Домовете за изоставени деца бавно отиват в историята


7587 деца живеят в социални домове


3000 бебета се изоставят от родителите им всяка година

Седем деца от дома в Тетевен са осиновени, други две са върнати на майките им. Останалите 18 до няколко месеца също ще бъдат предадени на нови или на биологичните им семейства.


Това е равносметката от закриването на дома за медико-социални грижи за деца до 3 години в Тетевен - първият затворен дом за бебета от десет години насам. В близките години неговата съдба ще последват всички 32 социални институции за малки деца. На 6 хил. бебета е намерено семейство в последните пет години.
"Социализирането на децата без родители и на тези с психически или физически увреждания чрез извеждането им в среда, близка до семейната, е част от държавната политика за защита на непълнолетните", обясни Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето. Тя обясни, че в момента, заедно с министерствата на труда и здравеопазването обсъждат кои домове да бъдат затворени.


България има дългосрочна стратегия за преструктуриране на социалните грижи за непълнолетните, наречена "Визия за деинституционализацията на децата", и тя е гласувана през февруари от правителството. Документът предвижда за 15 години да бъдат затворени всички домове за деца.


"Целта е да направим голям скок и да отидем към най-развитите модели в Европа", обясни Шабани. Досега са закрити няколко дома за по-големи деца, а възпитаниците им са настанени при приемни или при истинските им родители. Проблемът обаче продължава да е болезнен, защото средно 3 хил. бебета годишно се изоставят от родителите им. Въпреки че всяка година броят на настанените в дом намалява, все още в социални институции живеят 7587 деца.


Повече от 78 млн. лв. годишно плаща държавата за издръжка на изоставените. "Като наследство от социализма имаме десетки домове за деца с увреждания, построени в най-отдалечените краища на страната, където не могат да живеят нормално, и това трябва да се промени", заяви Шабани. За целта трябва да се реформира цялата система, свързана със закрилата на децата.


Идеята е да се помогне на майките, за да не изоставят бебетата си. Парите за преструктурирането на системата ще дойдат от оперативните програми "Регионално развитие" и "Развитие на човешките ресурси", като сумата е над 40 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK