Сидеров заплаши със съд водеща на БНР след разговор за случая "Кърджали"

Волен Сидеров и Димитър Стоянов<br />

© Асен Тонев

Волен Сидеров и Димитър СтояновЛидерът на "Атака" Волен Сидеров заплаши със съд водещата на "Хоризонт" Дияна Янкулова, която според него изопачавала фактите около случая с погрешно атакуваното от МВР семейство в Кърджали, като го сравнявала със задържане от полицията на сегашния евродепутат Димитър Стоянов (син на съпругата на Сидеров).


В анонса си за включването в предаването "Нещо повече" на лидера на "Атака" водещата на БНР обяснява, че участието на Сидеров е право на отговор на проведен преди това разговор с Димитър Стоянов, посветен на полицейското насилие. В него бил направен паралел между инцидента в Кърджали и случая, при който преди 2 години, на 30 юли 2008 г., Стоянов беше задържан от полицаи и не можа да участва в протестен митинг на "Атака". 


В правото си на отговор Сидеров заявява, че водещата заблуждава слушателите си, защото между двата случая нямало нищо общо, тъй като при задържането на Стоянов ставало въпрос "за полицейска акция, наредена от министър Миков тогава, без никакво, никакво основание. В случая с Кърджали имаме влизане в къща, за която има сигнали, че има проституция и наркотрафик".
В последвалия разговор Сидеров обвинява БНР, че през 2008 г. не е отделило от програмното си време, за да обсъди случая с побоя над Димитър Стоянов. "Тогава не направихте предаване, защото служехте, както и сега, на БСП и ДПС. И това си личи отвсякъде. В това радио няма никаква промяна от 10 ноември насам, но тази промяна, уверявам ви, ще настъпи следващите месеци, може би до края на годината, след приемането на новия Закон за радио и телевизия, защото крайно време е радиото и телевизията, които са на държавен бюджет, както е вашата медия, да бъдат обективни и да служат на истината, а не на поръчки", заявява лидерът на "Атака". Депутатът обяснява още, че случаят в Кърджали се раздува, "защото става в Кърджали и защото къщата, в която става действието, там живеят роднини на Ремзи Осман, депутат от ДПС. Това е цялата работа и вие в момента правите услуга на Ремзи Осман, това е ясно".


Днес изслушването на вътрешния министър Цветан Цветанов за полицейските действия, на които станаха жертва невинни граждани, премина скандално в парламента. Изпадайки в противоречия, вицепремиерът оневини подчинените си, пребили семейство в Кърджали и убили мъж при арест в Плевен. Опозицията остана с впечатление, че се прикрива истината, а ГЕРБ и "Атака" насърчиха действията на МВР с призива "Не спирайте дотук".


Следва целият разговор на Волен Сидеров в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт". Текстът е предоставен от БТА:


Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "Нещо повече", 28 юли 2010 година, 17.32 часа
Водеща Дияна Янкулова:
Преди по-малко от час в "Нещо повече" говорихме с депутата, евродепутата от партия "Атака" Димитър Стоянов за полицейското насилие в паралел. Неговият случай - преди 2 години, на 30 юли 2008, той беше задържан от сили на специализираната полицейска охрана и възпрепятстван да участва в митинг на партията, протестен митинг, след което беше задържан в Пето районно управление, и за този случай дълго се говори, и случилото се сега пък със семейство Мустафови в Кърджали, в чийто апартамент погрешка нахлуха полицаи при операция срещу сводничеството.
Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров е сега на телефонната линия с желание за право на отговор, на доуточняване. Добър ден, г-н Сидеров.
Волен Сидеров:
Г-жо Янкулова, вие заблуждавате, не знам колко са слушателите на БНР, в момента ги лъжете. Значи, в случая с Димитър Стоянов и пребитите атакисти ставаше дума за полицейска акция, наредена от министър Миков тогава, без никакво, никакво основание. В случая с Кърджали имаме влизане в къща, за която има сигнали, че има проституция и наркотрафик. Така че недейте да казвате, че по погрешка е станало там, а там полицейската акция на точния адрес, а това, което е станало погрешка, е по време на изпълнение на акцията. Нищо общо нямат двата случая. Това, че вие ги свързвате тенденциозно, е една, така, от поръчките, която изпълнявате очевидно на ДПС, защото дадохте 20 минути на Лютви Местан, след което дадохте още 15 минути на някаква персона, която да обяви България за хунта, и след което прекъснахте, по време на разговора прекъснахте Димитър Стоянов точно когато отговаряше на въпрос. Това е едно тенденциозно поведение, което...
Водеща:
За съжаление това беше технически проблем, за който се извинихме, г-н Сидеров.
В. Сидеров:
Съжалявам, не мога да повярвам на това, защото цялото ви водене на предаването беше тенденциозно. Вие непрекъснато смесвахте двата случая, които, пак повтарям, нямат нищо общо. И за разлика от сега тогава вие не отделихте това време, което сега отделяте. Вие не се занимавахте цяло предаване с пребитите активисти на "Атака", с това, че Димитър Стоянов беше ритан, блъскан в главата и закопчан с белезници в джип в нарушение на абсолютно всички международни и български правни норми. Тогава не направихте предаване, защото служехте, както и сега, на БСП и ДПС. И това си личи отвсякъде. В това радио няма никаква промяна от 10 ноември насам, но тази промяна, уверявам ви, ще настъпи следващите месеци, може би до края на годината, след приемането на новия Закон за радио и телевизия, защото крайно време е радиото и телевизията, които са на държавен бюджет, както е вашата медия, да бъдат обективни и да служат на истината, а не на поръчки.
Водеща:
Г-н Сидеров, ще си позволя да не се съглася с вас, разбира се, давам възможност да изразите своето неудовлетворение, своята позиция в същия този...
В. Сидеров:
Има си хас да не давате възможност, има си хас, вие...
Водеща:
...в същия този ефир.
В. Сидеров:
...хранейки се от бюджета, да не давате тази възможност. Вие вече, значи, проявявате една арогантност, която граничи със...
Водеща:
Не, просто припомням журналистическото правило за право на отговор.
В. Сидеров:
Журналистическото правило е да бъдете обективни, а не да клеветите. Защото вие казахте преди малко...
Водеща:
За различни гледни точки говорим.
В. Сидеров:
...че атакистите, нашите хора, са размахвали вериги и прътове. Това е груба лъжа.
Водеща:
Това беше полицейската информация, г-н Сидеров.
В. Сидеров:
И аз ще заведа дело срещу вас. Ще заведа дело, защото вие сте длъжна да проверявате истината, а не...
Водеща:
Официалната полицейска информация може, разбира се, да се провери и тя гласеше, че г-н Стоянов тогава е възпрепятствал полицейска проверка на група младежи, които...
В. Сидеров:
Да, това е една лъжа и клевета, за която тези полицаи сега отговарят и ще отидат на съд. И ще бъдат осъдени. И тогава какво ще кажете? Ще направите ли предаване, в което да се извините? Много се съмнявам. Защото вие определено тенденциозно искате да вкарате нашите активисти и евродепутата Димитър Стоянов в един и същ случай и да бъдат на една и съща плоскост поставени с тези хора в Кърджали, за които има определено данни, и днес министър Цветанов го каза много ясно в пленарната зала, че има данни за престъпления там и че тези хора са били проверявани по данни за престъпления - проституция, наркотрафик. За какво говорим?
Водеща:
Не е ли редно да оставим проверките да покажат това?
В. Сидеров:
Ами, редно е, но тогава...
Водеща:
Кой е съпричастен към престъпна дейност и дали е престъпник...
В. Сидеров:
...не правете тогава внушения, които са тенденциозни, защото вие това правите срещу "Атака" и срещу една политическа партия, и в същото време давате 35-40 минути на ДПС и на техните адвокати. Ако това е обективна журналистика, значи просто трябва да се върнете в първи клас.
Водеща:
Тези неща могат да бъдат измерени, нали разбирате? И може да се окаже, че "Атака" превишава в нашето предаване времево участието си, но предлагам да не спорим...
В. Сидеров:
В никакъв случай. Ако ме оставите още 15 минути, тогава вече може да говорим за...
Водеща:
Предлагам да не спорим. Мога ли да ви попитам като лидер на политическа сила, която винаги се е борила с полицейското насилие, какво е мнението ви, защото не чух да се изказвате от парламентарната трибуна днес, надявам се да не съм пропуснала, има ли престъпване отвъд нормите в поведението на полицаите, защото този случай в Кърджали не е единственият напоследък, при който невинни граждани стават обект на грешки? И те бяха изброени днес, струва ми се, да не го правя аз.
В. Сидеров:
Сега, аз разбирам, че вие искате да внушите, че в България има полицейщина, и това е говоренето, което чуваме от ДПС...
Водеща:
Аз задавам въпрос, аз задавам въпрос.
В. Сидеров:
Аз пък ви тълкувам въпроса, тъй като съм доста по-стар журналист от вас и разбирам от медии повече може би, занимавал съм се.
Водеща:
Не споря.
В. Сидеров:
И затова ви тълкувам въпроса, и ви казвам, че вие правите едно внушение. Това внушение го чуваме ежедневно от ДПС, БСП, Яне Янев и други подобни. Така че вие всъщност служите на тяхната битка срещу това в България да стават реформи. Защото в момента, в който ние имаме похвали от Брюксел и одобрение от българската общественост, че България се справя с организираната престъпност, новото правителство, вие се опитвате да изкарате, че то е някаква полицейска хунта, както се изказа предишният гост адвокат не знам кой си, Х, който много горещо разви тази тема, как в момента има една хунта. Това са пълни глупости, защото в момента имаме разправа с организираната престъпност, каквато не е имало преди.
Водеща:
И това трябва да се прави на всяка цена, така ли?
В. Сидеров:
Никой не е казал, че трябва да се прави на всяка цена, и то не се прави на всяка цена. Случаят в Кърджали е, пак ви казвам, ако претендирате за журналистика обективна, проверете. Там става дума за случай, в който, в къща, на адрес, на който има данни на проституция. Ако вие одобрявате проституцията и наркотрафика, може да го съобщиха на драгите слушатели.
Водеща:
Не, не го одобрявам, но...
В. Сидеров:
Но недейте да...
Водеща:
...много внимателно чух какво каза министър-председателят по този въпрос, че полицаите е трябвало да направят преценка за това, че 12-годишно момче, слабичко момиче, девойка, и отворена врата, неоказана съпротива са били достатъчни сигнали, че там престъпници, които да посегнат на полицаи, е нямало.
В. Сидеров:
Не, не. Случаят в момента се раздува, защото става в Кърджали и защото къщата, в която става действието, там живеят роднини на Ремзи Осман, депутат от ДПС. Това е цялата работа и вие в момента правите услуга на Ремзи Осман, това е ясно.
Водеща:
От вас го научавам...
В. Сидеров:
Той човекът беше силно афектиран.
Водеща:
От вас го научавам.
В. Сидеров:
Ами, днес в пленарната зала стана... вие не следите ли пленарните заседания, нали сте медия национална? Днес Ремзи Осман просто щеше на бой да налита човекът едва ли не. Това са негови роднини. Ами, това е факт, аз ви казвам...
Водеща:
Но няма значение чий роднина е бил посинен, и г-н Димитър Стоянов е ваш доведен син, но това не ви пречеше да...
В. Сидеров:
Не ми е доведен син, той си има баща, престанете с тези спекулации и лъжи.
Водеща:
...показвате... Добре, не е ли ваш роднина?
В. Сидеров:
Той е син на съпругата ми, за която съм се оженил по-късно, и не е доведен син, не съм го отглеждал аз, той е израснал в друго семейство.
Водеща:
Добре, неправилно се изразих, но тогава и вие не трябваше...
В. Сидеров:
Ами, изразявайте се правилно.
Водеща:
...да говорите за неговия конфликт с полицията преди две години.
В. Сидеров:
Изразявайте се правилно. Основно задължение на журналиста е да се изразява правилно.
Водеща:
Ще се поправя и ще работя много...
В. Сидеров:
Иначе, иначе не е професионалист.
Водеща:
...по тази ваша забележка, г-н Сидеров. Наистина попитах има ли полицейско насилие все пак, дори и в Америка има. Г-жа Цачева каза днес, че когато се работи много, се правят и грешки.
В. Сидеров:
Вие искате да обобщите, да завършите предаването си с обобщението, че в България има полицейско насилие. Това го разбирам.
Водеща:
Искам да бъдем честни, г-н Сидеров. Дори и да не ни харесва това.
В. Сидеров:
А има ли справяне с организираната престъпност, пък аз ви питам? Има ли напредък в тази посока?
Водеща:
Има. Има.
В. Сидеров:
А, е, когато има такъв напредък...
Водеща:
И кой е казал, че няма, кой отрича този факт?
В. Сидеров:
Ами, вие давате тежест повече на детайли, които в случая съпровождат главното.
Водеща:
Ами, днес за това се говори в парламента.
В. Сидеров:
В този случай дори нямаме и грешка, защото адресът, на който са влезли, той е адрес, на който има данни за проституция. Казвам го за пети път. Това нещо защо вие не го коментирате обективно? Защо представяте нещата, сякаш някакви невинни хорица са пострадали? Не, тези хорица или част от тях, или техните роднини се занимават с престъпна дейност.
Водеща:
За момента са невинни...
В. Сидеров:
Това е фактологията.
Водеща:
...г-н Сидеров, и аз съм последният човек, който ще го каже преди съда, че някой е престъпник или се е занимавал с престъпна дейност.
В. Сидеров:
Ами, аз виждам как спестявате тенденциозно информацията, пак ви казвам...
Водеща:
Но пък вие, вие имате ефира, за да го направите...
В. Сидеров:
Преди две години, преди две години вие въобще не се занимавахте със случая, с Димитър Стоянов и нашите активисти, не се занимавахте изобщо.
Водеща:
И с това няма да се съглася от името на...
В. Сидеров:
Покрихте го...
В. Сидеров:
...с пълно информационно...
Водеща:
...на колегите си в програма "Хоризонт", както...
В. Сидеров:
Ако тогава го бяхте направили...
Водеща:
...и във всички останали медии, в които г-н Стоянов гостуваше и даже си събличаше фланелката, за да се видят синините.
В. Сидеров:
Ако тогава го бяхте направили, щях да повярвам, че сте обективна журналистка. Но вие не го направихте, което ми дава основание да смятам, че не сте.
Водеща:
Добре, г-н Сидеров, това е вашето мнение. Надявам се, че слушателите имат възможност да избират.
В. Сидеров:
Надявам се, че не сте ме прекъснали дотук и това, което казвам, се чува.
Водеща:
Всичко, което сте казали, се чува. Можем да ви изпратим след това записа, за да го приложите към документите, с които, предполагам, ще се срещнем и пред други институции.
В. Сидеров:
Да.
Водеща:
Вие кажете кога сте свършили, за да не изпаднем в неприятна ситуация.
В. Сидеров:
Да, благодаря ви за това включване, благодаря, че не ме прекъснахте, както правите с активисти на "Атака". И в заключение искам да кажа, че Българското национално радио ще бъде една обективна медия, когато се прочисти от кадрите на БСП и ДПС. Дочуване.
Водеща:
Благодаря ви, г-н Сидеров. Лидерът на партия "Атака" и на парламентарната група на партия "Атака" с право на отговор и несъгласие с начина, по който работи нашият екип в "Нещо повече". Днес доминира темата полицейско насилие след дебати в Народното събрание и изслушване на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по един конкретен казус в Кърджали.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1521 Неутрално
 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  //Тогава не направихте предаване, защото служехте, както и СЕГА, на БСП и ДПС. И това си личи отвсякъде. В това радио няма никаква промяна от 10 ноември насам//

  Колкото и да не ми е симпатичен , за това съм напълно съгласен с него .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Защо въобще се отделя време да се коментират демагози заели някаква ниша от българското безумие! Сидеров, Янев и Кутев са великата троица на абсолютните демагози! Винаги извъртат нещата както си искат с откровени лъжи! То и избиратели им са такива - промити мозъци за това им става работата! Мат'ряла не става - това е!

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Ха, това си е в страни от темата.

  Всичко, което трябва да се знае е имало ли е наистина насилие от страна на полицията или не.

  Дали в къщата се практикува проституция или незаконно тютюнопушене е съвсем отделна тема.

  Ако полицаите са удряли беззащитни жени и деца изобщо няма значение дали са роднини на Доган или ако ще на Гоце да са...и те са хора, никой не си избира роднините.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Пак ли тоя бе? Алабализми, в най-добрия случай!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  и обърнете внимание, този палячо от Ямбол, който е образован за фотограф, говори от името на българите! Ало, ямболската гега с чисто българското име Волен, кой ще ти гласува на следващите избори, бе мъник.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 7. 7 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 717 Любопитно

  До коментар [#6] от "marquis":

  Е, не си много умничък.
  Защо се обаждаш?
  Яд ли те е,или някъде те сърби?
  Къде?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 8. 8 Профил на ханът
  ханът
  Рейтинг: Весело

  ти-ру-ри-руууу, това е най-верния съюзник на бойко, щом и сините дадоха назаден, можем само да изпитваме опасения за психичното здраве на управляващите и техните поддръжници

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Забележителен разговор! Предполагам в началото на 30-те години в Германия са се чували доста такива разговори в ефира. Лидерът на една от управляващите партии, говори за ред в медиите, за правилно отразяване, през 30-те години в Германия това е правел Паул Йозеф Гьобелс....

 10. 10 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не ми направиха добро впечатление думите на Сидеров. От тях излиза, че случай в който полицаите са пребили някого от "Атака" е много по-различен от случай в който са пребили другиго. Не разсъждава обективно. Бяга от фактите, политизира излишно един конкретен случай и заплашва журналисти. Лошо Сидеров, лошо.

 11. 11 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  болене нещем да знаем че съществуваш направи услуга на всичи и се закотви в наи добрата лудница за винаги ние данъкоплатците с удоволствие ше ти плащаме лечението

 12. 12 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 628 Весело

  Че това радио е комунистически манипулатор е ясно отдавна.И че трябва масово ВЕДНАГА да бъдат уволнени е ясно на над 80% в България.Бойко пренебрегва някои дадености,но змиите предсмъртно са най-отровни.
  А съвсем отделен и верен въпрос е,че МВР е сборище на селяндури и бандитчета.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 13. 13 Профил на shogunn
  shogunn
  Рейтинг: Неутрално

  Докато такива криминални престъпници със манталитет на селяндурски хайдуци вилнеят в БГ нищо добро не чака никого.Не само вилнеят но пробутват навсякъде и своите уродливи храненици и престъпни спонсори. ОЧЕВИДЕН Е КОНФЛИКТА НА ИНТЕРЕСИ ПРИ КОЙТО СИДЕРОВ НАВИРА КОМУНИСТИЧЕСКОТО СУКАЛЧЕ "СИНА" СИ СТОЯНОВ КАТО ПОРЕДНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ДУХАЧ И ПАРАЗИТ ВЪВ ВЛАСТТА! Затова е и засмукал в олигавено фелацио Борисовите гениталии,на другият комунистическо-политическ мародер във властта на новите ЕНИЧАРИ.

 14. 15 Профил на shogunn
  shogunn
  Рейтинг: Неутрално

  Преди месец само разследвания за тежко хулиганство в германия и неосъден в БГ защото е под закрилата на властващата политическа мафия очевиден хайдук опасен за обществото....хленчеше пред Бащинията на един от съучастниците си Цветанов и "неговото МВР срещу полицаите които бяха умишлено провокирани от маминото олигофренче сега политически паразит на Сидеров,което чрез провокациите си търси внимание в ЕП където е проводник на фамилният си хулиганско комунистически фашизъм.

 15. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това, че Волен го е ударил хормона и е изглеждал смешно, не ме вълнува особено. Интересно ми е обаче, какво са търсили полицаите в тоя апартамент все пак? В България проституцията не е престъпление, само сводничеството, та не мога да разбера какво са очаквали да открият, ако не беше станала грешка - Някакви си се таковат, сводниът едва ли им свети... Накрая щеш еда стане "ние ги хващаме, те ги пускат", в най-добрия случай.

 16. 17 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Тая подлога
  пищи до Бога!

  www.berbenkov.hit.bg
 17. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "Karelson":Не е тъп, а е мнооооого тъп! Все пак трябва да сме по - точни

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 20 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Цялата ни политика е една лъжа. Нещата се завъртат така, както на управляващите им е угодно. А Сидеров е бил и от другата страна на закона и го знаем що за стока е! А в момента ще му се счупи гърба да се кланя на управляващите, защото знае, че изтърве ли сега кокала, я го хване пак, я не! А с този случай в Кърджали,мисля, че на всички стана ясно, за какво става въпрос!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK