СЕМ започна изслушването на кандидатите за шеф на БНТ

Изслушването на  Радомир Чолаков продължи над два часа.

© Анелия Николова

Изслушването на Радомир Чолаков продължи над два часа.В понеделник започна изслушването на кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) от Съвета за електронни медии (СЕМ). Първи бяха бившият изпълнителен директор на БНТ Радомир Чолаков и кандидатиралият се за осми път Радостслав Главчев. Във вторник думата пред съвета ще имат Светлана Божилова и Любица  Кулезич, а в сряда - Александър Бешков и Вяра Анкова. В четвъртък СЕМ ще направи своя избор.


Радомир Чолаков, който е и председател на Националния съвет на журналистическата етика, определи себе си като кризисен мениджър, заради досегашния си опит в БНТ. Той обеща да "издърпа" медията за две години, а като основен риск посочи външната и вътрешна съпротива на хората и недоверието им в промяната. "Генералният директор трябва да е модератор, а не с творчески амбиции", заяви пред "Дневник" кандидатът. Пред СЕМ обясни именно, че ще бъде "административен модератор" и че не е нужно директорът да има идеи за нови предавания. Ролята за програмата той прехвърля върху бъдещ програмен съвет. Явно затова визия за нея отсъстваше от презентацията му. По този повод председателят на СЕМ  доц. Георги Лозанов отбеляза, че темата за журналистиката в БНТ липсва в представянето.  
Чолаков отхвърли категорично твърденията, че е искал разрешение от Бойко Борисов и Георги Първанов за участието си в конкурса. Той заяви, че няма нужда от каквото  да било лоби.


Нов програмен лиценз
До края на 2010 година БНТ трябва да има нов програмен лиценз, защото сегашният е "безнадеждно остарял", заяви той. В най-спешни срокове БНТ трябва да публикува програмата и лиценза си, след което да се организира широка публична дискусия и да се попита обществото какво иска да гледа, смята кандидатът.


По думите му към момента програмната концепция е наивна, защото е от 1998 – 2001 година, а през годините обществените потребности са се развили.


Той обясни, че през 2001 г. се приема така нареченият индивидуален лиценз, според който телевизията е длъжна да излъчва 5,1 % новини, 3,7 % образователни програми, 7.6 % детски предавания, 4.7% култура от седмичното разпределение. Според него към днешна дата 37% от програмата е с обществена насоченост, а останалата част е развлекателна. "Това са пропорции за една прилична частна телевизия, но не и за обществена", каза той и допълни: Затова квотата ще бъде обърната.


Преструктуриране


Чолаков изрази съжаление, че под структурна реформа винаги се разбира съкращения на хора. "Ако взема щатното разписание, то може да олекне с 10%. Но това ще е крайна мярка. Под структурна реформа разбирам промяна на микро ниво в работата с хората, а не просто преместване на хора", обясни той.


Кандидатът не вижда необходимост от длъжност изпълнителен директор, какъвто той е бил до 2001 г. "От изпълнителен директор има нужда само когато генералният е слаб", посочи той.


За да раздели административното управление от творческото, той предложи създаването на Програмен съвет в телевизията, който може да бъде съставен от членовете на сега съществуващия Обществено-консултативен съвет, ако той бъде разширен.


Чолаков предлага кадрите на БНТ да бъдат непрекъснато обучавани и обеща да положи основите на "тотален професионален обмен с европейски телевизии". Това ще може да се случи с помощта на европейско финансиране или от бюджета на БНТ. "Обучението в чужбина няма да бъде привилегия, а право", заяви претендентът.


Визията му за развитие на телевизията включва и създаването на школа за обучение на млади специалисти, които след това да работят в медията.


Рекламата


"Има реклама в БНТ – има проблем. Няма реклама в БНТ – няма проблем". Това каза Радомир Чолаков за възгледите си за рекламата в обществената телевизия. Според него телевизията би се чувствала много по-спокойно без пазарен натиск. Въпреки това БНТ можела да предложи луксозна стока на рекламодателите. По негови данни през 2009г. спадът в рекламата на БНТ само от май до юни е близо 60% . Тази година бюджетът от реклама няма да се изпълни, защото целите са нереални, прогнозира кандидат-директорът. Затова и трябвало да се разчита на държавни пари, които са 60 милиона годишно. Въпреки всичко той не отрича, че трябва да се направи опит за увеличаване на рекламата.


Антикризисни мерки


Най-голямата опасност за БНТ идва от задълженията към Националното управление на радиотелевизионни станции (НУРТС), смята Чолаков. Според него това е екзистенциална заплаха, защото е механизъм за приватизация. За да се справи с останалите си задължения, ще се наложи държавната телевизия да разсрочи плащанията си за авторски права. Друга цел, която трябва да бъде постигната, е изчистването на дълговете по изграждането на "Студио 1" , което може да се случи чрез публично-частно партньорство, е мнението му.


"Задълженията на телевизията са между 9 и 18 милиона лева. Следващите две години ще караме на мускули", обобщи претендентът.


Бъдещето на БНТ


Чолаков планира създаването на трета национална програма, както и регионален канал за София, за който вече имало и лиценз. Според него ако има освобождаване от длъжности в БНТ, именно тези две нови структури могат да поемат освободените специалисти. В бъдеще Чолаков предлага да се направи и платена програма "БНТ и Ко", която да е изцяло с продуцентско финансиране.


Според него, все още няма готовност и за процеса на цифровизация. "БНТ може да излъчи цифров сигнал, но той ще бъде скромен от техническа гледна точка. Ако имаме мултиплекс с много програми, не сме длъжни да запълним всички", каза той.


По думите му обединението на БНТ и БНР е "самоочевидна идея", която ще донесе положителен резултат.


Аудиторията


На въпрос как ще реши проблема с липсата на младежка аудитория, Чолаков отговори: "До 40 години тя е другаде. Тази аудитория е вече изгубена. Но, ако се инвестира в детски предавания, то тези деца могат да станат младежката аудитория на БНТ след години. От административна гледна точка бих предложил, ако ще харчим пари – да ги харчим за деца".


Като важен фактор за това БНТ да бъде обществена телевизия, той посочи интеграцията на малцинствата, не само чрез медията, но и вътре в нея. Кандидатът предлага предаванията на майчин език да бъдат увеличени като времетраене. Според него не е достатъчно веднъж на ден за 10 минути да има новини за малцинствата. "Това не е интеграция, а индулгенция", заяви той.


Екзотично


Вторият изслушан кандидат Радостслав Главчев избра необичаен подход към изложението си, като раздаде билки и плакати на животни на присъстващите - това щели да бъдат най-често показваните обекти, ако той спечели поста.


"Ако бъда избран за генерален директор, ще поставя часовник във всяка стая, който да отмерва времето до цифрoвизацията", заяви той. Главчев напомни, че през 2012г., когато трябва да е приключил процеса на цифровизация, според календара на маите настъпва края на света. Тогава щяла да започне шестата цивизилизация. Между обясненията си за паранормални явления и вечното знание, Главчев увери, че през мандата му Законът за радио и телевизия ще бъде променен съгласно европейското законодателство.


* Радомир Чолаков бе избран за зам.-председател на работната група по създаване на новия Закон за радио и телевизия. За да няма съмнение около кандидатурата му, той се оттегли временно от тази длъжност за периода на конкурса за нов генерален директор на БНТ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK