Парламентът отхвърли ветото на президента за изчистването на натрупаните отпуски

ГИТ ще проверява работодателите дали са изготвили график за ползване на отпуските, предупреди социалният министър Тотю Младенов.

© Анелия Николова

ГИТ ще проверява работодателите дали са изготвили график за ползване на отпуските, предупреди социалният министър Тотю Младенов.Парламентът отхвърли ветото на президента Георги Първанов и със 130 гласа "за" и 49 "против" прие за втори път новия режим за ползване на отпуските. Те предвиждат всеки работещ да изчисти натрупаните стари отпуски до края на 2011 г.


Срещу мотивите на държавния глава гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ – 111, от "Атака" - 9, от "Синята коалиция" – 9, и един независим. Против бяха всички 32-ма представители на БСП и 17 от ДПС.


Два часа управляващи и опозиция спориха за това дали новият режим за ползване на отпуските отнема конституционни права на гражданите, или въвежда ред при тяхното осъществяване.
Любен Корнезов от БСП потвърди заявената позиция на социалистите, че ще сезира Конституционния съд (КС), тъй като промените в Кодекса на труда отменят придобити права. Той добави, че ще поиска заседанието на КС да бъде открито и призова ГЕРБ дебатът по темата да бъде прехвърлен там.


Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи, че с промените в кодекса не се отнемат права, а се дава възможност за график, така че хората да почиват през годината. Единственият довод на президента са негови предположения за настъпване на неблагоприятни последици, и то след 18 месеца, каза социалният министър. Искаме да сложим ред, така че работниците и служителите да ползват отпуската си, за да възстановят силите си, мотивира се той.Младенов посочи, че вече три месеца антикризисните мерки се бавят и някой трябва да поеме политическата отговорност за това. По думите му това е президентът, който връща измененията за ново обсъждане.

По-късно пред журналисти Младенов обясни, че в края на 2011 г. ще бъде направен анализ на използваните натрупани отпуски, но не се ангажира с мнение дали срокът ще може да бъде удължен, или ще има някакво обезщетение за работещите, които не са успели да използват отпуска си. Гарантира обаче, че инспекцията по труда ще прави проверки дали работодателите изпълняват кодекса и осигуряват такъв график за ползване на отпуските.


В многократните си изказвания депутати от ГЕРБ, както и от "Атака" и "Синята коалиция" заявиха, че проблемът с отпуските е при работниците и служителите в публичната и бюджетната сфера, където има натрупани по 100-200 дни от платен отпуск.


Съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев попита какво правят и защо не си ползват отпуската шофьорите и другите служители в администрацията на парламента, докато депутатите са във ваканция през август, и си отговори сам: "Не ходят на работа, а трупат отпуски за обезщетения."


Светла Ангелова от ГЕРБ посочи, че платеният годишен отпуск не трябва да се превръща в пари. Той се дава за възстановяване на здравето, а не е алтернативна форма на финансово стимулиране, допълни депутатката.


Другият съпредседател на ГЕРБ Искра Фидосова опонира на юридическите мотиви за противоконституционност на новия режим и каза, че злоупотребата с права също противоречи на основния закон. Според нея трупането на отпуск е злоупотреба с конституционни права.


Мая Манолова от БСП предупреди, че може да бъде блокирана работата на администрацията, ако всички служители решат да ползват натрупаните над 100 дни за почивка. И добави, че ще завалят и осъдителни присъди от съда в Страсбург на граждани, които ще бъдат лишени от конституционни права.Младенов посочи, че вече три месеца антикризисните мерки се бавят и някой трябва да поеме политическата отговорност за това. По думите му това е президентът, който връща измененията за ново обсъждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK