Конкурс за загубване на работа в правосъдното министерство

Конкурс за загубване на работа в правосъдното министерство

© Георги КожухаровТова е историята на Росица Рогова от София, която печели конкурс за старши юрисконсулт в Министерството на правосъдието само... за да не бъде назначена и за да загуби нерви и пари. А да научи, че няма да започне работа в министерството, й отнема 4 месеца и десетки телефонни разговори.


Заради неосъщественото назначение Рогова закрива адвокатската си практика, отклонява клиенти и вече четири месеца е без работа и доходи, защото е повярвала на едно официално писмо, че е класирана на първо място, което по закон означава, че до 14 дни трябва да започне работа в Министерството на правосъдието. 


Макар че има основания да претендира за компенсация за претърпени вреди, както казва самата тя в писмото си до "Дневник": "Целта ми е да обрисувам начините на работа и въведените практики в българската администрация, и по-специално в едно министерство, чиято дейност и обществена позиция дълбоко уважавах доскоро - Министерство на правосъдието, а вие да дадете отзвук на тази очевидна несправедливост."
"Намери кой да гледа сина ти, че ще работиш до късно"
Росица Рогова е на 30 години, адвокат в София. Има специализации в областта на застрахователното право, арбитражния процес, изпълнителното производство, семейното и наследствено право и Закона за устройство на територията.


През февруари 2010 г. тя подава документи в конкурса за длъжността старши юрисконсулт в дирекция "Правни дейности" на Министерството на правосъдието, обявен на сайта на ведомството. Преминава успешно четирите етапа на конкурса и на 10 март получава писмо от председателя на конкурсната комисия Стефана Караславова, с което я уведомяват, че е класирана на първо място. "Обясниха ми, че в 14-дневен срок ще бъда назначена и да си подготвям документите за постъпване на работа. Беше ми подчертано, че трябва да си подсигуря човек, който да прибира от детска градина тригодишния ми син, защото имало много работа и се налагало да се остава след работно време", разказва Рогова.


Какво прави тя: "Веднага предприех необходимите действия - спрях адвокатската си практика и започнах да отказвам услугите си при запитвания от потенциални клиенти. Същевременно уведомих настоящите си клиенти за ситуацията и ги ориентирах своевременно към други колеги адвокати, тъй като аз нямаше да мога да им бъда полезна в бъдеще."


Вместо да започне работа след две седмици, Рогова започва да чака. "Разчитайки на коректност и елементарно спазване на нормативните актове от страна на държавната институция, предприех действия, които за мое огромно съжаление практически ме оставиха без работа и доходи вече четвърти месец, тъй като все още не съм получила заповед за назначаването ми на място, което съм спечелила с конкурс и писмено съм уведомена за това", пише в писмото й до "Дневник".


"Все още няма развитие по вашия въпрос."
Още в края на март 2010 г., притеснена защо назначението й се бави, Рогова започва да се обажда и да пита какво става в дирекциите "Човешки ресурси" и "Правни дейности" на Министерството на правосъдието. Оттам получава отговори от типа  "все още няма яснота", "все още няма развитие по вашия въпрос" и "конкурсът е при зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова за проверка и още не е върнат".


"Питам се какво точно му се проверява, след като е приключил на 10 март с краен протокол. Защо се извършва проверка, след като не е обжалван от другите кандидати в седемдневен срок след приключването му и в нормативната уредба не е предвидена друга възможност конкурс да се прекрати?!", чуди се Рогова. И допълва: "За мен не е нормално такива абсурди да се случват, особено в това министерство."


И до този момент тя не е получила логично обяснение защо не е назначена. "След като спечелих мястото си в 4-степенна конкурсна процедура, след като повярвах, че промяната се е случила и конкурси могат да се организират и честно, вече четвърти месец не съм назначена без логично обяснение. Напротив - доведена съм до ситуация да се чувствам като нахалник, който си търси правата и звъни постоянно в Министерството на правосъдието!", казва Рогова.


След много обаждания и писма тя все пак получава отговор - едно изречение, което гласи, че конкурсната процедура е прекратена. Мотиви няма.


Междувременно продължава да се осигурява всеки месец, а след като разбира, че няма да работи в Министерството на правосъдието, се вписва отново в адвокатската колегия, което й струва близо 3000 лв.


Въпросите
Подобна практика буди серия от въпроси, при положение че Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители е повече от ясна. Конкурс се прекратява само ако няма подадено нито едно заявление, ако няма допуснат нито един кандидат или ако е подадено основателно възражение от кандидат, който не е класиран на първо място.


Казусът с Рогова не се вмества в нито една от трите хипотези. Друг въпрос е как се прекратява конкурс 4 месеца след обявяването на победител в него. А най-важният е спазват ли държавните институции - най-големият работодател у нас, правилата на трудовото законодателство.


Ето какъв отговор получихме от Министерството на правосъдието:


"При обявяване на конкурси за заемане на свободни длъжности за държавни служители органът по назначаване в съответната институция назначава конкурсна комисия, която е подпомагащ орган. Комисията допуска кандидатите и провежда конкурса по обявения начин, като преценява професионалните и деловите качества на кандидатите и класира от първо до трето място най-успешно издържалите конкурса. За проведения конкурс се съставя протокол. Протоколът и всички документи на класираните кандидати се представят на органа по назначаването .


Преди да извърши назначаването, органът по назначаване извършва проверка за законосъобразност на проведения конкурс и преценява професионалните качества на всеки кандидат. Органът не е обвързан от преценката на конкурсната комисия и има право на свободна преценка да извърши или да не извърши назначаване.


В конкретния случай е била извършена административна проверка на законосъобразността на конкурса за длъжността старши юрисконсулт в дирекция "Правни дейности" в Министерството на правосъдието, проведен на 9 март 2010 г., каквато е била извършена за всички, обявени от Министерството на правосъдието конкурси за заемане на длъжности по служебно правоотношение.


Проверката е показала, че класираната на първо място Росица Рогова не е решила правилно казуса на практическия изпит, на който е оценена най-високо. Решенията на казуса на класираните на второ и трето място са по-добри, което води до извода, че професионалните качества на кандидата не са съответни на поставената оценка. Освен това конкурсната комисия е допуснала нарушение, като не е приела решение, с което да одобри решенията на подготвените предварително три изпитни казуса, а това определено препятства обективната оценка на кандидатите на практическия изпит.


Поради това, че резултатите от писмения изпит на Росица Рогова не показват добри правни познания и умение за решаване на казуси, което е ежедневие в работата на юрисконсулта, е преценено, че тя не е подходяща за назначаване на длъжността старши юрисконсулт в Министерството на правосъдието."

Какво следва оттук нататък


Становището на правосъдното министерство категорично слага края на случая - Рогова очевидно няма да работи там. Тя самата вече не иска това...


Казусът обаче поставя поне няколко важни въпроса:


- Какви са професионалните качества на комисията, провела конкурса, след като тя не може да гарантира, че той е законен и кандидатите са оценени правилно?


- Колко време е необходимо на ръководството на министерството, за да установи, че самото то е провело незаконосъобразен конкурс?


- Какво общо има произнасянето на зам.-министър по законността на конкурса с поставената от изпитната комисия оценка?


- Защо обявената за победител в конкурса не е уведомена за мотивите за прекратяването на процедурата?


- Защо въобще се провеждат конкурси, след като, както отговаря Министерството на правосъдието, "органът по назначението не е обвързан с резултата от тях"?

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ужас! Това последното е върхът на сладоледа!
  Някой юрист може ли да коментира това чудо?
  На мен не ми стига акъла да схвана абсурдността.
  С всеки държавен конкурс ли е така, или е особеност на правосъдното министерство?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 2. 2 Профил на kokoani
  kokoani
  Рейтинг: 8 Гневно

  г-жо Рогова,като български гражданин явявал се на множество подобни конкурси,организирани от Министерството на земеделието и продоволствията, и редица подопечени нему Агенции(завършила съм икономика-специалност Икономика на земеделието),мога със СИГУРНОСТ ДА ВИ УВЕРЯ,ЧЕ СПРАВЕДЛИВО И ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ СЕ ВЗИМА САМО В ПОЛЗА НА ТОЗИ,КОЙТО Е ДАЛ НАЙ-МНОГО ПАРИ.ОСТАНАЛОТО Е ЗА "СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА".ВИЕ КАТО ЧОВЕК,КОЙТО Е ПОТЪРПЕВШ И ПОЗНАВА ПРАВОТО НА ЗАКОНА ВИ ОСТАВА ДА ОСЪДИТЕ ТОВА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЩЕТИТЕ,КОИТО ВИ Е НАНЕСЛО!ПРОСТО ВИ МОЛЯ ДА ГО НАПРАВИТЕ,ЗА ДА НЕ СИ МИСЛЯТ ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ,ЧЕ МОГАТ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ С ХОРАТА!

 3. 3 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Дамата просто е забравила, че живее в Булгаристан. Забравила е, че конкурсите са от време оно формата, а човекът от партията, ведомството и семейството - съдържанието.
  Дневник да не пита толкова изумено - "Какво общо има произнасянето на зам.-министър по законността на конкурса с поставената от изпитната комисия оценка?" Има и още как. Ако следи внимателно тази позиция и елиминираните от комисията кандидати, със сигурност ще установи какво общо има заместник министър Жанета Петрова с кадруването.
  Изводът. Преди да кандидатствате по позиция за държавната администрация, минете през най-близкия офис на управляващата партия. Името и няма значение. Нравите са отколешни, а партизанщината - старо бреме за държавността.
  Ако там не ви се отвори парашута, питайте тати, мама или вуйчо. Все някой може да е в добри отношения с едни добри хора. За всеки случай си пригответе дамаджана с вино и агне...
  Упссс..
  В днешните времена таз продукция не се котира. Знаци си пригответе..

  Ecrasez l’infâme
 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#1] от "Музар":

  Музар, наивник ли си?
  Тази дилайла с конкурсите е от край време. Нема лабаво. Може и да си гениален, но системата не допуска външни лица без съответното действие. Дали финансово, дали връзкарско, дали политическо..
  В редки, много редки случаи, конкурсът е без предизвестен победител.

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 793 Гневно

  Типична бюрократична вакханалия, вкарваща нормалните хора като Росица Рогова в състояние на умствен, душевен и професионален потрес.

  Все ще се намери кой да каже, че това е частен случай, к'во ни занимава тя с проблемите си и луда ли е да вярва на държавата. От гледна точна на обществото конкретният случай може и да е маловажен.

  Но важното е, че администрацията за пореден път нагледно доказва, че гражданинът за държавата не е нищо повече от досаден данъкоплатец, който има задължения, но не и права. Като това да бъде информиран. Като това да се ПОМИСЛИ каква да е последователността на процедурите и като как се разпределят те във времето. Разумно ли е това или онова да се случва именно по този начин. И как, по дяволите, ще се чувства човекът, с чиито нерви си играем?! На досадния вестник сме далли обяснение, но не и на досадния гражданин.

  А ние всички плащаме това да се случва.

  На мен по принцип ми е доста трудно да разбера ролята на Министерство на правосъдието изобщо. То няма влияние върху правораздаващия орган - съда. И от гледна точка на разделението на властите това е добре. Само че как министерстовто всъщност влияе на правосъдието, като то самото съди криво, дори в такава сравнително елементарна дейност като наемането на персонал?!

  Росице, Росице, човек, когато губи, не знае какво печели. Ако все пак те бяха взели на работа, имаше огромна вероятност да се превърнеш в потресаващо тъп бюрократ, който след примерно 10 години да пише до вестниците подобни писма като отговора на твоя случай, след което с досада да изгаси компютъра в 15:30 и да си рече "уф, аман от навлеци".

  Моля те, не ставай такава. Животът е цветен и не си заслужава да го разваляме със сивотата на чиновническото скодоумие повече отколкото то самото успява. Успех!

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  На г-жа Рогова е дадено достатъчно време да "почерпи" и след като не се е сетила да го направи е последвало логичното....

 7. 7 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 440 Весело

  Роси, не се отчайвай! По-добре е да си свободна адвокатка, отколкото невротизирана бюрократка

 8. 8 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Има ли изобщо нещо свястно,свързано с това министерство?!

  4itatel
 9. 9 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 221 Неутрално

  чакай те сега да разбера:
  не е решила правилно казуса, казусите не са били изготвени по правилната процедура, някои нещастник в комисията явно разбира колкото госпожата и не е разбрал, че е писала глупости. след това някои все пак е проверил нещата и са видели, колко е некомпетентна тя и комисията, отменили са конкурса, за да не приемат още некъдърници.
  и за това трябва да съжалявам кандидата - няма начин, щях да съжалявам, ако някои в това министерство беше казал "бе за да не се излагаме дайте да я вземем", но те поне са имали принципна позиция.

  госпожата би ли ми казала на коя дата е подала заявлението за отписване от адвокатската колегия или за замразяване на членството ? щптп тук слагам 3.37 лв. залог, че такова няма, а смехотворните приказки за отклоняване на клиенти най - вероятно трябва да се преведат така "няколко човека питаха , на мен обаче не ми се занимава с нова работа и ги пратих на гошо".

  лек превод на специализацията й (по мое вижадне)Има специализации в областта на застрахователното право - искове за щети в районния съд в софия- сложност близо до 0,
  арбитражния процес - три дела в някои от арбитражите за неплатена цена за доставени 12 стола - сложност около 4, изпълнителното производство - пускане на заявления по 417 и 410 ГПК - сложност 3 ,
  семейното и наследствено право - разводи и две завещания;
  и Закона за устройство на територията - едно дело за узканояване на таван.

  преди да почнете да търсите виновни за вашите неуспехи се замисллете дали просто не е станало, така както ви се полага.

 10. 10 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Весело

  Роси, съди ги до дупка.Ако не стане тук стигни до европейските институции ако е възможно.Претендирай и за морални щети
  в ЕС за тях се плаща.
  И естествено си остани адвокат и го вкарвай на системата при всеки удобен случей.
  Успех.

 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "Graf":

  Мда, а сега като стане въпрос за бюджетните заплатници, ще тръгнат да обясняват как са назначени с конкурс

  Пък то конкурсът и по закон бил само за парлама. Щом назначаващият орган ич биля не е задължен да се съобрази с резулата от него.

  Е, два плюса: Роси се е отървала от работа като бюрократ и във форума си имаме аргумент, когато някой на бюджетна издръжка почне да се 'фали с конкурса си... (респ. с показаните мнооого добри профи качества).

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тука има две теоретични възможности:
  1. Рогова да е човек на председателя на комисията
  2. Някой от класираните след Рогова да е човек на назначаващия орган.

  И в двата случая - кофти.

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Гневно

  263 , като е некадърна била комисията ,и уж се е установило
  уволнена ли е комисията?Ти вярваш ли ,че зам министъра преглежда подробно всички конкурси за назначения във ведомството?
  Даже и да е станала грешка ,защо не са я уведомили своевремено,и аргументирано?
  А за компетентноста на човек дето не познаваш много на едро го раздаваш.
  На 30г е нормално да не е суперадвокат със стотици дела.
  Жената се е явила на четристепенен конкурс и ПИСМЕНО
  са я уведомили ,че го е спечелила.
  Сигурно си някой от онези бюрократи ,дето все са недооценени,
  все са им ниски заплатите,а заради тях ЕС ни дърпа ушите.

 14. 14 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Гадните копелета са навсякъде! На какъвто и конкурс да се явя напоследък, ми изтъкват един и същи главозамайващ довод:
  - Квалификацията Ви е твърде висока за нас, Вие заслужавате повече.
  Сигурен съм, че и на мнозина от вас се е случвало да попадат във въртележката на конкурсния параграф 22:
  - Точно такъв човек като вас ни трябва, но не можем да ви вземем на работа, защото квалификацията Ви е прекалено висока за нас.
  Навремето, в началото на 90-те, Лидия Йорданова от НЦИОМ ми каза:
  - Точно такъв човек като Вас ни трябва! Имаме свободни работни места, но не можем да Ви вземем на работа, защото ги пазим за депутатите, които няма да бъдат избрани на следващите избори.
  Не ви се вярва да е истина, нали. Да, но се случи точно така.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 15. 15 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Алоу, Лидия Йорданова от НЦИОМ!!! Спомняш ли си как в началото на 90-те ми каза:

  -Точно такъв човек като Вас ни трябва. Имаме свободни работни места, но не можем да Ви вземем на работа, защото ги пазим за депутатите, които няма да бъдат избрани на следващите избори.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1435 Гневно

  Ами има ли учудени за6то БГ е такава кочина?!?

  Става дума за министерството на ПРАВО-съдието!!
  Представете си каква е смрад по други институции и паланки??!

  Скапано, мързеливо, завистливо племе се оказахме!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "263i":

  Трудно е да приемеш за меродавно мнението на човек, който не използва препинателни знаци. Господин Велик Правист, първо научете български. Смисълът на конкурсите е, че са обвързващи и за двете страни. Поне така е в нормалните страни. Свързани са също със санкции по неспазване на срокове. Каквито и грешки да е имала кандидатката, 14-дневен срок означава 14-дневен срок и може би е нормално да се очаква точно от Министерството на правосъдието да спазва законите. Ако са недогледали конкурса, проблемът си е техен и ще плащат неустойки. Съвсем по български - "Коя е па тая?", "Кви клиенти е имала?", "Ми що се е отписала?"... Показват дълбоко вкоренената дребнава злобичка и наглост на повечето мижитурки в съдебната система в България. Уважавам дълбоко желанието на тази жена да участва честно и нормално в конкурс и да си търси правата за него. Така се нарежда до 0,01% прависти в държавата, които не са кадрувани от Красьовци или ТИМ.

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:25 на 14/07/2010 от неговия автор.

 19. 19 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Уважаема г-жо Рогова,

  Имайте кураж и сили да заведете дело срещу министерството. Това дело не очаквам да спечелите.

  Но бъдете сигурна, че като адвокат на свободна практика, ще имате спокойствието което заслужавате. А и по-този начин си правите една добра реклама, която ще вие от полза!

  Ако ми се наложи да ползвам правни услуги, които са във вашата компетенция, знам към кого да се обърна

  Успех!

 20. 20 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Явно госпожата наистина не е подходяща за мястото. Щом не е наясно с ОТВРАТИТЕЛНОТО БЛАТО в което са се превърнали институциите в България. ОСОБЕНО "ПРАВОРАЗДАВАНЕТО"!

 21. 21 Профил на grubo
  grubo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Закон да държавния служител:
  Провеждане на конкурс

  Чл. 10д. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Конкурсната комисия провежда конкурса по обявения начин, като преценява професионалните и деловите качества на кандидатите и класира от първо до трето място най-успешно издържалите конкурса. За проведения конкурс се съставя протокол. Протоколът и всички документи на класираните кандидати се представят на органа по назначаването в 10-дневен срок от провеждането на конкурса.

  (2) Преценката на комисията и класирането на кандидатите не подлежат на съдебен контрол.

  (3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Участвалите в проведения конкурс кандидати, които не са класирани на първо място, могат да възразят пред органа по назначаването в 7-дневен срок от получаването на протокола на комисията. При основателност на възраженията органът по назначаването прекратява конкурсната процедура и насрочва нов конкурс. Решението на органа по назначаването не подлежи на съдебен контрол.

  (4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., доп., бр. 43 от 2008 г.) В 14-дневен срок от представянето на протокола по ал. 1 органът по назначаването издава акт за назначаване на кандидата, който е класиран на първо място. Когато за заемането на длъжността се изисква достъп до класифицирана информация, актът за назначаване се издава в 14-дневен срок от получаване на разрешението за достъп.

  (5) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Ако назначеният служител не встъпи в длъжност или не положи клетва съгласно чл. 14, органът по назначаването издава акт за назначаване на следващия класиран кандидат.

  (6) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2006 г.) Алинея 5 може да се прилага и в случаите, когато в едногодишен срок заетата въз основа на конкурс длъжност или друга длъжност със същите функции се освободи.

  Разпоредбата на ал.4 е императивна. Както виждате, министърът (орган по назначаване) е длъжен да издаде заповедта за назначаване и въз основа на тази алинея адвокатката може да осъди министерството. Очевидно не иска, защото съда ще постанови назначаването й, но какво ще прави при шефове юристи, които без свян нарушават грубо закона и очевидно ще й стъжнят живота за да напусне сама...

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А яжте сега собствената си попара и квичете.
  Дебиш адвокатската мафия. На 30 години - старши експерт?
  Не искаш ли направо за министър?

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "263i":
  Брей,колега,много ги разбирате казусите... предполагам,че още много възможни техни варианти може да Ви даде ежедневието ни...
  Ако не е тайна, Вие да не сте пеналист-тези делца са по- сложни от гражданските, така ли

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#14] от "master_yoda":
  Съпруга ми постоянно получаваше такива "поощрителни" откази, докато накрая не си намери позиция, в която поне 50 % от способностите му имат реално финансово изражение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Мисля, че е повече от очевидно, че потърпевшата следва да съди Министерство на Правосъдието.

  Ако един адвокат го е страх да съди някого, то какво остава за нас простосмъртните?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 26. 26 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Любопитно

  "Беше ми подчертано, че трябва да си подсигуря човек, който да прибира от детска градина тригодишния ми син, защото имало много работа и се налагало да се остава след работно време"

  Тоест министерство на правосъдието не се съобразява с трудовото законодателство в България?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 27. 27 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Впрочем...резултатите от тези конкурси не са ли публична информация?

  Дневник, защо не се разровите да проверите какви са наистина резултатите и доколко отговора на министерстовото отговаря на истината?

  Защото мисля, повече от ясно е, че едва ли ще отговаря.

  И защото в България има достатъчно хора като мен, които биха подкрепили независима медия която защитава общите интереси и не се продава евтино.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "263i":
  ".... изпълнителното производство - пускане на заявления по 417 и 410 ГПК - сложност 3 " айййй- къде останаха положителните и отрицателни установителни искове- щото нали там топлофикация, ЧЕЗ и други народни обирници все по 410 ГПК си търсят установяване на дължимостта на ентата сума в едно с лихвата за забава и т.н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  да добавя- и 415 ал.1 ГПК

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 427 Весело

  жената е изкарала конкурса отлично,просто се е появил друг бездарник от нечие обкръжение с пачки в плик и конкурсът тутакси е прекратен ,за да бъде назначен поредният охлюв довтасал от провиницята на БЯЛ КОН!! да ги съди за гавра и нанесени морални и материални щети!!!!този цинизъм няма друго обяснение и не може да стане ясен за нормално мислещите люде!!!

 31. 31 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  Те виждат в нас реална заплаха като от бъдещи конкуренти. Обикновено търсят невзрачни, безхарактерни и лесноконтролируеми личности. На последния конкурс, например, владеех и контролирах цялото "събеседване". Е, как да ме вземат за служител, който ще владее и контролира началника си в бъдеще?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 32. 32 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В Министерство на правосъдието работят един куп некадърници и връзкари.
  Като човек, който е работил с хора от министерството и познаващ и вътрешни там юристи, се чудя как министърката не се опита да си очисти къщичката и да се освободи поне от най-големите некадърници.
  Иначе в конкретния случай изглежда, че и на двете страни не им е чиста работата. Разликата обаче е, че на тези от министерството ние им плащаме заплатите.

 33. 33 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#24] от "dqdomart":

  Отгоре на всичко и се обличам неотразимо, когато се явявам на такива места. А отсреща едни такива семпли, семпли...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 34. 34 Профил на mashke
  mashke
  Рейтинг: 427 Весело

  Органът не е обвързан от преценката на конкурсната комисия и има право на свободна преценка да извърши или да не извърши назначаване.
  АБСУРД НА АБСУРДИТЕ В АБСУРДНАТА ТЕРИТОРИЯ, НАРЕЧЕНА БЪЛАГРИЯ!!
  ????????? за какво изобщо е тази конкурсна комисия????????

 35. 35 Профил на iriba
  iriba
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съветвам Росица Рогова да потърси правата си в Страсбург и да не оставя въпроса. Този случай намирисва на стари соц практики, които са валидни и днес. Но не трялбва да ги оставяме да виреят. Може да заведе две дела - едно у нас и едно в Страсбург и да раздуха случая. Заслужава си. Късмет и кураж!

 36. 36 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  МРЪСНА ИЗМЕТ СА ДЪРТИТЕ НОМЕНКЛАТУРИ И ДЪРЖАВНИЦИ, В МОМЕНТА УМИШЛЕНО НАЗНАЧЕНИТЕ ВЕЧЕ НА РАБОТА МЛАДИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ГИ ЗАСТАВЯТ ДА РАБОТЯТ И ПО НОЩИТЕ, И СЪБОТА, И НЕДЕЛЯ, ОРЯЗАХА ИМ ПРЕМИИТЕ И ОСТАНАХА НА ОСКЪДНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ, ЗА КОИТО СЪЩО ТОЧАТ ЛИГИ НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ, ДАЛИ ДА НЕ ГИ НАМАЛЯТ - КОЙТО ОЦЕЛЕЕ, ТОВА Е МАКСИМАТА! ОЦЕЛЕЛИТЕ ИЛИ ЩЕ БЪДАТ КОРУМПИРАНИ ОТ ДЪРТИТЕ МАГИСТРАТИ, ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ ИЛИ УМОРЕНИ С РАБОТА!!!
  ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО!!!
  Държава в държавата - сагата продължава, вече 20 години!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 37. 37 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Заглавието на материала този път е убиец. Браво на журналиста!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 38. 38 Профил на armhold
  armhold
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Само да ти напомня, че в момента половината заместник-министри са около 30-годишни.
  Госпожата има над 5 години юридически стаж, за позицията се изискват 3.
  Дебиш, не дебиш - така пише У законите и наредбите.

 39. 39 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ivan Petrov":

  Човече, повярвай ми, не са главно старите номенклатурчици. Не можеш да си представиш младичките какви безпощадни (но бездарни и невежи!) кариеристи са. Те сега започват да спират всичко, което е по-читаво от тях.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 40. 40 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#39] от "master_yoda":

  Аз, говоря за честни хора, които познавам, а причината да им хвърлят толкова непосилна работа е заради другите млади кариеристи, които са родени със сребърна лъжичка и тяхното потекло е проверено и доказало се, от дядото-партизанин и бабата-ятачка, до крадливият му и корумиран баща-парвенюто, на тях всичко им се дава и спуска отгоре, те стават след време тарторите, защото другите, които ще се подведат, да са като тях, ще бъдат държани изкъсо или ще бъдат ползвани като бушончета, а останалите ще бъдат изхвърлени или уморени с работа(някой трябва и да работи), както и недопуснати до работа, като младата жена по-горе, защото нечие парвенюшко отроче е вредено по Татова линия!!!
  Докато не се пресече шуробаджанащината в БГ няма да се оправим!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 41. 41 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Забравих, същите тези честни хора не се надяват, че ще направят кариера въпреки, че вече са прокурори, но са с единия крак в гроба, а се надяват с престижната си служба, след това да излезнат на частна практика и да станат мастити адвокати, защото ако останат ще бъдат прецакани от системата!!!
  Изводът е, че младите и спобни честни хора не могат да продължат кариерата си, защото са честни и неподкупни и много умни и способни (белите врани) и единственото им спасение е да защитават престъпниците на БГ, за това няма осъдени, едните ги пазят отвътре, а тези отвън са по-умни и способни от тези вътре...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 42. 42 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 488 Неутрално

  министерството на правосъдието твърди, че " Органът не е обвързан от преценката на конкурсната комисия и има право на свободна преценка да извърши или да не извърши назначаване"

  закона за държавния служител:
  "чл. 10 д (4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) В 14-дневен срок от представянето на протокола по ал. 1 органът по назначаването издава акт за назначаване на кандидата, който е класиран на първо място"

  ако някой ми покаже къде пише, че всеки министър може да реши да прекрати конкурса, ако не му хареса резултата моля направете го....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 43. 43 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 221 Неутрално

  интересно дали загрижените хора по - горе могат да кажат дали ако например Мтел обяви конкурс за главен юрист , минат турове за отсяване и след това каже "няма да те вземем" щеше да има подобна статия.
  никой не може да задължи държавен орган/частна фирма да назначи някого, само защото има минал конкурс, това е вътрешна преценка на работодателя и тя не подлежи на контрол.

  удачно е авторът на статията да беше помислил в тази насока, а в насоката да попита кандидата, защо зарязва уж успешна адвокатска практика, за да получава максимум 600 лева месечно, не виждам да е поставен този въпрос.

 44. 44 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#43] от "263i": Господин или госпожо адвокат на Министъра, на самото интервю ме попитаха защо искам да работя там и им беше отговорено! Проблемът тук не е в това дали е успешна практиката ми или не, а защо един зам.министър с толкова опит не спазва закона и се занимава с това да измисли причина как да не назначи един човек, за да назначи свой. И нямали по-важна работа от това? И вторият проблем е, че немотивираният отговор на Министерството след 4 месеца беше връчен на журналиста, а не на мен! Не ви ли сте струва странно това мълчание за уж правилната вътрешна и законосъобразна преценка на работодателя?

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "СОБСТВЕНИЦИ
  Едноличен собственик на капитала: "МОБИЛКОМ БУЛГАРИЕН БЕТАЙЛИГУНГСФЕРВАЛТУНГС" ГМБХ, Чуждестранен търговец
  28.05.2008 г." Извадка от публичния Търговски регистър Просто Мтел не е държавна институция. Изводите са Ваши

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на 263i
  263i
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "rosica.rogova":

  здравейте. не защитавам никого , това което мен ме подразни в статията е, че е едностранчива и непълна. щях да се зарадвам да разбера, защо сте решили да смените сегашната си практика с работа в министерство напр. по спокойно ми е не завися финансов от практиката си. чудесен отговор, който аз разбирам напълно. но го няма.
  няма отговор в статията, защо министерството не ви е уведомило за прекратяването на конкурса - не съм видял и разбрал да е зададен.

  освен това добре знаете, че няма съд, който да ви присъди вреди за това, което твърдите, че сте загубили поради действията на министерството. никой не е задължен да ви назначи, въпреки всичко.

  тъй като съм сигурен, че сте обидена и ядосана (може би с право) не бих искал да влизам в полемика с вас или с някои друг, но ви желая успех.

 47. 47 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#45] от "dqdomart":

  Айде да не коментирам и там, че ще засмърди!
  М-тел, и останалите големи БГ мастодонти се противопоставят на чуждото влияние, примерно гръцкото, като развиват и толерират бизнеса си по между си!
  Ответно на тази реакция, гръцкото владичество(примерно: Глобул) е в противовес и се поддържа с останалите гръцки мастодонти по между си и т.н., но навлизаме в дълбоки води, а там се чувствам некомфортно има твърде много акули и все големи...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 48. 48 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan Petrov":

  ...а иначе родната номенклатура, зачитайки исканията на големите си шефове си коли и беси по шуробаджанашка линия и на двата полюса и се роят едни родни окопали се сп'ициалисти, които после ще са видни популисти с ЯКОТО СиВи и номенклатурен предистория, но само за запознати...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 49. 49 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":
  какъв ти е проблема, на 30 години мозъка и работи на 6, поне с моя бе така

  ум море, глава шамандура
 50. 50 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря сърдечно на автора за обективния материал. Все пак беше дадена и възможност на Министерството да защити позицията си и отговорът им беше публикуван! С този абсурд бяхте запознати ! Благодаря на всички за отношението и коментарите! Те ми дават основание да не се смятам за ненормална и да продължа да искам сметка на всеки който си позволи да не спази законите и да се опитва да стъпче всичко пред себе си, за да демонстрира дадената му временно власт! Без значение колко е уж успешна практиката ми и колко нищожни са специализациите ми за хора, които не са ме и виждали!

 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan Petrov":
  Имах предвид, че конкурса за главен юрисконсулт на Мтел не попада под хипотезите на Закона за държавния служител, тъй като Мтел не е държавна институция и работещите в него не са държавни служители- назначават се по КТ, а не по ЗДСл. От там ЗДСл. не е приложим за подобен конкурс, а също и частта за провеждане на конкурс- публикувана от пост №21

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "263i": За съжаление вие явно не четете същата статия. Защото в нея е изложено както моето виждане на нещата и то подкрепено с писмени документи, така и на самото Министерство. Тук не става въпрос дали съм ядосана или не или пък дали кариерата ми е успешна, колко специализации имам и дали съм достатъчно умна или не! Нито пък дали заплатата ще ми е достатъчна, обещавам, че няма да искам пари от вас! Това все пак е проблем на мен и семейството ми, а не ваш!
  Става въпрос за нещо съвсем просто комисия в 5-членен състав в писмена форма ме оценява в 4 конкурсни етапа, връчва ми протокола и след 14 дни трябва да съм назначена! Така пише в закона, не е посочено, че 1 човек може да пренебрегне горното и да реши, че той е по-велик от останалите и няма да ме назначи, а камо ли пък да няма доблестта да ме уведоми за създалата се ситуация, която носи негативи единствено на мен! Поздрави и ви пожелавам да не се сблъскате с нищо подобно, за да ви видя тогава дали ще търсите под вола теле!

 53. 53 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#51] от "dqdomart":

  Както си го каза жената, нека не търсим под вола, теле, а да помогнем да се избистри настоящата ситуация, защото прозрачност няма никаква как се случват нещата там, промушилите се честно хора са малко на тези конкурси, да не говорим че са брилянтни с познанията си, Аз не бих се наел да споря в попрището на специалист, като нея, който е преодолял всичките конкурси със знание и който отива там за престижна титла, а след това отново ще излезне след две-три години на частна практика, защото както знаем там бъдеще няма, не и за честните, умни и способни хора!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 54. 54 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Любопитно

  До коментар [#52] от "rosica.rogova":
  Ако не подадете иск и не се защитите, ще сметнем че само вдигате прах и хабите думи!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 55. 55 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Любопитно

  До коментар [#54] от "arnautsky":
  Само аз ли познавам български юрист, осъдил Форин офис за неоснователен отказ на виза?
  Отношението и уважението на министерството към него след това съм виждал с очите си!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 56. 56 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "arnautsky":
  В това можете да бъдете сигурен, че иск ще подам и ще ви информирам за движението му и резултата! А, шумът е за да разбера причините защо това се случва, тъй като на мен ми беше отказано, а на журналиста становище беше връчено! Както и да споделя с вас как дълбоко уважавани от мен магистрати до скоро са се самозабравили и се подиграват с хората!

 57. 57 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#56] от "rosica.rogova":Само така ще докажете на нас и на себе си, че не са прави.
  И ще спечелите уважение от нас и тях.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 58. 58 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#57] от "arnautsky":Надявам се да сте прав и както се казва справедливостта да възтържествува!

 59. 59 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Заради неосъщественото назначение Рогова закрива адвокатската си практика, отклонява клиенти и вече четири месеца е без работа и доходи, защото е повярвала на едно официално писмо, че е класирана на първо място, което по закон означава, че до 14 дни трябва да започне работа в Министерството на правосъдието.
  ======================================
  да се откажеш от частната практика и да отидеш да работиш на държавна работа говори само за едно желание за влизане във системата и то не заради заплатата ,която не е много висока,а заради другите облаги,които всички знаем кои са .....

  госпожо рогова ,ако сте живели в бг ,а не в някое друго измерение ,трябваше да знаете ,че системата е скапана ,но може би вие точно затова искате да влезете в нея .....

 60. 60 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#31] от "master_yoda":
  Обикновено търсят невзрачни, безхарактерни и лесноконтролируеми личности.
  Няма личност която да е лесноконтролируема , то затова е и личност.

  На последния конкурс, например, владеех и контролирах цялото "събеседване". Е, как да ме вземат за служител, който ще владее и контролира началника си в бъдеще?
  Как си вееш вятър ,не е истина

  ум море, глава шамандура
 61. 61 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Съдбата на швабата е да кисне по гишета, а мечтата му е да кисне зад тях. Курт Тухолски
  ==================================
  това е подписа на един друг форумец ,но е доста уместен за сегашната ситуация ,като заместим шваба със българин .......

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#59] от "capitalist":
  Имат ли значение мотивите на колегата- тук става въпрос за незаконосъобразни действия или бездействия на държавна институция и то на тази,която ни е дала удостоверенията за правоспособност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "rosica.rogova":
  Уважаема колега, надявам се да реализирате правата си по съдебен ред и в скоро време да се информираме в лекс.бг форума за юристи за развитието на Вашия казус. Знаете, че в държавите -членки на ЕС особено много се цени и уважава желанието и действията на отделния гражданин за реализиране и защита на правата му“ Пожелавам успех на този етап!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря ви, колега! Радвам се, че четете какво е написано и разбирата идеята ми, а не си изливате простата човешка злоба!
  До коментар [#63] от "dqdomart":

 65. 65 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "capitalist":
  Каквито и да са ми мотивите, драги, те какво общо имат със законосъобразността в конкретния казус? Поне аз така съм учила, че съдът се произнася съгласно закона, доказателствата и морала, а не според нечии мотиви или желания!

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#64] от "rosica.rogova":
  Идеята Ви е напълно разбираема, още повече от юридическа гледна точка.Погледнете и материалите в Аписа- може да са Ви от полза. Що се отнася до другото- знаете, че в конкретния случай някой се опитва да се позовава на целесъобразност,водеща уж до законосъобразност, имате мълчалив отказ въпреки изричната нормативна база,указваща други действия и т.н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "dqdomart":
  Да, ще погледна, благодаря! И това ми е ясно, но трябва да си изсмучат от пръстите и някакво основание за това все пак....

 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#67] от "rosica.rogova":
  Мисля,че Вие вече достатъчно ги затруднихте Все пак бъдете бдителна - току- виж, са си създали някое писмено доказателство със задна дата- я вътрешно писмо, я нечие друго указание-естествено на доста по- ниско йерархично ниво от закона- което са "забравили" да Ви предоставят за запознаване

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всичко гледа да се кукне на някоя бюджетна хранилка, да цвъкне няколко кукувучета дето да остави на баба и дядо да гледа, междувременно да бозае от държавното виме 2-3 години в отпуски, майчински и болнични и накрая да разравя път с пи4ората напред.
  Тая сега хленчи че не я избрали.
  Въх, що за наглост! Ако щат ще те изберат, ако щат няма да те изберат. Ако изобщо те бива за нещо - ще си намериш работа другаде а няма да хълцукаш по медии.

  The biggest risk in life is not taking one.
 70. 70 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#69] от "Десен":

  За пореден път се убеждавам, че си си обикновен простак.

 71. 71 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Госпожо Рогова,
  Не сте решили казуса правилно! Това първо опровергайте! Иначе излиза ,че вие сте лицето, което е трябвало да бъде назначено по шуробаджанашки критерий.

 72. 72 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#69] от "Десен":
  Нещо не си в час- 2010г.е - събуди се! Продължавай в същия дух и май окончателно ще се разбудиш в 15век

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#70] от "Weingro":

  А и ти се позна. Браво. Кой е следващия? А да... Ето го

  The biggest risk in life is not taking one.
 74. 74 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#67] от "rosica.rogova":

  Винаги ми е забавно как която и да е наглед безспорна тема/кауза предизвиква и забележителни количества злобарстване и форумно хейтърство. Любимият ми момент е, когато се стигне до лични нападки към хора, които изобщо не познаваш и за които можеш да съдиш само по един никнейм и правопис (или отстъствието му). Подминавай ги и не им обръщай внимание!

  Важно за демократичното общество е да се поднася на вниманието на тълпата, изживяваща се за общност, всяко административно своеволие и безобразие. За да свикнат тези, които временно са в държавното управление, че не могат безнаказано да газят законите, когато им е угодно. То е дело дълго, многопластово и сложно, щото такава е и държавната бюрокрация.

 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#71] от "teko":
  Тогава какво е обяснението, че колегата е получила на 10 март писмо от председателя на конкурсната комисия Стефана Караславова, с което я уведомяват, че е класирана на първо място. "Обясниха ми, че в 14-дневен срок ще бъда назначена и да си подготвям документите за постъпване на работа." Това официално писмо как се връзва юридически със писмения отговор от Министерството на правосъдието? Забележете- конкурса има не 1, а 4 етапа!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#65] от "rosica.rogova":

  http://www.karieri.bg/viewadv/rabota/20731_juriskonsult/

  не е старши но е нещо,освен ако не държите на частната си практика

  ум море, глава шамандура
 77. 77 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "teko":

  Няма как това да е така и няма защо да го доказвам. Решението на казуса ми е оценен от 5-членна комисия и за този факт е издаден протокол. Останалите кандидати са уведомени писмено за техния и моя резултат, както и за решението на казуса! Ако те не са съгласни могат да депозират възражение в 7-дневен срок от уведомяването им и работите на всички да се преразгледат! А назначаващият орган да излезе със становище и съответно да прекрати конкурса! Тук нещага стоят по-друг начин аз случайно съм издържала изпита, а не е трябвало, защото някой друг е поискал мястото...Смешното е защо не е уведомил комисията за това и да сиспестим всички коментари?

 78. 78 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Добре де, решили ли сте правилно казуса или не?

 79. 79 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "teko":

  Определено да! Така съм и оценена от 5-членна комисия!

 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#79] от "rosica.rogova":
  Прави впечатление,че в отговора на министерството се говори за писмен казус и нищо не се споменава за факта, че има 4 етапа този конкурс- ако всички етапи са с решаване на писмен казус, защо не са конкретизирали за кой етап става въпрос? Така се остава с погрешното впечатление, че конкурса има само 1 етап, в който централно и определящо място играе решаването на 1 писмен казус

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на pipeto
  pipeto
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Роси,
  - или не си член на ГЕРБ, или
  - не си се свързала с Красьо Черничкия
  Осъди Министерството и от получените хилядарки направи стипендия за отличен студент по право, които да поеме ангажимента ,никога да не работи на заплата в държавна институция.

 82. 82 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, очевадно съм госпожа Никоя щом така се изгавриха с мен и ви запознавам със ситуацията! И да, много сте прави конкурса се състои от 4 етапа, а те коментират само един. Просто се убеждавам, че е трябвало все пак нещо да отговорят на запитването от журналиста, макар и да не е обвързано с нормите на закона, а пък за морал да не говорим!

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#82] от "rosica.rogoва'
  Консултирайте се и с Ваши колеги напр. от бившия Ви поток- при нашия бивш поток това си е много полезен начин за поддържане на контактите ни и за взаимопомощ- знаете,че когато даден казус ни засяга лично, някои аспекти могат и да ни убягнат, въпреки очевидността си.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "Преди да извърши назначаването, органът по назначаване извършва проверка за законосъобразност на проведения конкурс".

  Тия не беха ли от едно ведомство? Имам чувството, че НАП проверява мойта фирма.

  А #9, очевидно назначен от Зам. министърката по спешност, отразява МАНТАЛИТЕТА НА АДВОКАТСКТА ГИЛДИЯ! Могат да те направят на 2 стотинки за нула време...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#82] от "rosica.rogova":
  Я поискайте в исковата си молба съдът да задължи министерството да представи в писмен вид критериите, по които са оценявали решеният от вас писмен казус, протоколите, които се съдържат у министерството относно оценяването ви на всеки отделен етап и си подгответе и съдебна практика- решения на ВКС ,ползващи вашата теза

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  уточнение- отделните критерии за решените от Вас писмени казуси за всеки отделен етап- може да не са общи, а конкретни за всеки етап от конкурса

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#43] от "263i":

  Учили ли сте във вашето училище, че изреченията започват с главна буква?

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 88. 88 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално
  До коментар [#46] от "263i":

  " никой не е задължен да ви назначи, въпреки всичко." (Не обръщайте внимание на факта, че започва изречението с малка буква, него, юриста, така са го учили).

  А сега вижте, какво казва Закона, който същия тоя "юрист" би требвало да познава, преди да говори глупости:

  (4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., доп., бр. 43 от 2008 г.) В 14-дневен срок от представянето на протокола по ал. 1 органът по назначаването издава акт за назначаване на кандидата, който е класиран на първо място. Когато за заемането на длъжността се изисква достъп до класифицирана информация, актът за назначаване се издава в 14-дневен срок от получаване на разрешението за достъп.

  Та такива ми ти работи в българската юридическа мисъл...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 89. 89 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Кой в България е назначен с честен конкурс???

 90. 90 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#82] от "rosica.rogova":

  Те по принцип нема кво да коментират! Това министерство очевидно се нуждае от юрисконсулт, хем да е грамотен, че да може в такива ситуации поне да излезе от положение!
  Това ми е любимото: Преди да извърши назначаването, органът по назначаване извършва проверка за законосъобразност на проведения конкурс и преценява професионалните качества на всеки кандидат. Органът не е обвързан от преценката на конкурсната комисия и има право на свободна преценка да извърши или да не извърши назначаване.
  Ипааааа, ама по-горе са казали и че комисията всъщност била спомагателен орган! Мноо яко! В държавната администрация очевидно важат некви по-такиви правила за конкурс, които дори не са задължителни, понеже органът по назначаване действа се едно е у фирмата на тейко си! И ще си назначава когото си иска пък!

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#88] от ".dru":
  Ееее,никой не знае дали ник "263i" действително принадлежи на физическо лице- правоспособен юрист

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аман от битовизми. "Физическо лице - правоспособен юрист" някаква нова категория лица ли е в правния мир?

  The biggest risk in life is not taking one.
 93. 93 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#59] от "capitalist":

  Що не ходиш за гъби, може да сполучиш!
  Прочети ми постовете и ще разбереш кое е по-вероятно!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#92] от "Десен":
  Не е битовизъм - физическо лице е правна категория, правоспособен юрист означава дипломиран юрист,получил Удостоверение за правоспособност от същото това Министерство на правосъдието- едва при наличие на правоспособност е възможно да се каже, че студентът -юрист е станал юрист За повече подробности четете http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5, освен ако не сте го учили

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#69] от "Десен":

  Смотан, ти откога взе да отбираш и от правна материя, и държавност?
  Какво се е пръкнало от теб, че така злословиш надменно?
  Да не си хванал някой височайш за оная работа?!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 96. 96 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#89] от "vlad76":

  Аз, ама в частния бизнес, срещу много пари и къртовски труд!!!
  Спасявам им задниците, а те се чудят колко бентлита, ес-класи и яхти да си купят, парвенющина на мах - а 'бе бг задници, отчайващо!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 97. 97 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#82] от "rosica.rogova":
  Извадка от аписа"Конкурсната комисия провежда конкурса по обявения начин, като преценява професионалните и деловите качества на кандидатите (чл. 10д, ал. 1 от ЗДСл). Конкурсът за държавни служители се провежда чрез (чл. 24 от НПКДС):
  - решаване на тест;
  - писмена разработка по политическа, икономическа, културна, социална, управленска или друга тематика;
  - защита на концепция за стратегическо управление;
  - практически изпит."
  Според министерството не сте решили правилно писмения казус на практическия изпит- по аргумент на противното, значи частично признават, че на дугите 3 етапа действително сте се справили добре-не ви оспорват факта, че след всеки от предишните етапи сте класирана на 1во място

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 98 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не съм юрист, ситуацията ми изглежда напълно абсурдна.

  Първото е сроковете и неспазването им. Дори и при най-законни основания, аз поне знам, че в правото сроковете са често и по-важни от същността на проблема. А трябва и да имат някаква описана и подписана процедура изобщо за конкурси или за конкретния, на който сте се явила.

  Второто е, ако наистина (коментирам "лошите варианти" Комисията се направила нещо извън правилата, правомощията си и т.н., което дава основание на назначаващия орган да отмени процедурата - това става с документ. Отново в някакъв срок (трябва да го има написан). Както и да уведоми засегната страна, отново в срок.

  Трето, ако назначаващият орган е толкова компетентен (интересно, това едноличен орган ли е?), че да знае повече от 5-членна комисия, за какво са създавали тази комисия?

  И четвърто - както описвате ситуацията, поведението от министерството изглежда напълно абсурдно. Но пък много познато на нашенска територия.

  Роси, действайте смело и ги съдете. Бъдете сигурна, че техните юристи и юристконсулти са по-зле в правната материя, дори и от лаици (често). Но се подгответе добре.

  Съветът на колегата ви да се консултирате със състудент е чудесен. Във всяка работа е така - страничният поглед открива неочаквани подробности.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 99. 99 Профил на rosica.rogova
  rosica.rogova
  Рейтинг: 8 Неутрално
  До коментар [#98] от "Музар" Много се радвам, че добре разбирате проблема със сроковете. Аз не успях да убедя Министерството, че такива има и трябва да се спазват! И съм напълно съгласна с вас, че дори и да съм успяла да подкупя 5-членната комисия си има морален начин в срок писмено да бъда уведомена и запозната със ситуацията. А, не да се бъзикат с мен докато реша да спра да им досаждам..., демонстрирайки властта си!

 100. 100 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Срокове ли?

  ХАХАХАХХАХАХАХ

  По ЗЗКИ максимум 45 календарни дни трябва да трае проучване за достъп до "Секретно". Аз чаках 6 месеца, т.е. 4х законовия срок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK