Председателят на ВКС Лазар Груев призова институциите към взаимодействие

Лазар Груев

© Юлия Лазарова

Лазар ГруевВластите да си взаимодействат и партнират, призова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев по повод коментарите на изпълнителната власт, че критиките в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи са насочени предимно към съдебната система.


"Би следвало да се осъзнае, че всички сме в една лодка. Затова непрекъснато призовавам институциите към взаимодействие и партньорство в рамките на техните правомощия. Защото един наказателен процес започва от полицията, минава през прокуратурата и завършва в съда. Не може да има разделителни линии, всеки трябва да свърши своята работа", коментира Груев.


По думите му изказвания като това на вътрешния министър Цветан Цветанов, че пет процента от съдиите са се сраснали с престъпността, "действат силно затормозяващо на съдиите". "Попитайте главния прокурор кога, колко и какви обвинения ще повдигне. За един съдия е важно не какво се казва, а какво вършат съответните институции, заяви Груев, запитан как ще коментира думите на вътрешния министър.
Вчера Цветанов обяви, че съдебната система се е сраснала с престъпността и партиите, управлявали през последните 20 години. Само пет процента от съдиите са такива, но те работят по най-тежките знакови дела за организирана престъпност и с голям финансов ресурс", заяви той в коментар за доклада на Европейската комисия.


Още в деня на представянето на доклада Груев заяви, че ще е груба грешка, "ако за пореден път докладът се прочете както "дяволът евангелието" и той се използва за междуинституционални нападки, обвинения или себеизтъкване".


Груев уточни, че от вчера докладът на ЕК и препоръките в него се анализират, а днес ще подпише писмо да председателите на съдилищата в страната и след края на съдебната ваканция – 1 септември, те ще се събират на национално съвещание и ще набележат конкретните мерки за реакция.  


По повод една от препоръките на Брюксел за повишаване на професионализма председателят на ВКС коментира, че това е свързано с обучения и смята да се обърне към председателите на съдилищата в Европа и с тяхната експертна помощ да усъвършенства този процес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Взаимодействие,в защита на мафиотите,ли?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Дружна дружина - просо сънува!

  Всеки да си носи отговорността.
  Аман от колективна безотговорност.

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Съдебна ваканция ли?
  Тя съдебната система е тотално продънена морално и професионално, те ваканция ще ми правят...
  Егати ситуацията: има крайно критичен към съда доклад, очевидно нещата не работят както трябва и вместо да се хванат да почнат да се изчистват от повсеместната корупция която цари сред тях, те ще ходят на ваканция до 1 Септември... да не вземе да им се развали рахатлъка случайно. Преди месец един друг тюфлек обяснваше как като свършило световното щал да говори за социално слабата си дъщеря с имот в Приморско, сега този тюфлек щял да почне да действа след ваканцията....
  Искам да знам колко и къде са почивните станции на съдебната система и колко пари им е годишната издръжка респ. издръжката на един съдия решил да заведе на аванта цялата рода до девето коляно начело с тъщата да си печат дебелите задници на плажа...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 4. 4 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В нормални държави след такива констатации се подават оставки,а не се излиза в съдебна ваканция.

 5. 5 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  А когато взимахте парцели по морето като "социално слаби" що тогава не призовавахте за взаимодействие?

  Orda
 6. 6 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това лице съм го сезирал - и съм поискал да отговори на въпроса ЗАЩО В РЪКОВОДЕНИЯ ОТ НЕГО ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД СЕ ИЗВЪРШВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СЕ ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА! Но то не благоволява да ми отговори. Фактът може да се види в блога ми: http://kkabakciev.blogspot.com/
  Лицето, доколкото ми е известно, е не само кадрови избраник на агент "Гоце", но е било и комсомолски секретар на Юридическия факултет на СУ!
  Дайте му по-подробно биографията, ако може (който я има)! И СЕ ЗАМИСЛЕТЕ КОИ КОНКРЕТНО СЛЕДВА ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА, ЧЕ В ТАЯ "ДЪРЖАВА" НЯМА ПРАВОСЪДИЕ!

 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Изключително смешен и жалък едновременно беше вчера Кокинов, когато го питаха по бТВ не трябва ли "бедните съдии и техните отрочки" да бъдат изправени пред съда! Каза, че засега било нямало такива данни, та да трябва да бъдат изправени пред съд! Няколко пъти притискан да обясни, само повтаряше "Аз така мисля."
  На мен лично ми се струва, че, ако това беше в САЩ, "бедните съдии и техните нуждаещи се отрочки" вече щяха да бъдат в затвора. Вие какво мислите по въпроса? Някой не знае ли дали не е имало подобен случай в САЩ - и как е завършил?

 8. 8 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 221 Гневно


  ГРУЬО !!!!

  СПРИ ДА "ПРИЗОВАВАШ" КАТО СЕЛЯНДУРА ПЪРВАНОВ

  А СИ ОЗЪПТИ АЛЧНИТЕ МАГИСТРАТИ

  И ДЕЙСТВАЙ !!!!!

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 9. 9 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Наистина,докладът на ЕС се чете като дяволът Евангелието, а ние пригласяме на този или на онзи,в зависимост от политическите си пристрастия като малоумници.

  Аз имам възможността да познавам съдебната система в един провинциален областен град. Това което може да се види с неворъжено око е следното:

  1.Пълно безхаберие на полицейското разследване.Поне в нашия град това са хора завършили право предимно в Русеснския университете,Варнеския свободен университет, Великотърновския университет,Благоевградскя универсистет и т.н. Качеството на обучение в тези факултети е много по-слабо от това във водещите факултети и това не е трудно да се установи.някои имат откровени проблеми с правописа дори.Тук допираме отново до сакралния въпрос,нормално ли е в 6-милионна България да има 13 правни факултета?Естествено не!
  Определено пазарът на труда се наводни със слабоподготвени юристи, много от които успяха да се промъкнат и в съдебната система. Едно време право отиваха да учат най-силните ученици от съответните випуски.
  Голям управленски проблем за досъдебнотопроизводство е,че разследващите полицаи административно са подчинени на полицейските шефове, а методически на прокуратурата. В МВР липсват процедури за съответните следствени действия, на практика липсва и качествена преквалификация и обучение.Дознателите са оставени на тяхната съвест и добронамереност за да повишават липсващите им познания в областта на криминаликтиката например.

  2.Следствието.Тези хрантутници 3 години си живяха със съдийски заплати без да правят почти нищо при явното съзнание на управляващите политици за това положение.През това време забравиха да работят и изостанаха от развитието на отделните видове ряазследвания.Сега уж има намериха някаква работа,но общо взето мижи да те лажем. А големите заплатки и екстрите като на съдии си останаха.

  3.Прокуратурата.Това е най-смръдливото звено от веригата на наказателния процес и най-корумпираната част от съдебната система. Към това трябва да прибавим и слабата подготовка на много прокурори, които практически не са в състояние да ръководят методологично работата на следствените ортани.
  меко казана е спорна и митичната фигура на Гл.прокурор - б.Велчев. както често обичам да казвам, като ярък представител на един от най-влиятелните комунистически кланове др.Велчев не е поставен на този пост за да вкарва другарите в затвора а за да не позволява това да се случва. Мисля,че засега се справя добре със задачата си.Бойко Борисов,който е известен със комунистическия си произход и солидната си подкрепа с кояте се ползува от едни най-влиятелните комунистически кръгове се е прегърнал в странна прегръдка с др.Велчев.

  4.Съдът. Централизираните избории за съдии на всички нива вече започва да дава резултати. тези коита са запознати на мегат да не забележат,че съдиите които са избрани на централен конкурс вече не се държат като част от местните политически мафии. Дали тове достъчно?ще трябва ли да чакаме да се пенсионират или да умрат на постовете си по-голямата част от съдиите които са назначени с политически протекции или чрез лобиране на съмнителни типове от сорта на Красьо Черничкия.

  Наложителна е незабавна промяна в Конституцията в частта и за съдебната система.Следствие и прокуратура следва да излязат от съдебната система и де преминат към изпълнителната власт! Разбира се следва да се изгради и нов НПК съответствуващ на съвременните реалности.Трбява да се ограничат силно възможностите за споразумяване по някои престъпления.Прокурорите да не се оплакват а просто да вземат да работят вместо да играят на някакви игрички на компютрите си

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#9] от "bate_Ventzi":

  Като пишеш,проверявай фактете.Във варненският университет,например,миналата учебна година,завършиха право 5 /пет/ студента,от приетите 250.Значи 5 са знаели.А,там преподават същите преподаватели,които преподават в СУ,които твърдят,че качеството на завършилите,е както в СУ! Нещо се разминавате.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 61 Гневно

  До коментар [#8] от "barcelona":

  Ако Груйо си озапти съдиите, а Цветанов ченгетата, ще станем нормална държава! Винаги една държава е ненормална, когато някой прост като Цветанов не вижда гредата в своето око, а крещи срещу сламката в чуждото!

 12. 12 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":
  Как и откъде мога да проверя този тъй интересен факт - "миналата учебна година,завършиха право 5 /пет/ студента,от приетите 250"? Много съм заинтригуван... Та това са 2%?!?

  VD
 13. 13 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "papech":

  ЩЕ ТИ ПОВЯРВАМ НА СИНТЕНЦИЯТА, АКО И ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА СИ ПИСАЛ ТАКА ЗА ПОЛИЦИЯТА ........ НЕ СЪМ СИГУРЕН, ЧЕ СИ ПРАВИЛ - ОБАЧЕ !

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 14. 14 Профил на penka
  penka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Груев е обикновен нахалник и наглец. Сто доклада да му напишат, той все си знае неговото. Трябва да го махнат!

  пенка
 15. 15 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 61 Неутрално

  СИНТЕНЦИЯТА? Нима това е синтенция? Това е основно положение в една демократична държава! И престани да крещиш! Писането с главни букви е крясък на тъпак! Интелигентният човек говори нормално!

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dimov":

  Имам приятелка,която завърши миналата година,като,само за държавните изпити,чете цяла година по 5 часа на ден /част от редовните изпити,бяха се покриваха с държавните/!
  От нея знам,и от един познат,който не успя да завърши!


  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":

  "На мен лично ми се струва, че, ако това беше в САЩ, "бедните съдии и техните нуждаещи се отрочки" вече щяха да бъдат в затвора."
  На мене също така ми се струва, че когато един министър на МВР и вицепремиер декларира ипотека на единственото си жилище, а се окаже че след месеци той вече е собственик на шест жилища, при това е изплатил ипотеката от 400 000 и то само със заплатата си на министър, то той също вече трябва да е в затвора!
  Само че ние сме българи и такива неща не могат да се случат, щот веднага се разделяме и защитаваме едната страна! Ето така стадото докато блее се остригва до кожа, после му се смъква и кожата и той продължава да блее!
  Та има какво да питаш и ченгетата, но все съдиите са ти виновни! Ако бях съдия на такъв наглец като теб щях да му дам максисума! Горките съдии, с какво нищожество като тебе трябва да се оправят!

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "papech":

  Ако някой е виновен, да си понесе заслуженото!
  Независимо кой е той. И аз, ако съм виновен за нещо, ще си понеса наказанието.
  Обаче изказването е много злобно и адски глупаво!
  Не е учудващо, че пише за автора му: "Сфера на работа: Наука, образование, обучение".
  В академичната сфера на кочината работят страшно много некадърници и дебили!

 19. 19 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Аз си мисля че един обвинителен акт ако не е поготвен добре и професионално няма как да завърши с осъдителна присъда. С други думи, струва ми се че много бързо приехме че прокуратурата си върши работата съвестно и остана да нападаме съда!

 20. 20 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#18] от "Красимир Кабакчиев":  "В академичната сфера на кочината работят страшно много некадърници и дебили! "

  И ти си доказателство за това!


 21. 21 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално
 22. 22 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бсъщност не разбрах дали 5 % са свързани с орг. престъпност - или не са свързани с нея?

 23. 23 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivanalex2":

  Какво значение имат измислените проценти на Цветанов? Как ги изчисли? Може и 65% да каже и пак няма да сте доволни!

  Същественото е че един министър от изпълнителната власт поставя под политически натиск независимата съдебна система, а това е нарушение на конституцията! Ние сме уж европейска държава! Не може, недопустимо е, министър на МВР с най-огромния щат да прави холивудски акции, да раздава присъди в ефира! Ако иска да строи диктатура - комунистическа или фашистка, това е друго, но първо трябва да се свика Велико Народно събрание и да се приеме член №1 от Конституцията, че няма разделение на властите и че ще има само една партия - ГЕРБ! Това да се подкрепи с референдум и да заживеем спокойни и щастливи!

 24. 24 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Ако бяхме нормална държава:
  -Нямаше да има нужда ЕК да ни поставя под мониторинг,в продължение на много години и то по всички аспекти на общественият,политически,икономически,съдебен,вътрешна сигурност и т.н. сектори.
  -Но избрали ЕС, с неговите плюсове и минуси, с отстъпване на национален суверенитет, с което искаме да станем европейци, а не да останем 'балканци' , априори сме задължени да спазваме правилата и отговорностите на този си избор.
  -За жалост вече четвърта година правителствата ни се мотаят,хитреят,използват тези ни права,предимства,помощи, фондове и т.н. превилегии, с които да се приравним към тази общност популистки - за да печелят избори, за да се облажат от благините на членството ни, но всяко едно няма капацитета да се извиси над партийните си,лични и корпоративни интереси. С други думи, обещаваш нещо,което не си в състояние нито да извършиш, нито да дадеш, но тази ти риторика те довежда на власт, но некадърността лъсва във всички сфери, когато се искат резултати и отчети.
  Това от своя страна,отново се компенсира с взаимни нападки между институциите, с надеждите на хората,че все нещо се прави.
  -Ако това продължава да се експлоатира,нищо добро не ни чака.
  -На всеки е известно,че МВР,Следствието и Прокуратурата през всичките години на прехода бяха в услуха на предишни,бяха зависими и до такава степен ги обслужваха,че станаха нарицателно за корупция. Но не всички в тези системи бяха такива,но те бяха задушавани най-вече от ръководствата си.
  -За съдиите е същото.Няма защо да се заблуждаваме,че те са вода ненапита. Но има един тънък момент - съдията, даже да е добросъвестен,с много висок морал и професионализъм, отсъжда според законите,които Парламентът е приел, Прокуратурата е представила своите си необорими доказателства и съответно аргументите на адвокатите.
  Той е само един арбитър и ако отсъди погрешно, това може да се разглежда като подкупност, но защо не и като решение на представени негодни доказателства. И двата варианта съществуват, а и многото случаи на липса на правосъдие го потвърждават.
  -Но на вълната на какви обещания в съдебната система ГЕРБ
  се извиси: Ще променим съдебната система.
  Имаха ли тази възможност - имаха я. Още в началото на мандата си,вместо ББорисов да отиде на крака при главният прокурор БВелчев и да му постави уптиматум,че ако прокуратурата не започне да работи в услуга на обществото и му даде срок от 6 месеца за това, трябваше да се приемат такива конституционни промени,които кардинално да променят ситуацията.Можеше да се постигне консенсус ,но явно не това е била целта. В ръцете на управляващите бе и ножът и хлябът!
  -Благодарни сме за извършеното и вършенето от г-н ЦЦветанов, но това става с един ограничен контингент от тридесетхилядната армия на МВР - другите са администрация и срастнали се с престъпността. И в този аспект много по ползотворно би било м-р Цветанов да потърси взаимодействие именно от сдружението на съдиите, които в немалко случаи се опълчиха на началниците си и заявиха желание за промяна, а не всички да се поставят в един кюп. Има и добри цигани!
  -Докато обикновеният гражданин продължава да вижда полицаи по кафенета вместо на улицата,под дървета за рекет и непрофесионалисти по разкриване на престъпления, тези взаимни нападки ще продължават и няма да доведат до нищо позитивно.
  -Докато такива като съдия Груев заемат такива отговорни длъжности в съдебната система и не допринасят за изчистването и, а за запазване на статуквото и снишаването при поредният негативен доклад - нищо няма да се промени.
  Веднъж завинаги е нужно, не само да се изговори, а и да се извърши действието за пречистването и прилагането на критериите за професионализъм:
  в МВР, Следствие,Прокуратура и Съд.
  Неподготвените и корумпираните -вън!
  И едва тогава ще се случат независимите власти, които да са в услуга на нас, а не на обвързаности и зависимости!
  Няма да има нужда от периодични доклади и мониторинги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK