Пенсионните вноски може да се вдигнат още от догодина

Министърът на финансите отхвърля тази възможност

Правителството е на път да избере най-мекия от досега обсъжданите варианти за пенсионната реформа - осигурителният стаж може да нараства плавно, а не с три години наведнъж от 1 юли 2011 г., както беше предвидено първоначално. В същото време пенсионните вноски могат се увеличат още от началото на следващата година, а не както уверяваше по-рано социалният министър - от 2012 г.


За това съобщи министър Тотю Младенов в края на миналата седмица след среща между премиера Бойко Борисов и синдикатите. След разговора профсъюзите съобщиха, че министър-председателят е подкрепил основните им искания. Акцентът в тях е вдигането на осигуровките с 2% от 2011 г. Според синдикатите Борисов е поръчал на министъра на финансите Симеон Дянков спешно да изготви фискални разчети за ефекта от евентуалното увеличение.


Пред "Дневник" обаче Дянков коментира, че не се предвижда промяна в данъчно-осигурителната тежест, защото в кризата не е добре гражданите да поемат по-голяма тежест, отколкото вече са поели, като са ограничили разходите си. Гаранция за запазване на размера на социалните вноски дава и Борисов. "Целта е да успокоим обществото по две основни теми, а именно, че бюджетът за следващата година гарантира, че не намаляваме пенсиите и заплатите и не увеличаваме данъците", казва премиерът на последното заседание на кабинета в сряда, личи от стенограмата. 
Освен че няма яснота дали и кога ще се вдигнат осигуровките, неясна е и стъпката, с която ще се увеличава стажът за пенсия. Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева отказа да коментира какви ще са ефектите от плавното удължаване на стажа. "Това са политики, в които аз не участвам. Вече отговарям само за НОИ", коментира тя пред "Дневник". Добави, че разчети за ефекта от евентуалното увеличаване на вноската досега не са правени.


В началото на миналата седмица министърът на труда обяви, че осигуровките трябва да се вдигнат, но не по-рано от 2012 г.. След срещата между синдикатите и премиера обаче Младенов смени тезата си и обяви, че "ще правят разчети за леко покачване на осигурителната вноска още догодина". 


Идеята беше разкритикувана от представители на бизнеса и макроикономисти. "По оценка на КРИБ през 2010 г. инвестициите в България ще са около 2 млрд. евро. Те ще отидат на друго място, ако вноската се вдигне, защото разходите на компаниите ще се увеличат", коментира изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов.


Според него до подобна стъпка няма да се стигне, защото правителството е обещало да не вдига преките и косвените данъци. Той обърна внимание върху това, че в идеите за пенсионната реформа не се споменава как ще се контролира изтичането на средства от НОИ.


Икономистите от Независимия съвет по пенсионната реформа подчертаха, че ако се запази сегашният модел, при който пенсиите се плащат от осигуровките на работещите, "осигурителната тежест трябва да се увеличи трикратно", за да се балансират приходите и разходите. Те определиха като "невярна и изопачена" тезата, защитавана от синдикатите, че по-ниските данъци и осигуровки са оставили в бизнеса 10 млрд. лв., които са "пропаднали".


Според икономистите по-ниските данъците и осигуровки в периода 2005-2009 г. са оставили 11 млрд. лв. в работодателите, но и 9.5 млрд. лв. в работещите.


"Ако правителството не желае да се откаже от разходопокривния модел, единственият вариант е да вдигат възрастта и осигуровките до безкрай", смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него, за да се реши въпросът, системата трябва да е базирана на лични спестявания. "Така хората могат да изберат кога да се пенсионират и това няма да влияе на бюджета на НОИ или на държавата", каза той. На същото мнение е и Георги Ангелов от института "Отворено общество".


Бившият социален министър и участник в консултативния съвет по пенсионната реформа Иван Нейков коментира, че плавното увеличение на стажа върши работа, когато има "време и хоризонт за прилагане на мерките, но когато нещата се забавят заради безкрайни дискусии, мекият вариант се обезсмисля".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK