Проверката на скандалната поправка в наркозакона тръгна към прокуратурата

Случаят с обнародването в Държавен вестник на скандалната поправка в закона за дрогата, с която се разрешава скрита реклама на наркотични вещества, и събраните от комисията материали и изслушвания тръгнаха към прокуратурата. Това реши парламентът днес, като прие със 116 гласа "за" и 2 "въздържал се" доклада на временната анкетна комисия, която трябваше да изясни как се стигна до обнародването в Държавен вестник на текст, който не е гласуван в пленарната зала.


Председателят на парламента Цецка Цачева призна, че скандалът слага безсрочно петно върху институцията, а от опозицията допуснаха, че става въпрос за организирана престъпна група и за тежко умишлено корупционно престъпление, в което, ако се докаже участието на депутати, случаят ще отиде в евентуалния бъдещ специализиран съд.


След като зам.-председателят на временната анкетна комисия Мая Манолова започна с шеговитото определение за "организирана депутатска група" и продължи да настоява, че няма как всичко да е станало без знанието на ръководството на ГЕРБ или на парламента, колегата й от ДПС Христо Бисеров заяви, че депутатите трябва да допуснат "съществуването и функционирането на организирана престъпна група", тъй като това не става въпрос просто за нарушение на парламентарния правилник. "Точно за това най-правилно е да предоставим всички материали на прокуратурата и, без да се шегувам, сме длъжни да допуснем, че ако бъде разкрита организирана престъпна група, в която участват и народни представители, за евентуално тежко умишлено корупционно престъпление, това ще отиде в евентуалния бъдещ специализиран съд", каза Бисеров. Въпросът за политическата и наказателната отговорност тепърва предстои, заключи той.
Преди него председателят на парламента Цецка Цачева избегна темата за политическата отговорност. "Много бих се срамувала, ако този въпрос ми беше зададен от депутатите в центъра и дясно, но зададен от вас, аз не изпитвам чувство на срам", заяви Цачева в отговор на репликите от място на депутатите от опозицията. Посочи, че този случай слага петно върху парламента, но вината не била само на управляващите. Беше добре, че ни се случи в рамките на първия мандат, и сега разбрах, че никой от присъстващите 105 депутати не е слушал какво се чете и гласува, каза Цачева. Тя попита и къде е била опозицията в този момент, която трябва да е коректив на мнозинството.


"Крадецът вика дръжте крадеца"


Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов обвини БСП, че раздухва скандала в медиите с поправката в наркозакона, за да рекламира конкретна водка. Ако бях производител, щях да дам половината пари на групата на БСП, вместо да си плащам реклама в телевизията, посочи Николов. Съпартиецът му Петър Петров посочи, че либералният режим на реклама с наркотични вещества е приет през 2005 г., веднага след като тройната коалиция е дошла на власт. 


"Крадецът вика дръжте крадеца", възмути се Димитър Горов от БСП. "Да не би някой от БСП да е занесъл листчето в пленарната зала, да не би някой от БСП да е занесъл поправката в Държавен вестник"?! Това е несериозно, смешно и жалко. Жалко, та дрънка", заключи той.


Въпросът за морала и поправката "Ванко 1"


"Точно Мая Манолова от БСП няма право да говори за морала, тъй като е един от вносителите на скандалната поправка "Ванко 1" в миналия парламент, заяви Цветомир Михов от ГЕРБ. По думите на Михов от промяната в Наказателния кодекс тогава са се възползвали над 70 сводници и са излезли по-рано от затворите.


Поправката "Ванко 1" е едно от решенията, с които предишното мнозинство определено не се гордее, но това беше решение на парламента, отвърна Манолова. Тя призна, че е била грешка, но я защити с това, че три пъти е обсъждана в правната комисия и не минала зад гърба на депутатите от опозицията тогава. Там няма нищо скрито покрито, не са вършени измами нито от правната комисия, нито от пленарната зала, добави тя.


Приказки на Шехерезада и Джони Мнемоник


"Пламен Цеков се държи като една Шехерезада, която е решила да разкаже 1001 приказки пред анкетната комисия", каза Манолова по повод сменените неколкократно версии от Цеков за това как се е стигнало до объркването в пленарната зала да прочете текст, който не е гласуван от здравната комисия. "Светлин Танчев е българският Джони Мнемоник - човекът с феноменална памет, който запомня и възпроизвежда текст от закон с 90 параграфа и го помни в продължение на 2 седмици. Това е нашето национално богатство", добави тя.


ГЕРБ реши да жертва едни депутати на относително не много високи позиции в ГЕРБ, за да оневинят други, каза Манолова. Отбеляза, че въпреки че беше зам.-председател на комисията, не може да отговори как всъщност се появи тази скандална поправка в Държавен вестник, кой я поръча, кои са в кръга от замесените.


Манолова разтълкува подадените оставки на замесените в скандала - на вече бившия шеф на комисията по еврофондовете Светлин Танчев и на зам.-шефа на здравната комисия Пламен Цеков, като "кризисни опити на ГЕРБ за минимизиране на щетите и да бъдат запазени имената на хора от ръководството на ГЕРБ, участвали в организацията на тази криминална поправка". "Това е типичен пример за политически, икономически, за ГЕРБ-аджийски чадър", смята Манолова. Казарменият стил в крайна сметка не води до добри резултати, още повече, когато е гарниран с интелектуална недостатъчност, заяви тя.Предисторията
Случаят с прокарването на лобистката поправка в закона за наркотичните вещества, която либерализира рекламата с изображения на наркотици, започна в края на март. Тогава се оказа, че в Държавен вестник първо е публикуван текст, забраняващ рекламата с изображения на наркотици, който е подписан от президента Георги Първанов, а още в следващия брой е обнародвана корекция, с която тази реклама се разрешава. Държавният глава установи разминаването, реагира остро и обяви, че с него не е съгласувана корекцията, което съвпадна и с подготовката за т.нар. импийчмънт. За изясняването на случая беше създадена специална парламентарна комисия, левицата сигнализира и прокуратурата. След поредица изслушвания на замесените в случая политици от ГЕРБ комисията предложи депутатите Светлин Танчев и Пламен Цеков да бъдат освободени от ръководените от тях постове в Народното събрание, а те ги освободиха своевременно преди приемането на доклада. Танчев напусна поста председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а Цеков вече не е зам.-председател на здравната комисия. По случая тече и прокурорска проверка.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Бла, бла...

  Мама му стара в тая държава стават къде по страшни неща, ама за тях нищо. Някакъв глупак, опитал да прокара едно листо за реклама на една водка и опищяхме орталъка. Ами намирайте го тоя, изритвайте го от парламента и действайте натам.

  А то Манолова квичи като прасе преди хранене, Гойко и компания демонстрират тотален непукизъм. А електората гледа тъпо зрелище и дъвче сух хляб.

 2. 2 Профил на pena
  pena
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не сме забравили за поправката "Ванко 1", която трябва да лежи на съвеста на Татяна Дончева и парламентарната група на БСП. Разбира се госпожата няма съвест ,гушнала е милиони от тази далавера, 70 сводници са пуснати на свобода и зарибяват невинни момичета. Колко дъщери отгледа Дончева, та да има правото да се разпорежда с чуждите съдби? Много ли и е близък този Ванко 1, та му прави такива услуги? Всичко било законно, минало през пленарна зала, отпечатано е в Държавен вестник. Това нормално ли е, неуважаеми господа? Да се гласува закон в полза и угода на един боклук, защото той имал пари. Няма съд в БГ, който да осъди Дончева. Но когато се яви с новата си паретийка на избори, помислете си дали трябва да гласувате за сводник номер едно на републиката- Татяна Дончева.

 3. 3 Профил на Хиндо Ташаклийски
  Хиндо Ташаклийски
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Ай ся, веднъж за винаги да изчистим въпроса ВАНКО 1 щото ей сега ще наскачат кучетата на Павлов и ще почне едно слюно-отделяне...
  -----
  Поправката Ванко 1 е решение на парламента - всички представени парламентарни групи в миналия парламент са обсъждали предложения текст, някои са го подкрепили, други са си затраяли той е гласуван в съответните комисии и м планарната зала и след публикуване в ДВ е влезнал в сила.
  Останалото са морални оценки.
  ----
  Поправката Мери Джейн Не е минавала нито през парламентарна комисия, нито през парламентарна зала, НЕ е гласувана, но въпреки това ПРОКАРАНА и публикувана в Държавен вестник по криминален и престъпен начин.
  -----
  Надявам се, че схващате за какво иде реч, че виждате разликата;

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добре де. Аз друго си мисля. Явно че става въпрос за прословутата водка.

  Ама къв му е зора на тоя пройзводител да организира толкова сложна конспирация с цел да не му барат картинката на бутилката. Това със сигурност му е струвало доста финанси да го организира. А тая водка не е никакъв бранд. Изападналите пияници дето я консумират им е все тая дали на бутилката има листо от марихуана или кучешки задник.

 5. 5 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Няма лоша реклама !Те на тоя с марихуаната му направиха такава реклама ...за 10 години напред ...без да е дал 1 лев !

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "maratonkov":

  Да бе не е дал лев? А тия депутати организирали конспирацията, да не би да ядат трева?

 7. 7 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не съм сигурен, че решението е в правилна посока, защото не знам дали може да бъде наложено наказание за начина, по който е пробутана поправката. В това се корени основния проблем. Ако има такъв текст в НПК (или другаде, не съм юрист по образовние) - добре. Но ако става въпрос за обикновено дърлене и изчакване в поза "създаване на специализиран съд" - нещата хич не са ок - просто поредните празни заплахи с прокуратурата - ще се види как депутатите са действали само от принципни и добри чуства и хич не са имали и идея за престъпна група, камо ли да са й членове.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK