса дали ще се премине към бюджетно здравеопазване или ще остане заплащането на извършена дейност. "Ако минем на бюджетно здравеопазване, тогава касата се явява излишна, даже и опасна, защото е пречка пред пациента да влезе в системата", каза Болтаджиев. 
"Системата на здравеопазването се регулира от над 4700 нормативни акта. Затова ние лекарите лекуваме документи, а не пациенти. Касата отчита документите, оттам идва големият проблем. Оттам страда пациентите и лекарите" каза той и добави един лекар лекува пациента си единствено или от състрадание, или ако е взел бакшиш".


Секретарят на асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания Иван Димитров добави, че премиерът е разпоредил да се създадат работни групи, които да проверят търговете за закупуване на апарати за диализа и да направят проверка на дейността на фонда за трансплантации.


Шефът на болницата в Харманли д-р Динко Генев посочи като проблем това, че Министерството на здравеопазването не знае как се финансира спешната помощ в общинските болници. "Те не знаят, тези болници издържат спешните медицински центрове, които трябва да осъществяват здравеопазването в малките селища", каза той. Според него проблемът е, че центровете имат много малко лекари и това налага докторите от общинските болници да правят консултации и изследвания. Това се финансира от бюджета на общинските болници, за което те не получават допълнително пари, добави той.


Протестиращите добавиха, че са поискали от шефа на здравната каса Нели Нешева да представи кои са болниците, които харчат най-много средства и за какво, за да не се говори в общ план,  че болниците правят фалшиви хоспитализации. Много от тях работят здраво и се мъчат да се съберат във финансовия си бюджет, а има други, които харчат безотговорно, но тях никой не ги контролира, каза д-р Генев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK