СЕМ изслуша Светлана Божилова и Люба Кулезич в конкурса за шеф на БНТ

СЕМ изслуша Светлана Божилова и Люба Кулезич в конкурса за шеф на БНТ

© Красимир ЮскеселиевСветлана Божилова и Люба Кулезич представиха във вторник концепциите си за развитие на Българската национална телевизия (БНТ) пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Това е вторият ден, в който членовете на институцията изслушват кандидатите за генерален директор на медията. В сряда предстои да представят визиите си за бъдещето на обществената телевизия сегашният шеф на "По света и у нас" Вяра Анкова и журналистът Александър Бешков. Кой ще бъде новият генерален директор на БНТ ще се разбере в четвъртък, когато СЕМ ще заседава и обяви решението си.


Светлана Божилова - програмният мениджър


Тя беше член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) – предшественик на СЕМ, определя себе си като програмен мениджър, който може да създава качествена и гледаема телевизионна програма. Тя вижда бъдещето на БНТ в трансформацията й във форум на обществена енергия за промяна. Трите основни фундамента, на които стъпва програмата на Божилова са прозрачност, публичност и обратна връзка с аудиторията.
Структурата


Божилова предлага опростена административна структура. Тя изрази остро несъгласие с досегашнато пирамидално разпределение на управлението в БНТ. По думите й, ако тя стане генерален директор, ще се следва хоризонтално разпределение на отговорностите. "Добрият мениджър трябва да използва всички ресурси", увери тя.


Кандидатката предлага да се създаде ново звено в медията, което да анализира възможностите за развитие на телевизията. Според нея, това може да бъде постигнато чрез впрягане на силите на социолози и специалисти за измерване на обществените настроения и очаквания.


Божилова смята да назначи изпълнителен и програмен директор. По думите й, телевизията има нужда и от финансист, който да контролира движението на парите и да търси допълнително спонсорство.


Сред бъдещите нововъведения ще е и обществен съвет, чрез който представители на различни социални групи да генерират идеи.


Попитана как ще процедира с кадровия състав, тя заяви, че за нея структурна промяна не значи масови съкращения. "Добрият генерален директор не бива да говори в аз-форма, а да използва човешкия ресурс. Той трябва да избере най-верните хора, които да създадат качествена програма", обоснова се тя. Според нея реформите ще дойдат от само себе си. "Когато програмата има лице, тогава вече много хора ще си отидат, но по един законов начин. За мен съкращенията не са адекватна мярка", заяви още Божилова. На въпрос дали ако тя стане шеф на националната телевизия, сегашният главен редактор на новините и нейн конкурент Вяра Анкова ще остане на работа, Божилова отговори: "Всичко ще зависи от това какви хора ще дойдат".


Програмна политика


Светлана Божилова изрази увереност, че от есента БНТ може да има обновена програма, защото "добрият мениджър се познава по качествената програма". По думите й болестта на обществото е, че има много медии и едни и същи новини. Това може да бъде променено, чрез активното включване на регионалните тв центрове, които да предлагат местен поглед към проблемите, смята тя. Кандидатът се обяви против т. нар. софияцентризъм на новинарските емисии.


Според нея на БНТ е необходима повече аналитична и разследваща журналистика. "Липсват предавания за икономика, екология, качеството на храните", допълни тя. Божилова предлага и повече култура и образование в програмата на телевизията чрез излъчване на концерти и изложби.


Като голяма грешка тя отчита свръхперсонификацията на екрана, тъй като имало много лица, които хората не припознават като близки.


Според нея софийският канал на БНТ, който вече е спечелил лиценз, трябва да бъде насочен към младите, защото в столицата има най-много студенти.


Божилова изрази съжаление, че програмирането е ахилесовата пета на БНТ. Тази слабост се изразява в зле разположени във времето предавания, липса на проучвания на зрителския интерес и потребности, смята тя. Кандидатката залага и на игрално кино и анимация, за да привлече по-голям зрителски интерес.


От 15 септември могат да започнат съвсем нови предавания, за които ще се разчита на най-добрите български журналисти, увери тя.


Парите


Бюджетът на телевизията трябва да бъде публичен, пледира кандидатката. Според нея най-печелившата стратегия е смесеното финансиране. Приходите от реклама ще са мерило за качеството на продукта. Не е изключено и отговорните продуценти да търсят спонсори за програма.


Божилова заяви, че няма да се искат допълнително пари от държавата, а ще се намират други източници. По думите й това могат да бъдат телепазари, европейски програми и заеми от Европейската банка за развитие. Според нея е голям пропуск, че за 20 години все още не е изчислено колко струва един час програмно време в БНТ. А за да се проследи стриктно пътят на парите от бюджета на телевизията до момента, ще бъде направен одит на всички обществени поръчки.


Част от средствата ще отиват в специален фонд, за който да могат да кандидатстват и външни организации.


Перспективата


Мултиплексът ще бъде с три програми - с културна, младежка и информационна насоченост, предвижда в концепцията си Светлана Божилова. "Необходимо е стратегическо планиране както за програмата, така и за мултиплекса. За една година могат да се изведат три добри канала", каза тя.


Според нея през 2012 г. цифровизацията все още няма да е факт. За евентуалното обединение на БНТ и БНР Божилова изрази увереност, че то ще се случи, когато двете медии станат изцяло обществени.


Люба Кулезич: Аз не съм учила за мениджър. Аз съм мениджър.


Така определи сама себе си втората изслушана от СЕМ днес кандидатка за поста генерален директор на БНТ - Любица Кулезич. По думите й телевизията се нуждае от водач, а не от началник, защото има връзка между състоянието на една обществена медия и обществото.


Тя заяви, че кризата в БНТ е в няколко измерения. "Тя не е само в парите, тя е в посланието на телевизията. Но кризата е възможност и шанс". Според нея пред медията има два пътя – тя да продължи да затихва и да се маргинализира или "като кораб да промени посоката си и да се превърне в автентична обществена медия като Би Би Си".


Журналистката и филмова критичка представи своята концепция в таблици и схеми, които раздаде на присъстващите. Попитана дали са й помагали, тя отговори, че нейната стратегия е изготвена с помощта на екип от млади специалисти за 25 дни.


Мотивите


"Не мога да отговарям на очакванията на колегите. Искам да отговарям на очакванията на зрителите", каза тя след въпрос какви са мотивите й да се кандидатира. Кулезич сравни публиката на БНТ с гладно чудовище, което някой тъпче с некачествена храна.


Като най-големи проблеми, които биха спрели реализирането на концепцията и за управление, тя определи дефицита на воля и журналистическа свобода. По думите й обаче "дефектът ражда ефект, а липсата на пари ражда въображение". "Всеки, който е работил с мен се убеждава, че поведението ми няма нищо общо с моята скандалност", увери тя.


Програмата


Кулезич обясни, че реформите, които тя би направила, ще бъдат насочени към нова децентрализирана структура, която да произвежда. Според нея трябва да се прави журналистика, която да е безпристрастна, но не и равнодушна. Тя също като своята конкурентка Светлана Божилова, залага на регионалните центрове, които да правят предавания с местна значимост.


Под нейно ръководство ще бъде задействано и кинопроизводството на телевизията. По думите й културата трябва да бъде поднасяна по по-вдъхновяващ начин, а не в музеи и галерии. Кандидатката предвижда и детската продукция на БНТ да бъде оздравена.


Ако БНТ САТ премине в ай пи формат, а на нейно място се позиционира семеен канал, ще се постигне много по-голяма гледаемост, предлага още Кулезич.


Финансирането


Според журналистката, ако се освободят само пет минути от прайм тайма на БНТ за реклама, ще постъпят толкова приходи, че телевизията да се справи в кризисната ситуация. Тя не изключва отпадането на рекламата в обществената медия в бъдеще, но докато БНТ спечели доверието на хората и те започнат да плащат, за да гледат, има нужда от реклама. Според нея, на този етап постъпленията от реклама осигуряват и вътрешна свобода на медията.


Кулезич заяви, че допуска сливането на БНТ и БНР, защото "това е създаване на ново юридическо лице, което да облекчи кадровото прецизиране". По думите й сега е претоварено с кадри, а такова обединение предполага нов тип длъжности. С това обединение може да се спестят пари, смята тя.  

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Ако Божилова стане шеф на БНТ, ще повярвам, че всички важни позиции в страната са заети от луди.

 2. 2 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не и на двете ! Някои по добър ръководител е нужен , а не злобни кариеристи.Тези кандидатки няма да сплотят , а ще противопоставят работещите в телевизията.

 3. 3 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 213 Неутрално

  БНТ да се продаде и тия циркове да спрат!

 4. 4 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така и така следващата ще е чифутка , както и до сегашната! Няма какво да ритате това е чифутски ресор и те не го дават на никого!

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 5. 5 Профил на kamkost
  kamkost
  Рейтинг: 514 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK