Дянков очаква поне 200 млн. лв. годишни икономии от съкращения в администрацията

Дянков очаква поне 200 млн. лв. годишни икономии от съкращения в администрацията

© Асен ТоневОколо една трета от структурите в централната администрация ще бъдат съкратени в резултат на реформата в нея. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след днешното заседание на кабинета, който прие плана за реформата.


От съкращенията ще бъдат спестени около 18-20 млн. лв. на месец или 200 - 250 млн. лв. годишно, каза Дянков. Част от икономиите вече са направени и са отразени в актуализацията на бюджета за тази година, а останалите ще се включат в проектобюджета за 2011 г.


В момента броят на структурите в централната администрация е 106, а в началото на мандата са били 115. Досегашното намаление на чиновниците в министерствата е с 10 860 души, в които влизат и "кухите" бройки, които МВР обяви, че ще съкрати. Отсега нататък ще се преструктурират още 56 звена, което ще доведе до намаляване на щатна численост на администрацията с още поне 2500 бройки, каза Дянков. Това трябва да се случи до края на 2010 г. и януари 2011 г.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че в новосъздадената агенция "Безопасност на храните" ще се влеят три структури - Националната ветеринарно-медицинска служба, Националната служба за зърното и фуражите и Националната служба за растителна защита.  Друга промяна е закриването на фонд "Тютюн", чиито функции ще бъдат поети от фонд "Земеделие". Някои звена ще станат търговски дружества като Агенцията за борба с градушките, каза Найденов. Той добави, че предстои много голяма реформа и в лабораторния контрол. От 100 действащи лаборатории към министерството ще останат 6, които ще правят проби за безопасността на храните. С промените се очаква  администрацията във ведомството да намалее с над 1600 души.


Военният министър Аню Ангелов каза, че предстоят съкращения с 40% на администрацията на висшите военни училища и това ще се случи до края на август. Ще има намаление и на числеността на армията, след като завърши прегледът на въоръжените сили, каза още министърът, но не посочи с колко души и как ще стане това. Промените не са съгласувани с президента, защото са прерогатив на изпълнителната власт, каза Ангелов. Предвижда се детските градини, които са създадени от Министерството на отбраната, но са извън поделенията на армията, да се управляват от общините, като ще има преференциални условия за приемане на деца на военнослужещи, обясни Ангелов.


Министерството на образованието ще децентрализира финансирането на професионалните и специалните училища. В момента тяхното финансиране поглъща голям ресурс, каза зам.-министърът Петя Евтимова.


Здравният министър Анна Мария Борисова каза, че част от Районните инспекции за контрол на общественото здраве  ще се влеят в агенцията за безопасност на храните. Друга част от РИОКОЗ ще се обедини с районните центрове по здравеопазване. При сливането обаче ще се съкращава само администрацията, а не експерти, подчерта тя. Очаква се от тази реформа да се спестят над 4 млн. лв.


в МВнР върви преглед 25 дипломатически служби, каза зам.-министърът Валери Рачев, но не уточни колко от тях ще бъдат закрити. Дългосрочните командировки на голям брой служители ще бъдат прекратени. Министерството ще се освободи до края на годината от поне 7 имота с отпаднала необходимост като част от тях ще бъдат прехвърлени на други ведомства, а други - продадени. 


Обсъжда се възможността да се делегира правото на консулски представителства на други държави да издават визи за България и така да се спести от консулски служби. Ще предложим и вариант за преструктуриране на управлението на държавните имоти в чужбина, тъй като в момента това се прави по неудовлетворителен начин, каза Рачев.


Дянков каза, че всички министерства са предложили "доста амбициозни реформи" и ще има закриване на големи агенции като Изпълнителната агенция по почвените ресурси към Министерството на земеделието. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK