ГЕРБ и "Атака" прокараха забрана за ВЕИ в обработваеми земи

Проектът мина на първо четене, но може да бъде сериозно изменен до второ

ГЕРБ и "Атака" прокараха забрана за ВЕИ в обработваеми земи

© Цветелина Ангелова, Капитал
Според опозицията се прокарват лобистки интереси

Един от най-оспорваните през последните месеци законопроекти, който забранява строителството на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници в обработваеми земеделски земи (от І до ІV категория), успя да мине вчера на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака". Изключение от забраната се прави за проекти, които попадат в територии, обозначени на карти от националния план за развитие на ВЕИ.


Такива обаче все още не са изработени. Това даде повод на опозицията да атакува проектозакона, обяснявайки, че няма смисъл от промяна, преди да е приет планът. Покрай проекта се чуха и взаимни обвинения в лобизъм и дебатът внезапно се прехвърли към горещата тема от миналата седмица - проектът за закон за собствеността на земеделски земи.
Той предвижда да се върне правото на арендаторите първи да купуват нивите, които обработват, в случай че собственикът им реши да ги продава. Миналата седмица проектозаконът, внесен от депутати от ГЕРБ, мина на първо четене през пленарна зала, но по-късно бе отхвърлен от парламентарната правна комисия.


"Синята коалиция" обяви, че e изпратила писмо до премиера, с което настоява "да разгледа" двата проектозакона. Според тях те защитават тесни икономически интереси едва на 3 процента от ползвателите на земеделски земи. Вчера против забраната за строителство на ВЕИ се обявиха от ДПС, БСП и "Синята коалиция". От "Атака" пък го подкрепиха, защото "така ще се намали цената на земята".


Очакванията са и по двата проекта да има сериозни промени между двете четения. По неофициална информация на "Дневник" депутатите в ГЕРБ са силно раздвоени за проекта, даващ привилегия на арендаторите. Против него миналата седмица гласува и "Атака", но беше подкрепен от ДПС.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Леле, колко мъка има на този свят. Аз пък съм силно раздвоен дали ще гласувам за ГЕРБ... Просто ВЕИ няма как да вземат значителен процент от и без това необработваните земеделски земи. Който го е прокарал това е пълен .......

 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#1] от "J.J.":

  И защо ще кажеш ли? Защото няма да могат да се настроят хиляди перки и фотоволтаици? И няма да имаме удоволствието да плащаме доста по-високи сметки за ток? Това наистина е трагедия...

 3. 3 Профил на vandal
  vandal
  Рейтинг: 217 Неутрално
 4. 4 Профил на katrin82
  katrin82
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ето едни промени, които прави Десислава Танева с цел да даде неограничени права на едрите арендатори и собственици на земи. Нейният холдинг Мелинвест е арендовал над 100 000 дка земи и чрез друго Мел инвест АДСИЦ още над 50 000дка собствена земя... Чии интереси защитава-вие как мислите

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#4] от "katrin82":

  Определно се вижда чии... Този път обаче няма да мине "в името на народа" и "пътя към модерно земеделие"... Като искат да стават едри земевладелци да намерят пари, с които да го направят!

 6. 6 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Браво, браво, браво...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 7. 7 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Весело

  А защо проектозаконът забранява изграждането на възобновяеми източници в обработваеми земеделски земи, но строежът на голф игрища - не забранява?

  Значи да се сложи перка в нивата е лошо, обаче ако изпедепцаш изгрище за голф с всичките му салтанати - това е добро и бокоугодно дело?

  Е, как Красю Гергов да не залюби гербаджиите?
  Как да не сподели с тях част от поверените му на отговорно пазене наличности?

  Еееех, гербаджийска майко юнашка!

  pump it!
 8. 8 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#7] от "pump it!":

  Защото приятелю, не са ни необходими перки и фотоволтаици! А не че земята ни е малко! И голф игрището няма да ме кара да му плащам 25 години... Все малки подробности, които са доста важни... След като се субсидира от държавата, то държавата съвсем резонно може да определя КЪДЕ ДА СЕ СТРОИ! Вече и гаргите разбраха, че целта е да се ограничи строежа на такива съоръжения, защото те са ИКОНОМИЧЕСКИ НЕИЗГОДНИ за страната! Това разбира се е малка подробност, която пак се подминава...

 9. 9 Профил на debneshtiya
  debneshtiya
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първи частен парламент работи с пълна сила, но не в полза на народа.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#8] от "nqma zna4ka koi":

  Все пак ако земята е моя, не е ли редно аз да решавам как да я ползвам!? Абсолютно си прав, че ВЕИ енергията е неизгодна, но нашето правителство не се стреми да я ограничи, напротив, приело е стратегия за увеличаване на относителния и дял, след като не може да се строи върху най евтината земя ще трябва да се строи върху по-скъпа, а за да излиза сметката цените по които се изкупува ел.енергията трябва да се увеличат още....

 11. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  Мда свръхпредлагането на енергия определено ще повиши цената и как не се сетих...

 12. 13 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тъ..а милиционерска мафия. Пак нарушавате конституцията, пак за сметка на народа и пак в полза на пост-текезесарските комунисти заграбили срещу смешни аренди земята на хората.
  Второ, не виждам как ветрогенератор, който заема няколко квадратни метра в основата си е проблем за земята в България. За фотоклетките има логика, защото изискват много по-голяма площ, но да слагаш ветротурбините в същия кюп си е простотия или лобиски поръчки, за да се поддържа цената на земята ниска и да се искупи на безценица от комунягите.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 13. 14 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално
 14. 15 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#12] от "lol":

  Явно нито икономиката ти е ясна, нито математиката! Има гарантирано изкупуване за период от 25 години, което ще повиши цената ЗАДЪЛЖИТЕЛНО защото цената е ПРЕФЕРНЦИАЛНА или с други думи не се влияе от пазара! А предалгането няма пък абсолютно никакво значение просто защото пазара на електричество е тотално монополизиран! И да искаш и да не искаш ще ползваш ток от фотоволтаици по 90ст за киловат! Всичкия ток отива в НЕК от там към ЕРП-тата и понеже на ВЕИ е гарантирано изкупуването, а цената е далеч по-висока това до намаление или увеличение на цените ще доведе! Извода е, че за нещо което не е пазарно - с гарантирано изкупуване, не важат и правилата на свободния пазар


  До коментар [#10] от "svoboden":

  Еми няма такова нещо...

 15. 16 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Продължавам да смятам,че ГЕРБ е проклятие за България,но този път ги приветствам.

 16. 17 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Всъщност са прави. Специално под ветрогенераторите и мъх не расте. Пълна пустиня

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 18 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "svoboden":

  "....си прав, че ВЕИ енергията е неизгодна...."
  не пиши глупости като не ти разбира главата. От ВЕИ само фотоклетките произвеждат енергия над пазарните цени. Енергията от вятър и биогорива е под пазарните цени и е бъдещето на енергино зависими страни като България. Проблемът е че милиционерите, както и тия ченгетата от ДС които управляваха досега не искат да подкрепят развитието на производствени мощности за ВЕИ в България, а трябва да ги внасяме и да плащаме чужди работни места и добавена стойност.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 18. 19 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#10] от "svoboden":

  Съгласен съм, че щом земята е твоя ще я правиш каквото искаш! Само не съм съгласен, че държавата трябва да ти дава субсиди като правиш каквото ти искаш Който дава парата, той поръчва музиката... Колкото до стратегията за увеличаване на относителния дял за потребена енергия от ВЕИ тя не националана а европейска, а с оглед на кризата и колко правила се нарушават към момента цели, които трябва да се достигнат през 2020 година са доста маловажни на този етап...
  Към сегашния момента сранта е покрила всички критерии за разлика от други еврочленки... В европейски мащаб, вече доста страниха отмениха частично и намалиха субсидиите за "зелена" енергия... Нека не се правим на твърде "зелени", защото ще ни излезе твърде "солено"

 19. 20 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#18] от "VIVA_BG":

  Ти си този, който не е наясно драги! Употребата на ВЕИ освен префернциалните цени се характеризира с доста по-големи загуби и допълнително оскъпяване поради тяхната специфика, а именно днеска има - утре няма! Това налага подържане на алтернативни мощности или акумулиране на енегията - и двете са МНОГО скъпи!

 20. 21 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Одобрявам ! Имаше една древна мисъл : земята е единствения актив ,който няма как да бъде произведен и/или размножен , което по икономическите закони го прави ценен и за това трябва да се позлва ефективно - сиреч да се произвежда храна ,а не да се удовлетворяват нечии спекулативни "интереси"

 21. 22 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#20] от "nqma zna4ka koi":

  Със сигърност съм по-наясно защото работя в тази област. Цената на вятърна енергия е по-ниска дори и от ядрената. Цената на вятърната енергия от около 4-5 евроцента идва от високите заплати в западните компании и необходимостта инвестицията да се върне за около 10 години. Ако ти си направиш турбината парите ти се връщат за аколо 3-5 години и после енергията ти е безплатна.
  ВЕИ няма нужда от преференциални цени. Те се въвеждат от национални предатели, които искат да изплатим производствените им мощности и тези на чуждите компании. И това е поредното нарушение на конституцията, при което те карат да плащаш частни инвестиции без да ставаш съсобственик - чиста кражба.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 22. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#21] от "ямболия":

  Много интересна теза, ние зад компютрите да казваме на собствениците на земя, че не трябва да търсят високи доходи, а да произвеждат!? Бих повярвал на човек, който прави такова твърдение само ако с всеки лев, който спечели купува земеделска земя и произвежда, произвежда....

 23. 24 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#20] от "nqma zna4ka koi":

  Относно неравномерността на енергийното производство. Човеците искат всичко да се върти около тяхните нужди - е няма как да стане. Не се ли научиш да се приспособяваш обречен си. Аз настроивам производствия процес така, че когато през зимата и пролетта има ел. енергия от вятърната турбина - работят електроемките мощностти, а през лятото топлоемките процеси от слънчеви концентратори. Просто мисленето на бизнеса и политиците все още е от миналото хилядолетие. Проблемът е че такива некадърници оцеляват и пробиват, защото използват подобни престъпни практики като субсидии, преференции и все за сметка на стадото, което само блее.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 24. 25 Профил на gol_gaz
  gol_gaz
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Господа и госпожици! С такива закони капитализъм не се прави! Докато в забраната за ВЕИ в земеделски земи от добра категория има някакъв смисъл, то нареждането да предложиш задължително първо на арендаторът в момента да ти купи семята се нарушава основен закон на капитализма-"Частната собственост е неприкосновенна". Ако тя е такава то собственикът определя кому ще я продава или не и второ се нарушава другият основен закон на капитализма-" За изгодата и по високата печалба" Може някой да ми предлага по 10000 евро на декар, но сам длъжен да го предложа на човек който може да не иска да ми даде повече от 100 лева на декар! Що за собственик сам аз като не мога да имам изгода от собственоста си и свободна да разполагам с нея ! Така на арендаторът му се дават помощни средства за да разиграва собственика колкото си иска и да го изнудва!

 25. 26 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Абе значка, аз мога да си построя перка на МОЯТА земя и държавата да определи цена като на миризливите ТЕЦове!
  Някои цървули се усетиха, че хората могат да дадат земята на някой друг, а не на тях, и тръгнаха да лижат задници из Параламента. Кандидати бол.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 26. 27 Профил на maradona_n10
  maradona_n10
  Рейтинг: Неутрално

  Това ли е Демокрацицята ?Това е реалноста ,служим на нечий интереси цял живот!

 27. 28 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Уважаеми тъпаци, ако сте прочели заглавието, ще разберете, че става дума за забрана за перки и панели върху ОБРАБОТВАЕМИ земи. Я идете в Австрия или Япония и вижте, че дори магистрала не може да стъпи върху ниви, ако не е върху пилони! Всеки квадратен сантиметър плодородна земя в света се цени! Но не и от мутро-бизнесмените в БГ...Нека да има възобновяеми енергоизточници - я вижте колко баири стоят и ни гледат саира!

 28. 29 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Това е доста глупаво! В САЩ много ВЕИ се строят на обработваема земя и това си е частна сделка между собственика на земята и собственика на ВЕИ. Много фермери искат да имат такива турбини на зенята си защото взимат наем за земята. Не са много пари но това помага на фермерите. Всеки знае че селскостопанския бизнес е много труден и зависи от времето, пазарите, болести по растенията ... наема от турбините помага на фермерите да разчитат на постоянен доход макар и малък. А ако не искате да си давате земята под наем не я давате. Стъпката на турбината е около 4х4м това са 16квм - нищо дори и на 20 декара нива. Освен това селскостопанската земя е много подходяща защото никой не живее на нея. Турбините издават леко бръмчащ шум и не е хубаво да будат близо до къщи.
  Пак някъква глупуст в БГто.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 29. 30 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Лобита или не, грехота е на плодородна земя да се добива дългосрочно скъпа електроенергия, която накрая ние я плащаме. Хората хвърлят луди пари за да озеленяват пустини(видях го с очите си в Египет), а ние тука имаме наготово от най-плодородните земи и няма да ги използваме. Пък ще внасяме зеленчуци от Гърция, Македония и пр. Място за ВЕИ в България има, но то не трябва да е за сметка на природния благодат който имаме - плодородието.

 30. 31 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Похвално! Принципно похвално, но само принципно, дефакто какво ще излезе не се знае. Има достатъчно терени за ВЕИ, за да се строи върху плодородна земя. Този път Сините се изложиха, принципно позициите им са разумни и често съвпадат с моята, но специално за земите се разминаваме. Моля, помислете малко по-земеделски, уважаеми Сини, къде остана БЗНС?!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 31. 32 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Само да съобщя на уважаемите съфорумци дет си живуркат още в 19-20 век и ги страх да плащат малко по-скъп ток, че ако сушата на цялата Земя се покрие с фотоволтаици(от този тип дет се произвеждаха преди 5-6 години), енергията получена от тях ще е 10 пъти по-голяма от тази, която ни е необходима в момента. Предполагам че сега вече клони към 20 пъти. Така че ни съ притиснявайти за Зимята - няма да останете гладни, дори и ако АЕЦовете и топло-централите спрат и покрием 1/20 от Земята с ВЕИ. Пък току виж сме станали по-независими и по-здрави от това, което сме в момента. Надявам се правилно да сте ме разбрали.

 32. 33 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 884 Весело

  Хора,погрешно акцентирате на земята! Не това е акцента! Важното е, да се ограничи строителството на такива мощности, защото не са ефективни! Тоест след определен праг, който мрежата може да поеме, нито са ефективни, нито са "зелени"... Тоест трябва да се определи каква е точно границата на която ВЕИ може да се комбинира оптимално със съществуващите мощности... Също така да се определи местоположението, евентуално отстояние от съществуващо трасе на мрежата, така че мощностите да са ефективни! Всичко това нямаше да е нужно ако нямаше преференциални цени и което е по-важното гарантирано изкупуване за 25 години!

 33. 34 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "Скиор Скиоров Скиорски":

  Пич, тук не решаваме глобалните проблеми на човечеството, а тези в България. А това са мнооооого различни неща. Освен това фотоволтаиците имат нужда от обслужване, така че половината от площа е заета от обхождащи пътища между панелите. Значи не говорим за 1/10-та, а за 1/5 (ако тази информация дето даваш изобщо е достоверна разбира се)

 34. 35 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Като запълнят обработваемата земя с ВЕИ и и има икономическа потребност от такъв ток,да навлизат и в обработваемата.Ама сега е раничко и разголено лобистко.

 35. 36 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Като запълнят НЕобработваемата...

 36. 37 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе това за перките го оставете, има достатъчно място за тях. Каква е тази ПРОСТОТИЯ ,че собственика е длъжен да предложи земята си първо на арендатора>??????

 37. 38 Профил на bobe
  bobe
  Рейтинг: Неутрално

  ЗАКОНОДАТЕЛНАТА ПРИНУДА ДА СЕ ПРОДАВА ЗЕМЯТА НА АРЕНДАТОРИТЕ Е РАВНОСИЛНО НА КОНФИСКАЦИЯ.
  ТОВА Е РЕКЕТ НАД ХИЛЯДИ ДРЕБНИ И СРЕДНИ СОБСТВЕНИЦИ В ПОЛЗА НА ЕДРАТА АРЕНДАТОРСКА МАФИЯ. ТЕЗИ ХИЛЯДИ ХОРА В ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ГЛАСУВАХА ЗА ГЕРБ. АЗ СЪЩО.
  АКО ТОВА СТАНЕ ЛИЧНО ЩЕ АГИТИРАМ ПОНЕ СТО ЧОВЕКА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ДА ТЕ ЗАЧЕРКНАТ ГЕРБ.


 38. 39 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 618 Разстроено

  Дааа платеното драскач и неразбиращи са се развихрили с пълна сила.

  1. Това че си собственик на земята не ти дава право да я правиш каквото си искаш !
  Закон за опазване на земеделските земи
  Закон за отговорността за предотвратяване и ограничаване на екологични щети.
  Наредбата за пределно допустими концентрации на вредни вещества в почвите
  и още доста документи ....
  Един кубичен сантиметър хумус се произвежда от природата за 120 до 200 години !!!!
  В България обработваемата земя е около 3 млн. декара. Колко от нея е от първа до четвърта - около 35 % т.е. 950 хил. декара.
  В България земеделските земи са вкислени и засолени от пренаторяване и еднокултурно земеделие.

  Това е земята която ще ни храни !!!!
  Кажете ми как голф игрище нарушава или унищожава хумуса !!!
  Относно продажбата на земя. Промените ще облагодетелстват дребните селски раойни и ще ощети големите фондове.
  Да лобистки, но защитаващ дребните земеделски производители.
  Видя се в парламента че БСП и СДС защитават едрите земеделски фондове а не дребните производители.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 39. 40 Профил на antisocial
  antisocial
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Време беше да сложат тапата на далаверите с ВЕИ, НИКАКВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ!

  There is no such thing as free lunch.
 40. 41 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#39] от "ironhorse":
  С тази логика спокойно можеш да кандидатсвуваш за членство в партията на Комунистите и за легло в някоя лудница!
  Пич ти нямаш нормално мислене...замисли се!

 41. 42 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#33] от "nqma zna4ka koi":

  Ограничаването на ВЕИ става с промяна на регулираната от държавата цена, а не с ограничения върху собствеността на хората !

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 42. 43 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 637 Любопитно

  напълно безсмислено е да се вдига толкова шум преди да е определен националния план за развитие на ВЕИ... а и честно казано, всеки който разбира поне малко от ветрогенератори ще знае, че основните точки в България, където метеорологичните условия са подходящи (постоянство, средногодишна скорост, турбулентност, влажност и т.н. на вятъра) са черноморския бряг и високопланински райони в стара планина - там земеделски земи просто няма...

 43. 44 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Съсипаха ни тези крадливи ГЕРБаджии!

 44. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Всичките тия забрани са напълно безсмислени. Достатъчно е само да се премахнат субсидиите и всичките екотоци ще изчезнат яко дим ведно с антуража си от фанфарони.

 45. 46 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#41] от "radioham":

  Човеко божи, ще ти дам още по-добър пример.
  Като ти се роди детенце, държавата разрешава ли ти да го правиш каквото си искаш (убиеш например) защото е твое.
  Практикуването на собственост ВИНАГИ е под някакво условие !!!
  Я пробвай да не си плащаш данъка на апартамента 11 или 12 години и ще разбереш кой е истинският собственик на любимата ти котурка !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 46. 47 Профил на batnick
  batnick
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ВЕИ са един голям вятър и мъгла! Пионерите в тази област го разбраха и почнаха да се отказват от тях. Сега ни набутват остарелите си паркове, фотоволтаични производства и т.н. Те нито са ефективни за капиталовложенията, които се правят, нито са изгодни за потрелбителя, а най-малко за екологията, тъй като и оказват почти същото въздействие, както тецовете. Тези високи технологии за сега са само средство за пране на пари. НЕ ЖЕЛАЯ ТАКАВА СКЪПА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ! НЕ ЖЕЛАЯ ДА ПРЕВРЪЩАТ ЗЕМЯТА НИ В ПУСТИНЯ! НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЕ ЗАСЯВАТ НИВИТЕ НИ С ПЛЕВЕЛИ И ПОСЛЕ ДА МИ ГИ ПРОБУТВАТ КАТО СКЪП БИОДИЗЕЛ! НЕ ЖЕЛАЯ АРЕНДАТОРИТЕ, КОИТО ЗАГРАБИХА ХИЛЯДИ ДЕКАРИ ОТ НЕВЕЖИ СЕЛЯНИ, ДА МИ КУПУВАТ ЗЕМЯТА ЗА СТОТИНКИ!

 47. 48 Профил на petkofermer
  petkofermer
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#39] от "ironhorse":

  Съвсем не си наясно с проблемите в земеделието "железно конче"! Поръждясъл си от разстройване!
  Чел ли си някакъв договор за аренда някога?!?
  Договорите за аренда с който и да е арендатор са в 100% ущърб на собственика на земята. Дори и да не си съгласен даден арендатор да ти работи земята и той я работи, то съдебната практика до момента е-ГУБИШ ДЕЛАТА В СЪДА!!! И през времето на нейното обработване Арендатора-"мошеник" получава плащания от ДФ Земеделие.???????
  Не разбиращите и за съжаление стари хора, не само по възраст, а и по разбирания, че хората първо са честни с тях, наподписаха арендни договори с абсурдни клаузи, като примерно, че след една стопанска година, арендатора така е облагородили земята, че ако собственика си я поиска, то дължи обезщетение освен за очаквания доход до края на договора, но и плюс стойността на вложените торове и препарати, има някъде и клаузи, че земята ако ще се купува, то това ще стане по данъчна оценка и т.н., тезата, че тази въжделенна поправка в закона ще повиши цената на земята, не издържа по една проста причина - Арендатора няма полза да декларира много ниска покупна цена на земята, тя му е НЕамортизуем актив - НО МНОГО добро обезпечение на КРЕДИТИ !!!! Другата теза, че видиш ли всички кандидати по прословутата Програма за развитие на селското разбойничество или ПРСР, ще си изпатят, ако собственика реши да си продаде земята не на тях (КЪДЕ остава момента, че арендатора все няма пари - и все иска субсидии !!!) също много куца - практиката показва, че те взаимно си помагат - преотстъпват си масиви по документи и си възстановяват получените субсидии ?!?!
  Да, никой не иска да има в землището си земя на ФОНДОВЕ, но ОТГОВОРА е простичък - фонда не пасе трева и иска точно това което му се полага спрямо качествата на масива, а при простичкия селяк - доволен и на 30 кг. или 15% от добива пшеница или по "Каквото дадат!" по цената за момента.
  Вместо да се *бават с многото дребни собственици и безчетния брой пръснати по света собственици, ДЪРЖАВНИЦИТЕ да регламентират ползването на държавните и прочие институционални земи!!!!
  И да забранят с поправки в съответните уредби - ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЕДНА И СЪЩА ЗЕМЯ ПОД УГАР ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА СТОПАНСКА ГОДИНА - СУБСИДИЯТА СИ Е ЧИСТА ПЕЧАЛБА СПрЯМО ЕДНО ОРАНЕ, А Земята пак е пустееща!!!!

 48. 49 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#32] от "Скиор Скиоров Скиорски":ако покрием и луната , не само че ще има ток в излишък , но и който го ползва ще му плащат

 49. 50 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 419 Неутрално

  БЪЛАГИРЯ ЕООД НА БАНДЮГИ И ДАЛАВЕРАДЖИИ!!! СЕГА ВДЕНАХА,ЧЕ ЗЕМЯТА Е ИЗТОЧНИКА НА ПАРАТА,И ХАЙДЕ ДА ГИ СТРОИМ РАТАИТЕ НА РАБОТА!!!((((((((((((((((

 50. 51 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Ми ако бяха пък разрешили да се строят ВЕИ в обработваеми земи, някой пак щеше да ревне, че това е лобизъм, защото е в полза на собствениците на ВЕИ. Угодия няма.

 51. 52 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 618 Гневно

  До коментар [#48] от "petkofermer":

  Смесваш стари и нови неща с истини и полуистини.
  След законовата промяна, че имаш паво на субсидии след НОТАРИАЛНО заверен договор за аренда, арендатора може да си оре на воля, но ще вземе субсидии за земите за които има договори.
  За съдебната практика няма да коментирам, нашият съд напоследък излиза с такива решения, че и корумпираните от ВСС се позапотиха.
  Що се отнася за земята:
  1. За българина е нещо изконно
  2. За капиталиста средство за производство

  Ако не се усещате защо се правят тези промени ще подскажа:
  1. С един замах се премахва злоупотребата с принадената стойност на земята. Т.е. сменяш статута и не строиш, а чакаш, какво чакаш ?! Инвеститор, или да мине магистрала ?! Имотната мафия закупила земеделски терени и сменила статута по трасетата на магистралите е ударена и за това пищи на умряло.
  2. Фондовете собственици на огромни земи буквално рекетират дребните фермери за част от агро субсидиите. Кои са собственици на тези фондове, ЧЕРВЕНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МИЛИОНЕРИ-КРАДЦИ. Пак ги удрят по главата.
  3. Да се строят ВЕИ на най-плодородната земя е толкова умно, колкото където построиха Агрия, КЦМ и Неохим...
  4. България започва да води политика на износител на земеделска продукция. На този пазар какви мечки има там и наши съседи няма да приказвам.

  Още да пиша ли ?!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 52. 53 Профил на niakoisi
  niakoisi
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Първи Частен Парламент"-АД

 53. 54 Профил на bregdrug
  bregdrug
  Рейтинг: Гневно

  Правото арендаторите да имат предимство при купуване на арендуваната земя е направо смехотворно и жалко хрумване. Такова погазване на свещеното право на собственост едва ли някъде го има по света. Ние пак сме най-отпред при безумията. Изобщо алчен и мързелив народ, изроден и побъркан от жажда за власт и секс. Пари и пари и пари! Това им е в дебелите чутури на нашите управници. А Бойко, където най-много се пали, че бил защитник на България и българското се е обградил само с такива катили, та човек си мисли не е ли и той най-големия катил. Това е откровено лобистки закон. Освен това и откровено противозаконен, с една дума престъпен. Прокуратурата трябва да се само сезира и да обвини в нарушение на конституцията инициаторите.

 54. 55 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#46] от "ironhorse":

  Типична логика на герберски комунист, който третира децата като собственост и ги включва в примери за собственост. Синът ми е ЧАСТ ОТ МЕНЕ, а НЕ МОЯ СОБСТВЕНОСТ. Ако някога беше прочел Библията това щеше да ти е ясно, но главата ти е промита с марксиска пропаганда.
  Второ, обработваемата земя в България е към 40 милиона дка, а не смешните ти 3 милиона (твой пост 39). Само пустеещите земи са към 10 милиона.
  Трето, основната причина за унищожението на хумуса са не вятърните генератори, а интензивното земеделие, практикувано от същите тези комунистически пост-текезесарски крупни арендатори, които влизат в чуждата земя и й таковат таковата за отрицателно време.
  Четвърто, не 1 куб см хумус и не за 200 години, а кубични метри и за сезон се произвежда чрез вермикомпостиране, но за такива технологии ти и същите тези текезасарски арендатори не сте и чували защото експлоатират чужди земи и ги интересува само печалбата.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 55. 56 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ако арендаторите бяха малко по коректни към собствениците на земя,които обработват, може би тази дискусия сега щеше да е излишна.
  Само факти:
  На два етапа от по 5 години имам договор с арендатора,който ми заплащаше по 8 лева на декар.
  Преди две години предложи нов 6 годишен договор за 11 лева на декар.
  Той получава по 11 евро на декар евросубсидия и още 10-на лева държавна.
  Какво излиза,че той след като се изплати с мен само от субсидиите печели към 18-20 лева.
  Може и да не обработва земята,а само да има сключен договор с който да се докопа до субсидиите.
  Ако ги обработва, печалбата му е още по-голяма.
  Всичко се свежда до получаване на субсидиите и те от няколко години добре се ориентираха и дадоха и дават на когото трябва, за да им приемат такива закони.
  Откъде накъде ще ме задължават да предлагам първо на него?
  Че той досега не е бил коректен с мен, а сега ще ми даде и някаква смешна цена като арендата и оттук нататък за него пей сърце.Субсидийки до безкрай!
  Нека има конкуренция и аз да преценя на кого да продавам.
  Ако е бил коректен даже може и да му направя отстъпка.
  И нека не се вайкат, че са ни облагородявали земите.
  Напротив, изтощавали са я с всяка изминала година и са я отравяли с торове и пестициди.
  Иначе и без да я обработвам щеше да си остане екологично чиста.
  От моята земя печели и аз няма да имам право да я продавам на други купувачи

 56. 57 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#55] от "VIVA_BG":

  Епитети много акъл малко, т.е. нивото на интелигентност е обратно пропорционално на количеството използвни епитети !!!


  Второ, обработваемата земя в България е към 40 милиона дка,
  Ти добре ли си ?!!!
  Правиш ли разлика между:
  1. Земеделлска земя
  2. Пустеещи земи
  3. Обработваема земя
  За справка се обърни към Агенцията за почвените ресурси.
  3 млн. дка са обработваемите земеделски земи - набий си го в главата

  Четвърто, не 1 куб см хумус и не за 200 години, а кубични метри и за сезон се произвежда чрез вермикомпостиране, но за...

  Ти си луд, правиш ли разлика между компост и хумус, Явно не, пълен профан !!!

  Божее колко мъка на този свят има божее ...

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 57. 58 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#43] от "Боги":

  Не си прав. Първо, така и не направиха ветрова карта на България а потрошиха милиарди за какви ли не глупости. Но дори и на база метеорологични данни потенциала е сериозен в по-голямата част от страната, но е неравномерно разпределен във времето. Примерно в софийско, където ми е земята през зимата и пролетта енергийният поток на 25 метра височина е 200-300 вата на кв.м. Това означава, че малка турбина с диаметър 12 метра, каквато проектирам, при кпд 19% ще ми дава средно 7-10 киловата мощност или сумарно към 24 000 киловат часа, а заедно с лятото и есента стават към 34 000. Дори и при сегашна пазарна цена от 0,17 лева това са към 5700 лева на година и турбината ще ми се изплати за около 2-3 години. Прави си сметка тия мошенници с преференциалните цени и с турбини по черноморието, където енергийният поток е с пъти по-висок, какви мангизи правят за сметка на народа.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 58. 59 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#57] от "ironhorse":

  извинявам се за епитетите, по-някой път се паля повече от необходимото. С тоя закон обоче ме извадиха от равновесие не го приемай лично .
  Вермикомпоста е с по-високо качество от хумуса, но трябва са се смесват 40:60.
  Само засадените площи с пшеница се движат между 9-12 милиона дка. Заявените площи за евродотации на площ са към 38 милиона дка. Престани с тия 3 милиона общо обработваема земя.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 59. 60 Профил на petkofermer
  petkofermer
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#59] от "VIVA_BG":

  Не се връзвай излишно на незнаещите!!!
  Тези дискусии няма да са нищо с тези които ще престоят, когато започнат да се прилагат хватките за комасация на земята, как ако имаш плодородно парче в някой масив, ще се озовеш с анологично по размер, но на "чукар", дето и селските пръчове не ходят да маркират!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK