Тотю Младенов: Осигуровките трябва да се вдигнат от 2012 г.

Тотю Младенов: Осигуровките трябва да се вдигнат от 2012 г.

© Юлия ЛазароваОсигурителните вноски трябва да се вдигнат, но след кризата, т.е. от 1 януари 2012 г." Това каза министърът на труда Тотю Младенов след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


По-рано днес лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ напуснаха дебатите за пенсионната реформа с аргумента, че правителството не се вслушва в искането им да се увеличи размерът на осигуровките, вместо да се върви към удължаване на осигурителния стаж . "Точно това искаме да не се прави в момента, защото ще ощети както работниците, така и бизнеса", каза Младенов. "Трябва да се стабилизира пенсионната система и на входа, но през 2012 г., когато икономиката започне да дърпа напред", обясни той.


В коментарите си след заседанието на тристранката представителите на бизнес организациите се възпротивиха на идеята за повишаване на осигуровките и контрираха, че правителството трябва вместо това да намали публичните си разходи. "Смятаме, че данъци и осигуровки не трябва да се увеличават. По-добре е да има по-високи пенсии и по-малко емигранти, отколкото ранно пенсиониране, ниски пенсии и високи данъци и осигуровки", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
"Намираме се във валутен борд и в рецесия. Трета спирачка, каквато е увеличаването на данъчно-осигурителната тежест, не е най-доброто решение", добави зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.   


Министърът на труда обясни, че увеличаването на пенсионната възраст с три години за работещите първа и втора категория труд ще започне от 1 юли 2011 г., но нарастването ще е плавно - с по 12 месеца на година, обясни Младенов. Промяната означава, че те отново ще могат да се пенсионират по-рано от останалите, но не с осем, а с пет години.


"Това са над 120 хил. души - миньори, летци, металурзи, химици, които заслужават това заради условията, в които работят", каза министърът на труда. За военните и полицаите увеличаването на стажа с три години ще е от 1 юли 2011 г., както за всички работници от трета категория.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK