Сърдечни пороци, или как се източва здравната каса

Сърдечни пороци, или как се източва здравната каса

© Георги КожухаровСлед две години и половина увъртания, половинчати проверки и опити да се замаже какво точно става и защо здравната каса плаща все повече и повече за инвазивна кардиология агенция "Медицински одит" към здравното министерство е готова с доклад за нарушенията.


Те могат да се обобщят или като мащабен опит за източване на здравната каса, или като огромна и едновременна разсеяност на кардиолозите и личните лекари, които са изпращали пациентите в болниците.


Само числа
Над 10% от средствата на здравната каса за болниците отиват именно за клиничните пътеки по инвазивна кардиология, по които се лекуват остри сърдечни състояния, инфаркти и др. Само през 2009 г. пациентите по тези пътеки са се увеличили с 38.9%.


Националните консултанти по кардиология са единодушни - една от причините е, че инвазивната диагностика по тези пътеки (изследването на пациентите с контрастно вещество, бел. ред.) се заплаща много добре от здравната каса.


Последната проверка на агенцията "Медицински одит" показва, че само от януари до май 2010 г. по клинични пътеки за инвазивна кардиология са били изследвани или лекувани близо 26 хил. пациенти. За това здравната каса е платила 56.6 млн. лв.


Резултатът от анализа, който обхваща и цялата 2009 г., когато за такова лечение са били платени над 80 млн. лв., показва, че в някои болници между 75 и 85% от приетите и изследвани пациенти... са били практически здрави. Това означава, че освен лечението на хора с инфаркти и сърдечни заболявания тези болници в повечето случаи са извършвали ненужни скъпи изследвания.


В добавка са приемали пациентите по спешност, за което касата е плащала още по-скъпо - със 100 лв. повече за изследване и с 1000 лв. отгоре, ако се извършва допълнителна манипулация – поставяне на стент или разширяване на кръвоносните съдове.


Проверката показва още, че част от лабораториите, в които се извършват тези високо специализирани и скъпи изследвания, отчитат повече от 24-часова натовареност за едно денонощие - 23 пациенти дневно, при положение че процедурата трае 40-80 минути при средна за страната натовареност от 4.5 пациенти.


Всичко това поставя под въпрос статистиката, че точно 1.2 млн. българи страдат от сърдечно-съдови заболявания и поражда съмнение дали това трябва да е основен приоритет на здравната система. Има кардиолози, които са убедени, че статистиката не е точна (виж интервюто).


Малко практика


През 2009 г. здравната каса подготви два доклада защо плаща толкова много по най-скъпите клинични пътеки и каква е причината броят на пациентите на тези клиники да расте в пъти в последните години. Докладите обаче не разглеждаха 33-те лаборатории, които извършват инвазивна диагностика.


Затова през 2010 г. здравното министерство също назначи проверка на всяка болница поотделно. Оказа се, че част от клиниките не спазват стандартите, а са съсредоточени в печеленето на средства или на жаргона на лекарите - в "добив на клинични пътеки".


"В проверките ни има три акцента – около 45% от изследванията през 2009 г. са направени в 4 лаборатории с по един апарат. 85% от прегледаните там са здрави, а 90% са приети по спешност. Нито здравите са имали индикации, нито спешните пациенти са били спешни. Така се източва касата", коментира за "Дневник" доц. Божидар Финков, републикански консултант по кардиология и завеждащ клиниката по кардиология на университетска болница "Св. Анна".


По думите на бившия министър на здравеопазването източването се познава много лесно още по талоните с направление от личния лекар – не е възможно да имаш остра болка в покой и да си пациент, който трябва да бъде приет по спешност, след като си взел талона и си отишъл в болницата след 5-6 дни или две седмици.


Финков допълни, че при проверките са се натъкнали и на случай, в който в един и същи ден седем души от едно малко село са били прегледани по спешност точно по този начин.


Още по-драстична е статистиката, когато става въпрос за крайния резултат – независимо дали са извършени или не такива процедури, смъртността е една и съща, допълва доц. Нина Гочева от Националната кардиологична болница (виж интервюто).


Война в съсловието


До този момент кардиолозите, независимо къде работят, упорито мълчаха дали нещата в сектора се случват по най-правилния начин. Сега обаче принципът "Гарван гарвану око не вади" е нарушен и в сектора се води истинска война.


След оповестяването на анализа най-новите болници, собственост на Българския кардиологичен институт (от групата на дистрибутора на лекарства "Търговска лига"), изпратиха до Божидар Финков нотариална покана да прекрати всякакви изявления, свързани с техните болници, в противен случай ще си търсят правата по съдебен ред.


Кардиологичните клиники във всички болници, както и входът на жилището на Финков са облепени с плакати с негово интервю, части от които са опровергани с едър шрифт.


От института са оспорили изводите на медицинския одит писмено пред здравното министерство.
"В болницата в Ямбол имаме 30% изследвания на пациенти без особени изменения, а не 84%, както пише в доклада", каза за "Дневник" Славейко Джамбазов, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт.


Оттам са изпратили писмо до здравната каса с предложение да бъдат променени диагностичните алгоритми за хоспитализация. "Не е нужно да откриваме топлата вода, може да се използва опита на американските и европейските кардиологични дружества и така ще бъде сложен ред в системата. Да се приемат категорични изисквания за работата на кардиологичните болници и най-важното е да работят 7 дни в седмицата, защото работят с инфаркти", каза Джамбазов.


В същото време от Българското дружество по кардиология очакват официално доклада, за да обсъдят практиките на свръхприем на "здрави" пациенти и да предложат начин за спиране на добива на клинични пътеки за сметка на пациентите и бюджета на здравната каса. 


Препоръките


След като в края на юни агенцията и националните консултанти обобщиха резултатите от проверката на кръгла маса, в началото на тази седмица агенцията представи в Министерството на здравеопазването доклада и няколко препоръки, които най-вероятно ще бъдат възприети.


Една от тях е да се направи национален регистър за инвазивните сърдечно-съдови интервенции, който да включва не само бройките пациенти, но и резултатите от тях. Експертите предлагат и да се променят медицинските стандарти за работа на лабораториите, да се регистрират усложненията, да се сертифицират клиниките и специалистите по кардиостимулация и да се повиши контролът при разкриването и по време на дейността на тези клиники.


Включително и най-вече за това кога приемат пациенти по спешност. Инспекторите препоръчват и да се направи и национална програма за инвазивна кардиология.


От агенцията предлагат да се въведе разрешителен режим на лабораториите за инвазивна кардиология. В момента болниците получават общо разрешение за кардиологична клиника, купуват си апаратура и започват да извършват процедури само уведомявайки здравното министерство и здравната каса.


Идеята регистрационният режим да се смени с разрешителен съвпада с проекта на здравното ведомство министърът да получи правомощието да раздава и отнема лицензи на болници и да решава къде какви клиники да съществуват, ако те искат да работят със здравната каса.От доклада на медицинския одит


- 85% от приетите и изследвани пациенти в някои болници са били здрави
- 35% е максималният процент изследвани здрави пациенти средно за ЕС
- 45% от изследванията у нас през 2009 г. са направени в 4 лаборатории с по 1 апарат


Болници - ударници по инвазивна диагностика
болницасобственикброй лабораторииизследвани пациенти (2009 г.)среднодневна натовареност
СБАЛ по кардиология, Плевен"Търговска лига"1619723
УМБАЛ "Св. Георги", Пловдивдържавата2573722
СБАЛ по кардиология, Ямбол"Търговска лига"1511319
МБАЛ "Св. Марина", Варнадържавата1383414

По темата работи и Нели Чолашка

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  черни души в бели престилки!

 2. 2 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Хубава работа, ами сега накъде?!
  Вие идеи нямахте ли като предприехте тази кампания, някаква стратегия за оптимизиране на порочната система или доразкрихте пробойните, сигурни сте, че са те, ама корабът си потъва още по-скорострелно, заради вас?!?!?!?!?!
  В момента е блокирана работата на всички болници, чрез така наречената схема с отпуските, чрез която се реализират огромни икономии от клинични пътеки, медикаменти и т.н., заплатите са мизерни за отпуск... Родните лекари и мед. сестри са пуснати в 40 до 60 дни отпуск и представете си кой ги замества - НИКОЙ!!!
  Тези хора обаче в момента си търсят работа в чужбина, работят за по месец там пробно за по хилядарка и след това ги наемат след около месец при супер условия, съобразявайки се с родния закон. Честито, всеки ден напускат по трима висококвалифицицрани лекари и още толкова висококвалифицирани медсестри за чужбина - факт, неоспорим!!!
  Какви реформи, какви тъпаци, каква сган, неземна, откъде ви изкопахме толкова прости и даже и власт ви дадохме, не сте по-добри от предишните тъпаци!!!!!!
  Проверете гореизложеното и ще ви се изправят косите!
  Пазете си сърцата, защото лекари за него - йок!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Собственик "Търговска лига" - хахахахаха! Далл богг живот и здраве на тези момчета! Добре са ги научили майките и татковците им, че най-лесно държавата се лъже , а чиновниът най-лесно се оставя да го "убедиш" в твоите аргументи (в случая - в цената на клиничната пътека). Хахахахахахаха!

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  ПС. Досетете се какво щеше да ни се случи с лансираното от Лъчо Мозъка и Божидар Нанков "Задължително осигуряване в доброволен фонд", за което се точеха да ни прибират още 6% от заплатата (защото толкова - 14% било в Европа)

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 5. 5 Профил на Bobi Froloshki
  Bobi Froloshki
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Списъка с препоръките много напомня едно писмо за НЗОК от читател на "Дневник", публикувано преди няколко години.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:45 на 21/07/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Ако им трябват свидетелски показания за падобен опит в III-та Градска Болница от Бивш екип на Правителственна болница да ми се обадят по скайпа! Има го в профила ми.
  Става въпрос за натиск за инвазивна диагностика при уж контролен преглед , 1 година след стеноза.
  Груб натиск.
  Липса на алтернатива!
  Шантаж на роднини.
  Полу криминална история.
  Паяциенти които дрънкат като часовници с по две или три пружинки в сърцето! Ужас като филм по хичкот.
  Формален преглед, дори без мерене на кръвното!
  Заклучение издадено като от касапин. Не носещо и формални белези на епикриза.

  В окръжна болница положениеот е още по лошо.

  Адмирации за д-р Балева от Медицинска Академия!
  Адмирации и за малко дръпнатата и колежка!
  За доктор Шимони поздравления!
  Бъобще добър, екип с човешки и професионални качества!
  В една бедна болница правят чудеса от човечност. Те са диагностици. Не поставят стендове.


  Останалите Болници да не давам определения!

  Просто наи ревливите съсловия в България, лекари, полицай и учители имат световни титли по корупция и погазване на всякакви етични и общественни норми!

  Хитростта пречи на мисълта!
 8. 8 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  БРАВО НА ДНЕВНИК ЗА ТАЯ СТАТИЯ!
  Не съм специалист в тази област, но по стечение на обстоятелствата знам за какво става дума!
  Става дума, както винаги, за много пари и за една комуно-ченгесараска шайка!
  КАКТО ОБИКНОВЕНО В ДЪРЖАВАТА-КОЧИНА!

 9. 9 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#1] от "хм":

  Много хубаво казано:

  "черни души в бели престилки!"

  И с мръсни червени задници!

 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 917 Весело

  Лицето тихомир каменов,както и неговите ортаци - всичките червени отрепки,отдавна плачат за обесване!Ако някой се разрови из тяхните - на Търговска лига,антрезитини складове,свят ще му се завие!Впрочем,тази вода ненапита,защо се крие в Шверцария?Може би обича да кара целогодишно ски?Или просто го е СТРАХ!От правосъдиета ли?Или от *благодарните* пациенто и клиенти?

 11. 11 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ах, на батко стачниците хрисими. Как да не ви разцелува човек.

 12. 12 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 664 Гневно
 13. 13 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Без да съм специалист, тези трикове ги знам от три години. Министрите на "здравеопазването" да са идиоти не са - по-скоро някои са мошеници (за последната нямам мнение все още). Е пита се що нищо не са направили?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всъщност цялата здравна система в България е ориентирана към източване на здравната каса, а не към лечение на пациента. Ако случайно пациента бъде излекуван, това не е благодарение на здравната каса, а благодарение на това, че все още се намират читави лекари, които обаче са все по-малко и по-малко.

  Докато не се разбие монопола на здравната каса простотията ще продължава да е същата.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: 466 Гневно

  Отдавна бандата на Тихомир Канев и другите партийни другари плаче за съд!!!

 16. 16 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Истината е, че медицината не е точна наука, работи се с проценти и вероятност за успех или неуспех. Надеждата на човека да бъде вечно млад, вечно жив и с добро самочувствие се експлоатира не само от медицината, но и от много други сфери на обществените услуги и индустрии. Там са парите! Ако се разгледа списъкът на 10-те най- печеливши фирми в света - публикува се ежегодно, ще се види че поне 5 от тези фирми са ангажирани в производството на медикаменти. За да оцениш ефикастността на един лечебен метод или медикамент понякога са необходими десетки години. През последните 10-15 години коренно се промени поведението при остър миокарден инфаркт, но в дългосрочна перспектива, дали ще се докаже, че сегашният стереотип удължава реално живота? Ако посетите музея на Моцарт в Залцбург, ще се ужасите от методите на лечение (кръвопускане, лаксативни корени и др.), които са прилагали тогавашните медици. Учутващо е, как изобщо е оцелявал години наред! Но 4 от шестте му деца не са преживяли медицинските грижи. След години някои от съвременните методи в медицината ще се струват ужасяващи за нашите наследници. Когато се въвежда нов метод за диагностика и лечение в медицината, той дава големи надежди. Тъй като човек е любопитен, е готов да го изпита и плати огромните пари, на които се предлага всичко ново.
  Наистина съществуват огромни злоупотреби с доверието на пациентите при извършването на коронарографии, балонни дилатации и сърдечни операции. Не бива да се правят изследвания и процедури при хора в напреднала възраст с ясно изразени противопоказания за подобни манипулации, с тежки органни увреждания: в т.ч. бъбречна, чернодробна или дихателна недостатъчност, напреднала мозъчна атеросклероза и т.н.. Трябва да се изхожда от най-важния принцип в медицината: "първо да не вредим". С лечебните процедури нещата трябва да стават по- добре! За да няма злоупотреби трябва да се създатат независими лекарски комисии, които да преценяват дали някой, който има някакви показания за извършване на извазивни сърдечни процедури, няма съществени противопоказания за извършване на такива. Иначе диагностичните процедури - клинични, лабораторни и инструментални носят информация. С колкото повече информация разполагаш, толкова по-добре. Парите са нещо друго. Средствата нямат директно отношение професионализма в медицината. Лекарят е длъжен винаги да предлага само най- доброто!

 17. 17 Профил на ganiubalkanski
  ganiubalkanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЗДРАВНАТА КАСА Е ПИРАМИДА!

  ПОПИПАЙТЕ (НЯМА ГРЕШКА ) ЛИЧНИЯ КОРУМПИРАН БОКЛУК НА ББ!

  ДЕТО ГО МААНАХА ОТ ЗАМ ПРИДСИДАТЕЛ НА ПАРЛАМИЕНТЪ, АМА СЕ НЕ ДИСТАНЦИРАХА ОТ НЕГУ!

  МАСКАРИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK