Като порасна, искам да стана генерален директор... на БНТ

Вяра Анкова, която в момента е шеф на новините в БНТ, подаде документи последна

© Георги Кожухаров

Вяра Анкова, която в момента е шеф на новините в БНТ, подаде документи последна
7 са кандидатите да управляват държавната телевизия

Четири жени и трима мъже в битка за един пост. Юрист, журналист, бивш директор, доцент, един "вечен кандидат" и една мистериозна фигура. Трима от тях с по-сериозен опит в държавната медия. Само един работи и в момента на ключов пост в БНТ.


Така накратко могат да бъдат представени седемте кандидати, които ще се състезават за шеф на Българската национална телевизия (БНТ). До 17 часа вчера, когато изтече крайният срок, в Съвета за електронни медии (СЕМ) документи подадоха Радослав Главчев, Люба Кулезич, Светлана Божилова. Александър Бешков, Радомир Чолаков, Вяра Анкова и Емилия Стоева.
Състезанието за шефското кресло в БНТ винаги е оспорвано. Въпреки че кандидатите изглеждат много, всъщност конкуренцията ще е между двама-трима. Прогнозата е, че изборът ще бъде между Анкова и Чолаков, а като интересно се очаква представянето на Кулезич, известна с хапливия си език.


Отговорът ще е ясен на 15 юли, когато медийният съвет трябва да реши кой ще наследи Уляна Пръмова. Техническата комисия по проверка на редовността на документите и допускане на кандидатите до участие в конкурса започва работа на 2 юли. Според обявената процедура на 12, 13 и 14 юли СЕМ ще проведе събеседванията с кандидатите.


Кой кой е


Радомир Чолаков, който пръв подаде документи още в сряда, е главен юрисконсулт на "Вестникарска група България" (българската фирма на ВАЦ). Бил е общински съветник в София, избран с листата на ССД. Работил е в БНТ от 1995 г. до 2001 г., където попада по покана на тогавашния шеф на телевизията Хачо Бояджиев. Бил е главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на БНТ. 


Последна в 16.40 часа вчера документи подаде шефът на новините в БНТ Вяра Анкова, чиято професионална кариера е свързана с държавната медия. Тя е била дълги години репортер, водещ на новините и един от първите водещи на сутрешния блок с Александър Авджиев. На публичната дискусия преди две седмици за бъдещето на телевизията Анкова беше подкрепена и от колегите си от "Новини и актуални предавания".


Люба Кулезич е кинокритик, журналист и публицист. Завършила е кинознание във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (сега НАТФИЗ), а в момента телевизионните й изяви са в сутрешния блок на "Нова тв".


Светлана Божилова е доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е ръководител на университетската телевизия "Алма матер", била е член на НСРТ (чийто наследник е СЕМ).


Александър Бешков е бивш директор в БНТ.


Емилия Стоева е мистериозният кандидат. Публичната информация, която излиза под това име в интернет, е, че е преподавател в Частен професионален колеж по екранни изкуства - София, и е участвала в журито на филмовия фестивал "На източния бряг на Европа". Пред "Капитал" обаче Стоева отрече да е подала документи, като заяви, че е имала такова намерение.


Радослав Главчев е популярен като вечния кандидат за генерален директор на БНТ, защото не пропуска да подаде документи за всеки конкурс.


Мандатът на Уляна Пръмова изтича през септември, но преди време тя заяви, че е готова да подаде оставка по-рано, за да може следващият директор да избере членовете на управителния съвет. Мандатите на двама от тях (от общо петима) вече са приключили. Пръмова е шеф на БНТ от септември 2004 г., а през 2007 г. беше преизбрана с пълно единодушие на СЕМ. Тя обаче няма право да се кандидатира отново, след като е заемала поста два пъти поред.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Информацията за Еми Стоева нещо не ми се връзва... И от къде на къде е мистериозна фигура? Тя е преподавател по операторско майсторство, като преподава включително и в НАТФИЗ. Миналата година беше председател на журито за документални филми и репортажи на МТФ "Златната ракла", била е член на журита на редица международни фестивали в чужбина, признат професионалист от много нейни колеги. Но генерален директор на БНТ...!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на kamkost
  kamkost
  Рейтинг: 510 Неутрално

  ЩО Е ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИМА ЛИ ТЯ ПОЧВА У НАС?


  «Ах, будет с нас купцов, кадетов,
  Мещан, чиновников, дворян,
  Довольно даже нам поэтов,
  Но нужно, нужно нам граждан!»

  Н. А. Некрасов


  Поставеното заглавие има за цел да подчертае актуалната значимост на проблема обществена медия и в частност доколко обществена е БНТ. По-долу ще направим опит да дадем отговор на този въпрос. Засега отговорът на въпроса във втората част на изречението - “има ли тя почва у нас” - е “не”. В подкрепа на това твърдение привеждаме примери от наша социологическа анкета:
  • “БНТ е държавна телевизия и се държи като чиновник - няма нищо обществено: има предавания, спонсорирани с държавни пари, които не струват нищо и никой не ги гледа. Първо да престанат да правят новините въз основа на прессъобщенията на държавните институции, репортерите да усещат събитията, да имат душа, а не само да изпълняват съвестно задълженията си по Кодекс. Да върнат "българщината" и да заговорят на разбираем език, да се държат като медия, а не само да дават едната страна на въпроса.”
  • “... трябва да се скъса с безхаберието и чиновническия подход, според който: “Това е моя работа! Това не е моя работа!!!” Всичко, отнасящо се до просперитета на БНТ, е работа на всеки неин служител - от чистачката до генералния директор. Всеки, който взема присърце цялостната дейност на телевизията, трябва да бъде стимулиран материално. Адекватно трябва да се реагира и към тези служители, които се стремят да се свият в ъгъла и да получават заплата по възможно най-лесния начин.”
  • “Лично аз под обществена медия разбирам медия, върху която всеки гражданин може да упражни по възможно най-пряк начин (мъничкото си) право на контрол върху съдържанието, стила и др. БНТ очевидно не отговаря на този критерий - не виждам никакъв институционален начин да променя нещо в съдържанието на телевизията, а има много неща, които поне да бъдат подложени на дискусия. Не мисля, че има нужда да се разтягат повече локуми, принципът на демократичността е пределно прост.”
  • “Не мисля че е БНТ е обществена медия, защото и там има цензура, има съобразяване с политическата власт, или по скоро се усеща страха от вярното показване на недостатъците от тази власт (не говоря конкретно за момента, а въобще). Някак си като че ли стъпват по терлици, когато трябва да засегнат властта.”
  • “Чалгата олицетворява ли т.нар. общество и трябва ли да се налага чалгата на цялото общество, като по този начин правим "обществена" телевизия? ББС обществена телевизия ли е? Ако да - по какво нашата "обществена" телевизия прилича на ББС?”
  • “Глупостите с които ни заливат и 90% гадостите, които се излъчват ежедневно, липса на повече културна информация... Не гледам тв и не чета почти вестници вече - за мен и двете са промиване на мозъци.”
  • “... една обществена медия има нужда от нови и повече на брой и разнообразни предавания за култура, образование и не на последно място - здравеопазване!!! И това е, защото в едно общество именно тези три явления случват развитието му, укрепването му, облагородяването, като цяло - съществуването му... Или съответно - застоят, напрежението, разпада, провала му. Но тези "по-важни" неща не се определят от медията или онези, които я "държат", а от самото общество... Предвид това, една обществена медия е необходимо да има не само голям шеф, капитал, ресурс, но най-вече, като част от този ресурс - големи и чисти уши, с които да улавя.., големи очи, с които да вижда обективната истина.., за да може с очаквано чистата си устна кухина да отрази реалността, в която не всички се намираме...”
  • “БНТ е поредната политическа манипулация, която работи по зададени теми без капка креативност.”
  • “БНТ не е обществена телевизия - най-малкото защото няма независимо обществено финансиране (както всъщност е залегнало в закона - фонд, който никога не се осъществи).”
  • “БНТ, според мен, не е обществена медия, защото от екрана й се защитават основно интересите на управляващата партия, а не на държавата.”
  • “БНТ не е обществена медия, а е политически хроникьор.”

  На зададеният въпрос 2: “БНТ обществена медия ли е; ако не – защо мислите така?” отговорите са:
  Да: 5,5 (30,5%)
  Не: 9,5 (52,7%)
  Не знам: 3 (16,66%)

  Нашата иновативна визия по темата ни дава право да вземем участие в настоящия изключително актуален дебат.
  Всъщност, първият отговор е еднозначен: обществена е онази медия, чиито продукти са резултат от активно търсено и успешно осъществено партньорство с гражданското общество, чийто адресат е гражданското общество.

  Относно текста в чл. ........ “предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език”, напомняме, че още през м. май 1934 г. беше подписан Балканският пакт, където се казва, че всеки роден на територията на определена балканска страна, е гражданин на същата: в България всички са българи, в Турция – турци, в Гърция – гърци и т.н. Всички страни, с изключения на България, стриктно спазват тази клауза на Пакта, поради което нямат проблеми с етническата идентификация на своите граждани. Това беше една от основните причини за “възродителния процес”, чиито последствия берем и до момента. Нашата позиция е, че в Българска национална телевизия всички основни предавания и особено новините трябва да са единствено на български литературен език! В книгата на Господин Колев “Един циганин в ЦК на БКП” има пасажи, в които той подчертава голямото значение на БНТ за качественото овладяване на говоримия български език от ромите. Там той с удивление признава, че телевизията е най-мощният фактор за успешното приобщаване на ромите в българското общество, което им помага да овладяват по-добре учебния материал, да се реализират социално и професионално и да развиват художествена самодейност на ниво. Доказателство са множеството индивидуални и колективни награди на различни регионални и национални прегледи на художествената самодейност. Благодарение на телевизията българските роми приеха българския обществен и културен модел без принуда и това повлия за ефективната им интеграция в българското общество. Тя беше комплексна и на всички равнища. За съжаление, в условията на прехода 1989-2010 г. тези постижения се позабравиха и останаха на втори план. Това е истинската причина за хроничната криза в интеграцията на тази общност в българското и европейското общества. Фактът не е никак безобиден за обществото и държавата. По изследвания на Световната банка тази криза в интеграцията на ромите струва 485 млн. евро! Затова нашият екип обръща сериозно внимание в своята Концепция за развитие на БНТ на този важен сегмент за солидаризиране на гражданското общество на европейска България. Имаме предвид създаването на комплекс от образователни, изследователски, публицистични, информационни и т.н. програми, насочени към обсъждането и решаването на проблемите на различните етнически, социално уязвими (хора с увреждания, възрастни, самотни, деца в неравностойно положение) и пр. групи. Концепцията предвижда създаването на обществени съвети с представители на различните групи, които ще фокусират инициативата и енергията на гражданското общество върху определен кръг проблеми и ще определят темите на предаванията. По този начин телевизията по-пълно отговаря на реалните потребности на обществото. Чрез активно и творческо партньорство с представителите на гражданското общество тя се превръща наистина в обществена медия. Каквито са нейното предназначение, задължение и отговорност!
  Считаме, че предавания на майчиния език за отделни етнически групи са допустими в специализирани предавания, с цел запазване идентичността и самобитността на съответната етническа група. Това е изискване и на Европейската общност – единство в многообразието.
  Телевизията ще стане наистина обществена, ако завладее вниманието на различните обществени групи и успее да държи ръка върху пулса на живота. Такъв, какъвто е. Например, как да се компенсират минусите в образованието, свързани с масовото бягство на децата от родното училище. Така много деца остават практически неграмотни и нямат ясна перспектива за своята професионална трудова реализация. Тази тревожна тенденция вече е очертана в условията на прехода към демокрация 1989 -2010 г. и сега усилено се търси алтернатива на този процес. Според нашата визия, тя се свързва със специфични предавания, които могат да стимулират ранната професионална ориентация. Те ще бъдат съпътствани с образователни документални филми, даващи възможност на всеки желаещ да овладее дистанционно определена професия: монтьор на ВиК инсталации, бояджия и т.н. Такива има вече професионално изработени от различни фирми, рекламиращи своята продукция и търсещи млади хора, които да превърнат това поприще в своя професионална кариера. Въпрос на добро партньорство. Според нашата визия, това трябва да се свързва с приходите от рекламата и от дистрибуция на този продукт. Този пример демонстрира, че една обществена медия може да търси по-активно сътрудничество с корпоративни партньори, които осигуряват:
  • комплексни решения за ранна професионална ориентация и учебни филми за дистанционно обучение
  • легитимен сертификат за получените професионални умения
  • възможности за микрокредитиране, което ще позволи на успешно завършилите курса за професионална квалификация и/или преквалификация да закупят комплект от инструменти и пособия за стартиране на свой собствен бизнес
  • заплащане на медията
  Такъв иновативен подход позволява на обществената медия да участва с различни проекти, свързани с усвояването на средствата по седемте оперативни програми и стурктурните и кохезионни фондове на ЕК, още повече, че последните европейски директиви препоръчват създаването на удачни партньорства, които да гарантират професионализъм и компетентност, за разлика от аматьорския подход на НПО, бенефициенти на средствата по различни проекти. По този начин решаваме въпроса с финансирането на обществената медия. Същото ще намали размера на държавната субсидия, което е особено важно в условията на световната икономическа криза. И още по-важно – ще гарантира нейната независимост!
  От тази гледна точка нашата визия се основава на необходимостта от добър мениджмънт на обществената медия. Добрият мениджър работи в екип. Това му позволява да намери точния човек за точната работа. Той трябва да е добър психолог, да умее да мотивира и стимулира хората от екипа си, да има гъвкав подход, да търси ефективни решения в различни посоки, да мисли изпреварващо, креативно и винаги да предлага варианти за добро ефективно партньорство.
  От корпоративните партньори се търси поемането на патронаж над цял блок предавания в различни насоки: култура, образование, социални проблеми, здравеопазване и т.н. С международни партньори се договарят споразумения за производство на филми, сериали, блокови предавания и пр. Спецификата на една обществена медия налага създаването на предавания, чиито финансови резултати се насочват към благотворителност за решаване проблемите на детски градини, домове за възрастни, училища и здравни заведения със специални нужди и т.н.

  По отношение на контрола:
  Нашата визия предполага всички ръководители на формални и неформални обществени групи, НПО и т.н. да формират един борд с консултантски функции. Той ще помага за избистрянето на стратегията за работа на обществената медия, ще се намесва в оперативното управление като естествен коректив на гражданското общество и ще бъде най-добрият мониторинг върху цялостния процес на управление. Бордът се превръща в пряка връзка с хората от улицата и техните проблеми. Това е императивно задължение и отговорност на една обществена медия!

  kamkost
 5. 5 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 946 Весело

  Мили мои другари от Дневник, пише се порасТна. Коренът на думата е "раст" , проверява се , по метода на първи клас - 1во л. ед. ч + думата , тоест - Аз расТа. Благодаря, лека вечер.

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 6. 6 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вяра Анкова е човекът на Гоце3пера.За които го предпочитат.

  4itatel
 7. 7 Профил на Александър Домбов
  Александър Домбов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "pimp":
  Цитат: "Мили мои другари от Дневник, пише се порасТна. Коренът на думата е "раст" , проверява се , по метода на първи клас - 1во л. ед. ч + думата , тоест - Аз расТа. Благодаря, лека вечер. "
  Пимп, затова е казано - голямо нещо лапни, голяма дума не казвай - в правописния речник има и двете: порасна и пораствам :
  порасна, -еш, пораснах, -ал
  пораста, -еш, порастох, порасъл, порасла
  пораствам

  "Раста" и "порасна" са различни глаголи, така че "порасна" се пише без "Т".

  Значи, препоръчвам на хората, изказващи компетентни и категорични мнения, първо да се консултират с речник преди да се излагат. "Порасна" е правилно, "порасТна" е грешно. Например, казва се за някой, че е расъл в гората, а не, че е расТъл в гората. Или например, че някоя е раснала и пораснала, а не, че е расТнала и порасТнала. Расъл - расла. Порасъл - порасла. Пораснал - пораснала.

 8. 8 Профил на hhhuuunnn
  hhhuuunnn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  пимп - спокойно, не само ти си неграмотен, не си го туряй на сърце.
  Много важно е директорът на БНТ да не прилича на тоя, дето си е излял, с извинение, душата преди пимпа - бааахти соца. Ама съм сигурен, че те точно такъв ше ни гу турат, да го кажа по-поетично.

 9. 9 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 778 Неутрално

  " а като интересно се очаква представянето на Кулезич, известна с хапливия си език."

  по-скоро просташки и арогантен

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 10. 10 Профил на Гуньо
  Гуньо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мили мой пимп!
  Без да съм мил другар от дневник, да ти кажа, че в новобългарския език се използват два близки глагола, но с различен корен.
  От "порАсна" правим минало и бъдеще време, а от "порастА" - почти нищо (срв. пораснах - порастох).
  Вместо "порастА" се използва простият глагол от корена -раст - растА. Оттам вероятно и объркването ти.
  Айде със здраве!

 11. 11 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  дано новия шеф не започне излъчването на филма " На всеки километър-2" защото досигашния ни подготвяше за това

 12. 12 Профил на Nikola
  Nikola
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Най-вероятно ще е Вярчето!!!! Мъжлето И триумфално се завръща на ВИСШ пост на неправителствена организация, оглавявана досега неформално от министър - председателя. Става въпрос за кувейтски капитали!!!!

  Niki 1
 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 878 Гневно

  осто, бандит червен, гъзолизецо лайнян!

 14. 14 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  толкова е затрогваща вярчето...

  4itatel
 15. 15 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма никакво значение кого ще турят, защото тая телевизия, по-лоша не може да стане.

 16. 16 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Некой беше казал, че иска да лежи в една килия с Вяра Анкова...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 17. 17 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "pimp":

  не е вярно, думата е "порасна", питай който искаш

 18. 18 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е явно някои си участват по подразбиране, като г-н Главчев например. Но за Емилия Стоева не мога да повярвам. Официално го казаха и от СЕМ: http://cem.bg/ Абе колкото и да си добър в това, което правиш, знай си мястото. Ами Светлана Божилова - не мисля, че работата със студенти може да се сравни с управлението на обществената телевизия! Тук се иска мъжество, силна воля, упорита работа, да отстояваш мнението си аргументирано, поглед към съвременните развития в телевизията, супер екип и... подходящата подкрепа.

 19. 19 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  На мен Кулезич ми допада най-много. Анкова също е силна кандидатура, но не мисля, че дългият ѝ стаж в телевизията автоматично я прави най-подходяща за поста. Може би даже малко напротив?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 20. 20 Профил на P.I.M.P.
  P.I.M.P.
  Рейтинг: 946 Весело

  Извинявам се за грешката, ако изобщо е грешка, защото доколкото помня, никой никога не ме е поправял за порастна, но пък си спомням поне 2 случая когато са ми отнемани точки в училище за порасна.

  There are no hopeless situations; there are only people who have grown hopeless about them.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Весело

  И аз искам да съм директор на БНТ! И аз искам бели панталони!

  Хесапов - герой на нашето време
 23. 23 Профил на smarf
  smarf
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Само Люба Кулезич! Тя ще изрине авгиевите обори от мухлясали телевизионери. И поне ще направи една съвременна и модерна телевизия.Но няма да стане .Страх ги е от нея. Виж Верчето-послушно и президентско. И другия вацов чехъл ще превърне телевизията в Труп.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK