Тежка процедура спъва "зеления" туризъм

Тежка процедура спъва "зеления" туризъм

© Георги КожухаровОбщина Варна е изготвила съвместно с Туристическата камара в града "Насоки за внедряване на концепцията "зелени хотели" в община Варна". Проучване, извършено през последната година сочи, че значителна част от хотелите във Варна са готови да преминат процедура, чрез която да получат сертификат за "зелен обект" срещу съответна такса, пише в днешния си брой вестник "Позвънете".


В момента са разработени над 84 критерия, като 37 от тях са задължителни, а останалите са по избор на хотелиера. Ако те бъдат защитени хотелите могат да получат европейска екомаркировка, наречена "цвете на ЕС". Концепцията за зелени хотели включва по-малко харчене на електроенергия и вода, екологично ориентирано управление и намаляване на количеството произведени отпадъци.


По данни на ВТК зеленият туризъм привлича и по-платежоспособни туристи. Според проучването 81% от британците предпочитат да отседнат в екологичен хотел. 50 на сто от тях биха платили и с 30 лири повече за престой в такъв обект. Значително спадат и разходите за издръжка на хотелите.
Стандартен хотел със 150 стаи, който не е екоориентиран, за седмица изразходва толкова вода и ток, колкото 100 четиричленни домакинства харчат за година. "Затова хотелиерите вече имат положителната нагласа към екополитиката", обясни Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.


Въпреки това, обаче във Варна все още няма нито един обект със зелен сертификат. Проблемът се оказал в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). "Схемата за екомаркировката се въвежда от оторизиран за целта орган, който за България е МОСВ. Това е ведомството, с което трябва да се свържат желаещите зелен сертификат и от там да вземат наръчник и пакет документи за кандидатстване, обясни Маринов. Още при първите ни опити да получим повече информация за процедурата обаче ударихме на камък и срещнахме мълчание от страна на МОСВ", каза още той. Според Стоянов това е една от основните спирачки пред бранша да кандидатства за зелен сертификат.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Даже да бъдат обявени някои хотели за "зелени, еко, био, органик, пасивни, нискоенергийни" и т.н., - средата за обитаване, която те създават, може да бъде отвратително грозна, свръхплътно и недопустимо гъсто застроена, с хиляди недомислени детайли, т.е. - отблъскваща туризма.
  Сега не е ли така, без етикетите "еко"?
  Или етикетите "еко" са оправдание за по-високи цени?
  Майната ви, червени капиталистчета!
  go Greece!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 2. 2 Профил на Бъгблатер от Траал
  Бъгблатер от Траал
  Рейтинг: 8 Неутрално

  еко бетонен хотел с гледка към кенефа на друг такъв еко бетонен хотел! като бутнете 3/4 от курортните гета по крайбрежието, може и да получите така желания сертификат. не разбрахте ли че сте прости и лакоми. "Проучване, извършено през последната година сочи, че значителна част от хотелите във Варна са готови да преминат процедура, чрез която да получат сертификат за "зелен обект" срещу съответна такса". по мое мнение това проучване е безвъзвратно закъсняло и хотелите трудно ще се преоборудват за да станат зелени. това не е само да сложиш три вида кошчета и соларен панел. при проектирането не са ли предвидени зелени технологии и системи , сега трудно ще стане да го направите. явно целта е да се прибере поредната такса. ХА-ХА. ГЛУПАЦИ. залютя ви на заднига, но не става х...я в г.....а и душата в рая. ХА-ХА

  Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?
 3. 3 Профил на a_bee
  a_bee
  Рейтинг: Неутрално

  Да удариш на камък, ама да си модерен. Копай братко, копай! - ей ти национално отговорни капиталисти с червени вратове, мъка, мъка, колкото му разбираха от планова икономика, толкова и от капитализъм. Ама шаран вече йок! Ся се озъртайте и ослушвайте от де духа вятъра, ако изобщо нещо раберете преди да ни е отвял. Нали, ние сме икономисти, другите да му мислят, дето му разбират от други работи, да се спасяват, Бай мангал си знае работата. Който не е икономист е враг на народа, чуждопоклонник, екофундаменталист или седераст. Първо с туризъм икономика не се прави, второ от туризъм явно никой нищо не разбира, какво изобщо ни занимавате с тези мангали, Пишете за Ричард Брансън, и не се чудете има ли туризъма почва у България. "Туризъма" по българското черноморие е развит като стратегия на социялистическите държави за отмора на трудещите се, терминът е нещо съвсем друго за тези курорти, но не и туризъм, такова нещо като курортен комплекс е много рядко срещано явление в туристически равитите държави, и въпреки всичко там където се срещат се отличават с ЛУКС, това от което тука явно никой нищо не рабира е че лукс без никаква развита инфраструктура е абстрактно понятие - т.е. да поддържаш курортен комплекс е много скъпо струващо занимание, затова такива неща има най-много в Щатите - защото са най-развитата индустриално държава, дори отпадъка за разните еко фантасмагории идва от идустрията, в България вече няма даже и опадъци, има само голи чукари, дето си има всичко, но няма нужда от курорти, където Чичо Пенчо удря со кирката у камък и иска да потекат рееееееки от какво ли не вносно от цял свят, еми първо някой трябва да работи, после да искара пари, и после да си направи нещо фносно - пример следосвобожденска България - много фносни неща, но само в градовете, всичко останало копа на полето. И ето, тези дето разбираха само от копане станаха най големите икономисти в социалистическа България и обявиха всико други специалисти за врагове на народа защото искали да взимат по-големи заплати от обикновенния работник, ама не ние даже щото сме по големи цоциалисти и от Чичко Сталин че им даваме даже по-малко, че и даже и нищо няма да им даваме и ще ги наказваме, да не се правят на много умни, пък ние ще си изкараме по още една диплома (най-малко) и ще му разбираме от всичко. Ей за тва ще удряте на камък, щото са ви сиктидорсвали не хиляди, милиони, ами милиарди пъти на всички езици, даже и тези за които не сте чували.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах