Вяра Анкова представи концепцията си за БНТ

Вяра Анкова

© Георги Кожухаров

Вяра АнковаСъветът за електронни медии (СЕМ) приключи изслушванията на кандидатите в конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Подалите документи за поста имаха възможност да представят концепциите си за бъдещето на медията в три поредни дни. Последни по ред бяха бившият тв журналист Александър Бешков и сочената за фаворит шефка на "По света и у нас" Вяра Анкова. Утре в 10 ч. СЕМ се събира, за да избере новия шеф на БНТ.


Александър Бешков беше дисквалифициран. Той е сътрудничил на структурите на Държавна сигурност и е бил в разузнавателните служби на Българската народна армия установи проверка на комисията по досиетата. По закон при такива обстоятелства той няма право да оглави националната телевизия.


Вяра Анкова - мениджърът-новинар
Вяра Анкова представи своята визия за управление на БНТ в присъствието на почти целия новинарски екип на телевизията. Колегите й бяха дошли да подкрепят своята фаворитка.


Според нея реформата в националната телевизия е неизбежна, защото основните характеристики на медийния пазар са променени.


Структурата


Анкова, подобно на конкурентката Светлана Божилова, предлага вертикалната структура на управление на кадрите в телевизията да бъде трансформирана в хоризонтална.


Тя заяви, че ако стане генерален директор, ще помоли за оставките на всички хора, заемащи мениджърски позиции. Журналистката предлага да бъдат създадени и два допълнителни съвета – съвет на служителите и обществен съвет, които да имат консултативна функция. Ще бъде въведено и т.нар. управление на таланти, което ще установи нов принцип на оценка на работата на служителите.


По думите й не могат да се съкращават хора и няма да има "сеч" на кадри. Много от тях ще бъдат преквалифицирани.


"Не съм обещавала позиции на никого", увери още тя.


Програмата


Анкова предлага дългосрочна програмна стратегия за БНТ, при която гръбнакът на телевизията да бъдат новините и актуалните предавания. Няма обаче да се пренебрегва и останалата част от програмата – ще бъде направен подробен анализ на фокус-групите. "Няма да се уплаша да сваля което и да е предаване, ако то не отговаря на критериите", каза тя и допълни, че най-важно е предаването да бъде "гледаемо и възвращаемо".


Първото предаване, което Анкова ще предложи да се създаде, ако стане директор на БНТ, ще е външнополитическо.


В програмата ще се развият и области като развлечение, продуцентство на българско кино и анимация, създаване на културни събития, крос-медийно сътрудничество.


Анкова поставя силен акцент върху интернет и социалните мрежи. Според нея именно оттам ще се привлекат младите хора като зрители. Ще има и специални емисии за сайта на телевизията.


Шефката на новините по БНТ заяви, че всичко това няма да се случи за една година, но ще бъде планирано във времето.


Антикризисните мерки


Като основна антикризисна мярка, Вяра Анкова посочи помощта от държавата. По думите й всяка европейска държава има държавна субсидия за цифровизацията. "И ние ще искаме това", каза тя. Според нея качеството на медийния продукт и анализът на работата и длъжностите също са начин за преодоляване на последствията от кризата.


В момента Сметната палата прави одит на разходването на бюджета на телевизията, обяви тя в отговор на въпрос как ще обясни слуховете за източване на пари.


Според Анкова смесеното финансиране е най-добрият вариант, но България е изпуснала момента, в който да поиска от хората такси за националната телевизия. Тя не изключва и рекламата като основно перо в бюджета.


Кандидатката за генерален директор на БНТ отрече твърденията, че е имала каквито и да било разговори с Бойко Борисов и Георги Първанов. Така тя отхвърли и слуховете за нейното политическо лоби. Анкова заяви, че самата тя също не би "разтворила чадър" над някого от подчинениете си.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на MissingPerson
    MissingPerson
    Рейтинг: 603 Неутрално

    Еми време беше националната медия да излъчва официялно и в Интернет.

    Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK