Парламентът отхвърли ветото на президента за изчистването на натрупаните отпуски

ГИТ ще проверява работодателите дали са изготвили график за ползване на отпуските, предупреди социалният министър Тотю Младенов.

© Анелия Николова

ГИТ ще проверява работодателите дали са изготвили график за ползване на отпуските, предупреди социалният министър Тотю Младенов.Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов и със 130 гласа "за" и 49 "против" прие за втори път новия режим за ползване на отпуските. Те предвиждат всеки работещ да изчисти натрупаните стари отпуски до края на 2011 г.


Срещу мотивите на държавния глава гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ – 111, от "Атака" - 9, от "Синята коалиция" – 9, и един независим. Против бяха всички 32-ма представители на БСП и 17 от ДПС.


Два часа управляващи и опозиция спориха за това дали новият режим за ползване на отпуските отнема конституционни права на гражданите, или въвежда ред при тяхното осъществяване.
Любен Корнезов от БСП потвърди заявената позиция на социалистите, че ще сезира Конституционния съд (КС), тъй като промените в Кодекса на труда отменят придобити права. Той добави, че ще поиска заседанието на КС да бъде открито и призова ГЕРБ дебатът по темата да бъде прехвърлен там.


Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи, че с промените в кодекса не се отнемат права, а се дава възможност за график, така че хората да почиват през годината. Единственият довод на президента са негови предположения за настъпване на неблагоприятни последици, и то след 18 месеца, каза социалният министър. Искаме да сложим ред, така че работниците и служителите да ползват отпуската си, за да възстановят силите си, мотивира се той.Младенов посочи, че вече три месеца антикризисните мерки се бавят и някой трябва да поеме политическата отговорност за това. По думите му това е президентът, който връща измененията за ново обсъждане.

По-късно пред журналисти Младенов обясни, че в края на 2011 г. ще бъде направен анализ на използваните натрупани отпуски, но не се ангажира с мнение дали срокът ще може да бъде удължен, или ще има някакво обезщетение за работещите, които не са успели да използват отпуска си. Гарантира обаче, че инспекцията по труда ще прави проверки дали работодателите изпълняват кодекса и осигуряват такъв график за ползване на отпуските.


В многократните си изказвания депутати от ГЕРБ, както и от "Атака" и "Синята коалиция" заявиха, че проблемът с отпуските е при работниците и служителите в публичната и бюджетната сфера, където има натрупани по 100-200 дни от платен отпуск.


Съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев попита какво правят и защо не си ползват отпуската шофьорите и другите служители в администрацията на парламента, докато депутатите са във ваканция през август, и си отговори сам: "Не ходят на работа, а трупат отпуски за обезщетения."


Светла Ангелова от ГЕРБ посочи, че платеният годишен отпуск не трябва да се превръща в пари. Той се дава за възстановяване на здравето, а не е алтернативна форма на финансово стимулиране, допълни депутатката.


Другият съпредседател на ГЕРБ Искра Фидосова опонира на юридическите мотиви за противоконституционност на новия режим и каза, че злоупотребата с права също противоречи на основния закон. Според нея трупането на отпуск е злоупотреба с конституционни права.


Мая Манолова от БСП предупреди, че може да бъде блокирана работата на администрацията, ако всички служители решат да ползват натрупаните над 100 дни за почивка. И добави, че ще завалят и осъдителни присъди от съда в Страсбург на граждани, които ще бъдат лишени от конституционни права.Младенов посочи, че вече три месеца антикризисните мерки се бавят и някой трябва да поеме политическата отговорност за това. По думите му това е президентът, който връща измененията за ново обсъждане.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 217 Неутрално
 2. 2 Профил на VX
  VX
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точно така, какво е това трупане на отпуски по 100-200 дена
  Отпуската трябва да отпада ако не си си я взел в календарната година.
  А от друга страна работодателите трябва да се научат да дават почивни дни на хората когато тези искат да си починат. Човек работи по-добре когато е починал, факт

 3. 3 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#1] от "fisting":

  http://www.vbox7.com/play:1e91db82

  А иначе - за ДПС и БСП няма да ми стигне мястото тук да коментирам

 4. 4 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "myvoice":
  Аз не съм фен на личността Бойко Борисов

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3375 Гневно

  БКП (БСП) и ДПС май забравиха много бързо, че преди години имаше ограничение на това колко дни можеш да прехвърлиш за следващата календарна година? Или ползваш или изгаряш. Това срещу което сега роптаят беше норматив по времето на "светлият социализъм"
  Всеки който е наповече от 40 години в момента знае че това е истина. Сега изведнъж видиш ли се загрижили....лицемери

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Весело

  Да се потърси одговорност от ръководителите за натрупаните отпуски! При даскалите има случаи на неползвани 200-250 дена, много по 100-150....гоце да не имитира дейност, ами да вземе да си съкрати раздутия апарат? Че да вземем да го похвалим поне веднъж!

 7. 7 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":имаше и беше до 3 години назад , но важеше само при уволнение да се изплащат неползвания отпуск , но ми е странно , че се отнемат права и матряла цвили от радост , явно 500 години малко са ни шибали и за съжаление винаги търсим някой да ни обяздва

 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Някой да извади неизползваните отпуски в архарската администрация,та да видим има ли конфликт на интереси?

  КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
 9. 9 Профил на gafas
  gafas
  Рейтинг: 221 Весело

  Това е правилно, трябва да се изчистят тези отпуски. Как в белият свят и в частният бизнес ако не си използваш отпуската, с какво държавните служители са по-привелигировани от нас?

  Живея в Германия, и тук ако ни си позваш отпуската до март на следващата година, то тя ти изгаря. Още повече, принципно, не може да получиш пари вместо отпуска.

  Господството над мисленето дава власт над живота
 10. 10 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално


  Злоупотребите, включително и с права, трябва да се пресичат! Това е задачата на законодателя! Да формулира точно кога има злоупотреба с права с цел набавяне на материална облага!

 11. 11 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Ветото на президента е отхвърлено? Ихаа, браво! Хайде на море! После на планина! Иха! Как ще си почина хубаво в тая криза! Няма да бачкам таман четири месеца! Кеф на бучки! Благодаря ти, Тотьо, само така мой човек! Ааа, няма да ме пускат в отпуск? Трябвало да бачкам? А кога ще почивам? Писна ми от тая работа! Имало спасение, ейй, имало! Айде, ся вече ще си чаткам на компа, докато се пека на плажа! Ама вече ще си пишуркам квото искам! Друго си е бивш синдикалист да стане министър! Веднага се загрижи за нас, онеправданите, да се свети името Му!

 12. 12 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  ... и сега 'сите добри кардиолози и съпътстващите ги мед.сестри ще избягат от БГ, така ли се бори кризата, като режете болниците чрез липсата на персонал, който да приема по клинични пътеки, да ползва животоспасяващи консумативи и да спасява болното население?!?!?!?!
  Всички топ лекари и сестри сега работят в чужнина изпитателно за по месец през отпуската си и след това напускат държавата окончателно! Всеки ден напускат по трима добри лекари и медсестри, наведнъж проверете си персонала по болниците драги малоумници!
  Пожелавам ви болни сърца и лекуването им само по клинична пътека, без доплащане!
  Успех на способните лекари и мед.сестри, явно тук не сте дооценени и трябва да се унизявате, като си искате от бедните данъкоплатци за да изхраните семействата си!
  При този мутробарок и номенклатурна измекярщина как да обясните на децата си, че не сте по-лоши от лекарите в чужбина, където всеки успял лекар има чисто ново волво или бмв, хубава къща, на хубаво място, осигурено престижно обучение за децата им и са си спечелили парите си по честен път, без подкупи! Разбирам Ви, искате достойно и заслужено съществуване, така че спасявайте се в чужбина, тук смисъл явно няма за вас, освен ако не искате да се чувствате измекяри, като тези които гласуват законите ни!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 13. 13 Профил на somebody0
  somebody0
  Рейтинг: Весело

  Тия "работници" на снимката - като гледам - са си в перманентен отпуск...

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Никой не ни е виновен, че избрахме за народни представители Искра Фидосова, Цецка Цачева, Цецко Цветанов, Лъчо Иванов....

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#2] от "VX":

  Браво, и заплатите трябва да отпаднат ако не са взети навреме! Какво ознчава това, че някой имал да взима заплата от преди една година!? Ами че това вземане само му тежи и го обременява, правителството правилно разсъждава, че трябва трябва да се намеси в отношенията между стопанските субекти и да опрости задълженията на едните към другите, за да не се затормозяват с мисли за миналото!

 16. 16 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако някой още не е разбра каква е далаверата с отпуските особено при държавните чиновници, да припомня. Примерно ако някой има да ползва отпуски от 2001 г. до 2009 г. и го уволнят, отпуските му се изплащат, но забележете - на базата на заплатата за 2009 г., а не отпуската за 2001 г. примерно да се плаща по тогавашна заплата. За това са тея истерични писъци ...

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 17. 17 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Натрупалите 100-200 дни отпуски могат направо да излязат в предпенсионен платен отпуск и хич да не мислят за връщане на работа. Ако са толкова необходими длъжностите им веднага още докато са в отпуск да се назначат нови млади кадри. Ако не са тези длъжности да се съкратят веднага. Държавата е в криза и няма пари на едни същи хитреци да плаща и пенсия и заплата! Така с един удар се рещават два проблема. Хем се изчистват натрупаните отпуски, хем се провежда реформата за 33% съкращения в бюджетната сфера и държавната администрация! Аман от тези трикове на комунистическите хитреци!

 18. 18 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "svoboden":

  ...Ахмед Доган ,Данчо Цонев, Христо Бисеров, Д. Пеевски, Р. Овч.....

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#16] от "The.Teacher":

  Ако някой не е разбрал далаверата, ако имате работници които имат натрупани отпуски, имате задължение към тях (всички знаем, че ако когато правиш графиците, за хората, които ти трябват заложиш времето което е необходимо за отпуските ти трябват повече хора, респективно повече разходи за труд). Е сега за тези, които са плащали повече за заплати една студена вода, защото на конкурентите им, които са спестявали от разходи за труд, държавата им опрощава задължението забележителното е, че за първи път от 65 години насам Република България опрощава частни задължения на едно лице към трети лица, а правителството ни убеждава, че третите лица цвилят от кеф...

 20. 20 Профил на papech
  papech
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Христинка Митрева също не е ползвала отпуск от 2001 до 2009г. и затуй сега женицата е в отпуск за 2009, а за останолото време взе 30 000 лв. обезщетение! Кеф ти риба, кеф ти паламуд! Кво пискаме ся? Аз съм доволен! Йордан Христосков като шеф на НОИ е взел 47 000 лв.обезщетения! Всички сме доволни!

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#18] от "Song":

  Вече ми се виждат цвете в сравнение с физкултурниците.

 22. 22 Профил на money4nothing
  money4nothing
  Рейтинг: 8 Весело
 23. 23 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Идиотското в случая е, че проблема с натрупването на отпуските не се решава по този начин, нито по оня. Това си е отделен проблем. В случая само взимаме решение какво да правим с последствията и логично, каквото и решение да вземем, все някой е прецакан ...

 24. 24 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Я не сакам да съм добре, сакам Вуте да е зле- колко е вярна тази поговорка. Никой не мисли какво губи от този закон, всички са се вторачили в няколко чиновника и злобеят. Доникъде няма да стигнем, от мен да го знаете.

  ☭= ☠
 25. 25 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дам Гоце го бива единствено в подривни дейности.

  Нищо една годинка му остава!

  Това което е показателно обаче е фактът че това Нищо изкара 2 мандата. Как се случи това ?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Таман тия дето излязат за 100 дена в отпуск като се завърнат да бъдат зарадвани следпразнично със заповедта за уволнение

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#25] от "Раз печки, раз кюнци":

  В случая Първанов прави максималното, което му позволява закона, какво още да направи за да спре тази простотия.

 28. 28 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  До коментар [#23] от "v_l":

  Редно, нередно... все някога ще трябва да се започне от някъде. То е повече от ясно, че без много недоволни няма как да се мине без значение каква е прокарваната реформа. Та... дай поне да тръгнем.

  Жената е покана за щастие
 29. 29 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 636 Весело

  Любен Корнезов-един от гладките воденични камъни на врата на бсп.Какъв юрист е този,който не осъзнава,че ПРАВАТА НЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИЕ.Така е и с безплатното образование и медицина,а и всеки би искал задължително да стане президент,защото има конст.право и да се кефи по екскурзии по всички континенти!?!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ivan Petrov":

  Леле каква мизерна душичка си Такава чалга и порно е главата ти, че и в Швейцария да идеш, пак ще си умреш в мизерия - душевна.

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#24] от "earthquake":

  Ами нормалните работещи хора нищо не губим, затова

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Стига сте говорили тъпотии бе! В частните фирми проблеми с натрупани отпуски няма. И да има, там ще се разберат, както са се разбирали и досега.

  Всичкия вой е от пиявиците на държавна службица!

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#32] от "niakoi_si":

  Много интересно как разбра, че в чатните фирми няма такива проблеми!? Имам познати със стотици работници, които излизат в отпуск по 5 работни дни на година, другото се плаща само при напускане.

 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Интересно дали правителството не мисли и че натрупаните неплатени лихви не са проблем и да "опрости" всички стари лихви дължими между компаниите и между гражданите!?

 35. 35 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  в някой частни фирми проблеми няма - например просто не отиват в отпуска - понеже управителя не ги пуска

  www.soundcloud.com/x2805
 36. 36 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "svoboden":

  Как преценяваш, че едно нещо е простотия?

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 37. 37 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Предлагам една малка корекцийка в закона:
  Неизползваният от предни години отпуск след изтичане на срока по закона да се изплаща на работника/служителя от непосредствения му началник.
  Гарантирам, че всички стари отпуски ще бъдат взети своевременно. Работниците/служителите няма да бъдат прее...цакани, а началниците няма да допускат работниците им да не си ползват полагаемия отпуск.
  Този текст трябва да важи и за новите отпуски!

 38. 38 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Браво за прегласуването! Нека да има ред в тия бакии, наследени от БСП(БКП)-ДПС-НДСВ.

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK