Убитите между 9 и 12 септември все пак ще бъдат смятани за репресирани

Мемориал на жертвите на комунизма до НДК в София.<br />

© Юлия Лазарова

Мемориал на жертвите на комунизма до НДК в София.Убийствата в България, извършени между 9 и 12 септември 1944 г. без съд или наложена присъда, да бъдат смятани за репресия - това реши парламентът с приета на първо четене промяна в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресираните лица.


Сегашната редакция на закона предвижда реабилитация на незаконно репресираните заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания през периода от 12 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г.


Проектопоправката беше включена в седмичната програма на депутатите по предложение на СДС, които имаха право да посочат първата точка от първото заседание за новия месец.
Първи опит убитите в тези три дни да бъдат обявени за репресирани от тоталитарния режим беше направен още през февруари 2008 г. от тогавашната дясна опозиция и НДСВ, но искането им беше отхвърлено от левицата и ДПС. Тогава социалистите заявиха, че в този период са намерили смъртта си "брутални убийци" и "извършители на нечовешки актове и насилие". По време на дебата в залата от левицата напомниха, че именно в този момент са били разстреляни и шестте ястребинчета. Последваха и сериозни атаки срещу шефа на Съвета по законодателство към парламента Красимира Средкова заради становище на органа, че убийствата между 9 и 12 септември са "актове на възмездие".


Днес със 122 гласа "за", 15 - "против" и 6 - "въздържал се" Народното събрание обяви убитите в трите
дни между 9 и 12 септември за репресирани. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че не може в тези три дни "линчът да е законен".


По време на дебатите от БСП отново заявиха, че се прави опит за ревизия на исторически факти и че "в тридневния период гражданската война още продължава и голяма част от жертвите са следствие от нея".


По закон репресираните или техните наследници имат право на обезщетение от държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK