Пълен провал в съда на шумна акция за подкуп

Софийският градски съд оправда бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа и управителя на фирма "Автоинженеринг" Росен Маринов по обвинение за подкуп

© Георги Кожухаров

Софийският градски съд оправда бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа и управителя на фирма "Автоинженеринг" Росен Маринов по обвинение за подкупСофийският градски съд оправда бившия зам. вътрешен министър Раиф Мустафа и управителя на фирма "Автоинженеринг" Росен Маринов по обвинение за подкуп. Според прокуратурата със съдействието на Мустафа бизнесменът е предложил 50 хил. лв. подкуп на бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров, за да сключи с фирмата му договор за доставка на катери.


Според съдията Вера Чочкова събраните доказателства по делото не са убедителна основа, от която да се направи извод за престъпната дейност на подсъдимите. Според нея основният свидетел по делото - Марин Димитров, е дал непоследователни и противоречиви показания.


Димитров твърдеше, че на две срещи с Мустафа и Маринов единият му подал листче, на което бил написал "50 хил. лв.", а вторият - визитка с надраскана същата сума на гърба.
Чочкова заяви, че показанията на служителя на ДАНС Юлиян Марков, с когото Димитров е общувал по време на акцията срещу Мустафа и Маринов, само са я "убедили за някои практики в агенцията, които будят притеснение". От думите на Марков стана ясно, че не е докладвал на началниците си, че на шефа на ИАРА е поискан подкуп.


"Това е абсурдна присъда и ще бъде протестирана. Ако не можем да вярваме на ДАНС и полицията, на кого да вярваме?", заяви прокурорът Пламен Георгиев, който поиска по 10 години затвор за Мустафа и Маринов. Двамата бяха арестувани при шумна акция на ДАНС и прокуратурата през юни 2009 г.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Ами ако МВР не целеше да си прави шумен ПР и се беше съсредоточила в събирането на доказателства, може би щеше да има и присъди. Всъщност наистина ли очаквате поне половината от тези шумни акции да завършат с присъди?
  Да, в съда има мнооого проблеми икорупция, но тя не е извинение за МВР да работи качествено. Аз лично винаги съм смятал, че колкото по малко органите на реда се забелязват от гражданите, толкова по-качествено работят.

  www.economistbg.com/
 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Браво, за смелоста на съдийката!Ужасявам се само като си помисля,че мога да бъда осъден само по показанията на свидтел,който твърди,че аз съм му подал при някакъв разговор листче с написана сума!Обръщам се към всички следващи участници във форума,които евентуално биха клеймили съдийката,биха говорили за съдийте-комунисти,за нереформирания съд:Преди да клеймите,мислете,мислете,ч и вие или ваши близки биха попаднали под ударите на закона само защото някой си иска да угоди на новите властоимащи!Какво би станало с вас ако на съдийската маса не седят смели и независими съдии,такава,каквато е тази съдийка?

 3. 3 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Ако не можем да вярваме на ДАНС и на полицията, на кого да вярваме?" А защо да им вярваме другарю прокурор? Съда трябва да издава присъди на основата на годни доказателства, а не на вяра в полицията. Това го знае всеки петокласник от Банкя.

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 916 Весело

  Брей, чак съм изненадан от коментарите до момента под темата
  Та.... На тази съдийка дали и е звънял Красьо Черничкия с ланците и т.н. докторант в СА "Д.А.Ценов" и туй онуй?
  Има нещо гнило в нереформираната съдебна система, ръйш ли ))

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#4] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Не знам кой и е звънял, но евала че не се плаши от приказките на Цецко и Велчев, а отсъжда според доказателствата по делото.

 6. 6 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Интересно,правена ли е графологическа експертиза на доказателствата?Почерка на всеки човек е уникален, както отпечатаците на пръстите му.Има ли отпечатъци по доказателствата от обвиняемите.Едва ли са връчвали визитни картички с ръкавици.Много въпроси и един отговор-КОРУМПИРАНА СЪДЕБНА СИСТЕМА.

  Ръй! Ръй!
 7. 7 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар (#4) от "Фьодор...": Не съм съгласен по този начин да се коментира конкретно съдийско решение. Втрещен съм и от искрените вопли на прокурора "На кого да вярвамако не...." Излиза, че най-изостанала в "развитието" си до момента е именно прокуратурата. От изтърваната случайно прокурорска реплика разбирам, че там все още соца не си е отишъл и формирането на позицията се изгражда на ВЯРАТА в полицията, а не на доказателствата. Горко ни. А иначе този кадър, вече си е гарантирал място в т.н. "спец. съдилища".

 8. 8 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "molesan2":добре че все още имаме читави , честни и непотдаващи се на натиск съдии и благодарение на тях оставам оптимист за запазване на свободата в България , а между другота въпросния свидетел е едно бившо ВКР и постановката е очевадна , така че ДАНС и МВР ще бъдат последните на които бих повярвал , ако въобще повярвам

 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До # 6 Клюводървец:
  Не съм юрист но доколкото знам работата на съдията е да отсъди на базата на предоставените от прокуратурата и следствието доказателства - тоест ако посочените от теб неща не са били представени съдията няма как да ги включи в процеса.
  Така че вместо да ругаеш по съдиите по скоро си задай въпроса дали проблема не е в МВР и Прокуратурата.
  Именно техни показни дела издъхват след дълга агония, тогава когато ПР ефекта който са целели е бил постигнат.

  ПП: Сещам се как в САЩ осъдиха Ал Капоне - за данъчни измами, но тук е някак непрестижно да арестуваш примерно Маргините за данъчни нарушения някак си по гръмко ( но и по недоказуемо) звучи УБИЙСТВО.
  Именно за това напоследък се говори за ПР - ако полицията и прокуратурата искаха да осъдят някого щяха да го тикнат на топло по няколко малки нарушения а не да целят гръмогласен ефект със съмнителни последствия.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:48 на 30/06/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 471 Весело

  До molesan2 (№ 2):

  В статията е изнесена само малка част от информацията по делото, обикновено тази, която поддържа тезата на заглавието... Не си прави прибързани изводи за невинността на обвиняемите!

  Traduttore traditore
 12. 12 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Коста Богацевски!!!Едва ли го помни и познава някой от онова време,голяма работа беше.И изглежда,че още е в далаверата човека.Никога не подценявайте такъв човек,особено в дело като това.А и само да ви кажа на болшинството-изобщо не знаете какво пишете и сеете,срамно е.

 13. 13 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник,на снимката кои са?Джон Ленън ли е тоя отляво или Р.Маринов?

 14. 14 Профил на robespier
  robespier
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "А какво да кажем ние с гайдите"които нямат пари?Който има пари никога не е виновен , срещу него не се събират годни доказателства и съдиите стават смели и независими!

 15. 15 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОБЛЕМ СЪС СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ХОРАТА В НЕЯ!

  И е време не само да се говори а ТОЗИ ПРОБЛЕМ ДА СЕ РАЗРЕШИ дори и с цената на временно прекратяване на дейността на системата. Хората в нея ТРЯБВА да се подменят и дори ЛИПСАТА им там е по-добра от СЕГАШНАТА РАБОТА на системата.

  Публична тайна е че АДВОКАТИТЕ ДАВАТ ПОДКУПИ НА СЪДИИТЕ ЗА ДА ПОЛУЧАТ ЖЕЛАНАТА ПРИСЪДА ЗА СВОИТЕ КЛИЕНТИ. Полсе другата страна ако има нерви и пари обжалва пред по-висша инстанция ПРИ КОЯТО ПОДКУПА Е ПО СКЪП, но и там ПО ЗАМОЖНАТА СТРАНА ПЕЧЕЛИ.

  Тоест не съм чул за САНКЦИИ ЗА СЪДИИ ЗА НЕОБОСНОВАНА ПРИСЪДА. Всички доказателства да са за вина, един съдя може да напише НЕВИНЕН и въпреки че това решение ще бъде отменено, ощетената страна трябва да има пари и време да обжалва. Така се получава ЗАТЛАЧВАНЕ И БЛОКИРАНЕ на системата. Тоест ПРИСЪДИТЕ СА НЕРЕАЛИ и едни и същи дела ТРЯБВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДАТ пред по-виша инстанция НЕПРЕКЪСНАТО и така до върха на системата. А НИСКИТЕ НИВА ЛАПКАТ.

  СПРЕТЕ ПРАКТИКАТА НА КОРУМПИРАНОСТ НА СЪДИИТЕ. НАПРАВЕТЕ ТАКА ЧЕ ПРИ НЯКОЛКО ПРИСЪДИ ОТМЕНЕНИ ОТ ПО ВИСША ИНСТАНЦИЯ СЪДЯТА ДА БЪДЕ УВОЛНЯВАН БЕЗ ПРАВО НА РАБОТА КАТО СЪДЯ, АДВОКАТ ИЛИ НОРАТИУС.

  БЪЛГАРИЯ ИМА ПРОБЛЕМ СЪС СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.

 16. 16 Профил на justAfriend - дисидент за Икономедиа
  justAfriend - дисидент за Икономедиа
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво за решението! Не знаете какъв кошмар е да ти спретнат постановка и да те обявят за виновен до доказване на противното, напук на Конституцията. До това доведе полицейщината у нас.

  Кога "Дневник" ще скрие профилите, които отбягвам? http://whynot-reflect.blogspot.com
 17. 17 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нека не оплюваме съда.Не че и там са чисто бели.
  Но съдът е арбитър.
  Нека не се съмняваме и в служителят от ДАНС.
  Но от момента на установяването до съда има разследване в което съдът не участва.Прокуратурата е водеща и би трябвало,ако не желае да се издъни да събере такива доказателства и по безспорен начин да докаже тезата си.
  Нима си мислите,че няма прокурори,които умишлено не събират годни доказателства?
  Примери колкото искате.Досега да не би да са осъдили някого по знакови дела?
  А догато делата достигнат до съд - има три инстанции.
  И трите ли са толкова и винаги калпави?
  Нека и МВР и Прокуратурата да си изчистят боклука и не ни залъгват, че нещо реално са свършили.
  Нека дадат отчет за милионите,които харчат всяка година. Какъв е положителният резултат, а не само 'Ние ги хващаме, те ги пускат'. Ще ги пускат, защото доказателствата не са убедителни,а съдията се базира на тях и на законите,които е длъжен да спазва.Ако е нужно - да предложат промени в някои закони,но преди всичко професионално да изпипват нещата,за да няма мърдане.

 18. 18 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Неутрално

  СГС трябва да гледа най-много дела за кражба и граждански такива. Корупционни и мафиотски дела трябва да се гледат от специализирани съдилища. Дано по-скоро! Неслучайно сегашните мафиоти бързат да се оневинят пред сегашния "съд".

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#7] от "krasi_99":

  Ех, нали това викам ))) Липсват ми нещо традиционните коментари )
  "Ако не можем да вярваме на ДАНС и полицията, на кого да вярваме?"
  Интересно, а защо не каже "Ако не можем да вярваме на Съда, на кого да вярваме?"
  Пичове, погледнете това интервю ще ви е интересно
  http://legalworld.bg/show.php?storyid=20657

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на vandal
  vandal
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "werginija":

  Ти тъпа ли си или да?

 22. 22 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Тука не става въпрос дали обвиняемите са виновни или невинни. Аз вътрешно, интуитивно съм почти убеден, че са двамата обвиняеми са корумпирани въшльовци. Въпросът обаче е дали има доказателства за това- в една държава трябва да се съди не по презумпции, а по доказателства. Едно написано листче не може да бъде доказатеслво, както не могат да бъдат доказателства противоречими показания на някакъв свидетел. Трябва да има подкрепа чрез графологични експертизи, ДНК, записи и пр. А тук май няма такова нещо....

 23. 23 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До №9.Не съм юрист но Съдебната система е изградена от прокурори и съдий.Е?

  Ръй! Ръй!
 24. 24 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 466 Весело

  21-ви, ти военен ли си или пенсионирано ченге?

 25. 25 Профил на chupakabras
  chupakabras
  Рейтинг: Неутрално

  Хора, Вие знаете ли, че в ДАНС и МВР не останаха качествени служители? Кой да бори престъпността?

 26. 26 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Абе не може ли някаак си без съд,даже и без прокурор?Има случаи-Пиночет...И с пушкалата...Иначе-излиза от затвора и пак бандит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK