София заменя дела си в халите за градинката до Руската църква

Според ГЕРБ само така ще бъде спасена зелената площ в центъра

София заменя дела си в халите за градинката до Руската църква

© Асен ТоневСтоличната община ще се откаже от 25-процентния си дял в Халите, за да стане собственик на градинката до Руската църква. Това предлагат четирима съветници от ГЕРБ за утрешното заседание на съвета.


Съдебни спорове между общината и собственика на Централните хали и теренът около градинката - "Абротеа интернешънъл", се водят от 2004 г. Въпросът със статута на градинката пък стои още от 1999 г. Теренът е реституиран и върнат на наследниците на рода Балабанови през 1994 г. Те го продават на "Абротеа" за 1.5 млн. долара.


През 1999 г. тогавашният главен архитект Стоян Янев дава разрешение за застрояване на градинката, а после го отмени. Компанията оспори в съда забраната, спечели делото и имаше намерение да строи търговски център. Междувременно общината прие Общия устройствен план на града, в който имотът е отреден за зелена площ, което означава, че в него не може да се строи.
"Абротеа" се готви да заведе дело срещу България в международен съд", каза съветникът от ГЕРБ Николай Стойнев. Той е един от вносителите на доклада и смята, че компанията има шанс да осъди държавата. Според Стойнев общината няма голяма полза от дела си в Халите. Съветникът добави, че са водени разговори с "Абротеа" и компанията е съгласна.


В доклада се предлага общината да признае, че е апортирала сградата на Централните хали в смесеното дружество и има 25% от акциите му, които ще продаде на "Ащром" (дъщерно дружество на "Абротеа").


Това се налага, тъй като се водят дела за апорта. Кметството е поръчало на KPMG оценка на акциите в халите. Компанията ги е оценила на 6 млн. лв. Като ги продаде на "Ащром", общината ще може да купи от "Абротеа" градинката, която пък е оценена от "Джоунс Ланг Ласал и Елта консулт" на 5.6 млн. лв. От дела си в халите София получава по около 300 хил. лв. годишно.


Срещу предложението се обяви Георги Кадиев от БСП. Според него общината първо трябва да поръча оценка на цялата сграда на Халите, а не само на дела си в дружеството, и тогава да реши дали сделката си заслужава. "Ще се окаже, че заменяме кон срещу кокошка", смята Кадиев.Общината си връща "Топлофикация" с 510 млн. лв. дългове


Столичният общински съвет ще гласува формално утре да си върне собствеността върху "Топлофикация". Докладът е внесен от зам.-кмета Минко Герджиков. Дълговете на дружеството, което за около две години беше държавно, са 510 млн. лв. към декември 2009 г. "Задълженията превишават с 93.7 млн. лв. вземанията. Основната причина е акумулираната през годините загуба от 103 млн. лв., дължаща се на продажба на топлинна енергия по определена от държавния регулатор цена", пише в доклада на Герджиков. От дълговете най-големи са към "Булгаргаз" - над 150 лв. за 2008 г. и още 33.5 млн. за 2009 г. "Топлофикация" обаче дължи пари и на топлинни счетоводители, ЧЕЗ, за ремонти. Най-големите длъжници на дружеството са битовите абонати с 257 млн. за 2009 г. Общината е поискала от министерството на икономиката да инициира законодателни промени за по-добра събирамост на вземанията. Пред ДКЕВР София настоява да "утвърди реална цена на услугата".

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 540 Неутрално

  " От дела си в халите София получава по около 300 хил. лв. годишно."

  А само от паяците общината гушва 300 хил. лв. на ден... Най-малко!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 2. 2 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 862 Неутрално

  тази градинка ще излезе поне 5 млн лв

  Истината ни прави свободни.
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:38 на 20/07/2010 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Четиримата общински съветници от групата на ГЕРБ, ще предизвикат нов лобистки скандал ... и работа на прокуратурата.

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:21 на 20/07/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 469 Неутрално


  Абе що не им я остават градинката за вечно ползване. Може да построят миниголф игрище например

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 7. 7 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Идеята е чудесна и моментът е добър (никой не гори от желание тепърва да почва нови строежи на търговски обекти, камо ли противоречиви такива), но замяната трябва да се изпълни правилно: абсолютно прозрачно, балансирано, с всички необходими оценки.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 8. 8 Профил на Ændil
  Ændil
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Обезщетили са ги в центъра на София с градинка?
  Егати тъмната индия.
  Все едно някой индианец да го обезщетят с парче земя в Манхатън.
  Това българите вярно са големи балами.
  Кой е подписал акта за възстановяване?

 9. 9 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Неутрално

  По добре ли е да построят там 16ет. сграда какъвто е бил проекта??Това е начин да се прекратят съд. дела които се точат от времето на Софиянски а и малко зеленина не е излишна !!

 10. 10 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "София заменя дела си в халите за градинката до Руската църква"

  "Де го чукаш, де се пука!"

 11. 11 Профил на leshii
  leshii
  Рейтинг: Неутрално

  Според съда собстееността на Халите е на СО, според съветниците в СО - на Ащтром
  Ето и информация по далата за халите от Блога на Стефан Софиянски
  ДЕЛОТО ЗА ЦЕНТРАЛНИ ХАЛИ

  На 26 април 2004 г. Върховната касационна прокуратура /ВКП/ започва проверка по повод изнесените обстоятелства в медиите за извършени от кмета Стефан Софиянски продажби на държавни имоти и реституции в държавни терени в нарушение на закона.

  На 29 април 2004 Прокуратурата повдига обвинение към кмета на София Стефан Софиянски за престъпление по служба във връзка със сделката с Централни хали. Определена му е парична гаранция от 10 000 лева и му е наложена забрана да напуска страната. Върховна касационна прокуратура /ВКП/ иска отстраняването му от длъжност.

  През юни 1998 година Стефан Софиянски подписва договор с фирма “Ащром”- Кипър за създаване на смесено дружество “Централни хали” АД. Общината влиза в акционерното дружество със сградата на Халите с площ от 4014 кв. м и прилежащите й 7015 кв. м дворна земя.

  Имотите са апортирани в дружеството по балансовата им стойност за общо 9375 лева. Допълнително общината внася по сделката още 3125 лв. Така придобива 25% от акциите с общ номинал 12 500 лева. С това кметството доброволно се отказва от правото на решаващ глас при взимането на решения. Пазарната стойност на имотите, по които е трябвало да бъде сключена сделката, е 400 пъти по-голяма. Това показва още на 15 април 1998 г. експертна оценка на фирма “Фопис консулт” ООД, поръчана за целта от общината. Експертите оценяват сградата за 2 442 036 щатски долара, а земята - за 930 хил. долара. Ремонтираната сграда на Централните хали е открита на 30 май 2000 година .

  На 5 май 2004 г. година Състав на Софийски градски съд отстранява от длъжност столичния кмет Стефан Софиянски. В мотивите за решението си съдът посочва, че от събраните доказателства може да се направи извод, че има извършено престъпление, както и за участие на обвиняемия в него. Според съда от сделката са причинени вреди от имуществен и неимуществен характер. Седмица по късно апелативния съд потвърждава решението на СГС за отстряваване от длъжност кмета Софиянски. На негово място е назначен за временно-изпълняващ длъжността кмет на София Минко Герджиков.

  На 7 юли 2004 г. СГС го възстановява като кмет на столицата. В мотивите си съдът посочва, че двумесечният срок, предвиден от закона за разследване, е изтекъл. На следващия ден СГП протестира решението на СГС за възстановяване.На 14 юли 2004 г. Софийският апелативен съд потвърждава възстановяването му на поста кмет на столицата. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

  На 21 юли 2004 г. Прокуратурата внася в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Стефан Софиянски по делото за ремонта на Столичните хали. На 13 септември 2004 г. е първото заседание по делото. Делото е отлагано няколко пъти .

  На 7 юли 2005 г. Софийският градски съд (СГС) спира делото за сделката с “Централните хали” срещу Стефан Софиянски. Магистратите приемат, че бившият градоначалник има депутатски имунитет след като ЦИК вече е обявила резултатите от парламентарните избори. На 27 септември 2005 г. Главният прокурор Никола Филчев внася искане в 40-то Народно събрание за снемане имунитета на народния представител Стефан Софиянски заради сделката с “Централни хали”. Създава се временна парламентарнта комисия, която да проучи дали има достатъчно данни за извършено тежко престъпление от Стефан Софиянски.

  На 11 януари 2006 г. временната парламентарна комисия “Софиянски” отказва да се даде разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу Стефан Софиянски.

  На 20 февруари 2006 г. в писмо до председателя на парламента Георги Пирински Стефан Софиянски декларира, че е съгласен водените дела срещу него да продължат.На 20 февруари 2006 г.депутатите от НС 40 свалят имунитета на Стефан Софиянски.

  На 28 април 2006 г. Стефан Софиянски се явява в съда по делото за Централни Хали за първи път без имунитет, обвинява Прокуратурата, че умишлено бави делото. На 13 юни 2006 г. на поредното заседание по делото Прокуратурата иска 7 години затвор, 4000 лв. глоба и лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 10 години за бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

  На 14 юни 2006 г. Софийският градски съд оправдава Стефан Софиянски. В мотивите си съдът посочва, че като кмет Софиянски не е можел да носи отговорност за сделката, защото решението е взето от Столичния общински съвет, който е колективен орган. Според съда общината продължава да е собственик на Централните хали, което е посочено и в нотариалния акт.

  На 13 септември 2006 г. Софийска градска прокуратура протестира срещу оправдателната присъда на Стефан Софиянски по делото за Халите, която му постановява Софийски градски съд. Делото е внесено в апелативния съд за ново разглеждане. Обвинителите не приемат становището на СГС, че бившият кмет не е нарушил задълженията си. На 7 ноември 2006 година Софийският апелативен съд гледа делото за Халтите. Апелативният съд потвърждава оправдателната присъда по делото за Централни хали.

 12. 12 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като добавка към # 11, трябва да се каже, че има още една интрига за въпросния "терен", кв. 494!
  По заповед на главния архитект на София Петър Диков от 6 февруари 2007 г. той се разбива на още нови парцели. Тогава, кв. 494, където се водят Руската църква и паркът около нея в кадастъра, се създава нов УПИ (урегулиран поземлен имот) под наименование кв. 494 А. Това е стъпка към уреждането на Културния дом на Москва на ул. “Раковски” 92 (бившето съветско посолство) да си построи още една сграда там. Тя трябва да е върху 450 кв. м и управителят на Дома на Москва, тогава, Борис Громов предлага на Столичната община с писмо от 10 август 2006 г. там да се повтори футуристичният дизайн на прочутата Haas haus в центъра на Виена. Тя също е строена от руснаци.
  Но имат ли право да строят, след като теренът на тяхното посолство там, от края на 70-те години на миналия век вече не е руска собственост, а е държавен, а от 1997 г. - частна общинска собственост? Оказва се, че имат своето основание, защото бившият кмет Стефан Софиянски на 2 март 2001 г. е осъществил заменка на част от това елитно общинско място в центъра с имот в Москва, сред срещите си с Лужков.
  Интересното е, че самият главен архитект на София Петър Диков сам отмени тази оспорвана в съда своя заповед през април 2008 г. под напора на протести от граждански сдружения и живеещи в района на ул. “Московска”.
  Но по Закона за устройство на територията той може да си отмени заповед в срок до 30 дни от издаването й, сиреч до 6 март 2007 г. А той го стори далеч по-късно. Така сега арх. Диков хем афишира, че Москва не може да строи до Руската църква и така блокира и израелците, хем е оставена открехната вратичката в следващ удобен момент отмяната на заповедта да се анулира заради неспазения срок и новият УПИ - кв. 494 А, да се усвои.

 13. 13 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На това място (въпросната градинка) през 1912-13 врати отваря сладкарница "Цар Освободител" - средище на столичния интелектуален елит. По-късно става известна с прозвището "Писателското кафене".
  Разрушена е 1977 год. като символ на капитализма, след като близо три десетилетия след ВСВ е използвана като галерия. Можете да видите снимки на сайта на Стара София.

 14. 14 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Има неща, които са безценни. Едно такова нещо е лицето на столицата ни. Много се надявам, че най-после безугредното застрояване с нови грозни сгради, не вписващи се в общия облик на околните сгради, водещо до безобрана еклектика, да бъде спряно.

 15. 15 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 517 Неутрално

  властимащите в нашата страна винаги имат резервен план да натамънят некоректни сделки в ущърб на обществото и в полза на съмнителни интереси.Винаги намират оправдание за нежеланието си да се държат ,като слуги на народа/обществото ,каквито би трябвало да са .В случая общинарите не търсят вариант да запазят знакови за София сграда и място , а с действията си показават неистово желание халите да станат собственост на тея дето ги ремонтирах под условие за ползване определено време.ФАКТА ,ЧЕ ОБЩИНАРИТЕ НЕ СЕ БОРЯТ ДА ПРЕРАЗГЛЕДАТ СДЕЛКИ И ДОГОВОРИ, А УГОДНИЧЕСКИ ПРЕДЛАГАТ удобен за частни интереси вариант е красноречив.Про даж ни ци.

 16. 16 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нормално ли е да замениш търговски център на пъпа на София за малка градинка?! Който отговори "ДА" да отиде да се прегледа! Фандъкова добре си е пресметнала личните финансови изгоди, за да твърди подобни безумия! тео затова 20 години ни крадат и изтупват като брашняни чували - защото много лесно се съгласяваме! Би трябвало да има обществен дебат с поставени на масата договори, които алчните общинари са сключвали - и прокурор- наблюдател!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK