Скъпи пациенти

Скъпи пациенти

© Юлия ЛазароваМая Дженкинс е омъжена за англичанин, но от четири години живее със семейството си в България в село до Варна. Домакиня е, не работи и не се осигурява за здраве, като оправданието й е, че от грижите за децата не й остава време, за да обикаля по различни инстанции.


Освен това не е и наясно с осигурителната система. Когато все пак й се наложи да отиде на лекар, просто си плаща прегледа. Точно преди седмица обаче разбира, че трябва да влезе в болница. От лечебното заведение я предупреждават, че за да й направят гинекологичната операция, трябва предварително да си внесе здравните осигуровки за 3 години назад или да плати 830 лв. - цената на лечението.


Като Мая са над 1.2 млн. души, които не се осигуряват за здраве по данни на Националната агенция за приходите (НАП) към април. Причините за отпадането им от осигурителната система не са ясни - никой не е правил проучване по този въпрос.
Предполага се, че част от хората са в чужбина, други нямат финансови възможности, като трайно безработните например, а трети просто не искат да участват в система, която не им осигурява напълно безплатно лечение и ги принуждава непрекъснато да доплащат.


До скоро всички тези нередовни граждани се лекуваха безплатно, тъй като нито семейните лекари, нито лечебните заведения проверяваха кой си е плащал осигуровките. Сега обаче лечение не се отказва само при спешни случаи, а останалите пациенти трябва да си платят. Някои болници дори заплашиха, че ще си търсят парите по съдебен път.


Въпреки това проблемът с неосигурените още виси и здравните заведения продължават да трупат загуби. В "Пирогов" например за първото тримесечие на тази година те са 169 799 лв. Там се лекуват средно по 50-60 души месечно без осигуровки заради спешния профил на лечебното заведение. В другите болници се приемат по 5-6 души и загубите са значително по-малки, но все пак тежат на бюджетите.


Здравното осигуряване в България е задължително, но това като че ли се забравя и досега няма наказани. Размерът на вноската за 2010 г. е 8%. Тя се поделя между работодател и работник в съотношение 60:40. Осигуровката се поема от държавата за децата, пенсионерите, социално слабите и инвалидите.


Самоосигуряващите се плащат здравна вноска поне върху половината от минималния осигурителен доход за годината, който за 2010 г. е 420 лв. Правата се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни вноски през последните 36 месеца.


Хората, които живеят в чужбина повече от 183 дни през годината, могат да не плащат здравни вноски след предварително подадено заявление до НАП. От 2010 г. те не са длъжни да го предават лично, това могат да направят и роднините им в България. Когато се върнат в страната, могат да възстановят правата си след изтичане на 6 последователни месеца, през които се осигуряват или след еднократно плащане на 12  вноски върху минималния осигурителен доход.


Мая Дженкинс обаче не може да се възползва от това право, защото живее в България вече 4 години, а преди това е била 6 години в Англия. Нейните права са прекъснати и за да ги възстанови, трябва да внесе здравните си осигуровки за последните 36 месеца. От тази година глобите за нередовните граждани са от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение санкцията може да стигне до 3000 лв.


Де юре Мая задължително трябва да плати вноските си, за да си спести глобите, но де факто НАП няма как да провери над 1 млн. души с пропуснати плащания. Все пак има възможност те да бъдат "изловени" - ако им се наложи да ползват "държавна" здравна услуга. Тогава джипито или болницата могат да сигнализират в НАП.


Здравните вноски, които трябва да се възстановят, са различни за всяка година, като върху тях се натрупват и лихви (виж таблицата). Мая трябва да плати за част от 2007 г., за 2008 г., за 2009 г. и за първите месеци на 2010 г. За да не се обърка обаче, е по-добре да отиде в териториалната служба на НАП.


Ако след като си внесе дължимите вноски, се окаже, че това все още не е отразено в системата, а трябва да постъпи в болницата, може да поиска от НАП удостоверение, че е с непрекъснати здравноосигурителни права, което да послужи пред здравните органи.


За да й издадат този документ, трябва да представи пред данъчните вносните бележки. Проверка дали един гражданин е осигурен може да се направи на сайта на НАП www.nap.bg или на тел. 0700 18 700 - кол-центъра на агенцията, на цената на един разговор. Дължимите суми се плащат по банков път.


Семейните лекари също вече проверяват какъв е здравноосигурителният статус на пациентите още при влизането им в кабинетите и карат тези, които не са осигурени, да си платят прегледа. "Когато са социално слаби, ги обслужваме без пари, защото не можем да върнем болен човек, но това поражда сериозни проблеми.


Основният е, че по този начин системата става финансово по-слаба и се опорочава социалният принцип, залегнал в здравното осигуряване - да плащат всички, а медицински услуги да ползват нуждаещите се", обясни Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.


В болниците също се правят проверки "на входа". "Пирогов" не отказва медицинска помощ на никого. От 1 април обаче изискваме актуално копие от здравноосигурителния статус и то става част от историята на заболяването, каза зам.-директорът Людмил Джунков. Пациенти, които имат възможност, се приканват да си платят здравните вноски.


Със социално слабите се заема социален работник - издирва близките им, настанява ги в домове, а когато нямат роднини, подава документи във фонда към Министерството на труда за възстановяване на парите. Същият социален работник преценява и кой от първата група спешни пациенти има възможност да си плати или осигуровките, или лечението.


След предприетите мерки резултатите са очевидни - за април загубите на болницата са паднали на 4 хил. лв., докато за януари са били 53 хил. Но винаги има и извънредни ситуации - приетият в "Пирогов" с 5 куршума бизнесмен от Самоков Юри Галев се оказа неосигурен.


Лечението му беше скъпо, но пациентът почина и сега няма кой да възстанови на болницата разходите, тъй като Галев нито е пенсионер, нито е инвалид, нито е социално слаб, така че държавата да плати за него. 


Най-тежък е проблемът при хора, които дори нямат документи за самоличност. Такива случаи има в почти всички болници. Директорът на Втора градска болница Красимир Пандев разказа как се е налагало да вадят лични карти на болни, за да могат да ги приемат. "Имали сме пациенти със сърдечно-съдови проблеми, при които само стентът струва над 1200 лв., а са необходими и катетри, така че само един болен ни е струвал 2500 лв.", разказа Пандев.


Повечето болници вече взимат и по-сериозни мерки - проучват възможностите да заведат дела срещу пациенти. "Искам да подчертая, че не става въпрос за спешните пациенти и за социално слабите, те ще бъдат лекувани при всички случаи", заяви зам.-директорът на "Пирогов". Подобен вариант обмислят и в болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. Лечебното заведение е изгубило миналата година над 800 хил. лв. от неосигурени, за които няма кой да плати.


В Правителствена болница пък препращат болните към други лечебни заведения, ако не си платят предварително и ако не се нуждаят от спешна помощ.


Здравно неосигурените към момента са над 1.2 млн. и броят им се увеличава по различни причини, като основната е ръстът на безработицата. Така здравната каса ще загуби от невнесените месечни вноски поне 260 млн. лв. тази година.Как се влиза в системата


1.В НАП се плащат вноските за последните 36 месеца
2. След това самоосигуряващите се и трайно безработните трябва да продължат да плащат в НАП по 16.80 лв. месечно, за да останат в системата
3. НАП издава удостоверение, че гражданинът е с възстановени права
4. За издаването на удостоверението пред данъчните се представят вносните бележки за платените осигуровки


Колко струва сега да се възстановят правата


2007 г. - осигуровка 79.20 лв., лихви 27.78 лв.
2008 г. - осигуровка 86.40 лв., лихви 17.47 лв.
2009 г. осигуровка 124.80 лв., лихви 7.47 лв.
2010 г. - от 1 януари по 16.80 лв. месечно

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Цитат: 'ако им се наложи да ползват "държавна" здравна услуга. Тогава джипито или болницата могат да сигнализират в НАП.'
  Вие се шегувате джипито да сигнализира на НАП. Напротив пациентите които си плащат кеш са най-желани , камо ли да ги 'обаждаме' в НАП...
  Аз пък имам и един друг пример. Имам няколко семейства британци закупили имоти тук и записали се при мен за GP. Тези хора въпреки, че имат здравни осигуровки в UK, нашата тъпа родна здравна каса продължава да ги води неосигурени вече повече от 4 години. Въпреки ,че международния отдел на НЗОК е видял и проверил здравно-осигурителния им статус и дори им е издал някакъв ' хвърчаш' лист ,че са осигурени, те продължават да са извън системата . Другите отдели на НЗОК пет пари не дават какво прави и какви документи издава международния им отдел. За тези британци не е проблем да оставят всеки път по 20 лева за преглед , но разочарованието им от тукашната бюрокрация е голямо , а английския ми език не стига да им обясня абсурдността на българската действителност и трябва аз да се червя за идиотщините които цъфтят на тази територия с която иначе някои много се гордеят ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 2. 2 Профил на koci10
  koci10
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако майка ми беше жива,щеше да каже-УЖАС.

 3. 3 Профил на Mickey Mouse
  Mickey Mouse
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Въпреки това проблемът с неосигурените още виси и здравните заведения продължават да трупат загуби"

  Очевидно че системата само създава проблеми на хората без никакъж ефект.

 4. 4 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "МФ признало, че е не е внасяло здравно-осигурителните вноски на държавните служители..." И защо не ги е внасяло - сметнете ги сами колко са държавните хрантутници по една година - не само дупката в здравеопазването ще покрият, но цялото трапище, дето е зейнало. Не само да гонят хората, дори и безработни, ами държавата да се вземе в ръце и да си изпълнява задълженията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK