Още една онкоболна осъди здравното министерство

Решението на тричленния състав на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок

© Анелия Николова

Решението на тричленния състав на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срокВърховният административен съд /ВАС/ задължи здравният министър да осигури необходимите лекарства за всички онкоболни, независимо дали отделените за това средства от бюджета са достатъчни. Това стана с решение на съдиите по дело, образувано по жалба на Ангелина Бонева, която от 2006 г. страда от злокачествено заболяване - карцином на щитовидната жлеза.


Лечението и диагностиката на това заболяване се провежда с радиоактивен йод, който се купува от министерството и се предоставя безплатно на пациентите. В продължение на няколко години обаче ведомството не е осигурявало и продължава да не осигурява ритмично необходимите диагностични и лечебни дози от препарата. По тази причина Бонева е принудена да заплаща доставките със свои средства, което е непосилно с отпуснатата й социална пенсия за инвалидност в размер на 92.53 лв., отбелязват от ВАС. В резултат на прекъснатото ленение заболяването на пациентката се е усложнило, установила лекарската комисия от Александровска болница.


В решението на ВАС се отбелязва, че съгласно Закона за здравето, всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ, която се осъществява при прилагане на принципите на своевременност, достатъчност, качество и зачитане правата на пациента. "Недопустимо е достъпът до болнична помощ и животоспасяваща медицинска дейност да се поставят в зависимост от записването на пациента в т.нар. листа на чакащите до доставянето на необходимото лекарствено средство, за което няма точно определен срок и създаден регламент", посочват от съда. В мотивите на ВАС е записано, че по силата на Наредба № 34 на здравното министерство произтичат конкретни задължения за министъра на здравеопазването, от изпълнението на които зависи зачитането и гарантирането на правото на гражданите със злокачествени и други тежки заболявания, на достъпна медицинска помощ и на своевременно и достатъчно лечение.
Съдът не е приел довода на представителите на министъра, че не съществува механизъм, по който той да осигури на всеки отделен пациент необходимите им лечебни и диагностични дози радиоактивен йод, тъй като доставките са за определени количества, а не за конкретни пациенти. Според съда, това разбиране е неправилно, защото не отчита безспорния факт, че зад всяка изпълнена доставка на радиоактивен йод стои нуждата от лечение и диагностика на отделен пациент, а зад доставките на цялото необходимо количество стоят здравните потребности на всички онкоболни български граждани. "Когато годишната спецификация към договора за доставка на йод не съответства на необходимите количества, това ще ограничи обема на извършваните от лечебните заведения - крайни получатели, терапевтични и диагностични процедури с радиойод 131 и ще създаде реална заплаха за живота и здравето на онкоболните пациенти", заявяват от съда.


С тези аргументи ВАС постанови здравното министерство да договори в пълен обем, с избран по Закона за обществени поръчки изпълнител, неосигурените количества радиоактивен йод 131 за 2010 г. за диагностика и лечение на пациентите със злокачествени заболявания, включително необходимите лечебни и диагностични дози за провеждане на предписаните на Ангелина Ангелова изследвания и лъчетерапия с йод 131. По аналогия това означава, че министерството е длъжно да осигури необходимите медикаменти за всички онкоболни. Очакваме това да доведе до лавина от нови дела срещу здравното министерство за неосигурени лекарства, заявиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.


Това е третата пациентка с онкологично заболяване, която осъди здравното министерство. Първата - Теодора Захариева осъди министерството за 100 хил. лв. за неосигурено навреме лечение, заради което е получила сериозни усложнения на заболяването.


Решението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 0 Неутрално
 2. 2 Профил на Георги Иванов
  Георги Иванов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  тъй като от 2 седмици ми дойде на главата да се занимавам с моята майка на която откриха злокачествено заболяване ще споделя какво видях за това кратко време и това е нещото дето ме потресе
  СТРАШНАТА ДУМА
  НЯМА ЛЕКАРСТВА Е СТРАШНАТА ДУМА ЗА ВСЕКИ ЗАСТАНАЛ НА ГИШЕТО С БЛАНКАТА БЯЛА ЗА БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА .И УДАРЪТ СТРАШЕН Е С ИРОНИЯ КАЗАН-ОБАДЕТЕ СЕ ПО ТЕЛЕФОНА В АПТЕКАТА НАША КОГАТО ДОКАРАТ ТОГАВА ЕЛАТЕ.А БОЛКАТА НАПИРА ,СЪЛЗИТЕ В ОЧИТЕ ТИ НЕВОЛНО ИЗБИВАТ И ПОЧВАТ КАТО БЕЗКРАЙНА БРОЕНИЦА ДА КАПЯТ, ПО РЪЦЕТЕ ПРОТЕГНАТИ С МОЛБА ЗА СПАСЕНИЕ.ДОШЪЛ Е МОМЕНТЪТ В КОИТО ПОРЕДНАТА ДОЗА ИЗМАМНО ЩАСТИЕ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ОБЗЕТОТО ТЯЛО ОТ СТРАШНАТА ЯЗВА.КОГАТО РАДОСТТА ОТ МИГА НА ИЗМАМНО ОБЛЕКЧЕНИЕ И ЩАСТИЕ ЩЕ ПРЕКЪСНЕ МИГА НА БОЛКА И СТРАДАНИЕ. И В ТОЗИ МИГ ДА ПОЛУЧИШ ШАМАРА НА СТРАШНАТА ДУМА, ТОВА Е УДАР НА КОЙТО НЕ МОЖЕШ ДА ОТВЪРНЕШ,И МОЖЕШ ЕДИНСТВЕНО И САМО НА КОЛЕНЕ ДА ЗАСТАНЕШ И КАТО НА ГОСПОД ДА СЕ МОЛИШ ТА НЯКОЙ ДА ИЗПЪЛНИ ДЪЛГА СИ КЪМ ДРУГИТЕ С ПОВЕЧЕ МИСЪЛ ,ЧЕ ЗА ЧУЖДИЯТ ЖИВОТ Е ТОЙ ОТГОВОРЕН,ДА СЕ РАЗМЪРДА В МЕКИЯТ СТОЛ ЗА ДА НЯМА ПОВЕЧЕ КЪСАТА ФРАЗА НА СТРАШНАТА ДУМА-ЛЕКАРСТВА НЯМА.

  Ако някой не знае какво е да те разкъсва болка и някой ленив чиновник не си е свършил работата заслужава да му се откъсне главата до кръста.Не може за обречените да няма облекчение поне временно от болките.Какво става с близките които гледат любимите си хора да се гърчат от болка и да няма помощ. Нека разведат поне един път тези чиновници в една онкоболница,да видят какво става за да имат на представа какъв е ужасът и тогава да си правят сметка дали ще вършат работа или не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK