Осигуряващите се за здраве в ЕС не дължат пари в България, напомни приходната агенция

Месечната вноска за самоосигуряващите се е 16.80 лв.

© Надежда Чипева

Месечната вноска за самоосигуряващите се е 16.80 лв.Българите, които се осигуряват за здраве в държава - членка на Европейския съюз, не дължат вноски и в България, разясни Националната агенция за приходите (НАП).


Освобождаването от плащане в такива случаи обаче става постфактум. За целта осигуреният трябва да представи в  НАП документ, в който са описани периодите, за които е платил вноски в другата европейска държава. Такъв документ може да бъде например Европейската здравноосигурителна карта или т.нар. удостоверение Е 104.


Тъй като освобождаването от плащане в тези случаи става за минали периоди, почти винаги като изтекат повече от три месеца, здравните права на тези граждани в България се прекъсват. Това обаче не означава, че те не могат да ползват здравни услуги в ЕС. Гаранция за това е Европейската здравноосигурителна карта. Тя им дава правото да ползват здравни услуги, дори когато са изминали повече от три месеца, в които не са представили документ в България за това, че се осигуряват в друга държава-членка на ЕС.
По подобен начин стои въпросът с възстановяването на здравноосигурителните права на студентите, които учат в ЕС. Те трябва сами да доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата. Това става като в офисите и териториалните дирекции на НАП се подаде удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес.


От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските. От януари 2010 г. хората, които се осигуряват сами (например трайно безработните) внасят не по-малко от 16.80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата беше 10,40 лв. на месец.


Справка за здравноосигурителния си статус и за периодите, в които не са направени вноски, всеки може да се направи чрез сайта на НАП www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.


С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят какви вноски дължат и  лихвите към тях от 2000 г. досега. За да ги пресметнат, пациентите единствено трябва да маркират месеците с пропуски във вноските и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на J.J.
    J.J.
    Рейтинг: 756 Гневно

    А защо в периода между края на училищната фаза и началото на студенската трябва да се внесат 3 вноски? Смятате ли, че е редно?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK