Членовете на ТЕЛК няма да носят имуществена отговорност при отмяна на тяхно решение

Членовете на ТЕЛК няма да носят имуществена отговорност при отмяна на тяхно решение

© Анелия НиколоваЧленовете на ТЕЛК да не носят имуществена отговорност, ако тяхно решение е отменено от по-висшестоящ орган, решиха депутатите с окончателните промени в Закона за лечебните заведения. В момента членовете на ТЕЛК, които са определили намалена работоспособност в по-голяма степен от преценката на следващата инстанция - НЕЛК, трябва да платят надвзетите суми, които съответният човек е получил заради определената му по-голяма степен на неработоспособност.


Прецедент е експерт, натоварен с осъществяване на държавен контрол, да носи имуществена отговорност при отмяната на негов акт, аргументира промяната в закона Юлиана Колева от ГЕРБ. Тя обясни, че понякога решенията на ТЕЛК и НЕЛК са се вземали с разлика от две-три години и оттам идва и разликата в самата преценка, тъй като състоянието на болния се подобрява. Що се отнася до недобросъвестните лекари, които представят документи с невярно съдържание, има цял наказателноправен механизъм за тяхната отговорност, обясни Колева.


Мая Манолова от левицата посочи, че това изменение касае много хора, които работят в ТЕЛК. Тя призна, че имуществената отговорност е въведена по време на предишното мнозинство, но отбеляза, че това трябва да бъде променено.
Парламентът отхвърли обаче предложението на левицата текстовете за отпадането на имуществената санкция да влязат в сила със задна дата от 29 декември 2005 г. Така промяната няма да засегне досегашните случаи.


За неявяване в съда вече ще е необходимо освидетелстване от лекарска комисия, решиха още депутатите. Освидетелстването вече ще се извършва от лекарските консултативни комисии, от центровете за спешна медицинска помощ, от ТЕЛК и от НЕЛК и ще се удостоверява с експертно решение - медицинско удостоверение по образец, утвърден от министъра на здравеопазването и от министъра на правосъдието.


Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи пред БТА, че така ще се намали възможността фалшиви болнични да се използват за оправдание за неявяването в съда. Подобно е мнението и на Ваньо Шарков от Синята коалиция, който коментира, че така се намалява рискът от фалшификации, а и се разтоварват личните лекари от това задължение.


Здравният министър Анна-Мария Борисова благодари на депутатите за работата им по закона и заяви, че с тези изменения е приет първият от четирите приоритетни за здравната реформа закони. Гласуването на текстовете по него започна вчера и продължи до късно вечерта. При вчерашното обсъждане депутатите решиха неефективните болници да се преструктурират в заведения за болнична помощ, в които пациентът ще има право на престой до 48 часа."В момента, в който Законът за лечебните заведения бъде публикуван в Държавен вестник, часовникът е пуснат и ние вече ще броим минутите, в които ще правим преструктурирането на болничната система в България. Така че "На добър час!" казвам на всички, които ще участваме в този процес", каза Борисова. По думите й няма да има закриване на нито една структура, а наличните ще бъдат оптимизирани, за да работят по-добре. Борисова заяви, че ще се прави такова преструктуриране на болниците, че всеки да попадне там, където му е мястото, според вида заболяване, което има – нищо повече."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Само питам-Може ли да ти порасне ампутиран крайник та трябва да ходиш всяка година на Телк?Може ли след телевизионен репортаж за зверски побой довел до смъртта на човека-съдебен лекар да издаде смъртния акт със заключение"Инфаркт"?Мже ли да си пенсиониран поради сърдечно заболяване и на следващата година да ти отнемат пенсията и да се окажеш отново здрав и работоспособен?

 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всъщност, ако всички в държавната администрация носеха имуществена отговорност за действията си, то те щяха да бъдат доста по-отговорни.

  Цялата уредба на трудоустрояването, определянето на степен на инвалидност и т.н е сбъркана.
  Настоящата система се буквално подиграва със страданието на хора, имащи сериозни заболявания, като в същото време дава възможност за злоупотреби от други, търсещи единствено начин да ползват неполагащи им се облаги.

 3. 3 Профил на egar
  egar
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#2] от "zenola":

  Това което казваш е някак валидно за цялото ни управление. Все народът страда, а печелят злоупотребяващите.

  Нека помрънкаме заедно.

 4. 4 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 229 Гневно


  ТЕЗИ ОТ ТЕЛК СА ЗА БЕСИЛОТО !!!

  "НАПРАВИХА" 1/2 МИЛИОН ИНВАЛИДИ ЗА ЕДНА ПЕТИЛЕТКА. ПЛАЩАШ И ... ТЕ ПЕНСИОНИРАТ ... ЗДРАВ - ПРАВ - КОРАВ ..

  А РАЗМОТАВАТ ХОРАТА, КОИТО НАИСТИНА СА ЗА ПЕНСИЯ
  ЗА ЗАТВОРА СА .... !!!

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 5. 5 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо да не носят имуществена отговорност , след като нанасят имуществени вреди в особенно големи размери на държавата !?

 6. 6 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  1,
  Правилни въпроси задаваш, но някак си не са за България... За ампутирания крайник си прав. Но ще ти дам примери:
  - инвалид I група за слепота с право на придружител замества дъщеря си и продава вестници на спирка, като чете новините и ги разказва на хората постоянно.
  - инвалид с първа група за слепота и право на придружител кара всяка седмица колата си до село(Не е този от първия пример.).
  - човек с втора група за глухота има 2-3 телефона и си ги ползва без никакъв проблем, работи си спокойно на заплата и на частно и, честно, никога не се е случило да не чуе нещо.
  Такива освидетелствани определено може да се "излекуват" по чудо. Иначе майка ми от години е с трета група, защото след тежка операция не може почти да ходи, та не е да съм против инвалидните пенсии, а да съм против мнимите болни, които май напоследък са поне половината получаващи.
  Всъщност, в първите три примера за двата самите хора са си казвали, че са минали ТЕЛК за 300лв. Така че малко е тъпо да няма имуществена отговорност на комисията. Би трябвало да има такава, че и контролни проверки(други комисии избирателно да викат освидетелствани).

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#1] от "umoren":

  Крак очевидно няма да ви порасне, нито ново сърце. Но инвалидност се признава и за доста други заболявания, част от които лечими. Например при онкологично заболяване, след 5 години преживяемост се смята че сте излекуван. И това е доста чест сценарий при лечимите видове карциноми - на гърдата и т.н.
  Отделно ново освидетелстване след някакво време може да се наложи и по обратната причина - програсиращо или ново заболяване - например сърдечното заболяване се влошава.
  Не трябва да се забравя и че инвалидноста се мери в проценти - т.е имаш 30% намалена работоспособност но има и обхват.
  Например без един крак не ставаш за пощальон но ставаш за чиновник.
  Но този манталитет - имам някаква болежка => съм инвалид => трябва да получавам прилична пенсия до края на живота си е нереалистичен при толкова малко работещи. Повечето възрастни хора над 75 имат болежки за поне 50% инвалидност просто щото са стари.
  Както и липсата на крак не е причина обществото да те храни наготово без край - като нямаш крак работиш нещо друго на стол и край.

 8. 8 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 450 Гневно

  Та как се казваше това, когато народен представител прави предложение в полза на определен кръг лица, НО ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ и НА ДЪРЖАВАТА ?

  Защото аз го наричам и ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и ЗЛОУПОТРЕБА С ПРАВО и НЕМОРАЛНО ПОВЕДЕНИЕ !
  А те им измислят все разни купешки думички, за да баламосват баламите !

  ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ за нанесените щети на държавата ТРЯБВА ДА НОСЯТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ !

  Противното е АНТИДЪРЖАВНО и АНТИНАРОДНО решение !

  Сега вече лекарите от ТЕЛК не джипове, а и самолети ще започнат да си купуват ! Спокойно ще си взимат рушветите и ще си плачкосват на воля ...

 9. 9 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "Прецедент е експерт, натоварен с осъществяване на държавен контрол, да носи имуществена отговорност при отмяната на негов акт,"


  това би бил един чудесен прецедент!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 10. 10 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До #1 umoren
  "Може ли след телевизионен репортаж за зверски побой довел до... "
  Може, може. Не знаеш ли вица за жената на Гарабед, която починала от удар, защото не искала да яде гъби.
  А иначе жалко за починалия и лека му пръст.

 11. 11 Профил на lyekka
  lyekka
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#7] от "m17":

  Относно примера, че след пет години преживелите от рак са здрави - конкретно с рак на гърдата - ВИЕ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, а думите ви звучат сякаш съдите. Въпросните жени не са загубили шанса си да се снимат за Плейбой, че да ги пишете здрави, а са загубили лимфи и кръвоносни съдове, на съответната ръка и инжекция повече не може да се слага, там се трупа лимфа, която няма къде да изтече и боли, загубили са мускула, човек даже не може да плете или шие или да печата дълго време на комп, а ако са минали на радиация със старите машини - са получили сраствания по дробовете и ребрата или директно увреждане на сърцето, ако е била дясна гърда. Докторите казват "И вилица няма да вдигаш с тази ръка" - и как да не вдигаш вилица???

  Аз пък знам, две с разширени вени, които имат пенсия за инвалидност. Едната имала незарастващи рани и мина на телк, като й УВЕЛИЧИХА процента. И като мина втория път ТЕЛКА и едни познати й пратили от САЩ мехлемче и тя мазала с мехлемчето и раните се затворили...

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  За грешките и лекарите.
  При ТЕЛК има грешки и грешки. Ако обаче си дал документ за инвалидност за отрязан крайник на човек, който го има това не е грешка, а е престъпление по служба! За което трябва да се търси наказателна отговорност. Но от кого ли? От съдии, които сторят 5 етажни вили по Приморско ли? Или от техните родители, пак съдии? Или от прокурори-хотелиери ли?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#1] от "umoren":

  За случая с таксаджиите не бързайте да се произнасяте. Напълно е възможно битият да е получил инфаркт по време на конфликта. Ако нанесените удари с лопата ( а той може и да е бил един удар) не са предизвикали пряко смъртоносни наранявания явно не е това паричната за смъртния изход. Няма логика съдебен медик с опит да твърди друго -гледа се кое от уврежданията пряко предизвиква смърт. А никой не е виждал трупа за да твърди , че е бил 'размазан' както пишат едно към гьоторе разни журналисти. Нито става въпрос за влиятелни хора които да са си платили за фалшива съдебно-медицинска експертиза , нито тя ще бъде последното експертно мнение при обжалване. Няма как при седморна експертиза всички да си измислят. Така че конспирациите са глупави, а знанията на много коментиращи не професионално и извън медицината са за съчувствие...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на rovaian
  rovaian
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЯМА ДА НОСЯТ ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ , А САМО ТОРБИТЕ ОТ БЛАГОДАРНИТЕ ПАЦИЕНТИ ,НАИСТИНА РЪЦЕТЕ ИМ ТРЯБВА ДА СА СВОБОДНИ ЗА ПОДАРЪЦИТЕ , ЗАЩОТО В ТЕЛК ТЕ ГЛЕДАТ В РЪЦЕТЕ.

 15. 15 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ТЕЛК ли,ТЕЛКове ли??
  аххаха..тоя сбиротак е за як бой по 3 пъти на ден!
  ибахму идиотите и идиотската държава!!
  имам и,трагедията е -ИМАХ-роднини и познати които месеци наред и години едва ли не чакаха за пършиво РЕШЕНИЕ от ТЕЛК -МЕЛК идиотите!! Това през новите псевдодемократични годинки и ери !!
  Понеже са заети от работа да издават фалживи решения и чудесии,,ама как,беше ,ПАЗАРНА ИКОНОМИКА..ПЛАЩАТ им разни "фалшиви" инвалиди !! всичко е точ у точ в стила на голямото Ж.Желево и българско постижение,а именно-пазарна икономика,но БЪЛГАРСКА такава!!
  на всеки ъгъл и кабинет е един ПАЗАР в България..само въпрос на мангиз,инак-всичко може!!

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#11] от "lyekka":

  Напротив, знам много добре за какво точно става дума. Но не забравяйте че в природата няма пенсиониран лъв или антилопа с процент инвалидност - такива индивиди просто умират. Ние сме хора и за нас е недопустимо да не помогнем на нуждаещите се но има чисто физически ограничения. Към момента един работещ храни 2'ма неработещи. И понеже държавата оари не печели а само преразпределя, един работещ в реалната сфера храни 6 човека. Броя работещи в реалната сфера намалява, какво ще стане според вас с неработещите според вас - ами много просто, и техните доходи ще намалеят докато станат нищожни.
  Не е ли разумно да се намалят броя на ненужните инвалидности - напълно фалшиви, болести от старост, излекувани за да може ограничените ресурси да се рапзределят за наистина нуждаещите се?. И дали не е по-смислено да насочим част от тези ресурси към деца и образование - защото тези деца ще порастнат и ще работят и те ще плащат всичките социални разходи от данъците си.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#14] от "rovaian":

  Абе вие що не се пробвате да поработите в телк че да видите кво е пук тогава да мерите "торбите от благодарните пациенти". Моя близка, лекарка работеше в онко-телка в софия. На ден комисията (3'ма лекари) преглежда поне 35-40 случая, от тях 3-4 на лежащо болни. За всеки един случай се преглеждат десетки документи. Непрекъснато имаш конфликт с хора които искат по-висок процент а работиш по доста рестриктивни наредби и ти нищо не можеш да направиш. И така 8-9 часа, всеки работен ден. А има хиляди чакащи, давате номерца за половин година напред. И всичко това за 600-700лв щото там няма ДМС щото няма приходи от дейноста.
  И за 3 години един шоколад не видя от пациент. Е струва ли си според вас ?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK