Строг винетен контрол на излизане от страната предстои на Дунав мост

Строг винетен контрол на излизане от страната предстои на Дунав мост

© Росица ВеликоваСтрог винетен контрол ще се извършва на Дунав мост след въвеждането на новия модул от интегрираната митническа информационна система. Той ще обхваща и излизащите от страната автомобили, като при липса на винетки след ползване на републиканската пътна мрежа, ще бъдат налагани санкции. Това съобщи за "Дневник" началникът на Митница Русе Стефан Златков. 


Водачите и превозвачите трябва да са наясно, че така ще се спре честото нарушение за пътуване без винетни стикери или пък преотстъпването на един стикер от един на друг автомобил. Бар кодът на винетката ще бъде обвързан с номера на превозното средство, уточни Златков.


Контролът на разрешителния режим и на превозните средства, ползващи републиканската пътна мрежа при преминаване на Дунав мост, занапред ще се извършва с помощта на новия  модул в системата БИМИС ( Българска интегрирана митническа информационна система).
Новата част, подсигуряваща тези ангажименти на митниците, се въвежда в момента на всички гранични пунктове. На Дунав мост обаче тя ще се въведе малко по-късно, тъй като тук специфичното е събирането и на такса мост, обясни началникът на Митница Русе Стефан Златков. Предвид туристическия сезон, интензивния трафик и тази допълнителна такса новата система още не функционира на Дунав мост, но въвеждането й ще стане до дни, каза Златков.


Данните от кантара при преминаване на границата и разрешителните документи ще бъдат въвеждане в системата при влизане в страната и ще се контролират на пункта, откъдето превозното средство излиза. При липса на необходимия разрешителен документ за конкретния превоз, ще се издава нужният, ще се съберат таксите или ще се върне камионът.


Въвеждането на новия информационен модул в митническата система на Дунав мост ще изисква поне няколко дни търпението на шофьори и превозвачи. Около 2 хиляди автомобила само в едната посока се обработват на ден на този пункт, което означава много натоварен трафик. "Всичко необходимо – технически и организационно, ще бъде направено, като се надявам максимално безболезнено и без затрудняване на трафика да стане преминаването към работа с новия модул", каза Стефан Златков.


Превозвачи и шофьори трябва да знаят, че трябва да имат на разположение евро или левове за заплащане на граничните такти, тъй като в долари вече е нормативно определено да не се извършват разплащания, а и наблизо около Дунав мост няма пункт за обмяна на валута, каза още началникът на Митница Русе.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK