Ваньо Танов: Лъчезар Иванов поиска висок пост в митницата за свой приятел

Ваньо Танов

© Красимир Юскеселиев

Ваньо ТановШефът на агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи пред "Нова телевизия", че зам.-председателят на парламента от ГЕРБ и шеф на столичната организация на управляващата партия Лъчезар Иванов е ходатайствал неговият приятел Сергей Бранков да бъде назначен за шеф на митницата "Калотина" или поне за шеф на пункта.


Името на Бранков нашумя след репортаж на телевизията, излъчен в неделя, от който се видя, че началникът на смяна в митницата има палат върху 1.5 декара в покрайнините на София. Бранков обясни пред репортера Диляна Гайтанджиева, че взима заплата от 600лв. месечно и че джипът  фолксваген туарег за 100 000лв, който кара, му е даден от приятел. После медията обвини депутата от ГЕРБ,че опитал да спре излъчването на репортажа. Съпругата на Бранков пък е експерт в здравната комисия, оглавявана от Иванов.


Днес шефът на Бранков Ваньо Танов уточни, че джипът не е бил вписан в декларацията  за имущественото му състояние и затова НАП е дала становище, че няма разминаване между доходите и имуществото на Бранков.
По думите на Ваньо Танов разговорът между него и Лъчезар Иванов е бил по инициатива на депутата, но е минал коректно и не е имал никаква стойност. "Каза, че гарантира за този човек, аз отговорих - да, няма проблеми, ако е принципен и коректен ще се развива, ако е нелоялен - няма шансове". "От морална точка може да е нарушение, но Иванов не се опита след като му е отказано (бел. ред Бранков) да бъде развиван скорострелно, да упражни чрез други лостове някакъв натиск", допълни митническият шеф. По думите му ходатайството на депутата от ГЕРБ дори е усложнило служебното положение на Бранков, който  "оттук нататък беше под сериозно наблюдение и това   предизвика и проверките срещу него".


Шефът на митниците поискал гаранции от премиера Бойко Борисов срещу политически натиск при назначенията и обажданията на депутати спрели. От разговора в студиото днес обаче не стана ясно дали Танов е поискал намесата на премиера преди или след разговора си с Лъчезар Иванов.


В същото време Танов посочи, че докато е вървяла структурната реформа в агенцията, не е вдигал телефона си, защото "всеки има приятели, това е реалният живот и всеки се опитва на някого да ходатайства."  Шефът на митниците увери, че  няма случай някой служител да е бил определен за съкращение и да е бил оставен на работа.


Танов каза, че се надява на помощта на МВР, за да се пребори с корупцията във ведомството си. "Няма вътрешна процедура, по която  корумпираните да бъдат отстранени, нямам правомощия да извърша обиск на митничар, за да установя дали има пари в себе си, не мога да го разпитам, за да могат тези действия да издържат в съда", каза Танов. По думите му съдът връща на работа уволнените за корупция и това ги кара да се чувстват безнаказани. За да се справи с проблема, Танов мести уличените в архива с надеждата, че като секнат допълнителните източници на доходи, те сами ще напуснат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK