Коментар на прокурор ядоса Софийския градски съд

Раиф Мустафа (вдясно) и адвокатът му Коста Богацевски<br /><br />

© Георги Кожухаров

Раиф Мустафа (вдясно) и адвокатът му Коста БогацевскиСофийският градски съд излезе с изявление по повод на коментар на прокурора Пламен Георгиев след оправдателната присъда на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. След като съдията Вера Чочкова оправда Мустафа, прокурорът заяви: "Убеден съм, че ще бъдат осъдени, ако делото се гледа безпристрастно."


"Касае се за присъда, по която мотивите не са изготвени и предстои инстанционен контрол, и считаме, че е в разрез с професионалната етика да се правят внушения и инсинуации относно начина на формиране на вътрешната убеденост на председателя на съдебния състав, прочел тази присъда", заявиха от градския съд.


Според съдиите е недопустимо след постановяването на присъдата да се твърди пристрастие, при условие че прокуратурата по време на цялото дело е можела да поиска отвод на съдия Чочкова, ако е мислила, че е предубедена.


"Нееднократно сме имали възможността да заявим, че в една правова държава страните могат да изразяват становищата си относно актовете на съда, но категорично възразяваме против това тези становища да излизат извън рамките на професионалния коментар", пише в изявлението на съда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK