Граждани на София искат отмяна на сделката Хали срещу градинка

Граждани на София искат отмяна на сделката Хали срещу градинка

© Асен ТоневСтоличният общински съвет /СОС/ да преразгледа решението си от миналия четвъртък - 22 юли, като не обвързва купуването на градината при Руската църква с продажбата на сградата на Халите. За това настоява сдружението "Граждански комитет Спасение 2000" в декларация, съобщи БТА.


Гражданите настояват Столичната община да предостави изчерпателна информация на сайта си по процедурите, засягащи апорта на сградата и земята на Халите в "Централни хали" АД, и докладите на оценителите относно стойността на собствеността на "Абротеа интернешънъл" при Руската църква и стойността на Халите към днешна дата.


Другите им искания са столичният кмет да изпълни разпоредбите на Закона за устройство и застрояване на Столичната община и СОС да даде статут на публична общинска собственост на всички паркове и градини в София като гаранция срещу продължаващите манипулативни според сдружението процедури с частната общинска собственост.
Комитет "Спасение 2000" беше създаден именно в защита на целостта на парк "Руска църква", припомни неговият председател архитект Весела Тончева. През годините сме отстоявали непрекъснато за прозрачност на действията на администрацията на общината и общинския съвет при разпореждането и управлението на територията и собствеността на град София, допълни тя.


Общинският съвет реши миналата седмица на последното си заседание преди ваканцията сградата на халите да бъде разменена срещу градинката до Руската църква. Това стана след разпалена дискусия в зала, в която най-активен беше общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. "Убеден съм, че едната оценка – на халите, е занижена, а другата – на 1300 кв.м градинка, е завишена", заяви Владимир Каролев (НДСВ). Той обяви, че ще направи безплатно оценка на двата имота и после ще оспори в съда решението на общинския съвет.


Делът на общината е оценен на над 6 млн. лв. Като ги продаде на "Ащром", общината ще може да купи от "Абротеа" градинката, която пък е оценена на близо 5.6 млн. лв. Така освен терена около Руската църква общината ще получи и малко над 400 хил. лв. Според Каролев оценителите са били подведени с информация от собственика на халите и градинката.


Съдебни спорове между Столичната община и собственика на Централните хали и терена около градинката ("Абротеа интернешънъл") се водят от години. Сега общината трябва да признае, че е апортирала сградата на халите в смесеното дружество и има 25% от акциите му, които ще продаде на фирмата "Ащром" (дъщерно дружество на "Абротеа").

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK