Обвинения в лобизъм не спряха спорните текстове за земеделски земи

Парламентът прие на първо четене забрана за ВЕИ в плодородни ниви


"Не става въпрос за лобизъм, става въпрос за обикновено прокарване на бизнес интереси на кръгове, близки до правителството"
Михаил Миков, "Коалиция за България"


"Не е проблем да се изграждат голф игрища върху земи от първа до четвърта категория, но възобновяеми енергийни източници – да"
Иван Иванов, "Синята коалиция"

Докато се изказваха остро и се обвиняваха взаимно в лобизъм, предимно по предлаганите промени в Закона за собствеността на земеделски земи, с които се връща правото на арендаторите на пръв купувач на ниви, депутатите приеха на първо четене в пленарната зала законопроектът, забраняващ строителството на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в плодородни земи.


И по двата проекта има спорове между бизнес организации от месеци, а почти всички партии извън управляващите го разкритикуваха. Забраната за строителство на ВЕИ в земи от I до IV категория беше приета с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Според поправката инвеститорите в съоръжения за енергия от ВЕИ нямат право да ги строят в плодородни земи.
Изключение се прави за проекти, които влизат в територии, отбелязани на специални карти от националния план за инвестиции във ВЕИ. Планът, изготвен от работна група с експерти от икономическото, екологичното и земеделското министерство, трябваше да бъде изпратен до 1 юли в Брюксел.


От икономическото министерство вчера в 17.00 заявиха за "Дневник", че документът се дописва и малко по-късно ще бъде изпратен. Той не е приет от правителството и парламента и това даде повод на няколко депутати от опозицията да попитат вчера "какъв е смисълът на приемането на закон, без да има стратегия".


От няколко месеца сдруженията на компании, инвестиращи във ВЕИ, твърдят, че законопроектът е дискриминационен, тъй като забранява техните проекти, но не и всякакво друго строителство. Такава теза развиха вчера и от "Синята коалиция".


"Според текста не е проблем да се изграждат голф игрища върху земи от първа до четвърта категория, но възобновяеми енергийни източници – да", коментира Иван Иванов от коалицията. По думите му в България има само две области, където може да се изграждат ветрогенератори - източните части на Добруджа и Северното Черноморие, както и района на Сливен и Стара Загора.


Дискусията по проекта за ограничаване на ВЕИ в плодородни земи беше изместена от приетия миналата седмица отново на първо четене Закон за собствеността и ползването на земеделска земя. Според проекта на председателя на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева и съпартийците й от ГЕРБ Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов се връща отменената преди година разпоредба за привилегировано закупуване на ниви от арендатори.


Още при завеждането на законопроекта в деловодството на парламента Танева коментира пред "Дневник", че целта му е "да се направи малка стъпка към комасацията на земеделската земя не само като ползване, но и като собственост". По думите й той изразява "желанието на браншовите сдружения".


Тогава асоциацията на зърнопроизводителите и другите големи фермерски организации съобщиха, че подкрепят предложението, срещу него се обявиха фондовете за земеделска земя, които са и най-големите частни собственици на ниви в страната.


Вчера в пленарната зала депутати от почти всички опозиционни партии разкритикуваха идеята, обвинявайки ГЕРБ в лобизъм. Не става въпрос за лобизъм, става въпрос за обикновено прокарване на бизнес интереси на кръгове, близки до правителството. Става дума за създаване на конгломерати и октоподи в земеделието. По субсидиите ще ги познаете – по какъв начин се усвояват субсидиите от Европа, заяви Михаил Миков от "Коалиция за България".


От "Синята коалиция" напомниха, че вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов "да разгледа" промените в законите. Според тях промените в закона за собствеността на земеделски земи са "откровено лобистки", защитават едрите арендатори "и нарушават конституцията и изконното право на собственост на българските граждани". ДПС също обяви, че е срещу проекта.


Правото арендаторите да закупуват първи ниви беше въведено при управлението на кабинета "Станишев", но впоследствие отменено с мотив, че нарушава конституцията. Тогава собственици разказваха, че месеци наред не им дават отказ да закупят земята и на практика блокират по-нататъшни сделки.


В новия проект на депутатите от ГЕРБ е въведен едномесечен срок за отговор. В текстовете е записано, че собственикът удостоверява, че е изпратил предложението с обратна разписка. Според юристи обаче изниква въпросът как може да се докаже какво е било съдържанието на писмото.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 217 Гневно

  Бойко да не става заложник на селския комунистически боклук Гюзелев.Законът е връщане на чл.4,когато ползвателя беше по-важен от собственика.Позор!!!

 2. 2 Профил на mariavitanova
  mariavitanova
  Рейтинг: Неутрално

  Потвърждавам за Гюзелев, един от вносителите на закона. Той самият е арендатор в Булгаско и гледа над 8000 декара, демек той си пише закон който е изгоден за самия него.

  Тази поправка връща чл.4 едно към едно. Сделките на зем. земя пак ще бъдат блокирани.

  Танева: "закона изразява ... желанието на браншовите сдружения"

  Ало, Танева, ами ако желанието на "браншовите сдружения" е арендаторите да стават собственици на земята която работят повече от 5 години, ти и това ли ще предложиш като поправка тогава??????? Мисли с главата си бе, патко заспала!

 3. 3 Профил на bobe
  bobe
  Рейтинг: Неутрално

  ДА ПРИНУДИШ НЯКОГО СЪС ЗАКОН ДА ПРОДАДЕ ЗЕМЯТА СИ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦА/ арендаторската мафия/ Е РАВНОСИЛНО НА КОНФИСКАЦИЯ С ПОМОЩА НА ДЪРЖАВАТА!!!

  ХИЛЯДИТЕ СРЕДНИ И ДРЕБНИ СОБСТВЕНИЦИ ЩЕ ГО КОРИГИРАТ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.

 4. 4 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 426 Весело

  "...В текстовете е записано, че собственикът удостоверява, че е изпратил предложението с обратна разписка. .."  Ако си изпратил ПРАЗЕН ПЛИК с обратна разписка, пак ли е валидно уведомяването ?!
  А ако си изпратил покана за свадбата на сина си, същото ли е ?
  Войнстващото невежество е най-страшното нещо. Чул-недочул, разбрал-недоразбрал... Ако знаете студентите ми как се кефят на моите лекции, защото едни такива хубави им ги разправям... Заливат се от смях за сметка на Народното ни събрание. Срамота! Всъщност аз правя за смях парламента пред студентите, вместо да ги възпитавам в уважение към институциите. Но как да го правя?
  ……
  Винаги се възмущавам, когато става дума за липса на професионализъм. Безкомпромисен съм. Не мога да търпя некомпетентност, облечена във власт, независимо за кого става въпрос
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=464850

  Много е елементарно !... ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ... Това е исконната формула и за територията България ... И понеже първият елемент от формулата не може да се промени , няма как да се промени и валентността на останалата и част…… А сега ВРЕМЕ Е форумите фашизоидни ченгета ще се включат ...

 5. 5 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "От няколко месеца сдруженията на компании, инвестиращи във ВЕИ, твърдят, че законопроектът е дискриминационен, тъй като забранява техните проекти, но не и всякакво друго строителство. Такава теза развиха вчера и от "Синята коалиция"."

  Т.е. "Синята коалиция" лобира за ВЕИ.

 6. 6 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 218 Гневно

  Всъщност вината е в Танева, управител и член на борда на директорите в Мел Инвест (имат си и АДСИЦ и земеделски земи и т.н.). И поради тази причина, отпадна дни преди обявяване на кабинета от поста Министър на Земеделието, но все пак успя да се уреди.

  хмммм....
 7. 7 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На вниманието на комисията, оглавявана от Димо Гяуров
  Нека комисията да се произнесе има ли конфликт на интереси при прокарването на измененията на ЗСЗЗ и то конкретно за лицата Танева и Гюзелев. Да видим има ли смисъл от подобни комисии.

 8. 8 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 479 Весело

  А бе хора, кажете го както си е!
  ПОДКУП.
  Лобизъм? Тази измислена от американския конгрес термин да зву4и по-уневинително, едва ли не благородно прекритие на действителноста.
  Ако ще копирате, копирайте хубавите а не лошите неща. В България има достатъ4но отявлена корупция та да се прибягва към тази изтън4еност.

 9. 9 Профил на bhristov
  bhristov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако някой има желание поне да започне да проверява, върху колко земя в момента крупни арендатори са се самонастанили в условие на тотално самоуправство без да питат или да плащат и стотинка на собствениците, в тази държава ще настъпи пълна юридическа веселба.

 10. 10 Профил на bobe
  bobe
  Рейтинг: Любопитно

  Г-н Борисов що не ми продадеш двора си. Ама аз да определям условията, а? Какво ще кажеш? Целия ще го насадя с чушки.

  Подпис: Арендаторче

 11. 11 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Извинете - вижте какъв е закона, а след това го коментирайте. иначе излиза, че Парламентът е повече в час от нашия форум. Иначе стана ясно: лобисти викат Долу лобизма!

 12. 12 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Лобизъм в чист вид !Означава подпомагане на земеделската МАФИЯ със "законови" средства !След като в България не останаха средства за производство , остана единственото средство -земята , те затова е и този напън да я "колективизарат" още веднъж...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK