ВСС: Промените в закона ще подчинят съдебната на изпълнителната власт

Съветът отхвърля и идеята за явно гласуване при кадруването


Съветът отхвърля и идеята за явно гласуване при кадруването

Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) застрашават конституционно установения принцип на разделение на властите и дават възможност на "органите на изпълнителната власт да установят контрол върху функционирането на органите на съдебната система".


Това се казва в становище на Висшия съдебен съвет (ВСС), адресирано до министъра на правосъдието и вносител на поправките в ЗСВ Маргарит Попова. Документът беше приет вчера на заседанието на съвета, председателстван от Попова, без по него да има оживени дебати.
Критиките на съвета са насочени основно към текста, според който членовете на ВСС трябва задължително да минат през проверка за надеждност от службите, за да получат право на достъп до класифицирана информация. Поправката беше включена по настояване на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.


През май той анонсира, че в най-кратки срокове ще бъде въведен задължителен допуск до секретни данни за висшите магистрати. Тогава юристи коментираха, че въвеждането на задължителен допуск до тайни и предшестващата го проверка от службите на практика са легален начин за тотално разследване на членовете на ВСС.


Съдиите също възразиха срещу промяната. Най-критични бяха военните магистрати, които заявиха, че ако ДАНС проверява членовете на съдебния съвет, това ще превърне ВСС във "фасада от напълно зависими хора, а решенията ще се вземат от тайните служби".


Основното притеснение, изразено в становището на ВСС, е, че чрез предлаганата промяна "органите на изпълнителната власт ще осъществяват намеса в работата на съдебната власт и ще засегнат независимостта й".


В текста, който съветът настоява да отпадне, е записано, че "член на ВСС, който не притежава разрешение за достъп, не участва в заседанията, когато се обсъждат документи, съдържащи класифицирана информация, и не се запознава с тях.


ВСС отхвърля като незаконосъобразно и предложението съветът да избира държавните съдебни изпълнители и съдии по вписванията с мотива, че те не са част от съдебната система. "С вменяването на тези нови функции се създава опасност от подмяна на ролята на ВСС като кадрови и върховен орган за управлението на съдебната власт и превръщането му в административен орган", се казва в становището.


Съветът отхвърля и предложението кадруването в съдебната система да става с явно гласуване с мотива, че според конституцията такива решения се приемат тайно. Като "много вредно" се определя предложението за създаване на атестационни комисии към окръжните съдилища по места, които да извършват първоначалното оценяване на магистратите.


"Именно многократните примери за натиск от всякакво естествено, включително и използването на роднински връзки и местни икономически лобита, са били основание да се премине към централизираните конкурси", пише в становището.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на toma
  toma
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Независмост от изпълнителната власт" в този момент (ситуация) , когато "знакови дела" се гладат от корумпирани съдии и прукурори, коити са минали от другат страна (към мутренската, нагла престъпност) нетрябва да има. Тази независимост ги прави недосегаеми.... Когато един съдия казва, че "морали си го носи всеки в себе си" и с това счита че е прав да купува, примерно, терени по черноморието за нищожни цени в договорка с кметове, които пък са зависими от тях(съдиите и прукурорите0, както и престъпниците, това значи че за него няма съвест,(Хитлер казваше, че е еврейска измислица) морал и правила. В определен момент, когато се промени ценностната система на "бизнесмените"- мафиоти, и намалее престъпността до минимума , както е авторитарнирните държави,,, тогава може да се изска независимост ....(това е лично мнение, разбира се...)

  neutral
 2. 2 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 458 Весело

  както и да се дърпат ВСС - дните им се преброени. Ще ги разформират и формират нов орган - ТОВА Е ЯСНО ! Я да се проведе един рефернедум - ще видят тези съдии - 90 % от хората ще кажат - ДА СИ ХОДЯТ ТЕЗИ ПРЕСТПНИЦИ !
  И след като си отидат, след още 2 год. ще има върховество на закона ... дай боже !!!

 3. 3 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Крайно време е кочината на ВИСШИЯ СВИНСКИ СЪВЕТ да бъде разформирована...защото все пак и нашето търпение си има граници бате Бойко !

 4. 4 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) застрашават конституционно установения принцип на разделение на властите и дават възможност на "органите на изпълнителната власт да установят контрол върху функционирането на органите на съдебната система". Каква съдебна система бе... това е шибан калониален съд а ние 95% колониалните поданици търпим конкистадорите-донове вече 20г. безнаказано да грабят,източват и убиват!!Но докопат ли кокошкар тежко му!! Да идва вече ЗОРО...

 5. 5 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 233 Весело

  Ние гражданите искаме присъди за престъпниците.А не гаранции за убийци.ВСС си е комунистическа кочина.Вижте кой от тези боклуци кога и от кого е избран.И не питайте защо.Тези боклуци назначават съдии -мъдии и прокурори мърморковци ,които си пият кафето с корумпирани митничри,един от които се хвали ,че е надживял 7/седем/ началници на митница,и пак си краде .Такива изкопаеми вилнеят из нашия бит,защото си имаме ВСС,който е над закона.Като Гоце.

 6. 6 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 458 Весело

  дават възможност на "органите на изпълнителната власт да установят контрол върху функционирането на органите на съдебната система".

  Така правораздаването се опростява и стаява евтинко.Икономии по Дянковски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK