Нови обвинения в лобизъм на депутати от ГЕРБ - този път за лова на мечки и диви кози

Разрешенията за отстрел на мечки и диви кози вече да не се издават от министъра на околната среда, а тези правомощия да се дадат на министъра на земеделието. Тази промяна в Закона за лова и опазването на дивеча са внесли в сряда депутатът от ГЕРБ Емил Димитров и негови колеги от управляващата партия.


Изменението провокира коментари от опозицията, а и от партии - партньори на ГЕРБ, че това е поредната лобистка поправка. Емил Димитров отрече да има някакъв интерес, отново повтори, че е излязъл от ловното стопанство в Етрополе, което стопанисваше допреди да влезе в парламента, както и че преди, а и след това в стопанството му не е имало обстрел на мечки или на диви кози.


Ако промяната бъде приета, ще се облекчи издаването на разрешения за убийството на мечки и диви кози, тъй като земеделското министерство ще е по-либерално, коментираха политици.
"Прехвърлянето на тези разрешителни към земеделското министерство би било пълно безумие - това е конфликт на интереси, защото чрез ловните стопанства то има стопански функции и не е редно да му се повери и опазването на тези видове", заяви пред "Дневник" зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Според нея това би означавало снемане на защитата от мечките и дивите кози.


С предложените промени се създават условия за "по-оперативно изпълнение на плана за управление на мечката в страната, както и правилното развитие и запазване на популацията", пише в мотивите.


Вносителите отбелязват, че земеделското министерство отговаря за изпълнителната агенция по горите, а самата агенция чрез държавните горски и ловни стопанства и експертите в тях имат необходимата всекидневна информация за местообитанията, миграцията и популацията на животните.


Това ще осигури по-адекватното изпълнение на плана за популацията на мечките, одобрен и от ЕК, сега в екоминистерството нямат достатъчния капацитет и почти блокират постъпване на разрешение за отстрел например, заяви Емил Димитров. Той отбеляза още, че поправките не касаят частните ловни стопанства, тъй като мечки могат да бъдат убивани само в държавните горски и ловни стопанства.


Макар в мотивите да няма нито ред аргумент, депутатите от ГЕРБ прокарват и друга поправка - към земеделския министър се прехвърлят и разрешенията за обстрел на дива коза. Депутатите от ГЕРБ, съвносители на изменението, не можаха да обяснят причината.


"Аз съм от Смолян, отговарям само за мечките, за дивите кози друг трябва да ви обясни", коментира Николай Мелемов, който се е подписал втори под промяната. По-късно Димитров обоснова идеята с това, че и за популацията на дивата коза има одобрен от ЕК план.


Според някои политици интересът на частните ловни стопанства не е в директния обстрел на мечки, а в това, че те не искат около техните стопанства да има мечки. Животните влизат в частната територия и плашат дивеча, от което стопанисващите територията губят сериозни суми, обясниха запознати. Затова частниците искали либерализацията на отстрела, за да е по-лесно разчистването на територията около техните стопанства.


Според други обаче поправката може да създаде вратички за прикриване на организиран нелегален лов на мечки, който е доста доходоносен бизнес. Трофейният лов на диви кози е любимо занимание за бракониери, коментира зам.-министърът на екологията. Ековедомството издава разрешения за такъв отстрел, но в Рила и Стара планина се наблюдавали и много нарушения.


Прехвърлянето на разрешителните към МЗХ няма да подобри ситуацията с нападенията от мечки, какъвто е един от мотивите на вносителите, коментира пък Андрей Ковачев от природозащитното сдружение "Балкани".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK