Планът за реформи в МВР ще струва 834 хил. лв.

С над 4 млн. лв. от ОПАК правителството ще оптимизира няколко институции и кариерното развитие в администрацията

Близо 2.2 млн. лв. без ДДС се предвижда да бъдат изразходвани за оптимизацията и преструктурирането на администрацията в МВР, здравната каса, осигурителния институт и Националния статистически институт. Още толкова средства ще бъдат изхарчени за осъвременяване на единния класификатор на длъжностите, за софтуер за информационната система за управление на човешките ресурси, както и за очертаване на възможностите за кариера в държавната администрация. Това се вижда от предварителната информация в Държавен вестник за обществена поръчка, пусната от Министерския съвет.


Средствата са по оперативна програма "Административен капацитет", а според информация на сайта на програмата срокът за изпълнение е 18 месеца. Традиционно държавното съфинансиране по ОПАК е 15 на сто.


В рамките на единия проект няколко институции трябва да получат "подкрепа за провеждане на оптимизация" на администрацията си. Общата му стойност е 2 180 000 лв. без ДДС.
Изработването на план за реформи в МВР ще струва 834 хил. лв. Проектът включва сравнителен анализ на модела на управление и организационно структуриране на вътрешното министерство със структурата и моделите в други страни - членки на ЕС, преглед на функциите и дейностите, за да се премахнат дублиращи се или нетипични функции, за обединяване на звена или за деконцентрация и децентрализация. Трябва да се прегледат още ефективността и ефикасността на структурата на министерството и да се създадат "индикатори за измерване на изпълнението за структурата на МВР". Проектът трябва да планира и реорганизацията на ведомството.


От МВР казаха неофициално за "Дневник", че са запознати с проекта и той е свързан и с бъдещата подготовка на нов закон за работата на министерството.


За същите дейности в системите на Националната здравноосигурителна каса и Националния осигурителен институт са предвидени общо 780 хил. лв. За проект за нова система в Националния статистически институт са планирани 566 600 лв.


Процедурите и по трите проекта ще се открият на 15 септември. Не са посочени конкретни изисквания към кандидатите.


"Управление на човешките ресурси - ключ към успеха в държавното управление" е другият проект, за който се предвижда да бъдат изразходвани 2 187 500 лв. без ДДС. Предвижда се в рамките на тази сума да бъде осъвременен единният класификатор на длъжностите в администрацията, както и на софтуера за развитие на интегрираната информационна система за управление на човешките ресурси.


Трябва да бъдат начертани и "възможности за работа и кариера в държавната администрация на национално и европейско ниво", както и да бъде укрепен капацитетът за разработване на политиката за управление на човешките ресурси в държавната администрация.


Според прогнозите осъвременяване на класификатора ще струва 833 300 лв. без ДДС, актуализацията на софтуера - 333 340 лв., а очертаването на възможностите за административна кариера - 604 167 лв. За укрепването на капацитета за управление на човешките ресурси пък се предвижда да бъдат дадени 416 667 лв. По този проект процедурите се откриват с месец по-рано, на 16 август.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK