Предпоследно: Борисов обещал осигуровките да не се пипат до 2013 г.

Спешни мерки на НАП ще пълнят бюджета на държавното осигуряване

Пенсионната реформа не може да бъде отлагана повече. Ситуацията в НОИ е изключително драматична, каза вчера Тотю МладеновБроени дни след като обеща на синдикатите да се изчисли финансовият ефект от увеличаването на осигуровките с 2% още от догодина, премиерът Борисов пое ангажимент пред работодателите да не пипа нивата на вноските до 2013 г. Това заявиха всички представители на работодателските организации в сряда след среща сутринта с Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов и изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.


Обещанието съвпада със средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство. От своя страна на срещата работодателите са подкрепили пакет от мерки, предложени от НАП, за подкрепа на бюджета на държавното осигуряване чрез увеличаване на събираемостта на вноските и изсветляване на фирмите в сивата икономика.


По-късно през деня след среща на бизнеса със синдикатите с арбитър социалният министър двете страни не стигнаха до консенсус за пенсионната реформа и стъпките за стабилизиране на системата. От профсъюзите продължават да настояват още от следващата година вноската за фонд "Пенсии" да се увеличи и да се върне към нивото от 2009 г.
Те не приемат избрания от социалното министерство вариант на пенсионната реформа - от 1 юли 2011 г. осигурителният стаж да се вдигне с 3 години и за жените, и за мъжете. Работодателите са категорично против увеличение на осигуровките с аргумента, че това ще удари най-силно коректния бизнес и ще се отрази негативно върху инвестиционната среда, и по-скоро приемат варианта на пенсионната реформа.


След срещата Тотю Младенов заяви: "Пенсионната реформа не може да бъде отлагана повече. Ситуацията в НОИ е изключително драматична. Към края на годината заради намалените приходи непланираният дефицит ще е 206 млн. лв."


От думите му стана ясно, че другата седмица, на последното си заседание преди лятната ваканция, Министерският съвет ще одобри промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионната реформа. Какви точно ще бъдат те обаче ще се мисли до последно. "Разковничето остава осигурителната вноска. Продължаваме да правим разчети. Следващата седмица ще има решение на въпроса", каза Младенов и добави, че ще запознае предварително всички парламентарни групи с предлаганите промени в кодекса. 


Пакетът от мерки за изсветляване на бизнеса включва две познати идеи - плащанията в брой да се ограничат до 5 хил. лв. и всички заплати да се превеждат задължително по банков път. От НАП предлагат и възможност в определени случаи данъчните да начисляват осигуровки по аналог със средния осигурителен доход за съответния бранш. 


Става дума за ситуации, в които за една и съща дейност в две сравними като обороти фирми, опериращи на един и същ пазар, заплатите се различават в пъти, обясниха от работодателските организации. Само в тези случаи приходните инспектори ще имат право да определят доходната база за начисляване на осигуровките.


Мярката беше определена единодушно от представителите на бизнеса като средство за намаляване на нелоялната конкуренция от страна на сивата икономика. Според тях ще се предотврати практиката некоректните компании да плащат на черно по-големи заплати от декларираните пред НАП.


"Не може в един петзвезден хотел готвачите да вземат 600 лв., а в друг със същата категория заплатата за същата професия да е 3600 лв.", каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.


"Кешовите разплащания трябва да се ограничат, за да се спре плащането под масата", коментира директорът на приходната агенция Красимир Стефанов. Още в началото на юни той заяви, че ведомството е подготвило проектозакон, според който плащания в брой може да се правят само до 5 хил. лв. и всички сделки над тази сума трябва да стават само по банков път.


"Като цяло бизнесът подкрепя идеите", каза председателят на КРИБ Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") пред БТА. Според него обаче прагът за кешови разплащания трябва да се огледа внимателно, "за да не се допусне банковите такси и допълнителните разходи да натоварят прекомерно фирмите. Сумата трябва да е такава, че да не пречи на стопанския оборот, защото инфраструктурата от банкомати и посттерминали не е толкова добре развита, че да позволи изцяло безкасово разплащане навсякъде", каза Прокопиев.


Според работодателите с предложените от държавата мерки ще се разшири базата, върху която се събират социалните осигуровки, и ще се попълнят липсващите приходи в пенсионната система. Едновременно ще се избегнат негативните ефекти от евентуално вдигане на вноските и премиерът е приел тази логика, обясни Прокопиев.


"Мерките ще намалят проблема със сивата икономика, но няма да го изкоренят. За тези идеи се говори отдавна, но те трябва да бъдат прилагани с последващ контрол, за да се направи така, че заобикалянето на закона да стане по-скъпо от влизането в правия път", коментира регионалният мениджър на "Виохалко" за България Антон Петров.


При преговорите по пенсионната реформа социалните партньори се обединиха единствено около целта през 2015 г. приходите от вноски изцяло да покриват разходите за пенсии и обезщетения, а след още пет години пенсията да замества 65% от трудовия доход. В подписаната обща позиция се казва още, че мерките за постигане на тези цели "към настоящия момент не могат да бъдат дефинирани коректно и обективно" в рамките на параметрите на бюджетната прогноза 2011 - 2013, приета от правителството във вторник.


От последвалите изказвания обаче стана ясно, че идеите за пътя, по който трябва да се стигне до стабилизирането на системата, продължават да са коренно противоположни.


Синдикатите одобряват мерките за засилване на контрола, но смятат, че чрез тях може да се преодолее само една трета от дефицита в НОИ, каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че те няма да отстъпят от искането си още от догодина вноските да се увеличат с 2% и ще излязат на протести, ако правителството не го приеме.


Вдигането на вноските няма да реши проблема, а ще удари икономиката, контрираха шефовете на бизнес организациите. "Според прогнози на КРИБ през 2010 г. в българската икономика може да се привлекат инвестиции за около 2 млрд. евро. Ако осигуровките се увеличат, това няма да се случи", добави Евгений Иванов.


Мнения
Иво Прокопиев, председател на КРИБ:
Вдигането на осигуровките няма да реши проблемите на пенсионната система и НОИ. Това би демотивирало деловите среди и би забавило възстановяването и връщането на икономиката към растеж. Ограничаването на кешовите разплащания трябва да се огледа внимателно с идеята да не се допусне банковите такси и допълнителните разходи да натоварват прекомерно фирмите. Бизнесът подкрепя тези мерки, защото те ще нанесат удар върху сивата икономика.


Божидар Данев, председател на БСК:
Бизнесът е удовлетворен от общата политика на правителството да не се повишават данъчните ставки и осигурителните вноски, което е съществено в условията на криза, както и с намерението да не се вдигат заплатите на държавните служители. Разбрахме се с министър-председателя на този етап да не се говори за вдигане на осигуровките, тъй като това натоварва коректните работодатели. Първо трябва да има сериозен натиск върху тази част от бизнеса, която не плаща осигуровки върху реалните заплати.


Тотю Младенов, министър на труда:
Разковничето в преговорите между синдикатите и работодателите за пенсионната реформа остава осигурителната вноска. Промените не могат да се отлагат повече, защото ситуацията на НОИ е изключително драматична. През следващата седмица промените в Кодекса за социално осигуряване ще се гледат от правителството. Към края на 2010 г. непланираният дефицит в НОИ ще е 206 млн. лв. В макрорамката на бюджета е заложено дефицитът да намалее през 2011 г. с 50 млн. лв., през 2012 г. с над 300 млн. лв., а през 2013 г. с 570 млн. лв. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 696 Весело

  Спокойно и се нядявайте утре Бойко да е спал добре и да не е станал с г*за нагоре. Всичко, което се казва е предпоследно. Така се менаджира хаос. И ми излизат разни клоуни и ми говорят за стратегии, планове, дългосрочно планиране, целеполагане. Има само едно нещо и то се нарича Краля Слънце. Та се молете за спокойния му сън, защото и вашия зависи от неговия, само и единствено

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 2. 2 Профил на Цапцарапов
  Цапцарапов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И ми излизат разни клоуни и ми говорят за стратегии, планове, дългосрочно планиране, целеполагане.
  /////////////////////////////////
  Е ти кой искаш да ти излиза?Мавъра?
  Това като гледам пред дзурлата ти не е "неговия",много е светъл!
  И като ти излезе Мавъра да каже нещо мнооооого смислено,какво?
  Ще се изпразниш ли?

 3. 3 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Единствената обща позиция на социалните партньори е че нямат обща позиция. http://yphalachev.blogspot.com/

 4. 4 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 581 Разстроено

  АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА НА ПП ГЕРБ:
  1. Редовен обществен диалог по отношение на кризата
  2. Незабавна актуализация на държавния бюджет.
  3. Еврофондовете – сигурен ресурс за преодоляване на кризата
  4. Селското стопанство – да възродим традициите, да създадем работни места
  5. Данъчни стимули – да оставим парите при хората и бизнеса.
  6. Подобряване на бизнес средата
  7. Насърчаване на инвестициите
  8. Образование, квалификация и социални мерки
  9. Инфраструктурна политика
  10. България не е сама
  -
  http://www.gerb.bg/bg/program

  11. ББ - СУПЕРГЕРОЙ

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 5. 5 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 696 Любопитно

  хе ... добре поне, че слушат и като им хрумне някаква простотия, след това дават и гледат в другата посока... поредното глупаво хрумване на синдикатите е отхвърлено, аз въобще се чудя някой като погледне мика зайкова и като й чуе абсурдните изказвания, как може след това да й обещава нещо, което си е поискала - ами то е ясно, че ще е някаква ретроградна нелепост...

 6. 6 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Боко, това е ферма за шибани бройлери или гъски.
  едните ги вадиш от клетките,след като си ги замразил за износ.
  Другите ги тъпчеш с маркуча, докато дробът им не стане годен за употреба от чужденците.

  cheers thicko

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 524 Разстроено

  До коментар [#7] от "pauloct":

  Ама ти много задръстено мислиш, бе! И кой ще ти работи на 70 годишна възраст, като някой мрат по ествествен път на 60.
  Станишев щеше да даде по-добра идея от тебе!

  По-добре пенсията да е това, което си изкарал, за което си се бъхтил. Когато свърши - няма пенсия. Пенсията ти е това, което си вкарал.

  По тоя начин пенсионерите никога няма да са в тежест на държавата!

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 9. 9 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И да въртите и да сучите положението е едно . Младите бягат и не се връщат , женките не раждат .Пари за пенсии и осигуровки няма да има , чака ни банкрут на цялата система то е ясно като две и две четири .Всичките дандании са само за да закърпим положението докато сме на власт ,после е..... мамата. Без радикална и мащабна програма насочена към подпомагане на бизнеза , младите и амбициозни хора които искат да печелят пари , да живеят и работят тук , е гол популизъм насочен към огромната маса пенсионери надявайки се на дедовия .Ама тя икономиката и печеленето на пари не е като Турски сериал ,иска огромни усилия от правителството , капацитет , знание и поемане на огромна отговорност за непопулярни мерки която носи и отлив на избиратели. Все неща които са далеч от сегашният кабинет .Имаше на времето един луд Костов който надцени матряла като си помисли че той е сбособен на велики дела които ще го заведат до Европа , до съвременят модерен и благоденстващ начин на живот , ма матряла не ще и наказва лошо , себе си разбира се .Та мисълта ми е следната, фактите показват , делата ни говорят , и да въртиме и да сучиме нямаме капацитет да сполучиме.

 10. 10 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  "Непопулярни мерки"!?
  Аман от глупости!
  Справянето с организираната престъпност, олигархията, комунистическата мафия и т.н. - това ли са непопулярни мерки!
  Аман от тъпаци! И най-вече в журналистиката

  Машини прости, народ неук.
 11. 11 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 466 Гневно

  ДОЙДЕ време ДЕМБЕЛИТЕ да внасят своите здравни и социални осигуровки както всички останали българи!
  ТОВА СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ от бюджетната сфера – и мързеливите даскали и тъпите милиционери и наглите „доктори „ и некадърните чиновници и малоумните „овенни „и корумпираните данъчни … !!
  БЕЗ изключения и БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ !!!

  ТОВА СЕ ОТНАСЯ и за онези, които ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ –роми, тарикати , и всякакви други боклуци !

  ЗА ТЯХ ДА ИМА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД ,ако не искат да плащат!

  Пилеенето на пари никак не противодейства на депресията.
  Не антикризисна програма трябва сега, а антидепресивна.
  Само една такава е подействала досега: запушване на всички пробойни, от които изтичат ненужни разходи, а най –ненужните са точно протестиращите полицаи, военни , даскали, данъчни и още цяла кохорта ТЪРТЕИ , чучнали на държавната софра , свикнали само да лапат и да претендират …

  Пред Националния осигурителен институт трябва да поставят цитат от "Ад" на Данте:
  " О вий, кои пристъпяте тоз праг - надежда всяка тука /за пенсия/ оставете!"

  А на лудото келеме Тотю МЛАДЕНОВ , на Ваньо Нейков и др. подобни малоумни идиоти , изобщо не им личи, че са били синдикалисти.
  Те не са изобщо с акъла си!!!
  Мъжете у нас са споминават около 67.
  Жените подир три лета.
  Да бъхтеш 40 за 2-3 е гавра!


  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 12. 12 Профил на ooobektiven
  ooobektiven
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#9] от "pezar":

  Да, бизнесът е социално слаб и има нужда от подпомагане. Слаб е у главата, мен ако ме питаш. От назначени бизнесмени какво друго да очакваш. На бизнесът му трябват фалитите, които напълно си е заслужил. Един като фалира, друг ще му вземе пазара и работниците - какво тук значи някаква си фирма.

  А дали Борисов изобщо е казвал такова нещо - силно се съмнявам. Какъвто е приказлив досега да се е похвалил, ако беше така. Партенка е това, казвам ви.

 13. 13 Профил на A10
  A10
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Предлагам синдикатите да увеличат осигуровките само на ръководните си кадри! А пък членуващите в синдикати да се запитат на кого плащат вноски и за какво??! Кой се наема да изчисли колко са средствата, които потъват в тези бутафорни структури?! Видяхме през годините тяхната "загриженост" за хората! Показват я и сега, организирайки стачки...?!

  "Същественото е невидимо за очите."
 14. 14 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 651 Неутрално

  много се краде в тази държава. приватизирайте, за да се краде по-малко, бърза , ч е много остарях

  BG e мини империя на злото.
 15. 15 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Като цяло бизнесът подкрепя идеите"
  Странно,кой говори от името на бизнеса?
  Аз имам бизнес и като цяло не виждам най-важната мярка да е приета-по лесно кредитиране и по-ниски лихвени нива на кредитите,свежи пари.
  Според мен са се събрали само големи компании и тук таме някоя средна,и са решили колко могат да поемат като данъци и осигуровки.
  Не мерете с аршина на големите компании господин Борисов.
  Малкият бизнес никога не е имал собствено лоби, никога не е надигал глас и затова най-големите фалити ща са при фирмите с един двама работници.

 16. 16 Профил на flex
  flex
  Рейтинг: 466 Весело

  Мутрата каза .

  Матриала да цвили от кеф сега.

 17. 17 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "pezar":

  Никой не го интересува малкия и средния бизнес. Не виждате ли,че се говори за разпределение на осигурителния доход на самоосигуряващите се по видове дейност, като минималният е както знаете 420 лв. Това означава, че по видове дейности ще са от тази цифра нагоре. Докато за максималният - той остава 2000 лв. И за какво управление говорим тогава - управление, което за пореден път защитава интересите на богатите. С тези промени отново засегнати са такива, които са си отворили някое магазинче или работилничка, за да се прехранват, а тези,които печелят милионите - отново ще си щракат пръсти и ще си въртят далаверите.

 18. 18 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1260 Весело

  ПОСЛЕДНО. Горския дойде!

 19. 19 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 466 Гневно

  Абе има ли още идиоти, които да вярват на този простак - мутра - пожарникар ББ

 20. 20 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дълго търсих някаква извадка колко са частните фирми в България и колко от тях са малки,средни или големи.
  Не намерих статия за цялостен анализ на фирмения сектор.
  Ще помоля Дневник ,ако има интерес да направи извадка колко данъци и осигуровки плаща бизнесът на държавата и какъв е дялът на малкия бизнес спрямо всички останали играчи от по-големите фирми.Има ли смисъл от малък или даже фамилен бизнес в България или да се отправяме към терминалите.
  Мисля, че в България малкият бизнес ще остави едни горе долу разработени ниши на по-големите играчи.И ще се очаква едно окрупняване на дейностите.Интересува ме нещо като анализ на тенденциите за развитие на малките и средни играчи на пазара.
  Защото именно в този дял на фирмите има едно непредставено ,разкъсано и незащитено общество което ще изтърпи най-много негативи от кризата и от завишените осигуровки.

 21. 21 Профил на fisting
  fisting
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "pezar":

  всичко в България е скрито покрито.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK