Над 90% от майките в България кърмят децата си

Над 90% от майките в България кърмят децата си

© Надежда ЧипеваБлизо 91% от майките в България кърмят бебетата си, сочат данните от национално представително проучване на кърменето на децата. То беше представено днес от проф. Стефка Петрова, директор на Националния център за опазване на общественото здраве.


Изследването е проведено сред майките на 2200 деца на възраст от 0 до 5 години. Около 91% от децата се кърмят в родилните домове, но честотата на кърмене спада много след изписването, което е вследствие на недоброто кърмене в първите дни след раждането, смята д-р Анета Попиванова,  началник отделение "Физиологично" към клиника "Неонатология" в "Майчин дом".


Изследването показва още, че само 13% от майките кърмят изключително бебетата си в първия месец след раждането, т.е. бебето се храни само с кърма, изключва се даването на вода. Според световните здравни тенденции изключителното кърмене трябва да продължи до 4-6 месец на кърмачето. 50% от водата, която майките дават през първия месец на бебето, е подсладена, сочи изследването. Това е проблем, защото спада качеството на водата, а и се създават предпоставки за развитие на кариес при децата, уточни проф. Стефка Петрова. 
Според данните от изследването не всички болници дават възможност първото кърмене на новороденото да започне до 6-я час след раждането. Едва 4.5% от изследваните бебета са били закърмени до 6-я час. По думите на проф. Петрова българските майки получават противоречиви послания. Майките, които четат чуждестранни източници, са по-добре информирани за новите тенденции. Много от българските педиатри все още не подкрепят изключителното кърмене и препоръчват даването на вода в първите месеци на кърмачето.


Като основна причина за отказа от кърмене жените посочват липсата на кърма. Почти 60% от жените отказват кърменето, без да се посъветват с лекар, останалите жени са се отказали след съвет с медицинско лице. Това показва липсата на адекватна информация, недостатъчно обучение на майките по време на бременността за поддържането на успешно кърмене, каза проф. Петрова.


Данните показват още, че има разлика в отношението образование - честота на кърменето между българките и жените от ромски или турски произход. Българките с високо образование кърмят по-често от по-необразованите жени. Жените от ромски или турски произход кърмят по-често и по-продължително.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK