Лихвите по дългове към НОИ може да бъдат опростени

Лихвите по дългове към НОИ може да бъдат опростени

© Анелия НиколоваСоциалното министерство ще предложи лихвите по дълговете към Националния осигурителен институт (НОИ) да бъдат опростени, ако главницата на дълга бъде изплатена до края на юни 2011 г., съобщи министърът на труда Тотю Младенов.


Тази възможност е предвидена в проект за промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която фирмите и гражданите, които имат дългове към НОИ за осигурителни плащания, ще могат да ги изплатят до края на първата половина на следващата година без лихви. Лихвите вероятно ще бъдат опростени и на майките, ползвали неправомерно отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст в период, в който вече децата им посещават ясла. Майките ще трябва да върнат дължимите пари на НОИ, добави министър Младенов. След навършването на една година на детето майката може да поиска отпуск от работодателя и да го отгледа вкъщи до втората му година. През това време тя ще получава месечно от държавата 240 лева, като условието е детето да не посещава детско заведение. От НОИ са регистрирали около 900 злоупотреби.


Сред другите промени в кодекса, които кабинетът предстои да приеме до края на юли, се предвижда и самоосигуряващите се да могат да плащат авансово само върху минималния осигурителен доход. Сега те имат право да се осигуряват върху суми между минималния и максималния осигурителен доход.  След въвеждането на промените ще се премахне изискването за дължими осигуровки върху неначислени заплати, като се предвижда да се запази изискуемата възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст - 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Ще се увеличи обаче необходимият осигурителен стаж на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.
Тези, които са навършили общата възраст за пенсиониране, но не им достига осигурителен стаж, ще могат да си го купят, както и сега, но периодът за това се намалява от 5 на 2 години. Предвиждат се промени в начините на изчисляване на размерите нa пенсиите и превръщането на осигурителен стаж от различни категории. свен това ще отпадне възможността работодателят да прекратява трудовия договор на работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.Социалното министерство ще продължи проекта "Обществени трапезарии" от 1 октомври с дарение от института "Отворено общество" за над 1.3 млн. лева. От 1 октомври над 11 000 човека ще получат безплатна храна в 140 обществени трапезарии в над 300 населени места в страната. Финансирането от "Отворено общество" е за октомври, ноември и декември, а следващите зимни месеци парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. За работата на обществените трапезарии са необходими около 400 000 - 450 000 лева месечно, отбеляза Младенов. Общо 20 процента от хората, които са с най-ниски доходи - среден доход на член на домакинство от 150 лева, пропускат хранене през деня, сочи изследване на института "Отворено общество и Световната банка, направено сред 2400 домакинства. В условията на криза между 150 000 и 250 000 души в България имат проблеми с изхранването.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 790 Гневно

  Ама разбира се, опростете ги. Да се готвят тези с просрочени данъци.

  Само, както пишеше в Стършел, 'ми ние оти ручахме жабетата?!

 2. 2 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1271 Любопитно

  "...ще отпадне възможността работодателят да прекратява трудовия договор на работника или служителя при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст." ?!?!

  Я пак...!?

  MAD in BG
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1221 Гневно

  Ние идиоти ли сме, които плащаме. Това е държава на Андрешковци, мутри и полицаи!

 4. 4 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 497 Гневно

  Пълна ГЛУПОСТ!!!!

  А тези, които са плащали редовно - са най-големите будали. АКо това стане от днеска пускам всичките си служители на минималан заплата..

  То бива, безхаберие, ама чак пък толкова...

  Ivanski
 5. 5 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Това е подигравка с редовните платци и поощряване на скатаването.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 6. 6 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не говори за създаване на раб. места , плати си това онова и ипотеката (наема) . О.К. ама нещо кеш флоа са губи !? Някакъв гениий от министерство беше казал че тези които не са си платили здравните задължения ще ги вкара в затвора ?! О.К. (супер)мен ама като ги вкараш няколко стотици хиляди в затвора няма ли да са издръжка на останалите все още работещите ....?! Или ще им "създадеш"работа в затвора хи хи хи да си платят?!

 7. 7 Профил на ncuxonama
  ncuxonama
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "кинти":

  Прав си, но защо като си плащам здравните осигуровки, в пирогов ми поискаха 40 лв. за да ми извадят стружка от окото?

  Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
 8. 8 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак Големият Балон се надува и скоро пак ще се спука!
  Колко пъти го повтарям че пенсионните реформи ще се правят почти всяка година. А като наближат изборите леле мале тогава да видите нови Обещания? При тази система хората от 56 наор нагоре просто са обречени няма да вемат пенсия и сега какво ще павя? Формолата е много проста ама на някои не им изнася и следващите избори някои ще спечели от това!

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Весело

  До №7
  Защото плащайки,си съпричастен към тези,които не плащат(определена малцинствена група),и понеже имаш пари и зор-плащаш още малко,за да ти извадят стружката.

 10. 10 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз не плащам .НОИ и нзок са мръсни думи.Но в болницата си плащам и пенсия не искам.Не съм богат,не съм комунист,не плащам да храня 1млн. незаконни пенсионери-под 63!

 11. 11 Профил на ncuxonama
  ncuxonama
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#9] от "xmm":

  Не платих, отидох до Военна болница и там ме оправиха бързо и без да платя и стотинка

  Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  АКО ТОВА Е ВЯРНО ,ВСЕ ПАК ТЕЗИ ОТГОРЕ МОГАТ ЧАТ-ПАТ ДА МИСЛЯТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА!!!!

 13. 13 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Аз се гордея,че в болницата си плащам/с фактура даже/,а ТОДОР ЦАНЕВ се хвали,че не плаща.Мръсен селски комунист,така ще се оправим-като си плащаме/с фактура/.

 14. 14 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз съм един от тези длъжници и колкото и странно да звучи съм против да ми опростят лихвите. Просто мисля, че не е там проблема...

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 15. 15 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Един милион/1000000/ незаконни пенсионери под 63 по 200лв. средно на месец са годишно 2,4 млрд. лева-колкото е дефицита.И всички тези боклуци ги храним и поим,а те 90% ПАК СИ РАБОТЯТ и плачат колко е теШък животаИ все са селски моми и ергени-НОВИТЕ ГРАЖДАНЯ.А децата им са банкери,хотелиери,лихвари и подобна паплач.Не плащам и няма да плащам за тези боклуци.

 16. 16 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 116 Весело

  До коментар [#15] от "borkovn":

  Виж - принципно много неща не ми харесват в поста ти. Само едно ще кажа - опреди 7-8 години отидох за малко под наем в София. Хазяинът беше от Младост 3 - алкохолик и "пенсионер по болест". В смисъл... не са само селяните, човече! Повсеместно е! Лайнари има навсякъде!

 17. 17 Профил на ncuxonama
  ncuxonama
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#13] от "borkovn":

  Поискаха ми ги (без фактура), а нали си плащам осигуровките, защо да плащам отново??? А за определението до мен, браво, смях се 5 минути.

  Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
 18. 18 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Този министър е пълен изрод. До кога ще бъдат поощрявани тези които не плащат. И наказвани тези които са изрядни?
  Единственият резултат е, че след подобна мярка всички спират да плащат. За справка - топлофикация София.

 19. 19 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тотю да каже каква е сумата на невнесените вноски от работодатели и какъв е дефицита на НОИ.Защо бягат от криминализирането на неплащне на осигуровки

 20. 20 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 501 Весело

  С парите за осигуровки може спокойно да се изплаща едно жилище-наемът от него във всички случаи ще е по-висок от пенсията, която държавата дава. Лошото е, че осигуровките са задължителни, когато работиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK