"Отворено общество": Основен проблем за българите е запазването на работните места

Основните проблеми за българите вече не са напредъка в областта на вътрешния ред и сигурността, а запазването на работните места, икономическия растеж и здравеопазването. Това показват данните на социологическо проучване на Институт "Отворено общество" представено днес на публична дискусия за приоритетите на белгийското председателство на ЕС. 


Преди три седмици "Алфа рисърч" също показа изследване, според което доминиращите нагласи на населението бяха песимизъм за скорошно излизане от кризата и страх от влошаване на личното материално и финансово положение.


Според Ася Кавръкова от "Отворено общество" са извършени реформи в секторите на вътрешния ред и сигурността и именно затова те не са сред "трите най-наболели теми за българите". Проучването показва още, че около половината от българите не са наясно с темата Шенген. Останалите са добре информирани и много малка част от анкетираните (под 5 %) не подкрепят присъединяването ни към Шенген.  Най-голям процент от анкетираните (36%) смятат, че България ще се присъедини към Шенген през 2012г.
Преди две седмици европейските депутати гласуваха присъединяването на България и Румъния към Шенгенската информационна система (ШИС), с което страната е по-близо до целта за приемане в пространството през 2011г.


В дискусията министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че България прави всичко възможно да покрие критериите за влизането в Шенген. По думите му страната вече е усвоила 120 мил. евро от еврофондове, а държавата е осигурила допълнително финансиране от 56 мил. лв за гарантирането на външните граници на страната. За Цветанов доказателство за напредъка в борбата с корупцията по границите е и днешната акция, при която бяха задържани двама митничари. Министърът смята, че страната ще е готова за следващата проверка по напредъка по Шенген през декември тази година.


На въпрос дали е възможно обвързване на приемането на България в Шенген с механизма за сътрудничество и проверка Цветанов каза, че "България може да приеме механизмът да бъде оставен, защото той е гаранция за изпълняването на поетите от страната ангажименти, но не бихме искали да се обвързва с Шенген". Министърът на правосъдието Маргарита Попова каза, че това може да стане само ако и България е съгласна на това. "Освен това никъде не е казано, че единият механизъм е последица на другия. Затова сме ясни и категорични - те не трябва да се обвързват".

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът за работните места е "най-непосредствен" и по никакъв начин не игнорира останалите.

 2. 2 Профил на ggte
  ggte
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз съм против бързо влизане в Шенген! Искам си контрол по границата с Гърция и Румъния - повече контрол на този етап е само по-добре. Нека се покрият критериите за Шенген, нека се изградят "външните" за ЕС граници - с Турция, Сърбия и Македония според Шенгенските изисквания, но още ни е рано. Ще ни напълни паплач от Близкия Изток и Африка и ще ревем на умряло

 3. 3 Профил на Jivago
  Jivago
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "ggte":
  Ще ни напълни паплач от Близкия Изток и Африка и ще ревем на умряло

  Има два възможни сценария. Ако тази "паплач" се задържи тук, значи не сме толкова зле, колкото го изкарваме. Ако пък наистина сме зле, тя няма да се задържи дълго тук.

 4. 4 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "Отворено общество": Основен проблем за българите е "Отворено общество"

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Весело

  Що, нашата паплач от гетата по хубава ли е?

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 460 Неутрално

  В моите очи една голяма част от българския народ еднозначно се вписва в категорията "паплач". В този смисъл няма какво да се страхуваме от друга "паплач", само защото с африкански или близкоизточен произход.

  Mутри, вън!
 7. 7 Профил на vandal
  vandal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ""Основните проблеми за българите вече не са напредъка в областта на вътрешния ред и сигурността, а запазването на работните места, икономическия растеж и здравеопазването.""";

  ========

  На пичовете от това общество им препоръчвам да си сверят часовниците. Далече сме от установяването на ред и сугурност в тая държава.

 8. 8 Профил на zritell
  zritell
  Рейтинг: Неутрално

  И това "Отворено общество" витае в облаците. Пресата е пълна с криминални факти от които да ти настръхне косата. Отчета на МВР също е обезпокоителен. А те ни казват, че българина вече е спокоен за реда и сигурността си и се чуди за какво да си мисли освен за запазването на работата си, но това е някакъв вид параноя.

 9. 9 Профил на miti4
  miti4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-основен проблем на българите е, че не са единни и се оставят да бъдат заблуждавани, тъпкани и унижавани от крадливи и безотговорни политици и чорбаджии, местни и чужди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK