Язовир "Тича" прелива, няма опасност за населението

Язовир "Тича" прелива, няма опасност за населението

© Велко АнгеловНай-големият водоем в Шуменско - язовир "Тича" прелива с 37 кубика в секунда, съобщи БТА. Няма опасност за населените места по поречието на р. Камчия, където се изливат водите на язовира, уточни управителят на "Напоителни системи" в Шумен инж. Юлиян Вълчев.


От неделя вечерта нивото на приливната вълна е намаляло с 2 см. Водата в язовира обаче остава близо 320 млн. кубика, което е с 8 млн. кубически метра над максималния обем на водоема. Затова се предвижда от язовира да се изпускат допълнителни водни маси, ако нивото на р.Камчия намалее. Очаква се нивото на реката да падне до 10-12 часа, ако няма нови валежи, каза инж. Вълчев.


В момента реката е в коритото си и няма опасност да наводни съседните населени места. Специалистите от "Напоителни системи" наблюдават денонощно язовир "Тича" и поречието на р. Камчия.
Започва контролирано изпускане на язовирите "Ломци" и "Росина", за да се предотврати надвишаването на контролния им обем. Причината е, че в следващите дни се очаква да се повиши значително равнището на река Русенски Лом, съобщи общинската администрация. От последните обилни валежи водосборните райони на общините Антоново, Попово и Опака са напълнили деретата, които водят до реките Черни Лом и Мали Лом.


На територията на община Русе в момента реката е в коритото си, дигите са здрави и река Дунав продължава да се понижава, като в момента е под шест метра. Това гарантира възможност за поемане водна вълна с височина до 1.20 метра, отбелязват от общината. Местната администрация призовава гражданите, чиито имоти са в близост до реката, да бъдат с повишено внимание и при опасност да сигнализират до кметовете на населените места.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK