Цветанов за реформата в МВР: "След две, три, четири години, когато има и финансов ресурс"

Цветан Цветанов

© Георги Кожухаров

Цветан ЦветановНяма да бъдат правени поредните експерименти в системата на МВР, защото служителите на министерството се умориха от постоянните промени. Това коментира в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на посещение в региона.


Цветанов припомни, че в момента се обсъжда стратегията за сигурност и обществен ред, по която по думите му се цели максимално широко обществено обсъждане. Едва след това ще се вземе окончателно решение за преструктуриране на МВР, "когато се постигне цялостен политически консенсус за една бъдеща реформа и тя може да бъде осъществена след две, три, четири години, когато има и финансов ресурс, за да бъде обезпечена", допълни Цветанов.
Той направи изявлението си два дни след огласяването на доклада на Еврокомисията за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред, който съдържа препоръката да се ускори реформата в МВР, за да се създаде "компетентна криминална полиция, способна да прилага най-добрите практики в страните от ЕС". 
Според Цветанов в момента Министерството на вътрешните работи работи много ефективно и показател за това е положителната оценка за него в доклада на Европейската комисия. Той заяви, че е доволен от факта, че в момента има политическа воля за това МВР да работи добре, каквато в предишното управление е липсвало.


"В момента всички директори и всички работници имат пълна оперативна свобода да вършат това, за което са призвани. Който извършва престъпления и който все още успява да избяга от наказателното преследване, рано или късно ще бъде хванат", каза още Цветан Цветанов.


Относно сигурността по Черноморието през лятото, той обяви, че освен с румънските на българските полицаи предстои съвместна работа и с гръцките им колеги.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK