Прокуратурата внезапно не хареса споразумението си с Митьо Очите

Димитър Желязков - Очите<br /><br />

© Анелия Николова

Димитър Желязков - ОчитеСлед като през април се споразумя за втори път с бургаския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите, сега прокуратурата иска от Върховния касационен съд да развали договорката й.


През април Желязков получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор за пране на пари. Две години по-рано пак след споразумение с прокуратурата той получи присъда от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. При втората му сделка с правосъдието Бургаският окръжен съд постанови, както е по закон, че Митьо Очите ще излежи по-дългата от двете присъди - 4 години и 10 месеца.


Два месеца по-късно обаче от прокуратурата са се сетили, че законът позволява на съда при определяне на общото наказание за няколко престъпления да увеличи най-тежката присъда с една втора. Това означава, че Митьо Очите можеше да остане в затвора за 7 години и 3 месеца.
Главният прокурор Борис Велчев е изложил този аргумент до Върховния касационен съд с молба споразумението да бъде отменено. Мотивите му са, че наказанието от 4 години и 10 месеца затвор е "явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец".


Скоро след оспорваната сега от прокуратурата сделка с Митьо Очите в интервю за "Дневник" Велчев изрази принципната си позиция за споразуменията: "Споразумението е начин да решим делата бързо, ефективно и окончателно, спестявайки твърде много усилия, време и средства на държавата".


В отговор на въпрос дали споразуменията гарантират справедливост, тъй като при тях наказанията са по-леки, той заяви: "Тези актове се одобряват от съда, а не се подписват самоволно от прокуратурата, той преценява тяхната законност и съответствие с морала"


По закон споразумението се подписва между прокурора и обвиняемия, а след това се одобрява от съда. Съдът може да предлага промени в договорката, но не може да ги налага.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Ех Митьо, подлъгаха те навремето да се спорузамееш и повече отърване няма.

  Ако си беше действал както всички останали български бандета, сега щеше да си лежиш на шезлонга, да си смучеш коктейла, някой съдебен лекар щеше да ти е писал дископатия (срещу малко парици), някой съдия щеше да те е пуснал да се лекуваш (срещу малко парици).... що се остави да те подлъжат?

 2. 2 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не мога да разбера нещо, ако може някой да ме светне:
  Този тюфлек от снимката е осъден, примерно, два пъти. Веднъж на 3 и веднъж на 4 години.
  Добре де, защо "ние"(не баш ние че от мен ако зависеше Очите щеше мин. 25 години да лежи) вместо да направим 3+4 = 7, пренебрегваме първата присъда от 3 (т.е. казваме 3 <=> 0 ) все едно нищо не е имало, и му даваме само 4?
  Абе мисълта ми е нямаше ли Джакпот за присъдите и ако няма кое продажно ко**ле го е махнал?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 3. 3 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 217 Неутрално


  СЕТИЛ СЕ Е ВЕЛЧЕВ ...ТА СЕ РАЗБЪРЗАЛ ..
  "явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец".

  КАКТО КАЗВА ' КУРОР УРУМОВ:
  - "СЛЕД СВЕТОВНОТО" !!!

  АМА ... 2014 г. - В БРАЗИЛИЯ е визирал ... ..

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 4. 4 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Един приятел лежи 3 години за 10 г трева, а Митьо очите, който държеше наркобизнеса на Южното Черноморие дълги години и кой знае колко хора е убил, пребил, рязал уши, лежи само 4.
  Абсолютно нормално е да се развали това споразумение!!!!
  То въобще, когато го направиха беше е*ати несправедливостта. Само кокошкарите го отнасят!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 5. 5 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Ех, мечти за справедливост от български прокурори и съд.
  В САЩ е така. Всяка присъда се прибавя към предишната и се излежава сумарната. Знаеш какво те очаква, ако сгазиш лука.
  Тън, мън няма.

 6. 6 Профил на JediMonster
  JediMonster
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":

  Мен ако питаш доживот без право на замяна това заслужава този боклук както и за неговите приятели Страхил Капелов и Чайника там да гният и никога бял ден да не видят!!!!!

  Силата ще ти даде свобода!
 7. 7 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сделка с правосъдието? Кфо стафа тука фе?

 8. 8 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Нека поразсъждаваме и сами ще си отговорим:
  Кои приемат такива закони?
  Депутатите.
  А защо такива закони?
  С презумцията,че все някога могат да станат клиенти на Прокуратурата. Или техни близки и протежета. Затова остават порти и вратички за всякакви ситуации.
  Защото влизат в Парламента за облаги, а не в ползу роду.
  А за благинките се правят и грешни ходове.
  А друго е да си имат имунитет и такива закони.
  Само един пример за лека врътка:
  Тройната коалиция в края на мандата си прие закон за амнистията, с която злоупотреби с власт и неправомерни решения,довели до големи финансови загуби се третират като административно нарушение и съответно, глобичка.
  А трябва да се лежи в затвора А сега не могат да ги пипнат.

 9. 9 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално

  Ееееее стига с това защо?
  Не са на топло защото трябва да
  изкарват ПАРИ. Тия следователи
  прокурори, съдии със бобена чорба
  ли ще ги гушиш.

 10. 10 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Не вярвам този бандюга да е действал толкова години сам и без политическо покровителство. И се сещам за твърдението на Ж. Желев, че от тоталитарен комунистически режим към демокрация човечеството няма опит и не е известно как това ще стане. Така говореше Ж. желев преди 20-тина години. Сега видяхме, че се минава през режима на олигархията. Олигархията е държавна помощ на физически и юридически лица за концентирация на националния капитал. Но най-голямото перо за олигарсите е прането на мръсни пари от наркотици, проституция и хазарт. Така че Митю очите е с главна роля в създаването на олигарсите у нас, за кратко преустановено приз управлението на ОДС. Затова може да бъде спокоен, както и се вижда от снимката.

 11. 11 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Поправка в горния ми постинг: "И се сещам за твърдението на Ж. Желев, че от тоталитарен комунистически режим към демокрация човечеството няма опит как се преминава и не е известно как това ще стане."

 12. 12 Профил на qjtemikyra
  qjtemikyra
  Рейтинг: Неутрално

  "Споразумението е начин да решим делата бързо, ефективно и окончателно, спестявайки твърде много усилия, време и средства на държавата".

  Ммухльо убит. Ние пък, които ви плащаме заплатите, искаме да правите неимоверни усилия за да постигате МАКСИМАЛНИ ПРИСЪДИ !!! ШИБАН БОКЛУК !!! Това не спестява време на държавата, това спестява време в затвора на убийци, крадци, нарко-босове и всякаква ИЗМЕТ ! Да ти изнасилят децата пред очите дано а после да направят споразумение с прокуратурата за условна присъзда само и само за да ни спестят усилия, време и средства. Да ти еба майката в белия дроб, смотаняк. Аз ще платя разноските. Тоя "очите" едва ли струва повече от 30-40К ако се поръча. БОКЛУК !!! ДА ТИ СЕРА В БЕЛИЯ ДРОБ.

  ВИЖТЕ МИ ИМЕТО
 13. 13 Профил на alf
  alf
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":

  До коментар [#5] от "desen":

  Ми вижте сега, има си правила за присъединяване изцяло или не на присъдата. Втората присъда се присъединява изцяло, ако първата е над 5 г. Като гледам неговата не е. Сега не ми се рови, но мисля, че съдът няма никаква грешка в налагането на наказанията.
  Така че в България се прави точно както в САЩ. Не се бойте. Проблемът е, че българските прокурори са некомпетентни за разлика от американските. Това заедно с полицаи, дознатели и следователи. Тези хора вкупом (по лични наблюдения, защото работя в тази сфера) или поне 95% от тях са абсолютно неадекватни за местата, които заемат. Те не могат да събират и пазят доказателства, а впоследствие да предявяват и качествени обвинения. Като сложиш и корипцията, ето ти отговор защо в съда не стига нормално обвинение. Съдът е най-малко виновен за качеството на правосъдието в наказателното право. Просто прокурорите са некадърни, както си личи и от тази статия.
 14. 14 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Какъв затвор бе хора та той си излиза когато пожелае-нали се беше срещнал с началника на бургаското МВР на едно откриване на дискотека!!Отива началството с покана -естестевено-и кой насреща -Митьо с охраната и той ВИП гост!!

 15. 15 Профил на JPG
  JPG
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#12] от "qjtemikyra":

  Ей, брато- еваларка от мен!  До коментар [#13] от "alf":
  "Така че в България се прави точно както в САЩ. Не се бойте."

  Не се боим. Ама което казваш- не е вярно.

  Проста Щатска аритметика:
  4 години и 10 месеца + 4 години и 6 месеца =9 години и 4 месеца.

  Сложна българска аритметика:
  4 години и 10 месеца + 4 години и 6 месеца=4 години и 10 месеца.
  А това било 'щото първата присъда била под 5 години. Или някакво подобно безумие.

  Кой идиот го е мислил и гласувал това? Кой идиот откри пак топлата вода? Кой президент не даде вето на тази лудост?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 16. 16
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:33 на 16/07/2010 от неговия автор.

 17. 17
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:34 на 16/07/2010 от неговия автор.

 18. 18 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Принципно не е изключено, даже по-вероятно е (заради обществения натиск) ВКС да възобнови второто наказателно дело. По него прокуратурата се е съгласила да остане едно общо наказание, като по-голямото от двете е "поглънало" по-малкото (на практика все едно, че по-малкото наказание въобще не го е имало). Между другото това е по-често прилаганато решение при подобни случаи.

  Обаче в случая с искането си за възобновяване, прокуратурата се извръща на 180 градуса. Може много да се спори дали това, че законът допуска тока постигнати споразумения да се дерогират по искане на прокуратурата (главния прокурор), е справедливо. Защото в края на краищата споразумението, което предстои ВКС да отмени, е подписано от прокурор и съдия. Те какви са, не са знаели какво правят ли? Това е все едно да купите един апартамент по 500 евро на квадрат и някой да дава право на продавача след шест месеца да си го вземе обратно - понеже справедливата цена била по 600 евро на квадрат.

 19. 19 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Да много по-лесно е да ти кажат че мазето не е платено -- по 1000Е/м2.

  Що не му издействат трета присъда за 15 г. и да не е нужно да се извъртат въобще! Аз ли да ги уча! Ако има желание всичко става, а той си знае че заслужава повече...

 20. 20 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  не мога да разбера думата "СПОРАЗУМЕНИЕ" между държавна институция /прокуратура / и КОЙТО и да е БАНДИТ...!!...А този и до живот да го оставят в клетката,пак му е малко...!!! Всички знаят,какви ги е вършил този ЖАБОК..!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 21. 21 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 435 Весело

  Колко официални жалби по конкретен повод има срещу него в Полицията? Колко от пишещите във форума го познават и са се жалвали от него?/И аз не го познавам, просто питам, може и да е вярно/.

 22. 22 Профил на theseus
  theseus
  Рейтинг: Весело

  Ами Вергинче, да пази бог, да не го познаеш тоя. И понеже ника ти е доста интересен, и се запомня, а аз следя определени теми, май сам ще се опровергая. Да, такива като теб, не са застрашени от среща, очи в очи с Очите и подобните му. Нали разбираш защо?

 23. 23 Профил на Ændil
  Ændil
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия велчев е баахти мърлявия комунист.

 24. 24 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 538 Неутрално

  За споразумението с Митьо Очите единствената причина, която ми идва на ум е, че това е направено, за да не издаде хора на отговорни постове,политици,олигарси и т.н., свързани с най-мръсният му 'бизнес'.
  Затова и режимът му на изтърпяване на наказание бе облекчен - по барбекюта, ресторанти, 'срещи с електората', и т.н.
  Споразумение можеше да се сключи с някои от по-долните нива в мафиотската му група, за да извадят наяве всичко около него.
  Но именно на такива бе демонстрирано, да внимават какво ще кажат, защото ако не лично с Митьо, могат да имат последна среша с 'група за посъветване' и съответното опело. 25. 25 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 403 Гневно

  Борис Велчев - "Споразумението е начин да решим делата бързо, ефективно и окончателно, спестявайки твърде много усилия, време и средства на държавата".
  Ами вземете го пуснете, та съвсем да няма разходи държавата.
  Ебаси прокуратурата, ебаси правосъдието. Аналогични фигури като този в белите страни ги осъждат по-минимул 3 доживотни присъди за 2 месеца БЕЗ право на обжалване, докато изтече поне първата присъда ...

  крими.lookingfor.click
 26. 26 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#2] от "NPaine":

  В този случай присъдите трябва да се разглеждат като множества. Т.е. има възможност, крайният резултат да е 7 (при сума на двете множества) и минимум 3 (при сечение). В случаят явно съдебната система е решила да използва обединение на присъдите (множествата). Явно затова са получили 4. Минималният вариант при обединение на две множества (едното е изцяло в другото).

  А някой твърдяха, че не всичко било статистика (математика). Айде бе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK