По инструкции на Борисов областните управители ще продават държавни имоти до 10 хил. лв.

По инструкции на Борисов областните управители ще продават държавни имоти до 10 хил. лв.

© Надежда ЧипеваОбластните управители да могат да продават имоти - частна държавна собственост, чиято данъчна оценка е до 10 хил. лв - това разпореди днес премиерът Бойко Борисов на депутатите от ГЕРБ. Инструкцията дойде час след като депутатите гласуваха на първо четене да позволят на областните управители да взимат сами решения за имущество до 500 хил. лв. По време на дискусията в пленарната зала се заговори преди второто чете сумата да бъде намалена, но се споменаваше ограничение до 250 хил.лв.


Министър-председателят отиде в Народното събрание, за да обсъди няколко законопроекта с народни представители, малко след като депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, с които се връща съществуващата до април тази година възможност областните управители да приватизират обекти частна държавна собственост.


Допреди няколко месеца имотите частна държавна собственост бяха продавани от министерства, администрации и областни управители. Сделките за над 500 хил. лв. обаче можеха да стават само след предложение на министерството на регионалното развитие и благоустройството, което да бъде одобрено от Министерския съвет.
През март обаче Министерският съвет инициира промени в закона за приватизацията, според които всички приватизационни сделки трябва да минават през специализирания орган - Агенцията за приватизация (АП).


Сега обаче от ГЕРБ искат да върнат правото на областните управители да продават някои от имотите. Вчера по време на дебатите те обясниха, че иначе се блокира работата на агенцията, която не можела да се занимава с продажбата на ниви по селата за хиляда -две хиляди лева.


По време на дебата в пленарна зала прозвучаха критики както от опозицията, така и от партньори на мнозинството, че предложената сега нова поправка е лобистка и че създава възможности за корупция и недостатъчна прозрачност при приватизацията.По повод протестите за по-сериозни санкции за упражнено насилие срещу животни Борисов каза, че трябва да се обърне внимание на другата страна на въпроса - за наказанията за собственици на животни, нападнали хора и да се потърси баланс. От последващи изявления на Анастас Анастасов се разбра, че ГЕРБ ще обсъди промяна за по-сериозни санкции срещу такива собственици.

 
Целите да напълните черни партийни каси, заяви зам.-председателят ан ДПС Христо Бисеров. Павел Шопов от "Атака" добави, че не вярва на непознати за него областни управители, но би се доверил на премиера, министрите и шефа на АП.


Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров защити правото на областните управители все пак да извършват приватизационни сделки,но според него те трябва да са за по-малки имоти с по-ниска данъчна оценка. Димитров посочи, че ръководената от него парламентарна икономическа комисия вече е поискала справка от АП и от областните управители за това какви имоти подлежат на приватизация и за тяхната стойност. Когато пристигнат данните, ще прецизираме конкретната стойност, като аз пледирам тя да е минимална, каза Димитров.


Вносителите от ГЕРБ се съгласиха, че между първо и второ четене на поправките в закона да бъде намалена стойността на имотите, с които ще могат да се разпореждат областните управители. Чуха се идеи сумата да е 250 хил. лв. Един от вносителите на изменението - Делян Добрев (ГЕРБ) обясни, че е направил бърза справка и установил, че става дума за продажба на земи из малки населени места за до 2 хил. лв. По думите му, ако тези сделки минават през АП, агенцията няма да може да си върши другата работа, която е по-важна, а и интересът и информираността към сделките ще спадне. Според източници близки до парламентарната група на ГЕРБ поправката в закона за приватизация и следприватизационен контрол е иницирана от икономическото министерство.


С подкрепата на няколко депутати от "Атака", ГЕРБ прокара на първо четене промените. Само половин час по-късно премиерът разпореди сумата да бъде коригирана и тя да е до 10 хил. лв. Той обясни, че сутринта се е  запознал с темата, поискал е справка от областните управители и е разбрал, че основният проблем е за имоти до тази сума.По повод протестите за по-сериозни санкции за упражнено насилие срещу животни Борисов каза, че трябва да се обърне внимание на другата страна на въпроса - за наказанията за собственици на животни, нападнали хора и да се потърси баланс. От последващи изявления на Анастас Анастасов се разбра, че ГЕРБ ще обсъди промяна за по-сериозни санкции срещу такива собственици.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Разстроено

  Явно никой в БГ не се притеснява от това че заложеното в Конституцията (по западен образец) РАЗДЕЛЕНИЕ на властите у нас е само една теория, която не се спазва.
  -----
  Министър-председателят отиде в Народното събрание, за да обсъди няколко законопроекта с народни представители, отговарящи за приемането им, и да ги инструктира.
  Само половин час по-късно премиерът разпореди сумата да бъде коригирана и тя да е до 10 хил. лв. Той обясни, че сутринта се е запознал с темата, поискал е справка от областните управители и е разбрал, че основният проблем е за имоти до тази сума.
  ----
  Мда, "инструктаж" и разпореждане. Реликва от едно друго време и един друг "строй". Как бе там "Вся власт Советам!"... Не е учудва6то че сме на това дередже

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 122 Неутрално

  Апропо как така по времето на тройнат коалиция беше до 500 000 лева и никой не пискаше ГЕРБ го промени видя че не работи и сега се опита да върне старияначин и всички зареваха?

 3. 3 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 868 Неутрално

  А Дневник обадил ли се е на Бойко Борисов дали може да пусне този материал

 4. 4 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Аз пак да попитам ДНЕВНИК и Христо Бисеров и въобще цялата опозиция как така ТОЛКОВА ГОДИНИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА КОСТОВ ОЩЕ тоя закон беше такъв и НЕ БЕШЕ ПРОБЛЕМ! Преди 3 месеца ГЕРБ го смениха обаче се оказа че не са го домислили и сега го върнаха стария и се оказа голям проблем?

  Все пак намесата на Борисов е правилна и наиситна трябваше да има някакво ограничение на сумата но очаквам с интерек партии и журналисти които пискат сега да обяснят защо не са пискали толкова години? Вестникът на ДС днес излиза с челно заглавие тая новина......"г-н Тошев и компания", както ги определи Борисов! Вероятно визира олгирхията около ДС митю гестапото и кръга около Гоце!

 5. 5 Профил на rolex
  rolex
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  е...., че то има ли държавни имоти с цени над 10 хил. лв.? Ако са много скъпи - как ще си ги купуват горките хора

 6. 6 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "rolex":

  Разбира се. НДК примерно е много над тая сума.

 7. 7 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "rolex":

  Но разбираш ли къде е ЛИЦЕМЕРИЕОТ 12 години стои тоя закон и вестник дневник или сайта им не обивняват Костов царя и Станишев в лобизъм. Герб го променят с намерението да модернизират нещата обаче се оказва че тия малките суми само забавят агенцията за приватизация и решават да върнат стария но намалят сумата да не е до 500 000лева а до 50 000 както предложи Мартин Димитров и веднага комунистите и ДПС ги обвиняват в лобизъм! Това на практика е самопризнание за лобизъм ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ИМ МАНДАТ и на десни и на леви! Което е обсурдно и е автогол.

 8. 8 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Значи да обобщим:

  1. До ГЕРБ - продават се имоти до 500 000 - лошо, копрупционни схеми, злоупотреби...

  2. Идва ГЕРБ - премахваме тая порочна практика, която поражда корупция!!

  3. След няколко месеца ГЕРБ - а, то не е толкова пък лошо, корупция, корупция, колко да е корупция... я да я върнем пак тая ХУБАВА и УЛЕСНЯВАЩА работата практика...

  еммм... как от лоша и порочна се превърна в чиста и прекрасна?! явно е лоша и порочна, когато продават другите... но когато ще продава ГЕРБ - веднага става прекрасна... чиста като сълза...

  Хайде холан... Или не е била порочна, а ГЕРБ са говорили глупости, или е порочна и ГЕРБ я връщат, за да се облажат, щото е техен ред и им се пада... И в двата случая са просто образец за нов морал в политиката, компетенция и етика.

 9. 9 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дразнещо е, че без санкцията на ББорисов депутатите на ГЕРБ
  не могат да направят нищо и стоят мирно с отворени уста
  какво ще им бъде разпоредено. Те, избрани от избирателите ли са, или назначени от ББорисов. Даже да са предложени от него и вкарани в листите, но не бива да се изявяват само като послушковци.
  Къде е разделението на властите.
  Между впрочем Парламента може да разпореди на министър председателя, а не обратното.
  Сбъркана и грешно прилагана система и то не само от ГЕРБ.
  Иначе е добре да се облекчи работата на АП за такива малки суми до 10 хиляди лева, но само да не се подлъжат да се възползват от тънкият намек и опит на Христо Бисеров, за набиране на партийни средства.

 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Частна държавна собственост", егати името са измислили - пълен оксморон.

  Ама пък е вярно - чиновниците се разпореждат с тази форма на публична собственост, точно като че ли им е тяхна частна собственост.

  От Уики:
  Public property is property which is owned by the state, city, community or tribe. This is IN CONTRAST TO PRIVATE PROPERTY, owned by a individual person or artificial entities that represent the financial interests of persons, such as corporations.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Въпросът е защо никой не пита Христо Бисеров Иван Костов Сергей Станишев които сега твърдят че това е лобистки закон защо по тяхно време и било до 500 000 лева през целия им мандат? БРУТАЛНА МАНИПУЛАЦИЯ на ДС и кръговете около вестникът на ДС !

 12. 12 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Андреас фон Белов: Десните да издигнат общи кметове

  СДС, ДСБ и ГЕРБ да се опитат да излязат на местния вот с общи кметски кандидатури, за да има повече десни кметове в страната. Тази е визията на шефа на фондация "Конрад Аденауер" у нас Андреас фон Белов.
  Десните партии да издигнат общи кандидати за местните избори.

  Това препоръча на СДС, ДСБ и ГЕРБ Андреас фон Белов, който оглавява германската фондация „Конрад Аденауер" в България. Организацията вече традиционно подкрепя десницата у нас повече от 20 години.

  По думите на Белов само съвместни номинации в дясното пространство ще увеличат шанса за спечелване на вота и ще гарантират по-голям брой десни кметове.

  Андреас фон Белов призна, че би предпочел у нас след изборите миналото лято сини, тъмносини и гербери и да бяха успели да формират обща управленска коалиция. Според него относно взаимоотношенията сред нашенските членове на семейството на ЕНП има още какво да се желае.

  „Част от коалиционната култура е да се правят компромиси", смята Белов.

 13. 13 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 473 Весело

  И летище Долна Митрополия е много над тая сума.

 14. 14 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бойко, кога ще го махнеш тоя червен ренегат областния управител на Софийска област - бившия червен кмет на Правец и ибрикчия на твоя приятел комуниста-милионер Златев???

  http://pozicii.net/2010/06/pod-tchadartcheto-na-gerb/

  Нещо не мога да разбера: ГЕРБ ли ни управлява или кадрите на БСП?

  Ето какво пише на сайта на Партията:
  http://old.bsp.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0211&n=000005&g

  А ето какво четем на сайта на областната управа:
  http://www.sofoblast.government.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=72&lang=bg

  Бойко, ти ли ни управляваш, или пак ни работи Партията?

 15. 15 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Отново познатата история. сутринта едно, на обяд трето.

  Тази статия ме наведе за пореден път на мисълта за ролята и мястото на областните управи. Тяхните правомощия бяха рязко засилени по време на правителството на Костов, за да може да натиска червените общини. Това положение се хареса и на следващите правителства - това на НДСВ и тройната коалиция, които се облагодаравяха на бездарните си партийни номенклатурчици с топли местенца в хладните кабинети на властта. Върхът на разгула бе през времето на Станишевото провителство,когато за всяка от партийте от коалицията беще предвидено по едно зам.председателско място в областите.

  Днес когато в страната ни върлува тежка финансова и икономическа криза, е крайно време да се оптимизира дейността и сътава на областните администрации. Рязко съкращение на местните политически търтеи и подобаващо натоварване на останалият минимален персонал. Всъщност е възможно голяма част от функциите на областните управи да се прехвърлят върху нароилите се,многобройни държавни агенции.

  Не търпи отлагане и реформата в МВР. Рязко намаляване на пресонала за сметка на кадрите с милиционерски манталитет. Вкавране на млади хора с езици и висока компютърна грамотност,както и съвременни криминалистични технологии и техника. Днес по места МВР е пълно с цели фамилии безхаберници, които иначе и един вестникарски павилион не могат да завъртят.
  Не може да имаме 25-хилядна армия и 63-хиляден състав на МВР!?Няма такова чудо по -света!
  И на всичко отгоре сме държавата с най-разпасана престъпност.
  Следва да се премахнат и многобройните милиционерски принвилегии останали от годините на комунизма като 20-заплати при пенсиониране, пари за дрехи, почивки по ефтини държавни станцийки и др. Заплащането трябва да се дебалансира в полза на звената които контактуват пряко с престъпния контингент , за сметка на многобройните чиновници и обслужващ персонал.Сложността и отговорността на труда трябва да се оценява единствено чрез работната заплата. Време е и ченгетата да поемат поне част от осигурителното бреме които всечки ние останалите данъкоплатци теглим с изпънати жили.
  Неикъде в цивилизования свят полицаите не са сред високо платените категории служащи!

  Е поне си го казах!
  Иначе надеждите за подобни промени са химера.Особено след като сутринта една от ГЕРБ-ерските марионетки докладва пред народа, че няма никакви шансове да се разбута рахатлъка на милиционерската кохорта на Бойко и Цветанов. Всъщност за тези които помним едни по-стари времена - нищо ново под слънцето. И при Тато си беше пак така!

 16. 16 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#4] от "merkel":

  Залога на управлението, ето защо. Това единствено има значение. Залога е висок и главния слуга е обещал да плаща всяка цена. Залога е висок и то в десетки пъти в сравнение с който и да е било преди. Не може да не се отстоява и затова е нужен постоянен текущ контрол, постоянно да се диша във врата на управляващите за всеки един ход, за всяко едно помръдване и на малкия пръст. Заради някой си сценичен работник на злия маг Доган или пък на синия маг Костов, или на безбожниците, или на който и да е не могат да се правят изключения и компромиси, защото по-тяхно време било така или така. Залога е такъв, сравненията са слабост особено след една година в която преминаваме от вината на предишните към търпението към сегашните. This will not suffice.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 17. 17 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Андреас фон Белов да помисли за приемане на 'Атака" в ЕНП,
  защото са като сиамски близнаци с ГЕРБ.
  Нали ЕНП бе тази,която фаворизираше ГЕРБ, рекламираше я като дясна партия, а какво се получи - ГЕРБОАТАКА.
  Пак си гледат техните конюнктюрни интереси за повече депутати в европарламента, за да имат мнозинство без да си спазват критериите, с които приемат нови партии.
  Отново популистки визити,изказвания и препоръки.
  Нека се постараят и да контролират партиите си членки, дали отговрят на критериите по които са ги приели в ЕНП.

 18. 18 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 753 Неутрално

  до коментар №12 Меркел;

  Аз например не виждам нищо дясно в ГЕРБ.

  1.Председателят на ГЕРБ, както широко е известно е напуснал работата си за да запази членството си в БКП;

  2. Няма нормална дясна партия в Европа и света, която да е еднолична собственост на председателя си;

  3.Няма нормална дясна партия коя то да чака гайулайтера си да дойсде да ти каже какви закони трябва да гласувш и като маймуни да ги разиграваш с крайното си решение;

  4.Няма нормална дясна партия която да е бъкана с бивши офицери на ДС и народната милиция,откровени доносници и други знайни и незнайни войни на тихия фронт в борбата срещу собстевения си народ като полк.Павел Димитров -депутат и бивш шеф на ДС-Варна,Божидар Димитров-министър, Константин Тилев - общински съветник в "дясна" София.........

  5.Няма нормална дясна партия която да е бъкана третокласни апаратчици на БКП - като др.Цецка Цачева и много други партийни креатури по места.

  Боже пази България!

 19. 19 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ах какъв вувузел е Бокооо.
  Да ни е жив и здрав!!!

  кому е изгодно?
 20. 20 Профил на tenten
  tenten
  Рейтинг: 8 Весело

  Дневник, отново грешки - "преди второто чете"???

 21. 21 Профил на Andon Staykov
  Andon Staykov
  Рейтинг: 287 Неутрално

  данъчните оценки са ужасни занижени, особено в провинцията

  така че 10'000 лв. е ИДЕАЛНА граница, в нея влиза всичко, което не е кой знае колко важно
  за останалите неща - специално разрешение

 22. 22 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "B52":

  Подобен коментар написах по повод на редакционната статия "Смущаващо послушание".

  За мен е ужасяващ факта, как се маргинализира законодателния процес. И как наистина никой не се притеснява от това.
  Категорично от 1989 насам не е имало такова нагло и безпардонно обезличаване на законодателната власт.

 23. 23 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Любопитно


  Съгласна съм сумата до която могат да се разпореждат областните да бъде редуцирана.
  В противен случай пак ще сме свидетели на какви ли не "чудеса от храброст" - като с областния на Софийска област например - Красимир Живков, който докато кметстваше в община с 10 000 жители (Правец) си построи часовникова кула в един от имотите си.
  Снимки и видео тук:
  http://pozicii.net/2010/06/pod-tchadartcheto-na-gerb/

  Не съм съгласна обаче с "процедурата", правилата или по-скоро с липсата на такива, по които се определя размера на сумите. Начинът е поставен в зависимост от волята, настроението, каприза на едно лице, което опорочава правото и "взривява" доверието в институциите.

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#2] от "popai":

  Голям проблем е да! Не в въпросът в сумата, за да приемаш закон трябва да имаш стратегия, визия, законите са правната рамка на държавата и предопределят развитието й. Българските депутати само преди няколко месеца са гласували областните управители да могат да продавата имоти до 0 лв., днес са гласували да могат да продават имоти до 500,000 лв., на второ четене щели да намалят сумата на 10,000 лв. Някой да вижда някаква стратегия залагана в закона!? Със същия успех ако попитам децата на една детска градина, колко да бъде прага едно ще ми отговори 7, друго 1,000,000, трето 12. Разбира се че всчко случайно число може да бъде написано в закона, само че след това не бива да се учудваме, че България за една година буквално се срина.

 25. 25 Профил на kichka
  kichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво точно иска нашего брата. Само да се случват нещата или да се случват както трябва. В ситуации, когато трябва да се наложи здравият разум, нямам нищо против да се намесва по-силна ръка. А,между другото, някои от пишещите и изказващи мнение имате ли собствени спомени от "онова време".

 26. 26 Профил на yradunchev
  yradunchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  да имаме, и? точно защото имаме и виждаме и осъзнаваме паралелите... тези които нямат спомен не осъзнават какво става.

 27. 27 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар №24. svoboden

  Съгласна съм с това за визията, перспективата и липсата на стратегия и заявяване на претенция за мястото ни на картата на Европа.
  Писах го тук:
  http://pozicii.net/2010/06/a-sled-krizata-nakade-ve/

  и тук
  http://chara.blog.bg/politika/2010/06/28/a-sled-krizata-nakyde.568830
  Ако имате време и ви е интересна темата - коментарите са над 150.


 28. 28 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Объркани хора, объркана държава.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 29. 29 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 466 Весело

  Депутати маймуни,горди с маймунджулуците МУ.

 30. 30 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  оредното навеждане на зърнената мафия,от месеци не правят нищо друго освен да им се огъзват на тия,ЦЕЛАТА РАБОТА Е ДА МОГАТ ДА ИМ РАЗПРОДАДАТ ЗЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ НА БЕЗЦЕНИЦА.ТИЯ ВЕЧЕ СА НЕ ВРЕДНИ, ОСОБЕННО СА ОПАСНИ ЗА ХОРАТА В ТАЯ ДЪРЖАВА.

 31. 31 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 409 Гневно

  Много е елементарно !...

  ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ -СЛАБА ДЪРЖАВА ...
  Това е исконната формула за територията България ...
  И понеже първият елемент от формулата не иска, а и не може да се промени , няма как да се промени и валентността на останалата и част…

  Бойко Борисов: „Мога да ви обещая повече, отколкото всеки друг може да ви даде!”  Измина една година от парламентарните избори.
  Това е повод отново да оценим свършеното от Правителството на ГЕРБ.
  Този път ще направим съпоставка на обещанията и тяхното изпълнение.
  Избрахме двадесет от тях, които намираме за по-съществени измежду всички направени такива.

  1. Обещание. Поддържане на балансиран бюджет. Неизпълнено!

  2. Обещание. Намаляване на осигуровките с 5%. Неизпълнено!

  3. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено!

  4. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено!

  5. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!

  6. Обещание. Мораторим на строителството върху гори, придобити чрез замяна. Неизпълнено!

  7. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии. Неизпълнено!

  8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено!

  9. Обещание. Развитие на „зелен бизнес“ и данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии. Неизпълнено!

  10. Обещание. Инвестиции в земеделието, бърза комасация, ефективно усвояване на парите от Европейския съюз. Неизпълнено!

  11. Обещание. Финансова децентрализация на общините. Неизпълнено!


  12. Обещание. Конкурсно начало и при избора на научни изследвания, които да бъдат финансирани с пари от бюджета. Неизпълнено!


  13. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено!

  14. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено!

  15. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено!

  16. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено!

  17. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено!


  18. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено!

  19. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено!

  20. Обещание. Нови системи за оценка на труда на учениците и учителите, засилване на връзката между потребностите на реалния сектор и образованието. Неизпълнено!


  Това е равносметката на обещаното и изпълненото.

  Вярно е, че част от обещанията са дадени за целия мандат, но ако денят се познава от сутринта, отсега можем да кажем, че няма да бъдат изпълнени.

  Нито една съществена реформа, в която и да е сфера не е извършена и дори започната. ГЕРБ продължава политиката на тройната коалиция, като единствената разлика са рекламните клипове на МВР и Бойко Борисов.

  Отсега можем да кажем, че Борисов е поредният политик, който измами избирателите.
  Подлъга ги с щедри обещания, а вместо изпълнение, гражданите получиха извинения, оплаквания и оправдания.
  Жалък хленч, примесен с нескрита носталгия по режима на Живков.
  Манталитет на гангстер в костюм, на който всички дължат благодарност, че ги управлява.

  България е прекрасна страна и ние българите имаме всички условия и предпоставки да живеем не по-зле от всеки друг в Европа и света. Това не зависи от никой друг, освен от нас самите, защото ние сме тези, които овластяваме премиери, като сегашния и предшественика му.
  Ние ще овластим и следващия.

  Колкото по-скоро, толкова по-добре за всички.

  ВРЕМЕ Е „герберските „ форумни малоумни ченгета да се включат ... СЕГА ! …

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 32. 32 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 868 Неутрално

  ОТ КЪДЕ ИДВА ЛИЦЕМЕРИЕТО 12 години стои тоя закон и никой не обивняват Костов царя и Станишев в лобизъм. Герб го променят с намерението да модернизират нещата обаче се оказва че тия малките суми само забавят агенцията за приватизация и решават да върнат стария но намалят сумата да не е до 500 000лева а до 50 000 както предложи Мартин Димитров и веднага комунистите и ДПС ги обвиняват в лобизъм! Това на практика е самопризнание за лобизъм ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ИМ МАНДАТ и на десни и на леви! Което е обсурдно и е автогол.

 33. 33 Профил на tst54
  tst54
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "merkel":Явно сивото вещество в главата ти е малко та не можеш да разбереш същността на статията и коментариите,че Негово величество ББ управлява марионетките си както си иска и ,че управлението на държавата се връща с 25 години.Член 1 от Конституцията вече е Бойковия

 34. 34 Профил на true
  true
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Двайсет години от Великото народно събрание

  ИЗПОВЕД НА ЕДИН ПОЛЕЗЕН ИДИОТ

  Нещо ми подсказваше, че е капан.
  Като във всеки капан и тук имаше сиренце, но имаше и нещо, което го няма в обикновените капани: власт, престиж, суета... Интелектуалецът добавя и полезност. "За да е полезен, дал си бе..."
  Ленин наричал "полезни идиоти" интелектуалците, подкрепяли болшевиките.
  Иронично, зад гърба им. Принципът над всичко, долу компромисите! Радой Ралин стигаше до крайност: "компромискуитет".

  От друга страна се знае, че принципът в политиката стопира нещата, компромисите ги раздвижват. Бяхме живели 45 години в задръстено общество, бяхме изтърпели целия половинвековен мандат на комуниЗЪМА, време беше за Промяна. Заради промяната си струваше човек да поеме риска и прекрачи под надписа за съединението и силата.

  По света държат на правото, законността, морала, българинът набляга на Силата. Силата като количество, качеството после.
  Но в пленарната зала силите бяха неравностойни: триста към сто. Инструментариумът на демокрацията не можеше да е на наша страна, оставаше ни единственото предимство - моралното.

  Половин България ни беше изпратила в залата, само защото се надяваше, че сме по-морални от досегашните. Че за нас не се отнасяше клеймото на Бай Ганю "за едните и другите". Нямаше да мине много време, докато се разбра, че се отнася.

  Демокрацията, срещу която комунистите бяха воювали цял живот, внезапно се превърна в благодат за тях. Те имаха мнозинството, решаващо при гласуване. Смениха диктатурата на пролетариата с "демократичен социализъм". Измислиха си "Път към Европа". Накрая те ни вкараха в НАТО и ЕС, за който не бяха сънували нито Ленин, нито железният Феликс, нито степният бард Джабул Джабаев.
  "Променяй, за да запазиш", беше негласното лого на новите йезуити.

  За да се придаде законна форма на промяната-менте, необходим бе само нов Основен закон. И макар, че идеята беше наша, родена на Кръглата маса, скоро стана тяхна, превърна се в тяхна цел. А както се знае, още Ботев е писал, че за комунистите не са важни средствата, важна е целта... Целта беше да напишем и подпишем конституция, която щеше да им служи поне още 45 години.

  При съотношение 300:100 нямаше начин да не стане.

  Двайсет години оттогава. Сега е време да полеем събитието, да си направим обща снимка, да акламираме Бащите-създатели с речи-фойерверки, накрая - коктейл с присъствието на Берон, Човека-парламент, Евгени Минчев(!?) поредна сбирка на елита, невечерял вкъщи от Десети ноември 1989 насам.

  Няма лошо. Нацията се нуждае от елит, полуобразованият електорат трябва да бъде възпитаван в уважение към закона, реда, държавността. А интимната идея на всяко тържество, ритуал, орден, почетен знак е да бъде съхранено Статуквото.
  Такава, впрочем, бе и идеята на Седмото велико. Променяйки, да запази.
  Двайсет години оттогава променената собственост върху земеделските земи запази кооперативната безстопанственост, безотговорност и пълна безпътица в земеделието. (Достатъчно бе само объркването на "реални" със "стари граници" на имотите.) По света правят икономически реформи за две-три години, на нас 20 не ни стигнаха, за да се появи Средната класа, белег на стабилност и перспектива на нацията. Политическата номенклатура се префасонира в чиновническа диктатура - днес управлява Чиновникът, готов на всичко срещу комисионния процент. За близнаците Престъпност и Правораздаване - вече няма думи. Всичко е законно, всичко е изпипано върху параграфите, вратичките, комшулуците, преходните и заключителни разпоредби на Великите законодатели.
  На Бащите.
  Те не бяха некадърни, бяха увредени. Тоталитарното им мислене преследваше само едно: Статуквото.
  Статуквото оцеля. Не пострада Тато, нито някой от политбюрото му или от 200-та семейства, които управляваха половин век. Съхранени бяха паметниците им и нови се вдигат. Правешката фамилия не слиза от страниците на печатните издания и електронните медии; завряния зет ни го навират в очите като връх на българската мъдрост и успех. Миналото е оневинено, легитимирано, от чалга и поппевци възпявано...

  Реплика от залата: Злобееш, но някога сложи подписа си...
  Казах, компромисът бе съзнателен. Трябваше нов Основен закон, в стария нямаше дума за частна собственост, свободен пазар, плурализъм, свобода на слово, права и пр. Какви закони ще ковеш по-нататък, какви реформи ще правиш?
  - И остана. А 39-те си тръгнаха...
  - Не можех да ги последвам, защото не вярвах, че могат да направят по-добрата конституция. Не вярвах на сътрудниците на ДС Марков, Венци К., на мистериозния Ст. Ганев, на Куртев, който разби партията на д-р Дертлиев, на службогонеца Ал. Йорданов. Или на парламентарното недоразумение Гошо Т. Както показа Времето нататък, въпросната група успя да съсипе в. "Демокрация" и едноименната фондация, да изхарчи даренията и да "отлюспи" привържениците с демократично мислене... Единственото, което 39-те безребреници успяха, бе да осребрят своя антипарламентарен бунт. До един получиха висши служби, дипломатически постове, шефски места по редакции и фондове, а клетият Слатински смени тъмносиния цвят и се видя една заран съветник на червения президент...
  Те не бяха некадърници. Не всички бяха хора на ДС (може би имаше и на КГБ). Обичаха демокрацията, но им липсваше мяра в обичта, в алчността за власт и слава. Марко Ганчев го казваше по-точно: "Липсваше им чувство за хумор."

  Подписах и си тръгнах. Отлюспен, освиркан от агитката на "Раковска" (на всеки участник - по 10 ДМ, добра надница за онова време.) Вратата на в. "Демокрация" хлопна зад гърба ми и повече не се отвори. Както не се отвориха и сума редакции, затворени по черния Татов списък за неблагонадеждност. Бях отсвирен, безработен, намразен, безполезен идиот и за едните, и за другите.
  Но успял да се измъкне от капана.
  Затова вървях и си свирках. И се чувствах щастлив. Почти като жена ми в оня ден, когато се прибра, уловила кутийка маргарин от камионите за помощи на Петко Симеонов... "

  Георги МИШЕВ

 35. 35 Профил на jimbim
  jimbim
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Близо сме до катастрофа повече от всякога, пишат икономисти и анализатори до президента
  Никога досега социално-икономическата и финансова ситуация не е била толкова катастрофално опасна, колкото днес, алармират група учени и интелектуалци, които са връчили на 6 юли на президента Георги Първанов официално писмо за рисковете и предизвикателствата, пред които е изправена финансовата и банковата система на България.
  В текста, предоставен на БЛИЦ от проф. д-р Димитър М. Иванов, е посочено, че от последния национален форум, посветен на темата "България - накъде след кризата" през януари 2010 г., изминаха вече над 6 месеца, но нищо от страна на изпълнителната власт не се случи.

  Документът съдържа анализ на състоянието на българската икономика, финансовата и банкова система в момента, тенденциите и рисковете пред тях, както и анализ на финансово-икономическата политика на правителството.

  Към последните двадесет сложни, противоречиви,...

  Прочитане на целия коментар "илюзионистки" години, разцепили страната на две Българии, днес се е прибавила и кризата, и всичко това, тежката реалност пред милиони български граждани просто няма как да не сложи край на институционалните алибита; край на фалшивите идеологически "фактури" и програми, заявяват подписалите писмото, сред които са Рачо Петров, проф. д-р Кръстьо Петков, проф. Боян Дуранкев, доц. Димитър Стефанов, доц. Петя Шопова, Духомир Минев, д-р Николай Радулов.

  Дошло е крайно време, на този разпад да бъде сложен край; да бъде спасена икономиката на страната; да бъде конструиран един нов икономически и социален модел; да бъде осигурено бъдещето на децата на България. Целият свят, лидерите на всички страни са в търсене на фундаментални решения за своите икономики и за бъдещето на своите народи. Само ние стоим и оглеждаме собствената си сянка, констатират авторите на писмото.

  Няма как да си затворим очите за това, че днес в 2010 г. България не разполага нито с компетентна изпълнителна власт и администрация, нито с ефективна система за вземане на публични, обществени и държавни решения, нито с една истински правова държава, нито с конкурентна икономика. Всичко това са абсолютно необходими условия, за да можем да се адаптираме успешно към новите и опасни геополитически размествания, към икономическите шокове и към един нов, много по-рисков свят, т.е. - към всичко това, което поне засега през първите десет години композира травмата на 21-я век.

  Възстановяването на икономиката следва да започне незабавно, заявяват анализаторите и обосновават виждането си, че е необходимо да се смени икономическата политика.

  Сред най-неотложните проблеми за разрешаване е посочена задлъжнялостта на частния сектор и сектора на домакинствата; нужно е да се премине към освобождаването на кредитните канали и редукцията на дългосрочните лихвени проценти по кредитите и по този начин да размрази вътрешните инвестиции, сочат авторите на писмото. Такава политика според тях може да стане ефективна в течение само на няколко месеца.

  Президентът е възложил на своя екип да се запознае със съдържанието на писмото и да се подготви за обсъждане. /БЛИЦ

 36. 36 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#32] от "merkel":

  Възхищавам ти се как успя да включиш в едно изречение "ГЕРБ" и "модернизирам"!

 37. 37 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#14] от "van helsing":

  "Нещо не мога да разбера: ГЕРБ ли ни управлява или кадрите на БСП? "

  Ами аз докога ще обяснявам, бе? Управлява ни БКП от 1944г до днес! А БСП и ГЕРБ са нейни кадри!
  (не само те, де)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK