Конкурс за загубване на работа в правосъдното министерство

Конкурс за загубване на работа в правосъдното министерство

© Георги КожухаровТова е историята на Росица Рогова от София, която печели конкурс за старши юрисконсулт в Министерството на правосъдието само... за да не бъде назначена и за да загуби нерви и пари. А да научи, че няма да започне работа в министерството, й отнема 4 месеца и десетки телефонни разговори.


Заради неосъщественото назначение Рогова закрива адвокатската си практика, отклонява клиенти и вече четири месеца е без работа и доходи, защото е повярвала на едно официално писмо, че е класирана на първо място, което по закон означава, че до 14 дни трябва да започне работа в Министерството на правосъдието. 


Макар че има основания да претендира за компенсация за претърпени вреди, както казва самата тя в писмото си до "Дневник": "Целта ми е да обрисувам начините на работа и въведените практики в българската администрация, и по-специално в едно министерство, чиято дейност и обществена позиция дълбоко уважавах доскоро - Министерство на правосъдието, а вие да дадете отзвук на тази очевидна несправедливост."
"Намери кой да гледа сина ти, че ще работиш до късно"
Росица Рогова е на 30 години, адвокат в София. Има специализации в областта на застрахователното право, арбитражния процес, изпълнителното производство, семейното и наследствено право и Закона за устройство на територията.


През февруари 2010 г. тя подава документи в конкурса за длъжността старши юрисконсулт в дирекция "Правни дейности" на Министерството на правосъдието, обявен на сайта на ведомството. Преминава успешно четирите етапа на конкурса и на 10 март получава писмо от председателя на конкурсната комисия Стефана Караславова, с което я уведомяват, че е класирана на първо място. "Обясниха ми, че в 14-дневен срок ще бъда назначена и да си подготвям документите за постъпване на работа. Беше ми подчертано, че трябва да си подсигуря човек, който да прибира от детска градина тригодишния ми син, защото имало много работа и се налагало да се остава след работно време", разказва Рогова.


Какво прави тя: "Веднага предприех необходимите действия - спрях адвокатската си практика и започнах да отказвам услугите си при запитвания от потенциални клиенти. Същевременно уведомих настоящите си клиенти за ситуацията и ги ориентирах своевременно към други колеги адвокати, тъй като аз нямаше да мога да им бъда полезна в бъдеще."


Вместо да започне работа след две седмици, Рогова започва да чака. "Разчитайки на коректност и елементарно спазване на нормативните актове от страна на държавната институция, предприех действия, които за мое огромно съжаление практически ме оставиха без работа и доходи вече четвърти месец, тъй като все още не съм получила заповед за назначаването ми на място, което съм спечелила с конкурс и писмено съм уведомена за това", пише в писмото й до "Дневник".


"Все още няма развитие по вашия въпрос."
Още в края на март 2010 г., притеснена защо назначението й се бави, Рогова започва да се обажда и да пита какво става в дирекциите "Човешки ресурси" и "Правни дейности" на Министерството на правосъдието. Оттам получава отговори от типа  "все още няма яснота", "все още няма развитие по вашия въпрос" и "конкурсът е при зам.-министъра на правосъдието Жанета Петрова за проверка и още не е върнат".


"Питам се какво точно му се проверява, след като е приключил на 10 март с краен протокол. Защо се извършва проверка, след като не е обжалван от другите кандидати в седемдневен срок след приключването му и в нормативната уредба не е предвидена друга възможност конкурс да се прекрати?!", чуди се Рогова. И допълва: "За мен не е нормално такива абсурди да се случват, особено в това министерство."


И до този момент тя не е получила логично обяснение защо не е назначена. "След като спечелих мястото си в 4-степенна конкурсна процедура, след като повярвах, че промяната се е случила и конкурси могат да се организират и честно, вече четвърти месец не съм назначена без логично обяснение. Напротив - доведена съм до ситуация да се чувствам като нахалник, който си търси правата и звъни постоянно в Министерството на правосъдието!", казва Рогова.


След много обаждания и писма тя все пак получава отговор - едно изречение, което гласи, че конкурсната процедура е прекратена. Мотиви няма.


Междувременно продължава да се осигурява всеки месец, а след като разбира, че няма да работи в Министерството на правосъдието, се вписва отново в адвокатската колегия, което й струва близо 3000 лв.


Въпросите
Подобна практика буди серия от въпроси, при положение че Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители е повече от ясна. Конкурс се прекратява само ако няма подадено нито едно заявление, ако няма допуснат нито един кандидат или ако е подадено основателно възражение от кандидат, който не е класиран на първо място.


Казусът с Рогова не се вмества в нито една от трите хипотези. Друг въпрос е как се прекратява конкурс 4 месеца след обявяването на победител в него. А най-важният е спазват ли държавните институции - най-големият работодател у нас, правилата на трудовото законодателство.


Ето какъв отговор получихме от Министерството на правосъдието:


"При обявяване на конкурси за заемане на свободни длъжности за държавни служители органът по назначаване в съответната институция назначава конкурсна комисия, която е подпомагащ орган. Комисията допуска кандидатите и провежда конкурса по обявения начин, като преценява професионалните и деловите качества на кандидатите и класира от първо до трето място най-успешно издържалите конкурса. За проведения конкурс се съставя протокол. Протоколът и всички документи на класираните кандидати се представят на органа по назначаването .


Преди да извърши назначаването, органът по назначаване извършва проверка за законосъобразност на проведения конкурс и преценява професионалните качества на всеки кандидат. Органът не е обвързан от преценката на конкурсната комисия и има право на свободна преценка да извърши или да не извърши назначаване.


В конкретния случай е била извършена административна проверка на законосъобразността на конкурса за длъжността старши юрисконсулт в дирекция "Правни дейности" в Министерството на правосъдието, проведен на 9 март 2010 г., каквато е била извършена за всички, обявени от Министерството на правосъдието конкурси за заемане на длъжности по служебно правоотношение.


Проверката е показала, че класираната на първо място Росица Рогова не е решила правилно казуса на практическия изпит, на който е оценена най-високо. Решенията на казуса на класираните на второ и трето място са по-добри, което води до извода, че професионалните качества на кандидата не са съответни на поставената оценка. Освен това конкурсната комисия е допуснала нарушение, като не е приела решение, с което да одобри решенията на подготвените предварително три изпитни казуса, а това определено препятства обективната оценка на кандидатите на практическия изпит.


Поради това, че резултатите от писмения изпит на Росица Рогова не показват добри правни познания и умение за решаване на казуси, което е ежедневие в работата на юрисконсулта, е преценено, че тя не е подходяща за назначаване на длъжността старши юрисконсулт в Министерството на правосъдието."

Какво следва оттук нататък


Становището на правосъдното министерство категорично слага края на случая - Рогова очевидно няма да работи там. Тя самата вече не иска това...


Казусът обаче поставя поне няколко важни въпроса:


- Какви са професионалните качества на комисията, провела конкурса, след като тя не може да гарантира, че той е законен и кандидатите са оценени правилно?


- Колко време е необходимо на ръководството на министерството, за да установи, че самото то е провело незаконосъобразен конкурс?


- Какво общо има произнасянето на зам.-министър по законността на конкурса с поставената от изпитната комисия оценка?


- Защо обявената за победител в конкурса не е уведомена за мотивите за прекратяването на процедурата?


- Защо въобще се провеждат конкурси, след като, както отговаря Министерството на правосъдието, "органът по назначението не е обвързан с резултата от тях"?

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK