Издатели, производители и разпространители в печата ще декларират собственика си задължително

Издатели, производители и разпространители в печата ще декларират собственика си задължително

© Юлия ЛазароваИздателите на периодични печатни произведения да подават декларация по образец в Министерството на културата, която идентифицира действителния собственик. Това предвижда одобреният днес от кабинета проектозакон за изменение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.


С това допълнение на закона се цели осигуряване на механизъм за гарантиране на прозрачност на собствеността на печатните медии с оглед осигуряването на ефективна защита на основни права на гражданите, каквито са честта и доброто им име, уточнява пресслужбата на правителството. Предвижда се отговорност за наличие на изискуемата съгласно закона информация да носи не само издателят, но и производителите и разпространителите на печатни произведения.


По време на Шестата световна среща на българските медии във Виена на 17 май лично премиерът Борисов обяви, че работна група подготвя закон за печатните медии. "Това, което в него категорично ще бъде записано, е собствеността на медиите - и за печатните, и за електронните", отбеляза тогава министър-председателят. Часове по-късно пресслужбата на кабинета разпространи уточняващо съобщение, според което при откриването на медийната среща Борисов е казал: "В момента работна група подготвя предложения за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С промените ще заложим текстове, изискващи категоричното посочване на собствениците на средствата за масова информация. Ще предложим и нов закон, регламентиращ дейността на електронните медии."


В средата на юни пък беше обявено, че работна група към правителството подготвя и нов медиен закон, в който трябва да бъдат включени ограничения за концентрацията на собствеността. Тогава не стана известно кой точно участва в изработване на проекта и кога той трябва да бъде готов. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), каза, че до 15 юли трябва да има голям публичен дебат какво да влезе в закона.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А можете ли да познаете кой ще наложи вето на закона?

  Сигурен съм на Гоце няма да му хареса неговите олигарси да трябва да обявяват публично че са собственици на медии и ще намери много противоконституционни неща и в този случай... все пак малко ли килограми ордени раздаде на собственици, издатели и редактори на вестници, негови хора са все пак.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е ще декларират едни офшорки и това е - закона е изпълнен.
  За да има ефективно оповестяване, трябва да се забрани на офшорки да притежават собственост в България.
  Върху депозити, земи, акции, дялове и т.н. Без да са си платили данъка - примерно 30% върху стойността на инвестицията - ако им се иска толкова да са анонимни - моля бецален на касата.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Под собственици на печатни медии да разбираме ли и издателства?

 4. 4 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Интересно, как ще се проверява достоверността на декларираното, след като няма механизъм за разкриване собствеността на офшорните компаний ?

  Намирисва на предния кух закон, подобно на печалния Закон за конфликт на интереси, който формално да замазва очитие на електората.

  Въобще защо трябва да се позволява на субекти със скрита собственост (т.нар. офшорки) да оперират на наша територия ?

  Нима не е повече от ясно, че този който се крие по такъв начин е дошъл тук да се занимава с данъчни измами (в най-добрия случай) ?

 5. 5 Профил на Хан Крум
  Хан Крум
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Истинският ксобственик раздаде куфарчетата преди двайсет години

  този коментар написа безплатно за вас дедо ви Хан Крум
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK